Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-05-26

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 26/05/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ταυτότητες
  • [3] Ελληνοτουρκικά
  • [4] Νέα Δημοκρατία
  • [5] Ακίνητα- Αντικειμενικές αξίες
  • [6] Συνέντευξη Μάνου
  • [7] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [8] Αγορά ακινήτων

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η διαμάχη Εκκλησίας - Κράτους για τις ταυτότητες, τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας, η αλλαγή του συντελεστή δόμησης στα ακίνητα και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ρετιρέ τα ισόγεια. Να που θα βρει ο Γιάννος τα λεφτά.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Εκβιάζουν με την τρομοκρατία οι Αμερικανοί. Καταγγελία - βόμβα της Ενωσης Αστυνομικών.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: "Πνίγει" τις συμφωνίες Παπανδρέου - Τζέμ - Ολμπράϊτ. Η κυβέρνηση παραπλανά τον κόσμο με τις ταυτότητες.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Εκρηξη στα ακίνητα. 50% επάνω οι αντικειμενικές αξίες.

    Η ΑΥΓΗ: Σε "ιερό πόλεμο" η ΝΔ στελέχη του ΠΑΣΟΚ φυγομαχούν. Συνεδριάζει σήμερα η Ιερά Σύνοδος για τις ταυτότητες.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εκπτωση 50% και 48 δόσεις για αυθαίρετα. "Κονταίνουν" τα ακίνητα.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Μαϊμού - διοικητής των ΕΚΑΜ στο πεζοδρόμιο της Ρηγίλλης!

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Φόροι μαμούθ στα ακίνητα. Εξισώνουν τις "αντικειμενικές" με τις πραγματικές αξίες ακινήτων.

    ΕΘΝΟΣ: Νέες τιμές ακινήτων ετοιμάζει η Εφορία. Μετά από 3 χρόνια αλλάζουν οι αντικειμενικές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Με πετραχήλι 126 δις τους "διαβάζει" ο Σημίτης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τζόγος με τα ταμεία. Στο Χρηματιστήριο η περιουσία των τριών μεγαλύτερων ασφαλιστικών οργανισμών της χώρας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σπίτια - κλουβιά με νέα ρύθμιση στο ΓΟΚ. Χαμηλώνουν τα κτίρια από 2-5 μέτρα ανάλογα με το συντελεστή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μισαλλοδοξία. "Ιερός Πόλεμος" από ιεράρχες, πλην ολίγων ψύχραιμων.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Γιατί διαφωνώ με τον Μητσοτάκη. Ο Στέφανος Μάνος ανοίγει τα χαρτιά του στην "Ε".

    ΕΣΤΙΑ: Προπέτασμα οι ταυτότητες. Τα ουσιώδη προβλήματα σε δεύτερη μοίρα.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Που βαδίζει η Ευρώπη. Ενώ στην Ευρωπαϊκή Ενωση διακυβεύεται το μέλλον μας, εμείς ασχολούμεθα με τις ταυτότητες...

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ταύτιση στελεχών της ΝΔ με Σημίτη. Κορυφώνεται η αντιπαράθεση πολιτείας - εκκλησίας.

    ΤΑ ΝΕΑ: Διχασμένη η Εκκλησία για τις ταυτότητες. Τρεις τάσεις για το πώς θα αντιδράσουν.

    ΝΙΚΗ: Διαχωρισμός τώρα Εκκλησίας - Κράτους. Να ξεκαθαρίσει σε βάθος το τοπίο ο πρωθυπουργός.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κυβερνητικό παραχωρητήριο στο ΝΑΤΟ. Ξεπουλιούνται κυριαρχικά δικαιώματα.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Πριν αλέκτορα φωνήσαι... Πέτρο με άδειασες!

    Η ΧΩΡΑ: Μάχη στη Βουλή για τη νοθεία. Αποκαλύπτουμε την αερογέφυρα αίσχους με τους Ρώσους.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Κονταίνουν" οι πόλεις. Κατά δύο μέτρα χαμηλότερα θα είναι τα νέα κτίρια. 48 δόσεις για τα αυθαίρετα.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ούριος άνεμος. Μετοχοποίηση της έκθεσης και του λιμανιού.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Γύρισε ο Χριστόδουλος και ...Εκκλησία στη Νιοστί. Συνέρχεται εκτάκτως η Διαρκής Σύνοδος.

