Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 3 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-01-28

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28/01/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Χρηματιστήριο
  • [3] Εκλογές
  • [4] Ελληνοτουρκικά
  • [5] Εγκαίνια Μετρό

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Τα εγκαίνια του Μετρό, τα σενάρια πρόωρων εκλογών, η πορεία του Χρηματιστηρίου και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Αλλάζουν όλα. Σήμερα σφυρίζει το Μετρό.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Οι Τούρκοι θα παράγουν την ελληνική Σημαία!! Είναι και αυτό συμφωνία του Γιωργάκη;

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Καταργεί δακτύλιο. Τα προσφέρει όλα η κυβέρνηση εν όψει εκλογών.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Ολοι θέλουν τις εκλογές. Υπουργοί, κομματικοί, Ρηγίλλης και Μαξίμου πιέζουν τον πρωθυπουργό για την ημερομηνία.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μπροστά 2,5 μονάδες η ΝΔ. Σύμφωνα με την τελευταία πανελλαδική δημοσκόπηση με κάλπη της "DATA R.C.".

    Η ΑΥΓΗ: Πίεση για κάλπες - εξπρές με το μετρό. Πανηγυρικά εγκαίνια του έργου σήμερα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ξεκαθαρίζει για εκλογές ο Σημίτης. Την επόμενη εβδομάδα ανακοινώνει την απόφαση για κάλπες.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ο πόλεμος των ΙΧ. Η κυκλοφοριακή ασφυξία οδηγεί, επιτέλους, σε μέτρα.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Προηγείται με 2,5% η ΝΔ. Η πρώτη δημοσκόπηση του 2000 "κολλάει την κυβέρνηση στον τοίχο".

    ΕΘΝΟΣ: Η Αθήνα αναπνέει. Η μέρα που περιμέναμε 36 χρόνια...

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Με τουρκικό πανί οι ελληνικές σημαίες! Ελληνες βιομήχανοι ζήτησαν από την Τουρκία το "κατάλληλο ύφασμα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Παρέλυσε το κράτος από την εκλογολογία...

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μπροστά 2,5 μονάδες η Νέα Δημοκρατία. Το 93% κρίνει θετική την κίνηση Καραμανλή για Στεφανόπουλο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Σχέδιο εξπρές για Σοφοκλέους. Στόχος, ξένοι επενδυτές και στήριξη του δείκτη.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Κυβερνητική παρέμβαση για στήριξη της αγοράς. Πλησιάζει η αναβάθμιση από τη MORGAN STANLEY.

    ΕΣΤΙΑ: Δεν θέλει εκλογές ο πρωθυπουργός. Καμία απόφασις παρά τα γραφόμενα.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Θολώνει το όραμα του ευρώ. Για πρώτη φορά από την καθιέρωσή του, προ δεκατριών μηνών, αποτιμάται λιγότερο του ενός δολαρίου.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Η καθυστέρηση...βλάπτει σοβαρά την κυβέρνηση.

    ΤΑ ΝΕΑ: Μετρο-πολη με αλλαγές σε συγκοινωνίες - κυκλοφοριακό. 4 σελίδες με χρήσιμες οδηγίες.

    ΝΙΚΗ: Το μετρό αλλάζει τη ζωή της Αθήνας. Εγκαινιάζεται πανηγυρικά σήμερα.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Α ΜΕΤΡΟ έπεια κυβερνητική και προεκλογική...Ο λαός έχει ανάγκη από φτηνές και δημόσιες συγκοινωνίες.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Ετοιμη στρατιά 250.000 ετεροδημοτών. Εκλογές από το ΠΑΣΟΚ...

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Κάλπη με προσλήψεις. Μετονομάζεται το υπουργείο Γεωργίας με 2.114 νέους υπαλλήλους.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Αμεσα μέτρα. Συνελήφθησαν τρεις νεαροί χρήστες ηρωίνης σε δημοτικό.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Το χαβά τους οι Τούρκοι. Συμβούλιο της Ευρώπης: θέλουν τουρκική τη μειονότητα της Θράκης.

    [2] Χρηματιστήριο

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει "σχέδιο αντιστροφής του αρνητικού κλίματος στη Σοφοκλέους με κινήσεις στις ξένες χρηματαγορές και για τη στήριξη του δείκτη, θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, με φόντο εκλογές τον Απρίλιο".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει οτι "με βάση χρηματιστηριακούς κύκλους, η συμπεριφορά του Δείκτη στο κλείσιμο οφείλεται στην παρέμβαση ορισμένων κυβερνητικών κύκλων, προκειμένου να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους. Ομως για την εν λόγω παρέμβαση δεν χρειάστηκε να ξοδέψουν και μεγάλο ποσό, γιατί από την άλλη πλευρά, οι ξένοι θεσμικοί ζητούν να πέσει το ελληνικό χρηματιστήριο κάτω από τις 4.800 μονάδες, προκειμένου να προχωρήσουν σε νέες τοποθετήσεις στη Σοφοκλέους".

