Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-03-24

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 24/03/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Χρηματιστήριο
  • [3] Δημοσκόπηση
  • [4] Σύνοδος κορυφής
  • [5] Εκλογές
  • [6] Ελληνοτουρκικά
  • [7] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [8] Χρηματιστήριο

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η προεκλογική εκστρατεία, η Σύνοδος Κορυφής στη Λισσαβόνα, η πορεία του Χρηματιστηρίου και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Τραγωδία! Εχουν μολυνθεί από τα χημικά οι στρατιώτες της Ελληνικής Δύναμης στο Κόσοβο.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Μονομάχοι χωρίς ψυχή Σημίτης-Καραμανλής. Τρέμουν την τηλεοπτική αναμέτρηση.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Γκάλοπ-σοκ για ΠΑΣΟΚ. Εχασε κάθε αέρα πρωτιάς με νέα δημοσκόπηση.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Καταρρέει το κατεστημένο. Α-έρευνα: να, τι δείχνουν τα "κρυφά" στοιχεία των γκάλοπ.

    Η ΑΥΓΗ: Η Ελλάδα ουραγός στην κοινωνική πολιτική. Ενώ στη Λισσαβώνα συζητούν για το νέο κοινωνικό μοντέλο της Ευρώπης.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Πέφτουν οι μάσκες 31 Μαρτίου. Διαχειριστικός έλεγχος στις επενδυτικές εταιρίες και αμοιβαία κεφάλαια.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Πρωτιά επί ξυρού ακμής...Ολες οι δημοσκοπήσεις συμπίπτουν: ψήφο ψήφο οι εκλογές.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Κακά μαντάτα από τη Λισσαβώνα. Οι "15" εκτελούν το κράτος Πρόνοιας.

    ΕΘΝΟΣ: Ευρώπη η Σοφοκλέους. Μπαίνει στο "κλαμπ" των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: 25 Μαρτίου 1821 Επανάσταση. 25 Μαρτίου 2000 Υποδούλωση

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τρεις βόμβες στη Σοφοκλέους. Αφελείς, άπειροι ή δόλιοι.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ποιά κτίρια κινδυνεύουν από τους μετασεισμούς. Προβληματισμός για τα 4,1 ρίχτερ που συγκλόνισαν την Αττική.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πόσο μετά το ΧΑΑ στην ψήφο. Γκάλοπ 16,8%: θα ψηφίσουν με το βλέμμα στο δείκτη.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Στην ισχυρή ομάδα εντάσσεται η Σοφοκλέους! Η Ευρωπαϊκή προοπτική προσφέρει "δίχτυ ασφαλείας" στο ΧΑΑ.

    ΕΣΤΙΑ: Το σενάριο των 149 εδρών. Τι θα συμβή την επόμενη ημέρα.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΕΕ: ολοταχώς στη νέα οικονομία. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί την αναθεώρηση των συνταξιοδοτικών σχημάτων.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Η Σοφοκλέους στην Ευρώπη. Διευθυμένες δυνατότητες άντλησης κεφαλαίων για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

    ΤΑ ΝΕΑ: Σταθερά μπροστά το ΠΑΣΟΚ με 1,2%.V.PRC: Τελευταίο γκάλοπ.

    ΝΙΚΗ: Καμπανάκι για το ΠΑΣΟΚ. Γκάλοπ της ALKO φέρνει σε απόσταση αναπνοής τη ΝΔ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Λαϊκό αντιπολεμικό ποτάμι. Δυναμικό συλλαλητήριο.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Η Ντόρα φουμάρει...τα πισώπλατα χτυπήματα του αρχηγού... "αγόρι μου, είσαι του χεριού μου".

    Η ΧΩΡΑ: Λασπολόγοι κατά Νατάσσας. Αποκαλύπτουμε τα βρώμικα σχέδια της Χ. Τρικούπη για να αναχαιτίσει την επέλαση της ΝΔ.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ανεργία:στόχος το 4% ως το 2010. Κοινή πρόταση προεδρίας και κομισιόν στη Σύνοδο κορυφής της Λισσαβόνας.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Καλό σχέδιο χωρίς λεφτά. Σύνοδος κορυφής Λισσαβόνας για την κοινωνική πολιτική.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ζημίωσαν καθηγητές και μαθητές.

