Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-05-15

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 15/05/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Νέα Δημοκρατία
  • [3] Ελληνοτουρκικά
  • [4] Διαμάχη κράτους - Εκκλησίας
  • [5] Χρηματιστήριο

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η κρίση στη Νέα Δημοκρατία,η πορεία του Χρηματιστηρίου, η διαμάχη κράτους - Εκκλησίας για τις ταυτότητες και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ανάγκη επανεκλογής της ηγεσίας!

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Βορβορος στην ΕΛ.ΑΣ. Αποκαλύπτουμε την πρόταση του εισαγγελέα για τις "λίστες της ντροπής".

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Διαφωνία Σημίτη- Ακη για το κόμμα. Πώς οραματίζονται το νέο ΠΑΣΟΚ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Καυτοί" διάλογοι Καραμανλή-Κομματικών. Ντόρα στο MEGA: κανείς δεν αμφισβητεί τον αρχηγό.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Προσλήψεις εξπρές για γυναίκες, άτομα με ειδικές ανάγκες και μακροχρόνια άνεργους.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Λιτότητα στο Δημόσιο: που σταματούν οι δαπάνες.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Μας κυβερνά ο Κόκκαλης. Βαρύτατες καταγγελίες του Κ. Καραμανλή.

    ΕΘΝΟΣ: Περιττή κρίση Κράτους - Εκκλησίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Στημένη" μας την έχει πάλι ο εγκέλαδος. Τρεις περιοχές της Ελλάδος επικίνδυνες για σεισμό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ιδού ο υπαίτιος της καταστροφής. Σημεία και τέρατα και 40άρηδες στη διαπλοκή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Συντάξεις και επιδόματα στα χέρια των δικαστών. Ποιοί ασφαλισμένοι ευνοούνται από τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ξέσπασε με Κόκκαλη. Ο Καραμανλής συνέδεσε το θέμα Καρατζαφέρη.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ελλάς ποίων Ελλήνων; Διχαστικό κήρυγμα Χριστόδουλου εφ όλης της ύλης.

    ΕΣΤΙΑ: Το μεγάλο λάθος του Καραμανλή. Στρατηγικές επιλογές ερήμην του κόμματος.

    ΤΑ ΝΕΑ: Κακλαμάνης προς Χριστόδουλο: Μη θυσιάζεστε χάριν της τηλεθέασης.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: από τον Τύπο της Δεξιάς...του αλατιού ο τυπάκος!

    Η ΧΩΡΑ: Πόλεμος Ρηγίλλης - Κόκκαλη. Κήρυξε και επίσημα τον ανένδοτο κατά της διαπλοκής.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΑΧΕ σε ρόλο Τραπεζών! Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας θα επιστρέψει στις χρηματιστηριακές να δανειοδοτούν επενδυτές.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τα άκουσε...Κριτική εντός έδρας δέχθηκε ο Καραμανλής.

    [2] Νέα Δημοκρατία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "σε συμφέροντα που επιδιώκουν να μην ασκήσει η ΝΔ αποτελεσματική αντιπολίτευση απέδωσε ο Κ. Καραμανλής τη νέα κρίση από την υπόθεση Καρατζαφέρη. Επιτέθηκε στην κυβέρνηση επειδή τοποθέτησε πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ πρώην στέλεχος της "Ιντρακόμ" (Κόκκαλης), στοιχείο, που, όπως είπε, απέκρυψε από το βιογραφικό του".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "μορφή χιονοστιβάδας τείνουν να λάβουν οι αντιδράσεις κορυφαίων στελεχών της ΝΔ για τη συνεχιζόμενη παρουσία του Αρη Σπηλιωτόπουλου στην ηγετική ομάδα και τις αρμοδιότητες, οι οποίες του έχουν εκχωρηθεί. Ολοι ζητούν την άμεση απομάκρυνσή του για να βρει, επιτέλους, η παράταξη την ηρεμία της και να επιτύχει τη φυγή προς τα μπρος".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "κάπως αργά ξύπνησαν στη Νέα Δημοκρατία, για να αναζητήσουν τα αίτια της εκλογικής ήττας. Με περισσή επιπολαιότητα μιλούν για προεκλογικά λάθη του κ. Καραμανλή, όταν η ΝΔ υπελείφθη του ΠΑΣΟΚ κατά μόλις 1% και κανείς δεν μπορεί να κατηγορήση τον πρόεδρό της γι αυτό. Τα βαθύτερα αίτια της ήττας ανάγονται στην στρατηγική της ΝΔ μετά τις ευρωεκλογές. Οι δε ευθύνες του κ. Καραμανλή στο ότι την εχάραξε ο ίδιος, ερήμην των αρμοδίων κομματικών οργάνων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "ψάχνοντας απεγνωσμένα για διέξοδο στη χιονοστιβάδα των αντιπαραθέσεων τις οποίες πυροδότησε η διαγραφή Καρατζαφέρη και η οποία αποτέλεσε αφορμή για ανοιχτή πλέον αμφισβήτησή του, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κώστας Καραμανλής αναμασά τις γνωστές του θέσεις περί μεσαίου χώρου καθώς και τα περί ισοδύναμου εκλογικού αποτελέσματος".

