Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-02-14

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 14/02/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Νέα Δημοκρατία
  • [3] Χρηματιστήριο
  • [4] Ελληνοτουρκικά
  • [5] Εκλογές
  • [6] Συνέντευξη Βάσως Παπανδρέου
  • [7] Συνέντευξη Κων. Μητσοτάκη

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η προεκλογική μάχη των κομμάτων, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η πορεία του Χρηματιστηρίου και τα εσωκομματικά στη Νέα Δημοκρατία είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ρίο- Αντίρριο σε 3' λεπτά. Προεκλογικές παραπλανητικές διαφημίσεις του ΠΑΣΟΚ.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ενα δις για μια έδρα. Διάβημα στον Σημίτη ετοιμάζουν οι "φτωχοί".

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Απειλούν τον Καραμανλή με...Κόμμα φιλοβασιλικών.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σπίτια με φθηνά δάνεια. Επαναστατικό το πρόγραμμα της ΝΔ που εξήγγειλε στην Πάτρα ο Καραμανλής.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Βασιλικό κόμμα μετά τις εκλογές με συμμετοχή βουλευτών της ΝΔ και ακροδεξιών.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Νομοσχέδιο - σκούπα για την εκπαίδευση. Καταθέτει στη Βουλή πριν από τις εκλογές η κυβέρνηση.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΠΑΣΟΚ με Ευρώ εναντίον ΝΔ. Ανίερη κατασπατάληση κοινοτικών κονδυλίων.

    ΕΘΝΟΣ: Τα 4 λάθη της ΝΔ. Ο Κ. Μητσοτάκης μιλάει στο "ΕΘΝΟΣ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Συγγνώμη" Παττακού προς του βασιλόφρονες. Ιστορική πρωτοβουλία ηγετικού στελέχους της 21ης Απριλίου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Δεσμεύουν εν κρυπτώ το Αιγαίο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εφορία: διπλή παγίδα με τις δηλώσεις. Ανω-κάτω οι πίνακες του εντύπου και λάθος κωδικοί αριθμοί.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Γαλάζιο φλερτ με "γαλαζοαίματους". Προφανώς λόγω της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου...

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Πάνω από 150 δις το κόστος της εκλογικής αναμέτρησης. 36 δις οι δαπάνες των βουλευτών ΠΑΣΟΚ-ΝΔ σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

    ΕΣΤΙΑ: Η αδυναμία των "γκάλλοπ". Καταγράφουν τάσεις αλλά όχι αποτέλεσμα.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ορια στην TV για τη διαφήμιση των κομμάτων. Και διαφωνίες μέσα στο ΠΑΣΟΚ.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Στέμμα-εφιάλτης. Εκβιασμός στον Καραμανλή. Εμπρηστικές επιστολές 5 βουλευτών της ΝΔ.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Σοφοκλέους, ακίνητα, ΙΧ. Ερευνα ICAP: που επενδύουν οι Ελληνες το 2000.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ανεργία, φόροι. Στο επίκεντρο της εκλογικής αντιπαράθεσης ΠΑΣΟΚ- ΝΔ.