    [2] Ταυτότητες

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "λογικά επιχειρήματα υπέρ της αναγραφής του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες δεν υπάρχουν, όπως διαπιστώνουν όσοι παρακολουθούν τους ιεράρχες και άλλους ρασοφόρους και μη, να επιτίθενται λάβροι από τα τηλεοπτικά παράθυρα κατά της κυβερνητικής απόφασης. Ορισμένοι, μάλιστα, ανέλαβαν και ρόλο ιεροεξεταστή, ζητώντας από τον πρωθυπουργό της χώρας ομολογία πίστεως και δήλωση εάν μετέλαβε και εξομολογήθηκε".

    Ο ΛΟΓΟΣ εκτιμά ότι "κορυφώνεται η κρίση που μαίνεται τις τελευταίες ημέρες, ανάμεσα στην Εκκλησία της Ελλάδος και την κυβέρνηση για το ζήτημα της μη αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες. Η Πολιτεία παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της, όπως αυτές εκφράστηκαν από τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη προχθές το απόγευμα στη Βουλή, ενώ σήμερα το πρωί συγκαλείται εσπευσμένα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος για να τοποθετηθεί επίσημα στα νέα δεδομένα".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, "μάχη από τον άμβωνα την Κυριακή αρχίζει η Ιεραρχία με στόχο να κλιμακώσει σε βάθος χρόνου τις αντιδράσεις της για τις ταυτότητες και ταυτοχρόνως να αποσπάσει "αντισταθμιστικά ωφελήματα", με πρώτα τα δις δρχ από τα κοινοτικά προγράμματα. Σήμερα συνεδριάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, ενώ χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό την προεδρία του κ. Χριστόδουλου, στην οποία συμμετείχε και ο Αν. Μαρίνος, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει ότι "με το βλέμμα στραμμένο στη Μονή Πετράκη, κληρικοί και λαϊκοί περιμένουν από το πρωί την επίσημη αντίδραση, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους θα "αμυνθεί" η Εκκλησίας της Ελλάδος στην απόφαση της κυβέρνησης να διαγραφεί το θρήσκευμα στις νέες ταυτότητες".

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι "ο πρωθυπουργός έχει υπολογίσει καλά τις κινήσεις του. Σκόπιμα παρεπλάνησε τον Αρχιεπίσκοπο, παρέχοντας διαβεβαιώσεις ότι δεν θα προχωρούσε στο θέμα της ταυτότητος αν δεν προηγηθή διάλογος με την Εκκλησία. Ο κ. Σημίτης άνοιξε το μέτωπο με την Εκκλησία εν γνώσει των αντιδράσεων που θα προκαλούσε. Και χρησιμοποιεί τις ταυτότητες ως προπέτασμα αποπροσανατολισμού της Αντιπολιτεύσεως και της κοινής γνώμης από τα τεράστια οικονομικά προβλήματα και τα επώδυνα μέτρα που ετοιμάζεται να λάβη".