    [3] Ελληνοτουρκικά

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "την προσφορά της ελληνικής ομογένειας στην ανάπτυξη της Αμερικής εξήρε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ σε ομιλία της κατά τη διάρκεια επίσημου δείπνου που παρέθεσε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τιμή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου. Ταυτόχρονα, βρήκε την ευκαιρία να επαναλάβει την ικανοποίηση των ΗΠΑ για την πολιτική προσέγγισης που ακολουθούν Ελλάδα και Τουρκία αλλά και τη θέση των ΗΠΑ οτι το σημερινό "στάτους κβό" στην Κύπρο είναι απαράδεκτο και απαιτεί την εξεύρεση λύσης".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει ότι "η μη επίλυση του Κυπριακού εμποδίζει την περαιτέρω πορεία και συνολική βελτίωση των σχέσεών μας με την Τουρκία. Αυτό ανέφερε χθες σε συνέντευξη ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας τις σχέσεις με την γειτονική χώρα και τον προσανατολισμό της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής σε ο,τι αφορά στα Βαλκάνια".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "το "παράθυρο στο Αιγαίο" που άνοιξε για την Τουρκία το ΝΑΤΟ με την άσκηση "Dynamic Mix" θα κρατήσει ανοικτό η κυβέρνηση προχωρώντας στο άμεσο μέλλον σε ελληνοτουρκική συμφωνία για τα ΜΟΕ στο Αιγαίο Πέλαγος. Η απόφαση του ΝΑΤΟ να εξαιρέσει τη Λήμνο και όλες τις υπόλοιπες νήσους του Ανατολικού Αιγαίου από την άσκηση με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης ήταν το πρώτο σημαντικό βήμα για την ικανοποίηση της επί δεκαετίες απαίτησης της Τουρκίας να μην περιλαμβάνεται στους νατοϊκούς σχεδιασμούς η συγκεκριμένη περιοχή του Πελάγους".

    [4] Διαμάχη κράτους - Εκκλησίας

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "διαστάσεις παίρνει η αντιπαράθεση για το θέμα της αναγραφής ή όχι του θρησκεύματος στις ταυτότητες, δημιουργώντας περιττή κρίση στις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας. Ο υπουργός Δικαιοσύνης απέρριψε την πρόταση Χριστόδουλου. Κρίσιμη είναι η συνεδρίαση του Συμβουλίου Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "τη σολομώντεια λύση της προαιρετικής αναγραφής του θρησκεύματος στις νέες ταυτότητες έριξε χθες στο τραπέζι των συζητήσεων ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο οποίος σε μια προσπάθεια πίεσης προς την κυβέρνηση ζήτησε να διενεργηθεί δημοψήφισμα για το θέμα, ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία συνεδριάζει εκτάκτως από το πρωί, με απόφαση του προέδρου της Κων. Δαφέρμου".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ σημειώνει ότι "στην αντεπίθεση πέρασε χθες ο Αρχιεπίσκοπος μιλώντας για όλους και για όλα προφανώς σε μια προσπάθεια να ασκήσει πίεση προς την κυβέρνηση όσον αφορά το θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στις νέες ταυτότητες. Ζήτησε ακόμα και δημοψήφισμα εάν η κυβέρνηση επιμείνει τη μη αναγραφή του θρησκεύματος. από τα πυρά του δεν γλίτωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, τον οποίο κατηγόρησε για "ξενολαγνεία" και "ρατσισμό".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ ισχυρίζεται ότι "άργησε, αλλά...μίλησε τελικά ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας Χριστόδουλος, για το επίμαχο θέμα των νέων ταυτοτήτων και της αναγραφής του θρησκεύματος σε αυτές, καθώς φαίνεται οτι η υπομονή του εξαντλήθηκε και οτι η τοποθέτησή του ήταν απαραίτητη στο μέγα ζήτημα που έχει ανακύψει".

