Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-03-03

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 03/03/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Εξαγγελίες πρωθυπουργού
  • [3] Χρηματιστήριο
  • [4] Ελληνοτουρκικά
  • [5] Παιδεία
  • [6] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 03/03/2000
  • [7] Χρηματιστήριο

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Oι εξαγγελίες του πρωθυπουργού, η πορεία του Χρηματιστηρίου, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Τεχνητούς παραδείσους υπόσχεται ο Σημίτης. Ελυσε όλα μας τα προβλήματα με μια...συνέντευξη στο Ζάππειο.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Κοροϊδία!Μοιράζει... 600 χιλιάδες θέσεις εργασίας και 12 τρις στους αγρότες!

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Εγώ ή το χάος...και θολό τοπίο στο Χρηματιστήριο. Διλήμματα Σημίτη στο λαό.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Τι απέκρυψε ο κ. Σημίτης. Γενναιόδωρος σε παροχές, φειδωλός στην ανάληψη δεσμεύσεων.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Εκρυψε τις πικρές αλήθειες για συντάξεις- ασφαλιστικό- μισθούς- φορολογία. Ρεσιτάλ πολιτικής υποκρισίας απο τον Σημίτη.

    Η ΑΥΓΗ: Μακέτες Σημίτης και για την κοινωνική πολιτική!Κονδύλια στον αέρα για τη νέα τετραετία.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Δάνεια εξπρές για σεισμοπαθείς. Χωρίς μελέτη μηχανικού και οικοδομική άδεια.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ποιοί και πόσο ωφελούνται απο τις φορολογικές αλλαγές. Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης ανεκοίνωσε το νέο πρόγραμμα.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ξεκλείδωσε τις παροχές για να μη χάσει τις εκλογές. Μοίρασε "θα" και ακάλυπτες επιταγές του...2001.

    ΕΘΝΟΣ: Τα κέρδη σε όλους. Σημίτης: έρχονται τα πρώτα οφέλη της ΟΝΕ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τους λαθρομετανάστες θέλει στην ...βουλή ο Γιωργάκης. Τάσσεται εναντίον της εθνικής καθαρότητας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Βουλιάζουν ΤΕΒΕ- ΤΑΕ-ΤΣΑ. Γίγαντας με πήλινα πόδια ο ασφαλιστικός φορέας-μαμούθ των ελεύθερων επαγγελματιών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αδειο το πακέτο Σημίτη. Πολλά λόγια χωρίς ουσία οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 10 φοροελαφρύνσεις. Πρόγραμμα 4ετίας με στόχο κοινωνία, ανάπτυξη.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Χιλιάδες απόφοιτοι των ΤΕΙ στον αέρα. Το Συμβούλιο Επικρατείας ανατρέπει την τροπολογία Αρσένη.

    ΕΣΤΙΑ: Σημίτη δώστα όλα!Εκεί έφθασε ο πρωθυπουργός.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Βροχή παροχών αλλά σε ομίχλη η επόμενη μέρα. Καίτοι εμπεριστατωμένο το πρόγραμμα 4ετίας Σημίτη παρακάμπτει τα μεγάλα προβλήματα της χώρας.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Στροφή Σημίτη στο λαό. Με φοροελαφρύνσεις και κοινωνικά μέτρα.

    ΤΑ ΝΕΑ: Καθαρή εντολή ζητεί ο Σημίτης στις 9 Απριλίου. Παρουσίασε κυβερνητικό πρόγραμμα 4ετίας.

    ΝΙΚΗ: Ο δεκάλογος Σημίτη. Προτεραιότητα σε ανάπτυξη, απασχόληση, περιφέρεια.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δεκάλογος υποκρισίας και δημαγωγίας. Το εκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε ο Κ. Σημίτης.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Τζάμπα μάγκας!ο Καραμανλής. Εκτός μάχης...

    Η ΧΩΡΑ: Εδωσε ρέστα με μεταχρονολογημένες επιταγές. Υποσχέσεις τρισεκατομμυρίων απο τον Σημίτη με έναρξη το ...2001.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 10 στόχοι για το 2004. Ο Κώστας Σημίτης εξήγγειλε το κυβερνητικό πρόγραμμα για τη νέα τετραετία.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ιδιες παροχές ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Σημίτης: δεκάλογος για καθαρή εντολή. ΝΔ: αυτολεξεί αντιγραφή.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Τρέχει και δεν φτάνει ο Σημίτης πίσω απο τον Καραμανλή.