    [2] Χρηματιστήριο

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "νέες προοπτικές δημιουργούνται για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά με την ένταξη της Σοφοκλέους, στο Ευρωπαϊκό κλαμπ. Η αναβάθμιση σημαίνει για τους Ελληνες επενδυτές καινούργιες ευκαιρίες και επιλογές".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ υποστηρίζει ότι "η έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος λόγω....νευρικού κλονισμού, η προεκλογική αβεβαιότητα και τα ύποπτα παιχνίδια κάποιων λόμπι εξακολουθούν να υποβάλλουν σε συνεχές...τεστ κόπωσης τη Σοφοκλέους".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ ισχυρίζεται ότι "στο κλαμπ των ώριμων αγορών της Ευρώπης εντάσσεται εντός του 2000 η Σοφοκλέους μέσω της συμμετοχής της στην ενιαία χρηματιστηριακή αγορά, το περιβόητο Euronext, σύμφωνα με τα όσα ανήγγειλαν χθες στη Λισσαβόνα ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο υπουργός ΕΘνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου. Παράγοντες της ελληνικής οικονομίας εκτιμούν οτι η ευρωπαϊκή προοπτική αλλάζει τα δεδομένα της αγοράς και δημιουργεί πιο ευνοϊκούς όρους για τις εταιρίες και τους επενδυτές".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) εκτιμά ότι "σε νέα τροχιά μπαίνει η ελληνική χρηματαγορά μετά τις κινήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ενσωμάτωση της Σοφοκλέους με την ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή οικογένεια".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "μία από τις χειρότερες συνεδριάσεις των τελευταίων μηνών ήταν η χθεσινή, αφού παρατηρείται οτι ένα πολύ μεγάλο μέρος των επενδυτών απέχει από τις συναλλαγές, ενώ οι πιέσεις στις τιμές τις οποίες προκάλεσε ένας μικρός όγκος πωλητών συνεχίσθηκαν χθες παρά τις παρεμβάσεις για την τεχνητή αύξηση της ζήτησης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι "για άλλη μια μέρα το Χρηματιστήριο βρέθηκε στη δίνη της "ελεύθερης πτώσης". Αυτά που συμβαίνουν όμως στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι πρωτοφανή και δεν συμβαίνουν όχι μόνον σε αναδυόμενες αγορές, άλλα ούτε και σε πρωτόγονες. Και τόσες πολλές αθλιότητες (με κρατικές παρεμβάσεις και πολλές μεγάλες παραλείψεις) δεν έχουν γίνει σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι "μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο η αβεβαιότητα του επενδυτικού κοινού, καθώς η Σοφοκλέους συνεχίζει να ταλαιπωρείται και να βρίσκεται παγιδευμένη μέσα στο "τέλμα" της ανασφάλειας.Χθες, για τρίτη συνεδρίαση στη σειρά, συνεχίστηκε ο κατήφορος των τιμών των μετοχών και χρειάστηκε να γίνουν νέες παρεμβατικές προσπάθειες στήριξης από κρατικά χαρτοφυλάκια, για να περιοριστεί το εύρος των απωλειών".

    [3] Δημοσκόπηση

    "Με διαφορά 1,2% προηγείται το ΠΑΣΟΚ της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκό πηση της V.PRC, που δημοσιεύουν τα ΝΕΑ και διενεργήθηκε από τις 4 έως τις 21 Μαρτίου. Συγκεκριμένα, ΠΑΣΟΚ 38,5%, ΝΔ 37,3%,ΚΚΕ 5,2%, ΣΥΝ 4%, ΔΗΚΚΙ 4%, Αλλο κόμμα 3,2%, Λευκό-Ακυρο 2,9%, Αναποφάσιστοι-Δεν απάντησαν 4,9%. Το 51,5% των ερωτηθέντων εκτιμά οτι θα κερδίσει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές και το 27% η Νέα Δημοκρατία. Καταλληλότερο για πρωθυπουργό το 47,2% θεωρεί τον κ. Σημίτη και το 32,3% τον κ. Καραμανλή".

    [4] Σύνοδος κορυφής

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "με αόριστες και γενικόλογες υποσχέσεις περί τεχνολογικής και ισόρροπης ανάπτυξης και πλήρους απασχόλησης, επιχείρησε χτες ο Κ. Σημίτης να "καμουφλάρει" τα όσα πραγματικά συζητούνται στο έκτακτο συμβούλιο κορυφής στη Λισσαβόνα".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "στη Λισσαβόνα άνοιξε η συζήτηση για την ανάγκη προσανατολισμού της Ευρώπης στη διαμόρφωση ενός νέου κοινωνικού μοντέλου. Η ασάφεια στις διακηρύξεις και οι αντιθέσεις μεταξύ των 15 Ευρωπαίων ηγετών δεν είναι σίγουρο οτι μπορεί να οδηγήσουν σε ουσιαστικές δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση των κρίσιμων κοινωνικών προβλημάτων και κυρίως της ανεργίας. Η Ελλάδα πάντως προσέρχεται στη συζήτηση αυτή έχοντας να παρουσιάσει μια σειρά από αρνητικά ρεκόρ στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής".

