Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-03-14

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 14/03/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Χρηματιστήριο
  • [3] Εκλογές
  • [4] Ελληνική οικονομία
  • [5] Συνέντευξη Κακλαμάνη

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η προεκλογική εκστρατεία, η πορεία του Χρηματιστηρίου και η ελληνική οικονομία είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Που τα βρήκαν; Αστραψε και βρόντηξε ο Κώστας Καραμανλής από την Καλαμάτα.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Κράτος... μασκαράς ...ενώ υπογράφει άρον- άρον σύμβαση δισεκατομμυρίων για ανέγερση πολυτελούς μεγάρου!

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Δείκτης μήνυμα για Σημίτη, Καραμανλή και εγκλωβισμένους. Κρίσιμη μέρα για το Χρηματιστήριο.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Στηρίξτε με γιατί χάνομαι! Απεγνωσμένη έκκληση Σημίτη προς επιχειρηματίες.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ζεστό χρήμα 2 τρις από αύριο στο Χρηματιστήριο. Σε τροχιά ανόδου η Σοφοκλέους.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Το πρώτο Ναι από την Ευρώπη. Αισιόδοξες δηλώσεις του κ. Παπαντωνίου.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Εγκλωβισμένος και ο Σημίτης. Σηκώνει τα χέρια ψηλά για τη Σοφοκλέους.

    ΕΘΝΟΣ: Ψαλμοί Κακλαμάνη προς τον Χριστόδουλο. Αποκαλυπτική συνέντευξη στο "Εθνος"

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο στρατηγός Ντερτιλής καταγγέλλει και διαψεύδει τον Κ. Πλεύρη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Νέο ρήγμα στο ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 55.000 οικογένειες ζουν σε επικίνδυνα σπίτια. Συγκλονιστική αποκάλυψη από τον καθηγητή του Πολυτεχνείου Γ. Πρωτονοτάριο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Δάνειο...στη Σοφοκλέους. Τράπεζες προς Παπαδήμο: ελεύθερα δάνεια για αγορά μετοχών.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ενεση χρήματος στη Σοφοκλέους από τράπεζες. Κίνηση αποπαγίδευσης των "εγκλωβισμένων" με δάνεια για αγορά μετοχών.

    ΕΣΤΙΑ: Ζήτημα Δημοκρατίας. Η ομαλή εναλλαγή κομμάτων στην εξουσία.

    ΤΑ ΝΕΑ: Δεύτερο γύρος κόντρας με γκάλοπ και Χρηματιστήριο. Τι σχεδιάζουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Σκούπα στα λαμόγια. Χρηματιστήριο. Ατυπη συμφωνία για Σοφοκλέους χωρίς ταραξίες και ...χρυσοδάκτυλους.

    Η ΧΩΡΑ: Δεσμά στη Σοφοκλέους. Ηξεις-αφήξεις από τον πρωθυπουργό για το Χρηματιστήριο.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Τι θα συζητηθεί στο ασφαλιστικό. Το μέγιστο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Στροφή ΠΑΣΟΚ στα καθημερινά. Τελευταίο υπουργικό συμβούλιο για την κοινωνική πολιτική.

    [2] Χρηματιστήριο

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει οτι "και τα τραπεζικά δάνεια ρίχνονται στη μάχη για την αναθέρμανση της Σοφοκλέους, μετά έναν μακρύ "χειμώνα", που κρατά έξι συναπτούς μήνες. Η Τράπεζα της Ελλάδος, ύστερα από πιέσεις εμπορικών τραπεζών για απελευθέρωση του καθεστώτος χορήγησης δανείων για αγορά μετοχών, φαίνεται οτι θα "ενδώσει" μέχρι το τέλος Μαρτίου".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ εκτιμά οτι "ένεση ρευστότητας προς την τραυματισμένη χρηματιστηριακή αγορά σχεδιάζει, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Λουκάς Παπαδήμος. Ανοίγει επιτέλους η στρόφιγγα για δάνεια, με σκοπό την αγορά μετοχών με ευθύνη των τραπεζών. Μετά τις επανειλημμένες δηλώσεις, με τις οποίες ο κεντρικός τραπεζίτης υπογραμμίζει οτι οι μετοχές του Χρηματιστηρίου βρίσκονται πλέον σε "ελκυστικά επίπεδα" ο κ. Παπαδήμος θα επιτρέψει στις τράπεζες να δανείζουν περισσότερα χρήματα στους επενδυτές, ώστε να επωφεληθούν τώρα από τις χαμηλές τιμές των μετοχών".

