Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-04-28

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28/04/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνική Οικονομία - ΟΝΕ
  • [3] Νέα Δημοκρατία
  • [4] Εξοδος Πάσχα
  • [5] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [6] Χρηματιστήριο

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η πορεία της Ελληνικής Οικονομίας προς την ΟΝΕ, η έξοδος του Πάσχα, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα εσωκομματικά της Ν.Δ και η πορεία του Χρηματιστηρίου είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Η φυγή των αμνών. Πρωτοφανής στα χρονικά η εξόρμηση για τον οβελία.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Καρτέλ θανάτου στην Κόρινθο! Γίναμε...Κολομβία.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Αποκαθήλωση υπουργών. Η "επιτροπή Σημίτη" τους έβγαλε άχρηστους.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Δυσκολίες για τη δραχμή. Οι ξένοι αναλυτές προβλέπουν αστάθεια ως τον Ιούνιο.

    Η ΑΥΓΗ: Αδιέξοδα πίσω απ τα κάγκελα. Τι πυροδοτεί τις συχνές εξεγέρσεις στις φυλακές.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Βρόμικα κόλπα με τη δραχμή. Αστάθεια του εθνικού νομίσματος προβλέπουν τώρα οι ξένοι αναλυτές.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Εγινε χθες το πρώτο βήμα για την ένταξη στην ΟΝΕ. Τι απεφάσισαν οι Ευρωπαίοι Κεντρικοί Τραπεζίτες.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αγριο παιχνίδι με τη δραχμή. Προεξοφλείται η ένταξή μας στην ΟΝΕ με πολιτική απόφαση.

    ΕΘΝΟΣ: Φάμπρικα θανάτου. Εργοστάσιο φαρμάκων στην Κόρινθο έφτιαχνε ναρκωτικά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Και επί την ...Ελλάδα έβαλον κλήρον. Διεμεροίσαντο τα ιμάτιά της εαυτοίς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Στη μέγγενη ο Γιωργάκης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 9 λύσεις για λιγότερους φόρους το Μάϊο. Μετά το Πάσχα ξεκινούν οι προθεσμίες για μισθωτούς-συνταξιούχους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ευλογίες με σφιχτά αυγά. Η έκθεση της ΕΕ για την πορεία μας προς την ΟΝΕ.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Αγαπάτε αλλήλους.

    ΕΣΤΙΑ: Το πιο κρίσιμο οκτάμηνο. ΟΝΕ, Ολυμπιακή και ελληνοτουρκικά.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Με αυστηρές συστάσεις "περνάμε" τις εξετάσεις. Η πρώτη ετυμηγορία των Ευρωπαίων τραπεζιτών για την ένταξή μας στην ΟΝΕ.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Οι υποσχέσεις στην ΟΝΕ. Τι προβλέπει το πρόγραμμα σύγκλισης που έχουμε υποβάλει.

    ΤΑ ΝΕΑ: Με διάλυση απειλεί ο UCK τα Σκόπια. Δρούν ένοπλοι Αλβανοί.

    ΝΙΚΗ: Η "έκσταση" στην Κορινθία. Τόνοι ναρκωτικών από εργοστάσιο γνωστής φίρμας.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Μεγαλώνει τα αδιέξοδα ο "μονόδρομος".

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Αντάρτης ξάδελφος! Στο κλαρί. Και ο Μ. Λιάπης κατά Καραμανλή.

    Η ΧΩΡΑ: Διπλή αγωνία για νοθεία και ΟΝΕ. Η κυβέρνηση έσπειρε ανέμους, θα θερίσει θύελλες.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ο νέος σχολικός χάρτης. Οι 120 αλλαγές που θα ισχύσουν από το Σεπτέμβριο στα εκπαιδευτήρια της Θεσσαλονίκης.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Διχάζει η αργία. Κόντρα μεταξύ Νομάρχη - υπουργού για το κλείσιμο των μαγαζιών.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Σε δοκιμασία η αντοχή ευρώ-δραχμής. Θετικές κρίσεις για την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Παιχνίδια με την ελληνική οικονομία. Δηλώσεις επί δηλώσεων ξένων αναλυτών.