    [3] Ελληνοτουρκικά

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει ότι "στην κατεύθυνση της οικοδόμησης συγκυριαρχίας και συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο υπό το πρόσχημα της εμπιστοσύνης ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα κινούνται οι Γ. Α. Παπανδρέου και Ισμαήλ Τζέμ. Στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στη Φλωρεντία, οι δύο άνδρες προσπάθησαν να πείσουν για την ...αγαθότητα των ελληνοτουρκικών σχέσεων".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ ισχυρίζεται ότι "παρά τα αλλεπάλληλα ανοίγματα του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου προς την Αγκυρα, ο Τούρκος ομόλογός του Ισμαήλ Τζέμ απέρριψε χθες το ενδεχόμενο οιασδήποτε αλλαγής της στάσεως της Αγκυρας επί του Κυπριακού, γεγονός που προκαλεί εύλογα ερωτήματα για το τι ακριβώς έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών κατά τη διάρκεια των επαφών που είχαν στο περιθώριο της υπουργικής Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Φλωρεντία".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά ότι "η κερκόπορτα για τις διεκδικήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο άνοιξε. Ο διάλογος που τον παραδέχτηκε χθες και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Α. Τσοχατζόπουλος, ανάμεσα στους αρχηγούς ΓΕΝ των δύο χωρών είναι γεγονός, ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για ευρύτερες προσεγγίσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Παράλληλα, ο πολιτικός προϊστάμενος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "με την ενημέρωση της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράϊτ για τη συμφωνίας Ελλάδας - Τουρκίας να διευρυνθεί ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών ολοκληρώθηκαν χθες οι μυστικές διαπραγματεύσεις και οι παρασκηνιακές συνεννοήσεις μεταξύ των κκ Γ. Παπανδρέου και Ι. Τζέμ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) τονίζει ότι "πρόταση πέντε σημείων για τη συνέχιση της προσπάθειας μείωσης της έντασης στο Αιγαίο, κατέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου στον Τούρκο ομόλογό του Ι. Τζέμ, Οι δύο υπουργοί που συναντήθηκαν χθες εκ νέου στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΝΑΤΟ στη Φλωρεντία, συμφώνησαν να διευρύνουν τον διάλογο για τη δημιουργία συνθηκών καλής γειτονίας".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "αγκάθι" στις σχέσεις των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας αποτελεί ο τρόπος συντονισμού τους, όσον αφορά στα θέματα των ΜΟΕ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και των ελληνοτουρκικών γενικότερα. Η κινητικότητα των τελευταίων μηνών γύρω από τα ελληνοτουρκικά αλλά και η "συμπληρωματικότητα" που εκ των πραγμάτων υπάρχει μεταξύ των δύο υπουργείων σε αρκετά από τα θέματα που άπτονται των σχέσεων Αθήνας-Αγκυρας, ανέδειξε έντονα φαινόμενα έλλειψης συντονισμού μεταξύ Βασιλίσσης Σοφίας και Μεσογείων".

    [4] Νέα Δημοκρατία

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "οι οργανωτικές παραλείψεις που επισημάνθηκαν από όλα σχεδόν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, φαίνεται ότι ήταν η πρώτη προσέγγιση των αιτιών που στέρησαν τη νίκη στη ΝΔ: χθες, κατά τη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής του Εκτάκτου Συνεδρίου, θίχτηκε η ουσία του προβλήματος, δηλαδή οι λάθος χειρισμοί και παραλείψεις της ηγεσίας του κόμματος στο πολιτικό πεδίο".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι "συνεχίζονται οι εντάσεις στη ΝΔ ενόψει του συνεδρίου με αφορμή τη συζήτηση για τα αίτια της εκλογικής ήττας, ενώ πολλές επικριτικές "φωνές" αναμένεται να ακουσθούν στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής για τους χειρισμούς και τις επιλογές της ηγεσίας".

    Η ΝΙΚΗ ισχυρίζεται ότι "και νέα επίθεση δέχθηκε χθες η επικοινωνιακή τακτική της ΝΔ κατά την προεκλογική περίοδο, με έμμεση πλην σαφή επίθεση κατά του εκπροσώπου Τύπου Αρη Σπηλιωτόπουλου, στη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής του εκτάκτου συνεδρίου, υπό την προεδρία του γραμματέα του Πολιτικού Σχεδιασμού του κόμματος Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος ζήτησε πρωτοβουλίες από τον πρόεδρο Κώστα Καραμανλή για μια "συλλογική συζήτηση για την προβολή από τα ΜΜΕ του έργου και των προτάσεων της ΝΔ".

    Σύμφωνα με το ΚΑΡΦΙ, "η παρέμβαση της Ντόρας Μπακογιάννη μοιάζει πλέον σαν να άνοιξε το "καπάκι" σε ένα καζάνι που βράζει, και οι ατμοί της αμφισβήτησης βασανίζουν πλέον προσωπικά τον Κώστα Καραμανλή, αφού εκεί στρέφονται όλα τα πυρά βουλευτών και στελεχών για το εκλογικό αποτέλεσμα και τον τρόπο που διοικείται σήμερα το κόμμα".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει ότι "σε φάση "επώασης" και δημιουργίας νέων εσωκομματικών συσχετισμών, έχει εισέλθει η εσωκομματική κρίση στη ΝΔ γεγονός που αναμένεται να αποτυπωθεί, τόσο στην αυριανή συνεδρίαση της ΚΕ όσο και στο έκτακτο συνέδριο".