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "νίπτει τας χείρας του ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, αποποιούμενος ουσιαστικά κάθε ευθύνη της κυβέρνησής του για την αύξηση της ανεργίας και τα προβλήματα απσχόλησης στην Ελλάδα. Σε επιστολή του ο κ. Σημίτης προς τον προεδρεύοντα της ΕΕ Πορτογάλο πρωθυπουργό επισημαίνει στον Α. Γκουτιέρες οτι "η ΕΕ στο σύνολό της πρέπει να δώσει πειστικές απαντήσεις προς την κοινωνία και να αναλάβει δράσεις που να οδηγούν σε ορατά αποτελέσματα".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει ότι "η υιοθέτηση πολιτικής περιορισμού των δαπανών και των μέτρων για την κοινωνική ασφάλιση επιδιώκεται στη Σύνοδο Κορυφής της Λισσαβόνας, με τις αναμενόμενες εντάσεις, πιέσεις και διαφωνίες μεταξύ των κρατών- μελών της ΕΕ".

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, "ανεξαρτήτως των επιμέρους διαφωνιών ως προς την υιοθέτηση νέων ποσοτικών και ποιοτικών στόχων, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, τελούντες υπό την πίεση του αμερικανικού αναπτυξιακού μοντέλου, καταλήγουν εδώ στη Λισσαβώνα οτι πρέπει να κάνουν άλματα για την προσέγγιση της νέας ψηφιακής οικονομίας της γνώσης".

    [5] Εκλογές

    ΤΟ ΒΗΜΑ γράφει ότι "η εκλογική αναμέτρηση προβλέπεται αμφίρροπη, καθώς οι διαφορές που οι σφυγμομετρήσεις καταγράφουν στην πρόθεση ψήφου μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ βρίσκονται "στην κόψη του ξυραφιού" και εμπίπτουν στα όρια του στατιστικού λάθους. Στις σφυγμομετρήσεις αυτές πάντως το ΠΑΣΟΚ προηγείται, έστω και για δέκατα της ποσοστιαίας μονάδας, ενώ κάποιες άλλες που γίνονται γνωστές σήμερα ανεβάζουν ελαφρά τη διαφορά. "

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ σημειώνει ότι ακόμη και την τελευταία αμυδρή ελπίδα, που είχε το κυβερνών κόμμα ότι θα μπορούσε να διατηρήσει τον αέρα της πρωτιάς, έχασε χθες μετά την τελευταία δημοσκόπηση που δίνεται στη δημοσιότητα πριν από τις εκλογές. Η δημοσκόπηση αυτή - της εταιρίας ALKO - που παρουσίασε ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha, μειώνει τη διαφορά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο 0,2% που όπως υποστηρίζουν και οι ειδικοί αναλυτές είναι σαν να μην υπάρχει, αφού το στατιστικό λάθος που δίνει η ίδια η εταιρία κινείται στο συν πλην 2,2%.

    Ο ΛΟΓΟΣ υπογραμμίζει ότι `ο χαρακτηρισμός των εκλογών ως ντέρμπυ επιβεβαιώθηκε από δύο καινούργιες σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης που δημοσιοποιήθηκαν χθες. Η διαφορά ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία παραμένει μηδαμινή -0,4% δίνει η μια δημοσκόπηση 0,25% η δεύτερη- πάντως το κυβερνών κόμμα διατηρεί το πλεονέκτημα της ελαφράς πρωτοπορίας και κυρίως της καλύτερης εικόνας του αρχηγού του και της θετικής παράστασης νίκης που παρουσιάζει.

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι το σενάριο έπαυσε να είναι απλώς υποθετικό. Οι πιθανότητες να αποβή πραγματικό είναι ήδη πολύ μεγάλες. Ολες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την ψαλίδα μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας να κλείνη συνεχώς. Και αν δεν υπάρξη ραγδαία μεταβολή -προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση- θεωρείται πιθανώτατο πλέον, το βράδυ της Κυριακής 9 Απριλίου να ακούσωμε:ΠΑΣΟΚ 149 έδρες ή και λιγώτερες.