    [2] Εξαγγελίες πρωθυπουργού

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "αποφασιστικός ο Κ. Σημίτης ζήτησε "καθαρή λαϊκή εντολή για μια ισχυρή κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ στις 9 Απριλίου" παρουσιάζοντας χθές το εκ 260 σελίδων κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Και χωρίς να διολισθήσει σε εύκολη παροχολογία, πλαισίωσε την ανακοίνωση του ύψους 390 δις. "Β?πακέτου Σημίτη", με 10 μεγάλους για τη νέα τετραετία. Ο κ. Σημίτης κράτησε σε χαμηλούς τόνους απέναντι στη ΝΔ και ζήτησε να επικρατήσουν ήπιοι τόνοι κατά την προεκλογική περίοδο".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει οτι "με το ένα δίλημμα να διαδέχεται το άλλο εκβιάζοντας την ψήφο του ελληνικού λαού, ο πρωθυπουργός, παρουσίασε το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, για την τετραετία 2000-2004, το οποίο βασίζεται κυρίως σε χρήματα που δεν υπάρχουν".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, "σε μια καλοστημένη παράσταση ο πρωθυπουργός, περιβαλλόμενος απο τους υπουργούς του, παρουσίασε χθές, ελλείψει κυβερνητικού έργου, τις "μακέτες" της κοινωνικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ για τη νέα τετραετία. Οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες είχαν στόχο να δημιουργήσουν τα κατάλληλα επικοινωνιακά αποτελέσματα και να συσκοτίσουν τα πραγματικά προβλήματα και τα τεράστια ελλείμματα της κυβέρνησης στην κοινωνική πολιτική".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ εκτιμά οτι "δίνοντας ένα ρεσιτάλ υποκρισίας και δημαγωγίας, παρουσίασε χθές ο Κ. Σημίτης το εκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ εμφανίζοντας μια ειδυλλικαή - αλλά ανύπαρκτη- εικόνα ,για τη σημερινή κατάσταση της χώρας και μοιράζοντας απλόχερα απατηλές αόριστες παροχές και υποσχέσεις".

    Η ΕΣΤΙΑ διερωτάται οτι "ποιός φανταζόταν οτι ο άνθρωπος που απεπέμφθη δύο φορές απο την κυβέρνηση Παπανδρέου ως "διαφωνήσας" με την πολιτικών των αλογίστων παροχών, θα έφθανε σήμερα να κάνη τα ίδια και χειρότερα; Και ποιός φανταζόταν οτι ο άνθρωπος που ως πρωθυπουργός δεν έπαυσε να διαβεβαιώνη οτι αδιαφορεί για το πολιτικό κόστος, θα έφθανε τώρα στο σημείο να τινάζη τα πάντα στον αέρα;"

    Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει οτι "θετικές εκπλήξεις για όλους περιέχει το πακέτο μέτρων για τη νέα τετραετία που εξήγγειλε χθές ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Στα κέρδη απο τα οφέλη της ένταξης στην ΟΝΕ περιλαμβάνονται ευνοϊκά μέτρα και για τους "μη έχοντες" αλλ?ακαι για τους "κατέχοντες". Το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την περίοδο 2000-2004 επικεντρώνεται σε δέκα στόχους - τομείς και δίνει έμφαση στον άνθρωπο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει οτι "δέκα μεγάλους στόχους για τη νέα τετραετία παρουσίασε χθές ο Κώστας Σημίτης και ζήτησε "καθαρή λαϊκή εντολή για ισχυρή κυβέρνηση στις 9 Απριλίου". Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε επίσης 10 μέτρα με φορολογικές ελαφρύνσεις και άλλα για την ενίσχυση κυρίως αδύναμων ομάδων του πληθυσμού".

    [3] Χρηματιστήριο

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) γράφει οτι "σε νέα τροχιά ανόδου μπήκε η Σοφοκλέους, τα ερωτηματικά όμως εξακολουθούν να υπάρχουν για το μέχρι πότε θα κρατήσει. Οι εξαγγελίες Σημίτη και η αναβάθμιση της αγοράς ομολόγων σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές που είχαν δημιουργηθεί μετά τη σημαντική πτώση της αγοράς έδωσαν νέα πνοή στην ελληνική χρηματαγορά".