    [5] Ακίνητα- Αντικειμενικές αξίες

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "με τα δημόσια οικονομικά να μεταδίδουν σχετική προβληματικότητα μετά την προεκλογική "κραιπάλη", το υπουργείο Οικονομικών στην προσπάθειά του να ενισχύσει τα κρατικά έσοδα ανέσυρε από το συρτάρι το θέμα της αύξησης των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων. Η προαναγγελία της αύξησης έξι μήνες νωρίτερα συνιστά ουσιαστικά προτροπή προς τους υποψήφιους αγοραστές ακινήτων να επισπεύσουν τις μεταβιβάσεις ακινήτων,με προφανή στόχο την αύξηση των εσόδων του Δημοσίου".

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "απαγορευτικοί θα γίνουν από το τέλος του έτους οι φόροι για μεταβιβάσεις ακινήτων, γονικές παροχές και δωρεές, καθώς η εφορία θα πυροδοτήσει τις αντικειμενικές αξίες από 30% έως 50% για τις περισσότερες περιοχές. Το υπουργείο Οικονομικών παράλληλα, μελετά αυξήσεις έως 100% για τις περιοχές στις οποίες θα γίνουν μεγάλα έργα".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι "με τον τόκο ολόκληρης τριετίας θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι το - για προεκλογικούς λόγους - πάγωμα των αντικειμενικών αξιών. Η κυβέρνηση θα αυξήσει έως και 50% τις αξίες των ακινήτων, γεγονός που θα ανεβάσει στα ύψη τις τιμές και θα αυξήσει τους φόρους μεταβίβασης ακινήτων, ΦΜΑΠ και ιδιοκατοίκησης και εκείνους που υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ ισχυρίζεται ότι "μπροστά σε νέα δεδομένα βρίσκεται η κτηματαγορά. Οι αρμόδιες υπηρεσίες στο υπουργείο Οικονομικών και στις Νομαρχίες έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες, που οδηγούν στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών για τα ακίνητα. Θα συνοδευτούν από φορολογικές αλλαγές".

    ΤΟ ΒΗΜΑ αναφέρει ότι "αυξήσεις τουλάχιστον κατά 30% στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων θα προσδιορίσει το υπουργείο Οικονομικών από την 1η Ιανουαρίου 2001 ώστε να πλησιάσουν στο επίπεδο των πραγματικών της κτηματαγοράς. Ο φόβος ότι μια τέτοια κίνηση θα προκαλέσει έκρηξη των τιμών των ακινήτων θα οδηγήσει πολλούς να σπεύσουν μέσα στο τρέχον έτος να μεταβιβάσουν με γονική παροχή τα ακίνητά τους, ώστε να γλιτώσουν επιπλέον φόρους".

    [6] Συνέντευξη Μάνου

    "Τελείως λανθασμένη" χαρακτηρίζει τη στάση της ΝΔ στο θέμα των ταυτοτήτων ο πρόεδρος των Φιλελεύθερων Στέφανος Μάνος σε συνέντευξή του στην ΕΞΟΥΣΙΑ, επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση που οξυνθεί η κόντρα κυβέρνησης - Εκκλησίας, θα στηρίξει την πλευρά της κυβέρνησης. Οσον αφορά στις εξελίξεις στη ΝΔ, ο κ. Μάνος δίνει μια καινούργια διάσταση στο θέμα Σουφλιά, προτείνοντας στο πρώην κόμμα του να κάνει το πρώτο βήμα ακυρώνοντας την απόφαση της διαγραφής, σε περίπτωση βέβαια που επιθυμεί πραγματικά την επιστροφή του".

    [7] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Μισό βήμα στη Helexpo. Η κυβέρνηση προχωρεί σε μετοχοποιήσεις".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Βόμβα στην αγορά ακινήτων. Νέες αντικειμενικές αξίες".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Μεγάλες αυξήσεις στις αντικειμενικές. Ακίνητα: Ο στόχος είναι να πλησιάσουν τις τιμές αγοράς".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Τεστ αντοχής του ΧΑΑ στις 4.556,84 μονάδες. Νωρίτερα από την 1-1-2001 η δραχμή στην ΟΝΕ".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Εύθραυστες ισορροπίες διαμορφώνονται στη Σοφοκλέους. Νευρικότητα και διακυμάνσεις σε Wall-NASDAQ".

    [8] Αγορά ακινήτων

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ γράφει ότι "Εως 30% υπολογίζονται οι αυξήσεις τιμών σε ορισμένες περιοχές. Ποιοί θα επιβαρυνθούν με νέους φόρους. Φόβοι για άνοδο των πραγματικών τιμών των ακινήτων στην αγορά".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 26 May 2000 - 14:48:17 UTC