    [2] Νέα Δημοκρατία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "έξι βουλευτές της ΝΔ (Μπρατάκος, Τζιτζικώστας, Ανδρεουλάκος, Ψωμιάδης, Παπαδόγγονας και Καμμένος) και ένας πρώην (Κωνσταντινίδης) έστειλαν τηλεγραφήματα με ευχές στην εκδήλωση της Βασιλικής Ενωσης Γιαννιτσών. Ο πρώην πολιτευτής της ΝΔ Μ. Μανωλά κος προκάλεσε ανοιχτά, λέγοντας πως αν η ΝΔ δεν τους καλύψει, οι βασιλόφρονες θα κατεβούν με δικό τους σχήμα στις εκλογές. Σιωπή από τον Καρα μανλή, που χθες στην Πάτρα επιχείρησε "κεντρώο" άνοιγμα".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "η επιτυχία Χάϊντερ στην Αυστρία ενθαρρύνει, όπως φαίνεται, και την ελληνική ακροδεξιά! Το αβγό του φιδιού ετοιμάζεται να εκκολαφθεί και στη χώρα μας, όπου παρατηρούνται διεργασίες για τη συγκρότηση ενός μετώπου όλων των χουντοβασιλικών οργανώσεων και προσωπικοτήτων. Στις διαδικασίες λαμβάνουν ενεργά μέρος και νυν βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι φλερτάρουν έντονα με την ιδέα δημιουργίας ενός ακροδεξιού κόμματος, το οποίο θα έχει ως σημείο αναφοράς το Λονδίνο, έδρα του έκπτωτου μονάρχη Γλίξμπουργκ, και θα συσπειρώνει όλα τα βασιλικά, φιλοχουντικά και ακροδεξιά στοιχεία της ελληνικής κοινωνίας".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει ότι "μετά τον Γιώργο Σουφλιά και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, την πλάτη γυρίζουν στη ΝΔ και οι ακροδεξιοί και φιλοβασιλικοί που ετοιμάζονται να κατέβουν στις εκλογές και να διεκδικήσουν ψήφους που σε αντίθετη περίπτωση θα πήγαιναν στην αξιωματική αντιπολί τευση. Αυτά συμβαίνουν μάλιστα υπό τις ευλογίες ορισμένων νεοδημοκρατών βουλευτών, που δεν χάνουν ευκαιρία να εκφράζουν την υποστήριξή τους στις εκδηλώσεις των νοσταλγών του παρελθόντος και να συζητούν μαζί τους ακόμη και για τη δημιουργία νέου κόμματος".

    [3] Χρηματιστήριο

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ γράφει οτι "ύστερα από μια αρκετά καλή χρηματιστηριακή εβδομάδα, η προσοχή όλων στρέφεται στις πέντε νέες συνεδριάσεις, αρχής γενομένης από σήμερα. Μέρα με τη μέρα η εδραίωση θετικού κλίματος, η διατήρηση σε υψηλά επίπεδα του τζίρου- με εξαίρεση την Παρασκευή- και μάλιστα για δεύτερη εβδομάδα συνηγορούν στη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών για την ήρεμη, χωρίς εξάρσεις και παλινδρομήσεις άνοδο της Σοφοκλέους".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει οτι "σε θετικό κλίμα θα κινηθεί η Σοφοκλέους και τη δεύτερη εβδομάδα μετά την εξαγγελία των βουλευτικών εκλογών (4η Φεβρουαρίου 2000), ενώ εάν πραγματοποιηθεί η αναβάθμιση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς σε ώριμη από τη "Morgan Stanley", τότε ίσως ζήσουμε νέες ανοδικές τάσεις".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "μια ημέρα ενωρίτερον από την Τετάρτη 8 Μαρτίου, οπότε η Κυβέρνησις θα υποβάλη την αίτηση εντάξεως στην ΟΝΕ, η Τράπεζα της Ελλάδος θα προβή στην δευτέρα σημαντική μείωση των διατραπεζικών επιτοκίων από την αρχή του έτους. Σε συνδυασμό μάλιστα με την ανακοίνω ση για την μετάταξη του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών από τις αναδυόμενες αγορές στις ώριμες η νέα κίνησις της Τραπέζης της Ελλάδος εκτιμάται, οτι θα ωθήση την χρηματιστηριακή αγορά σε νέα βελτιωμένα επίπεδα, μόλις ένα μήνα πριν από τις εκλογές".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) τονίζει οτι "με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση του χρηματιστηρίου της Αθήνας, καθώς οι χρηματιστηριακοί αναλυτές αναμένουν νέα άνοδο στη Σοφοκλέους, λόγω των σεναρίων περί επικείμε νης αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας και της εγχώριας κεφαλαιαγοράς από ξένους επενδυτικούς οίκους".