    ΤΟ ΒΗΜΑ προσθέτει ότι "νέα σκληρή επίθεση εξαπέλυσε χθες, με αφορμή το θέμα των ταυτοτήτων, κατά του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Μ. Σταθόπουλου και των "προοδευτικάριων" όπως τους αποκάλεσε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό 89,4 της Εκκλησίας αλλά και με τα όσα ανέφερε στο κυριακάτικο κήρυγμά του. Ο κ. Χριστόδουλος ξεκαθάρισε οτι η Εκκλησία επιθυμεί την προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος, πρόσθεσε όμως οτι δεν θα επιτρέψει να υπερισχύσουν οι θέσεις εκείνων οι οποίοι, όπως είπε, ξεπούλησαν τα πάντα".

    "Να κατέβουν οι τόνοι" της αντιπαράθεσης Εκκλησίας- Πολιτείας ζητεί ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης. "Να περιορισθούν", προσθέτει στη συνέντευξή του στα ΝΕΑ, "οι λόγοι και να κοιτάξει κάθε πλευρά τα του οίκου της που είναι ουκ ολίγα". Πάντως, ο πρόεδρος της Βουλής, αναφερόμενος στον Αρχιεπίσκοπο λέει οτι "είναι κρίμα να αναλώνονται τα σπάνια προσόντα του Αρχιεπισκόπου, χάριν της AGB της εταιρίας μέτρησης τηλεθέασης".

    [5] Χρηματιστήριο

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ γράφει ότι "σε..σιγανή φωτιά ψήνεται η αναβάθμιση της οδού Σοφοκλέους, η οποία επίσημα θα ανακοινωθεί τον προσεχή Νοέμβριο, ενώ από σήμερα εφαρμόζεται το μέτρο της διαμόρφωσης των τιμών στο τελευταίο δεκάλεπτο της συνεδρίασης αντί του ημιώρου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) εκτιμά ότι "δειλά-δειλά Σοφοκλέους και επενδυτές φαίνεται να ανακτούν την χαμένη ψυχραιμία τους και να αισιοδοξούν για το αύριο. Οι οικονομικές αλλά κυρίως οι πολιτικές "συμπληγάδες" από τις οποίες πέρασε το προηγούμενο διάστημα η ελληνική κεφαλαιαγορά, φαίνεται να παραχωρούν τη θέση τους στη σύνεση και την ψυχραιμία".

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "σε τροχιά ανόδου κινήθηκε η οδός Σοφοκλέους την εβδομάδα που πέρασε, με την αγορά να βρίσκει προοδευτικά το ρυθμό και τη ζωντάνια της, μετά τις έντονες ταλαντεύσεις που την ταλαιπώρησαν πριν και μετά την εκλογική αναμέτρηση της 9ης Απριλίου".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι "προερχόμενη από μια σημαντική πορεία ανάκαμψης που έχει προσφέρει μεγάλες αποδόσεις, η Σοφοκλέους καλείται να πιστοποιήσει οτι μπορεί να συντελέσει στη διεύρυνση του επενδυτικού ενδιαφέροντος".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 15 May 2000 - 14:07:50 UTC