    Το ΚΑΡΦΙ προσθέτει οτι "με κομμένη την ανάσα από τη "βουτιά" του Γενικού Δείκτη, κυβέρνηση και επενδυτές προσβλέπουν σε καλύτερες ημέρες μέχρι τις 9 Απριλίου, έτσι ώστε να περιορίσουν τις τρομακτικές απώλειες που καταγράφουν κυρίως τα χαρτιά της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "τα ψέματα τελείωσαν για τους γαλάζιους...πάτρωνες της Σοφοκλέους, καθώς από σήμερα κιόλα αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την ανάκαμψη της, χτυπημένης από τους ρηγιλλάριους μεγαλοχρηματιστές, χρηματιστηριακής αγοράς".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει οτι "κρίσιμο τεστ για τη Σοφοκλέους θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση μετά τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας με τις αλλοπρόσαλλες, όσο και αντικρουόμενες, φήμες και πληροφορίες περί προσπάθειας χειραγώγησης του χρηματιστηρίου".

    Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ, "νευρικότητα και αστάθεια θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της εβδομάδας που θα διανύσουμε, εξαιτίας της αρνητικής τάσης που υπάρχει στο εξωτερικό αλλά και των ερευνών που διεξάγει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις χρηματιστηριακές εταιρίες, για να "ανακαλυφθεί" τι συνέβη στις 9 Μαρτίου 2000, την ημέρα που μιλούσε ο πρωθυπουργός και η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έπεφτε".

    Η ΕΣΤΙΑ επισημαίνει οτι "ενδεχομένως και σήμερον να δοθή στη δημοσιότητα το πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλαιοαγοράς, κατόπιν της ερεύνης που "διετάχθη" μετά τις ενδείξεις για ανώμαλη διαταραχή των τιμών κατά την διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού στο Ζάππειο την παρελθούσα Πέμπτη".

    [3] Εκλογές

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν οτι "καμπανάκι για το δεύτερο γύρο στην αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ χτυπάει για δύο λόγους:πρώτον για το Χρηματιστήριο, όπου η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να φτάσει ως το τέλος την καταγγελία της εις βάρος της ΝΔ για τα όσα συνέβησαν την περασμένη Πέμπτη στην οδό Σοφοκλέους, ενώ η ΝΔ ετοιμάζει τη δική της αντεπίθεση για τη "μαύρη προπαγάνδα". Δεύτερον, για τις δημοσκοπήσεις, που αυτή την περίοδο διεξάγονται οι τελευταίες και τα εκλογικά επιτελεία τις αναμένουν με έκδηλο ενδιαφέρον".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ισχυρίζεται οτι "μύρισαν εκλογές...ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης θα αρχίσει από αυτή την εβδομάδα να ξεδιπλώνει την επικοινωνιακή τακτική του κυβερνώντος κόμματος, ενώ θα αρχίσουν να προβάλλονται τα πρώτα διαφημιστικά spot. Οι έντυπες καταχωρήσεις της Χαριλάου Τρικούπη στα κυριακάτικα έντυπα ήταν μια από τα ίδια".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "πολιτικά κόμματα, υποψήφιοι βουλευτές αλλά και μέσα μαζικής ενημέρωσης οφείλουν να πειθαρχήσουν από σήμερα στις απαγορεύσεις που επιβλήθηκαν με τη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών, μετά τις συζητήσεις που έγιναν στη Διακομματική Επιτροπή. Την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου σηματοδοτεί η δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος για τη διάλυση της Βουλής, που αναμένεται μετά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, ενώ μέσα στην εβδομάδα θα αντικατασταθούν από υπηρεσιακούς οι υπουργοί Εσωτερικών Δικαιοσύνης , Τύπου, καθώς ο πρωθυπουργός προτίθεται να διατηρήσει στη θέση του τον υπουργό Δημόσιας Τάξης".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει ότι "εγκλωβισμένα στους δείκτες του Χρηματιστηρίου, είναι ουσιαστικά τα δύο μεγάλα κόμματα, που έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα και σε μια πλειοδοσία υποσχέσεων, προκειμένου να προσελκύσουν τους ψηφοφόρους".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει οτι "η αρνητική εικόνα στην επαρχία, το κοινωνικό κράτος και το Χρηματιστήριο είναι τα τρία σημαντικότερα προβλήματα που πονοκεφαλιάζουν τον Κ. Σημίτη και ήδη το επικοινωνιακό επιτελείο τα έχει προτάξει στον προεκλογικό αγώνα. Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το ΠΑΣΟΚ υστερεί της ΝΔ στις αγροτικές και ημιαστικές περιοχές περίπου κατά τέσσερις μονάδες, διαφορά που δύσκολα ανατρέπεται έως τις 9 Απριλίου".