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει οτι "βελτιώνεται το κλίμα στη Σοφοκλέους μετά και τη χθεσινή άνοδο του Γενικού Δείκτη κατά 2,19% που συνόδευσε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού οτι "η προοπτική του Χρηματιστηρίου είναι μακροπρόθεσμα θετική, καθώς είναι αλληλένδετη με τη θετική πορεία της οικονομίας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει οτι "τα πρώτα δειλά ανοδικά βήαμτα φαίνεται οτι άρχισε να κάνει ο γενικός δείκτης τιμών, μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση, στην οποία το αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε ήταν έντονο απο την έναρξη των συναλλαγών σε όλους τους κλάδους".

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει οτι "για δεύτερη ημέρα συνεχίστηκε το θετικό κλίμα στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, με το Γενικό Δείκτη Τιμών να κλείνει στις 5.174 μονάδες, σημειώνοντας "καθαρή" άνοδο 2.19%".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ ισχυρίζεται οτι "σε πορεία σταδιακής ανόδου προφανώς εισέρχεται η Σοφοκλέους, η οποία φαίνεται οτι....ενθουσιάζεται όταν ο πρωθυπουργός εξαγγέλλει κάποια νέα μέτρα. Χθές, ο δείκτης σημείωσε άνοδο 2,19% και, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, το θετικό κλίμα αναμένεται να συνεχιστεί καθ?όλη τη διάρκεια του Μαρτίου με μικρά διαλείμματα".

    Η ΧΩΡΑ τονίζει οτι "η χθεσινή δεύτερη στη συνέχεια ανοδική συνεδρίαση στη Σοφοκλέους τροφοδότησε τις ελπίδες των επενδυτών για ανάκαμψη της αγοράς. Η σταθερή και ισόρροπη άνοδος των τιμών των μετοχών, όλων των κλάδων, η οποία συνοδεύτηκε απο αυξημένο όγκο συναλλαγών, προκάλεσε αισιόδοξα αισθήματα στους επενδυτές της οδού Σοφοκλέους".

    [4] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει οτι "το ασταθές τραπέζι του εφ'ολης της ύλης ελληνοτουρκικού διαλόγου έχει ήδη στηθεί και η συζήτηση θα ξεκινήσει με πρώτο θέμα την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας αμέσως μετά τις εκλογές -σε περίπτωση επανεκλογής του ΠΑΣΟΚ".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει οτι "μπορεί η Αθήνα να μην αποδέχεται την τουρκική πρόταση για τη δημιουργία Μέτρων Οικοδομήσεως Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, στην πράξη ομως η ελληνοτουρκική συνεργασία σε στρατιωτικό επίπεδο προωθείται σταθερά. Η Ελλάδα θα συμμετάσχει τον Απρίλιο, με ένα πολεμικό, σε τουρκική άσκηση στο Αιγαίο, ενώ εως το τέλος του χρόνου οι δύο χώρες θα συνεργαστούν και σε δύο άλλες ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις στο Αιγαίο".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "αν έλεγε κάποιος πριν μερικούς μήνες οτι μία ελληνική φρεγάτα θα έπαιρνε μέρος σε τουρκική άσκηση στο Αιγαίο, σίγουρα θα τον περνούσαν για τρελό. Σήμερα ομως τα πράγματα φαίνεται να έχουν αλλάξει στις σχέσεις Αθηνών και Αγκυρας ακόμη και στο στρατιωτικό επίπεδο."

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ επισημαίνει οτι "διευρύνεται η ελληνοτουρκική στρατιωτική συνεργασία, μετά τη συμφωνία για τη συμμετοχή τουρκικών δυνάμεων στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση "Dynamic Mix 2000" που θα διεξαχθεί τον Μάιο σε ελληνικπο έδαφος. Η Ελλάδα έπειτα απο πρόσκληση της Αγκυρας θα συμμετέχει στη ναυτική άσκηση "Dogu Ak Deniz" με μια φρεγάτα. Απο τον στρατηγό Παραγιουδάκη παρουσιάστηκε σειρά τέτοιων "συνεργατικών πλεύσεων" σε σημεία των οποίων η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνικότητα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει οτι "νέο κύκλο υποχωρήσεων στα εθνικά θέματα σχεδιάζει η κυβέρνηση καθώς οι κ.κ Σημίτης και Παπανδρέου εμφανίστηκαν χθές να έχουν δεσμευθεί για την έναρξη διαλόγου όσον αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας αμέσως μετά τις εκλογές και να προετοιμάζουν την οριστική εγκατάλειψη του δικαιώματος για επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια..."