    [4] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι "μια φράση του κ. Σημίτη αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του -- "πρέπει να κοιτάξουμε ορισμένα άλλα κοινά προβλήματα", είπε ο πρωθυπουργός -- δημιούργησε, όπως ήταν φυσικό, εύλογα ερωτήματα, αλλά και ανησυχίες για το πλαίσιο του παρασκηνιακού διαλόγου που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας. Ενός διαλόγου, όπου υπό την αίρεση της βούλησης του εκλογικού σώματος στις 9 Απριλίου η ελληνική πλευρά εμφανίζεται να αναλαμβάνει δεσμεύσεις έναντι της Τουρκία που μόνο θετικές δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν για την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "μια σειρά από σημαντικές δεσμεύσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο ζωτικά ελληνικά συμφέροντα στο Αιγαίο, φαίνεται οτι αναλαμβάνει εν κρυπτώ ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης και η κυβέρνησή του. Στο πλαίσιο της πολιτικής της ελληνοτουρκικής προσέγγισης που έχει χαράξει ο υπουργός Εξωτερικών ο κ. Σημίτης έκανε μια νέα υποχώρηση έναντι της Τουρκίας, μιλώντας έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον Μπ. Ετσεβίτ για "κοινά προβλήματα".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει οτι "πράσινο φως" να υπεισέλθει σταδιακά η χώρα μας σε διάλογο εφ όλης της ύλης με την Αγκυρα αποτέλεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, με τον Τούρκο ομόλογό του, Μπουλέντ Ετσεβίτ, στο Βουκουρέστι, στο περιθώριο της Διαβαλκανικής Διάσκεψης. Στη συνάντηση αυτή, στην οποία μετείχαν και οι υπουργοί Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και Ισμαήλ Τζέμ, η φράση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη οτι "πρέπει να κοιτάξουμε ορισμένα άλλα προβλήματά μας" ήταν αποκαλυπτική του κλίματος και του περιεχομένου της συζήτησης που έγινε. Γι αυτό και προκάλεσε πολλές και ποικίλες αντιδράσεις".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ επισημαίνει οτι "τα δέκα πέντε λεπτά της πολυθρύλητης συνάντησης Σημίτη - Ετσεβίτ στο πρώην Μέγαρο Τσαουσέσκου στο Βουκουρέστι το Σάββατο, δίνουν και το μέτρο του περιεχομένου της: Διατήρηση, εν όψει και των προσεχών εσωτερικών πολιτικών διεργασιών σε Αθήνα, Αγκυρα και κατεχόμενα του λεγόμενου κλίματος "μη ρήξης" και από κοινού συμφωνία οτι δεν είναι ώριμος χρόνος για να συζητηθούν "και άλλα κοινά θέματα" ,στα οποία, με μια περίεργη διατύπωση, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός".