    Η ΝΙΚΗ επισημαίνει ότι ένα ακόμα σήμα κινδύνου στο ΠΑΣΟΚ δίνουν τα αποτελέσματα της πανελλήνιας δημοσκόπησης που διενήργησε η εταιρεία ALKO για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA, καθώς πιστοποιεί τα ευρήματα όλων των τελευταίων ερευνών, δηλαδή την τάση που παρουσιάζει η Νέα Δημοκρατία να κλείσει τη διαφορά της από το ΠΑΣΟΚ.

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ άνεμος αισιοδοξίας πνέει στους κόλπους της ΝΔ, δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές, λόγω μείωσης της διαφοράς με το ΠΑΣΟΚ. Αφήνοντας κατά μέρος τα σενάρια για την επόμενη ημέρα των εκλογών μετά από ενδεχόμενη ήττα, ο κ. Καραμανλής υιοθετεί χαμηλούς τόνους στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση εστιάζοντας την κριτική του -αλλά και τη διαφημιστική καμπάνια του κόμματος στα ζητήματα της καθημερινότητας.

    [6] Ελληνοτουρκικά

    Η ΑΘΗΝΑ`Ι`ΚΗ γράφει ότι την παλιά αλλοπρόσαλλη τακτική των κατασκευασμένων τρομοκρατικών σεναρίων και της έντασης στο Αιγαίο άρχισε να εφαρμόζει το τουρκικό στρατιωτικό κατεστημένο. Οι υφιστάμενοι του ένστολου ``σουλτάνου`` Χ. Κιβρίκογλου άρχισαν να επισείουν διαμελιστικό κίνδυνο από υπαρκτές και φανταστικές οργανώσεις....

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι άργησαν αλλά ξανάρχισαν: νέα σενάρια εμπλοκής της Κύπρου στο τρομολάγνο σήριαλ επεισόδια του οποίου εξακολουθεί να γυρίζει η Αγκυρα αναφορικά με το ΡΚΚ και τους "προστάτες" ή "υποκινητές" του διαρρέουν στον τουρκικό τύπο. Ετσι, με τον πρωτοσέλιδο τίτλο "Παγίδα του ΡΚΚ στους Τσετσένους" η χθεσινή ΣΑΜΠΑΧ ισχυρίζεται ότι οι Ρώσοι εκπαίδευσαν στην ελεύθερη Κύπρο (στο δημοσίευμα "Νότια Κύπρος") 20 μέλη του ΡΚΚ τα οποία και απέστειλαν στην Τσετσενία.

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ την έναρξη απ` ευθείας συνομιλιών Κληρίδη-Ντενκτάς, με την προϋπόθεση ότι ο διεθνής παράγων θα πιέσει την Αγκυρα να εγκαταλείψει τις αδιάλλακτες θέσεις της, εισηγείται ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Δ. Χριστόφιας, εκφράζοντας την απαισιοδοξία του για το αποτέλεσμα των μέχρι τώρα συνομιλιών εκ του σύνεγγυς.

    [7] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών οικονομικών εφημερίδων έχουν ως εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Κατάργηση μονιμότητας. Διαρθρωτικές αλλαγές στο πλαίσιο της ανταγωνιστικότητας ζητεί μετεκλογικά το ΙΟΒΕ".

    ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ: "Πώς ο νικητής ....χάνει τις εκλογές. Ο "Ε" και η ΔΕΛΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ καταγράφουν τα μυστικά της κάλπης".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Στο κλαμπ των ισχυρών της Ευρώπης η Σοφοκλέους. Δήλωση Κ. Σημίτη με πολλούς αποδέκτες".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Τελευταία "ζαριά". Εμπορική:ερωτηματικά από την ανάλυση της PRIVATE BANKING.

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Σε 15 ημέρες αναφέρατε που πήγαν τα νέα κεφάλαια. Εντολή του ΧΑΑ για τις αυξήσεις του 1999".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Στο κλαμπ των μεγάλων μπαίνει η Σοφοκλέους. Εντάσσεται στην ενιαία αγορά EURONEXT".

    [8] Χρηματιστήριο

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ γράφει οτι "πρωθυπουργός και Γ. Παπαντωνίου προανήγγειλαν χθες από τη Λισσαβόνα τη σύνδεση του ΧΑΑ με την Euronext. Ανησυχία στο ΠΑΣΟΚ για τη νέα πτώση (-1,53%) του Δείκτη . Εγκώμια για Σημίτης και οικονομία από Σρέντερ, Πέρσον και Ρασμούσεν".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 24 March 2000 - 17:48:00 UTC