    [2] Ελληνική Οικονομία - ΟΝΕ

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι " με συστάσεις για εντατικότερες προσπάθειες μείωσης του δημοσίου χρέους κατά τα προσεχή έτη και ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα της διατήρησης χαμηλού επιπέδου πληθωρισμού, "πέρασε" χθες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το ελληνικό αίτημα ένταξης στην ΟΝΕ".

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "η Ελλάδα πέρασε με επιτυχία το πρώτο τεστ για την ένταξή της στην ΟΝΕ. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενέκρινε στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της έκθεση ευνοϊκή για την ελληνική υποψηφιότητα. Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Λ. Παπαδήμος έπεισε τους ευρωπαίους συναδέλφους του οτι η ελληνική κυβέρνηση, έχοντας ήδη επιτύχει τα πέντε κριτήρια της συνθήκης, θα ασκήσει τα επόμενα χρόνια οικονομική πολιτική που θα διασφαλίζει τη διατηρησιμότητά τους".

    Η ΑΥΓΗ εκτιμά ότι "θετική απάντηση αναμένεται οτι θα δώσουν στις 3 Μαΐου στην αίτηση της Ελλάδας για ένταξη στην ΟΝΕ τόσο η έκθεση της Κομισιόν όσο και η γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ωστόσο θεωρείται δεδομένο οτι και τα δύο αυτά όργανα θα συνοδεύουν τη θετική εισήγησή τους με σειρά παρατηρήσεων και συστάσεων για την ελληνική οικονομία".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης Βίμ Ντούιζενμπεργκ ευλόγησε χθες την ελληνική ένταξη στην ΟΝΕ. Συνόδευσε όμως τη θετική έκθεση της Τράπεζας με τα "σφιχτά αβγά" της διατηρησιμότητας για πληθωρισμό και ελλείμματα. Επισημαίνει την ανάγκη για μείωση του δημοσίου χρέους, διατήρηση μικρών εισοδηματικών αυξήσεων και μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο σχόλιό του επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "οι προϋποθέσεις για την επιτυχημένη συμμετοχής της Ελλάδας στην ΟΝΕ είναι πρώτα και κύρια πολιτικές. Η συζήτηση που περιορίζεται στη λεγόμενη διατηρησιμότητα - τα επόμενα στατιστικά στοιχεία που θα "μαγειρευτούν" κατάλληλα όπως και τα προηγούμενα-είναι αποπροσανατολιστική. Δίνει όλη την εξουσία στους διαχειριστές και αφήνει την κοινωνία στο περιθώριο".

    [3] Νέα Δημοκρατία

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ υποστηρίζει ότι "τα πολιτικά πράγματα του Κώστα Καραμανλή προσλαμβάνουν τώρα και οικογενειακό χαρακτήρα. Η αποπομπή του Μιχάλη Λιάπη από τη θέση του υπεύθυνου πολιτικού σχεδιασμού έχει φέρει τους δύο εξαδέλφους απέναντι και μάλιστα με όρους ιδιαίτερα σκληρούς. Αυτό φάνηκε και από τη νέα συνάντηση που είχαν λίγο πριν ανακοινωθούν οι νέοι τομεάρχες".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "συντονισμένες κινήσεις επιχείρησαν χθες κορυφαία στελέχη της ΝΔ με πρώτον τον εκπρώσοπο Αρ. Σπηλιωτόπουλο προκειμένου να αμβλυνθούν οι αρνητικές εντυπώσεις για την απομάκρυνση του Μιχ. Λιάπη από τον ηγετικό πυρήνα του κόμματος".