    [5] Εκλογές

    ΤΟ ΒΗΜΑ γράφει οτι " στον χώρο της οικονομίας μεταφέρεται η προεκλογική αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς και οι δύο εκτιμούν οτι η ψήφος των Ελλήνων "περνά" πρώτα από το πορτοφόλι τους. Η κυβέρνηση ετοιμάζει το προεκλογικό πακέτο της για την επόμενη τετραετία, ενώ η ΝΔ εξαγγέλλει παροχές επαναλαμβάνοντας τις υποσχέσεις που είχε διατυπώσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο με πιο συγκεκριμένα στοιχεία".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει ότι "περισσότερα από 150 δισεκατομμύρια δραχμές θα δαπανήσουν, σύμφωνα με μέτριους υπολογισμούς, κόμματα, υποψήφιοι και κρατικός μηχανισμός για τη διενέργεια των εκλογών της 9ης Απριλίου. Την ίδια στιγμή εντείνονται στην κυβέρνηση και στα κόμματα οι προβληματισμοί για τον τρόπο ελέγχου των εκλογικών δαπανών, καθώς και για την αποκατάσταση της ισότητας στον πολιτικό ανταγωνισμό κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "καζάνι που βράζει θυμίζει το ΠΑΣΟΚ, με τους υποψήφιους βουλευτές του να αλληλοκατηγορούνται για τα υπέρογκα ποσά που δαπανώνται στο κυνήγι του σταυρού, που σε κάποιες περιπτώσεις φθάνουν έως και το 1 δις δρχ. Πρόκειται για ένα πραγματικό πόλεμο εκατοντάδων εκατομμυρίων δρχ προσωπι κών καταγγελιών και πισώπλατων μαχαιρωμάτων, που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες μεταξύ των υποψηφίων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στα μεγάλα αστικά κέντρα, χωρίς να πηγαίνει πίσω και η επαρχία, αφού ήδη μιλάμε για δύο κατηγορίες υποψηφίων: τους πλούσιους και τους φτωχούς".

    [6] Συνέντευξη Βάσως Παπανδρέου

    "Κομματική αυτοδέσμευση για περιορισμό της παρουσίας των "επωνύμων" υποψηφίων στις τηλεοπτικές εκπομπές προαναγγέλλει για το ΠΑΣΟΚ η υπουργός Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Βάσω Παπανδρέου. Μιλώντας στα ΝΕΑ, η υπουργός επιμένει στην ανάγκη να υπάρξουν δραστικοί περιορισμοί στις τηλεοπτικές διαφημίσεις των κομμάτων, ενώ κάνει λόγο για την απαγόρευση των γιγαντοαφισών και των διαφημίσεων υποψηφίων στις στάσεις των λεωφορείων. Η υπουργός Εσωτερικών εξαπολύει σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Κ. Καραμανλή, τον οποίον κατηγορεί για "άτεχνη μεταμφίεση σε συναινετικό". Αναφέρει ότι η πρόσφατη στροφή της ΝΔ σε πιο "συναινετικό" πολιτικό λόγο δεν συνοδεύτηκε από αλλαγή στην πολιτική της-δίνοντας ως παράδειγμα τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην υπόθεση των συμβασιούχων. Σημειώνει ότι το διακύβευμα των εκλογών είναι η μετά-ΟΝΕ εποχή και η ανάγκη να υπάρξει μια κυβέρνηση με σχέδιο, όραμα αλλά και κύρος".

    [7] Συνέντευξη Κων. Μητσοτάκη

    "Τέσσερα λάθη σε χειρισμούς και επιλογές της ΝΔ τον τελευταίο καιρό, επισημαίνει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ. Τα εντοπίζει στην επικοινωνιακή πολιτική του κόμματος, στην προεδρική εκλογή, στην ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά και στις διαγραφές στελεχών. Ο Κ. Μητσοτάκης ασκεί κριτική στους χειρισμούς του Κ. Σημίτη στο θέμα των εκλογών, της προεδρικής εκλογής, αλλά και για την οικονομία, σημειώνει τις διαφορές της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ. Δηλώνει με νόημα: "πιστεύω οτι είμαι ακόμη χρήσιμος", απαντώντας έτσι σε όσους θέλουν να τους αδειάζει...τη γωνιά ή καλύτερα τη θέση του στο ψηφοδέλτιο της Β' Αθηνών. Υπογραμμίζει οτι δεν τον επηρεάζει η κομματική τοποθέτηση και μπορεί η γνώμη του να είναι χρήσιμη στο κόμμα του και στην όποια κυβέρνηση. Ο κ. Μητσοτάκης προτιμά την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από το λαό και χαρακτηρίζει "τραγική αδυναμία του πολιτικού κόσμου" το γεγονός οτι δεν δέχθηκαν την πρότασή του". _
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 14 February 2000 - 17:20:35 UTC