    Κατά την ΒΡΑΔΥΝΗ, "στο στρατιωτικό επίπεδο επιχειρεί τώρα η κυβέρνηση να επεκτείνει την διαδικασία "προσεγγίσεως" με τη Τουρκία, καθώς τον ερχόμενο απρίλιο πρόκειται να συμμετάσχει, για πρώτη φορά απο το 1974, ελληνικό πολεμικό πλοίο σε τουρκική στρατιωτική άσκηση, ενω την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδέου επανέφερε, μέσω μιας "θολής" δηλώσεώς του, το θέμα της επεκτάσεως των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ., το οποίο αποσύνδεσε απο τις διαπραγματεύσεις για την οροθέτηση της υφαλοκρηπίδας..."

    [5] Παιδεία

    Η ΝΙΚΗ ισχυρίζεται οτι "μπρός γκρεμός και πίσω ρέμα θυμίζει η μετωπική σύγκρουση ΑΕΙ-ΤΕΙ, που ουσιαστικά αφορά ένα και μόνο ζήτημα: Εάν το πτυχίο των ΤΕΙ θα οδηγεί σε άδεια άσκησης επαγγελμάτων, που μέχρι σήμερα έπαιρναν μόνο απόφοιτοι αντίστοιχων τμημάτων των ΑΕΙ. Αιτία του κακού η εμμονή του συστήματός μας να συνδέει το πτυχίο που παίρνει ο καθένας με την επαγγελματική του αποκατάσταση ή με τη συντεχνιακή του κατάταξη."

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει οτι "ριζικές αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση προβλέπει το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την παιδεία που επεξεργάζεται το Συμβούλιο της Επικρατείας. Πρόκειται για εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μια διαδικασία που φέρνει τα πάνω κάτω στο χώρο της εκπαίδευσης. Η συζήτηση αναβλήθηκε καθώς το ανώτατο δικαστήριο ζητεί διευκρινίσεις απο το υπουργείο Παιδείας για ορισμένες διατάξεις του σχεδίου διατάγματος."

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "για καθοδηγούμενες και εντασσόμενες στο προεκλογικό κλίμα χαρακτήρισε ο Γεράσιμος Αρσένης τις κινητοποιήσεις των δασκάλων. Εν τω μεταξύ απόφαση να επαναλειτουργήσουν τα ιδρύματα πήραν πρόεδροι και σπουδαστές των ΤΕΙ, μετά την ψήφιση απο την βουλή της τροπολογίας που κατέθεσε ο υπουργός Παιδείας, με την οποία δίνεται λύση στο πρόβλημάτους. Ωστόσο, οι αντιδράσεις συνεχίζονται απο την πανεπιστημιακή κοινότητα και την προσεχή εβδομάδα θα συνεδριάσουν οι πρύτανεις των ΑΕΙ προκειμένου να καθορίσουν την στάση τους."

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ τονίζει οτι "νεα εμπλοκή στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προκαλεί η απόφαση του ΣτΕ να επιστρέψει στον κ. Αρσένη το Π.Δ. για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την κοινοτική οδηγία 89/48, που αφορά στην αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων πτυχιούχων με σπουδές εντός και εκτός Ελλάδας. Απόφαση η οποία τινάζει ουσιαστικά στον αέρα και τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο ο οποίος κατοχυρώνει τους αποφοίτους των ΤΕΙ."

    [6] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 03/03/2000

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών οικονομικών εφημερίδων έχουν ως εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Στροφή σε συνάλλαγμα, repos. Μόνο τον Ιανουάριο περίπου μισό τρις στράφηκε σε πιο αποδοτικές τοποθετήσεις".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Συμβόλαιο" αξίας 390 δις με κατέχοντες και μη. Εξαγγελίες Κ. Σημίτη".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Η πρόταση Σημίτη. Το Χρηματιστήριο θα κινηθεί ανοδικά και αυτόνομα.

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Υπεραξίες και ....ΕΛ.ΠΕ. κάλυψαν τα προβλήματα".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "LIMIT UP προσδοκιών. Ανεβαίνει το θερμόμετρο. Αλμα του Γενικού Δείκτη με υψηλό τζίρο".

    [7] Χρηματιστήριο

    Η εφημερίδα "Χρηματιστήριο" εκτιμά οτι "την αναθέρμανση των επενδυτικών προσδοκιών και τη βελτίωση του ψυχολογικού κλίματος στη Σοφοκλέους αντανακλά η χθεσινή θεαματική άνοδος του Γενικού Δείκτη Τιμών, που απομακρύνεται απο την "επικίνδυνη ζώνη" των 5.000 μονάδων και οδεύει τώρα προς υψηλότερα επίπεδα τιμών".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 3 March 2000 - 16:54:44 UTC