    Η ΝΙΚΗ εκτιμά ότι "εναγώνιες προσπάθειες κατέβαλαν χθες στελέχη της ΝΔ με πρώτον τον ακλόνητο στο πόστο του εκπροσώπου Αρη Σπηλιωτόπουλο, προκειμένου να διασκεδάσουν, οι αρνητικές εντυπώσεις που προκλήθηκαν από την "καθαίρεση" του Μιχάλη Λιάπη".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ ισχυρίζεται ότι "αποδεσμευμένος πολιτικά αλλά και συναισθηματικά αισθάνεται από προχθές το βράδυ ο ξάδελφος του αρχηγού της ΝΔ Μιχ. Λιάπης. Η καθαίρεσή του από τη θέση του γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού του κόμματος νομιμοποιεί ουσιαστικά μια πιθανή αποστασιοποίησή του από τις πολιτικές επιλογές του Κ. Καραμανλή".

    [4] Εξοδος Πάσχα

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) υποστηρίζει ότι "κοινή ρότα προς τις διακοπές του Πάσχα....τραβούν από χθες χιλιάδες Αθηναίοι δημιουργώντας το αδιαχώρητο στις προβλήτες των λιμανιών, στις αποβάθρες των τρένων, στα αεροδρόμια αλλά και στους σταθμούς των ΚΤΕΛ, καθώς όλοι θέλουν να γιορτάσουν το Πάσχα τους μακριά από το "κλεινόν άστυ".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά ότι "έρημες πόλεις από σήμερα έως και την Πρωτομαγιά,η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και τα άλλα αστικά κέντρα. Κατά χιλιάδες οι κάτοικοι των μεγαλουπόλεων πήραν το δρόμο της..εξορίας για να σουβλίσουν τον οβελία και να προϋπαντήσουν το Μάη. Είναι η μεγαλύτερη εορταστική έξοδος".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "μαζική απόδραση επιχειρούν από χτες οι "φυλακισμένοι" στην γκρίζα και μολυσμένη καθημερινότητα της πρωτεύουσας. Κάθε χρόνο δραπετεύουν με όποιο μεταφορικό μέσο μπορούν. Τόπος προορισμού, η ύπαιθρος. Εκεί, όπου αυτήν την εποχή, η άνοιξη, έχει ανθίσει για τα καλά. Εκεί όπου μπορούν ν?ανθίσουν ψυχές και συναισθήματα".

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι "όλα δείχνουν οτι η φετινή έξοδος για το Πάσχα θα είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ. Οι μεγάλες πόλεις αδειάζουν, εισιτήρια για αεροπλάνα δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα, ενώ εξαντλούνται και τα εισιτήρια για τρένα και υπεραστικά λεωφορεία".

    [5] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει ότι "νέες προτάσεις για το Αιγαίο και το Κυπριακό αναμένεται να παρουσιάσει η Μαντλίν Ολμπράιτ στους Γ.Α. Παπανδρέου και Ισμαήλ Τζέμ, κατά τη διάρκεια των κοινών συνομιλιών τους στη Νέα Υόρκη την ερχόμενη εβδομάδα. Αν υπάρξουν μάλιστα θετικά αποτελέσματα, δεν αποκλείεται να καθοριστούν τα επόμενα βήματα της ελληνοτουρκικής προσέγγισης και επίλυσης του Κυπριακού..."