    [4] Ελληνική οικονομία

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει οτι "το πρώτο- ανεπιφύλακτο- Ναι στην ελληνική υποψηφιότητα δόθηκε χθες στις Βρυξέλλες κατά τη σύνοδο του ECOFIN, όπου ο Πορτογάλλος πρόεδρός του κ. Ιωακείμ Πίνα Μούρα, αλλά και οι υπόλοιποι υπουργοί καλωσόρισαν την Ελλάδα ως 12ο μέλος της ΟΝΕ. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Ι. Παπαντωνίου ενημέρωσε τους ομολόγους του για την ελληνική υποψηφιότητα και τους διαβεβαίωσε οτι η Ελλάδα (που πληροί ήδη τα πέντε κριτήρια του Μάαστριχτ) θα συνεχίσει και στη μετά ΟΝΕ εποχή να βελτιώνει τις επιδόσεις της".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά οτι "καταλυτικό ρόλο για την πραγματική σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας με αυτές των χωρών της ζώνης του ευρώ θα διαδραματίσει η επίτευξη τεσσάρων στόχων, στους οποίους επικεντρώνει την πολιτική και τις προσπάθειές της η κυβέρνηση. Αυτοί αφορούν στη μείωση του πληθωρισμού στο 2% στην επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης πάνω από το 4% του ΑΕΠ, στον μηδενισμό των ελλειμμάτων και τη σταδιακή μείωση του δημοσίου χρέους. Ο υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης εκτιμά ότι η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ δεν πρέπει να εμπνέει καμία ανησυχία, αλλά αντιθέτως πρέπει να δημιουργεί αισιοδοξία για τις δυνατότητες της χώρας, ενώ διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξουν ριζικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζεται η οικονομική πολιτική".

    Η ΧΩΡΑ γράφει οτι "την αβεβαιότητα για τα οφέλη που θα αποκομίσει η χώρα μας με την ένταξή της στην ΟΝΕ, ανάλογα με το ποιό κόμμα θα κερδίσει τις εκλογές, καλλιεργεί και πάλι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Σε συνέντευξη, που παραχώρησε στο κυριακάτικο "Βήμα" ο κ. Σημίτης απορρίπτει τη λογική του"αυτόματου πιλότου", λέγοντας οτι ο καθένας κερδίζει τη θέση του με τις επιλογές του. Κατά τη διαπραγμάτευση θα κριθεί η διατηρησιμότητα της οικονομίας μας και θα συζητηθεί η πολιτική μας τα επόμενα χρόνια. Συνεπώς η αξιωματική αντιπολίτευση, που έχει επανειλημμένως μιλήσει με απαξιωτικά λόγια για την ελληνική οικονομία, δεν είναι δυνατόν να εμφανιστεί αξιόπιστη μπροστά στους Ευρωπαίους".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "αναβαθμίζεται η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του οίκου οικονομικών αξιολογήσεων FITCH-IBCA. Συγκεκριμένα αναβαθμίζεται η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε ξένο συνάλλαγμα και αυτό οφείλεται στις τελευταίες εξελίξεις που φέρνουν τη χώρα πιο κοντά στην ένταξη της στην ΟΝΕ στις αρχές του 2001. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ένταξη της Ελλάδας, η οποία θα αποφασιστεί τον Ιούνιο πρέπει να θεωρείται σίγουρη, αφού η χώρα έχει εκπληρώσει και το πιο δύσκολο από τα κριτήρια του Μάαστριχτ, τον πληθωρισμό,ο οποίος το Φεβρουάριο κυμαινόταν σε ετήσια βάση στο 2,1%".

    [5] Συνέντευξη Κακλαμάνη

    "Τον κώδωνα του κινδύνου "για να μην περιπέσει η Εκκλησία στον Καθολικισμό και στον φονταμενταλισμό" κρούει ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης σε συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ. Αφού υπογραμμίζει οτι "θα ήθελα λιγότερο πολιτικό λόγο και περισσότερο φιλανθρωπικό έργο- λιγότερο λάμψη και περισσότερη ταπεινοφροσύνη", ο κ. Κακλαμάνης αναφερόμενος στη στάση της Ιεράς Συνόδου και στη συμπεριφορά παραεκκλησιαστικών παραγόντων για το βιβλίο του Μίμη Ανδρουλάκη, δεν διστάζει να επισημάνει" υπάρχουν φαινόμενα που θυμίζουν Καθολική εκκλησία αλλά και ισλαμικό φονταμενταλισμό". από την άλλη πλευρά ο κ. Κακλαμάνης δηλώνει οτι δεν είναι ικανοποιημένος από το μέχρι τώρα επίπεδο της προεκλογικής αντιπαράθεσης, επιρρίπτοντας ευθύνες στα κόμματα και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 14 March 2000 - 16:22:53 UTC