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "η Αμερικανική Κυβέρνησις θα επιδιώξη προώθηση της διαδικασίας της εξομαλύνσεως των ελληνοτουρκικών σχέσεων κατά την συνάντηση που θα έχη η κυρία Ωλμπράιτ με τους υπουργούς Εξωτερικών κ.κ. Γ.Παπανδρέου και Ι.Τζέμ την προσεχή Τρίτη, 2 Μαίου στην Νέα Υόρκη. Οι κ.κ. Παπανδρέου και Τζέμ προσκεκλημένοι του Ινστιτούτου Ανατολής-Δύσεως που θα τους τιμήσει "για την προσωπική τους συμβολή στην οικοδόμηση μιας ενωμένης και ειρηνικής Ευρώπης" ενδέχεται να έχουν και συνάντηση με τον πρόεδρο Κλίντον στην Ουάσιγκτον".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι "επιβεβαιώθηκε χθες (και) επισήμως από τον υπό αποχώρηση, στη θέση του εκπροσώπου του Στ.Ντιπάρτμεντ, Τζ. Ρούμπιν το ήδη γνωστό της τριμερούς συνάντησης δηλαδή την ερχόμενη εβδομάδα στη Ν.Υόρκη των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Τουρκίας και ΗΠΑ, Παπανδρέου, Τζεμ και Ολμπράιτ. "Εχει προγραμματισθεί να μεταβεί στη Νέα Υόρκη γι αυτό το διάλογο" τόνισε αναφερόμενος στην προϊσταμένη του, ο Ρούμπιν απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα συμμετέχει σε "αυτόν τον ελληνοτουρκικό διάλογο στην Ουάσιγκτον ή τη Νέα Υόρκη".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ισχυρίζεται ότι "ανάμεσα σε συμπληγάδες βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος αναχωρεί τη Δευτέρα για τη Νέα Υόρκη όπου θα έχει σημαντικές επαφές με την Αμερικανίδα ομόλογό του Μαντλίν Ολμπράιτ και τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζέμ. Τα περιθώρια να βγει αλώβητος ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών έχουν στενέψει δραματικά. Μέσα σε όλα αυτό ο υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει να αναζητήσει τρόπο διαφυγής και από τις πιέσεις της Αγκυρας που δείχνει διατεθειμένη, με την υποστήριξη βέβαια των ΗΠΑ, να θέσει επί τάπητος τις διεκδικήσεις της για το Αιγαίο.

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι "με ανοικτή ατζέντα και πρόγραμμα φθάνει την Δευτέρα στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών Γ.Παπανδρέου για την τριήμερη συνάντηση με τους ομολόγους του των ΗΠΑ και της Τουρκίας Μ. Ολμπράιτ και Ι.Τζέμ. Η πρωτοβουλία της τριμερούς ανήκει στην αμερικανική πλευρά, η οποία θέλει να ενισχύσει την διαδικασία προσέγγισης με συγκεκριμένες κινήσεις για το επόμενο διάστημα'.

    [6] Χρηματιστήριο

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "Με άνοδο κατά 2,46% έκλεισε χθες η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και ο Γενικός Δείκτης ανέβηκε στις 4.249 μονάδες. Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς κύκλους οι ανοδικές τάσεις είναι πρόσκαιρες γιατί οι συνεχείς αποκαλύψεις για τις ποινικές διώξεις σε παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς και ιδιαίτερα των προέδρων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ.Σταύρου Θωμαδάκη και του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών κ. Σπυρίδωνα Κουνιάκη δημιουργούν αρνητική εικόνα για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά."

    ΤΑ ΝΕΑ ισχυρίζονται ότι "Οι δηλώσεις του μέλους του Δ.Σ. της Budensbank, της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδος να ενταχθεί από τώρα στην ΟΝΕ, καθώς επίσης και οι ποινικές διώξεις που αναμένεται να ασκηθούν στους υπευθύνους για τις "μετοχές-φούσκες", επηρέασαν αρνητικά για άλλη μία εβδομάδα της Σοφοκλέους".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) εκτιμά ότι "Με 'στραγάλια' συναλλάσσονται στη Σοφοκλέους, καθώς ο όγκος των συναλλαγών έχει φθάσει πλέον σε εξευτελιστικά επίπεδα, ιδιαίτερα κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, όπου δεν κατάφερε να ξεπεράσει τα 80 δις. δρχ."

    Η ΧΩΡΑ επισημαίνει ότι "Ο μικρός όγκος συναλλαγών και η αστάθεια στις τιμές των μετοχών χαρακτήρισαν τη χθεσινή, τελευταία προ του Πάσχα συνεδρίαση της Σοφοκλέους. Η αγορά κινήθηκε χωρίς κατεύθυνση στη μεγαλύτερη διάρκεια της συνεδρίασης, με το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών να βρίσκεται στο ναδίρ".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 2 May 2000 - 15:51:27 UTC