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει οτι " με στήριξη από κρατικά και άλλα μεγάλα χαρτοφυλάκια συντηρήθηκε χθες η χρηματιστηριακή αγορά και άλλαξε το έντονα πτωτικό κλίμα που είχε διαμορφωθεί στο "άνοιγμα" της Σοφοκλέους. Ο γενικός Δείκτης έκλεισε τελικά με οριακά κέρδη στις 4.941,60 μονάδες (+0,10%), ενώ οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν στο ύψος των 165,4 δις δρχ. Κινητικότητα παρουσίασαν χθες οι ξένοι θεσμικοί με στόχο τις τηλεπικοινωνιακές μετοχές ενώ οι ιδιώτες ασχολήθηκαν με το κλείσιμο των ανοιγμάτων τους λόγω τέλους του μήνα".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ τονίζει οτι "τις απώλειες στη χθεσινή συνεδρίαση έγραψαν οι μικροί, που πούλησαν στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης. Διότι οι μεγάλοι Ελληνες θεσμικοί, όταν ο Δείκτης έφτασε στις 4.850 μονάδες, βγήκαν και αγόρασαν ο,τι προσφερόταν (όχι πολλά πράγματα), με αποτέλεσμα ο "Γενικός" να ισορροπήσει σε .... προχθεσινά επίπεδα, αλλά πάντως κάτω από το ψυχολογικό όριο των 5.000 μονάδων".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ ισχυρίζεται οτι "καθοριστικής σημασίας για την αναστροφή του κλίματος στη Σοφοκλέους είναι η αναβάθμισή της στις ώριμες αγορές, η οποία, σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, θα γίνει σύντομα. Παράλληλα, πολιτικοί και οικονομικοί κύκλοι κινητοποιούνται προκειμένου να επαναφέρουν τους Ελληνες και ξένους θεσμικούς στο Χρηματιστήριο.

    [3] Εκλογές

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "υπό ασφυκτική πίεση, ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης αναγκάζεται να ξεκαθαρίσει, εντός των προσεχών ημερών και κατά πληροφορίες πριν από την επανεκλογή του κ. Στεφανόπουλου, τις προθέσεις του ως προς το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν οτι ο πρωθυπουργός θα δώσει σαφείς απαντήσεις το μεταπροσεχές Σαββατοκύριακο κατά τη συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, καθώς και ο ίδιος πλέον διαπιστώνει οτι δεν μπορεί να διατηρηθεί η σημερινή νεφελώδης κατάσταση που παραλύει τα πάντα".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ αναφέρει οτι "όλοι πλέον από τα δύο μεγάλα κόμματα και τα ανάλογα κέντρα εξουσίας όχι μόνο συζητούν την πιθανότητα για πρόωρες εκλογές, αλλά και επιθυμούν να γίνουν το συντομότερο δυνατόν. Μαξίμου και Ρηγίλλης, κομματικοί του ΠΑΣΟΚ, υπουργοί και υφυπουργοί. Οι πάντες σχεδόν συμφωνούν αλλά και βιάζονται".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει οτι "θέμα ημερών είναι πλέον η οριστικοποίηση των κυβερνητικών αποφάσεων γύρω από τις πρόωρες εκλογές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο. Εντός της επόμενης εβδομάδας ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αναμένεται να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του, δίνοντας τέλος στην εκλογολογία".

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι "έντονος προβληματισμός έχει αναπτυχθεί στους κόλπους των στελεχών της κυβέρνησης και των επιτελών του ΠΑΣΟΚ, λόγω της "επ' αόριστον" παρατεινόμενης αβεβαιότητας γύρω από το χρόνο διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών. Εκφράζονται ανησυχίες οτι η προεκλογική αβεβαιότητα πλήττει σε επικίνδυνο βαθμό την "εικόνα" του κυβερνώντος κόμματος στην κοινή γνώμη, ενώ ταυτόχρονα ασκούνται πιέσεις στον πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη να ξεκαθαρίσει τη στάση του αναφορικά με το ζήτημα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά οτι "έντονες πιέσεις προς τον πρωθυπουργό να καθορίσει επιτέλους τον ακριβή χρόνο των προσεχών Εκλογών ασκούν ολοένα και περισσότερα πρωτοκλασσάτα στελέχη της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ. Ετσι μετά τον κ. Παρ. Αυγερινό που ζήτησε προχθές πρόωρες εκλογές τόσο ο κ. Χρ. Παπουτσής όσο και ο Τηλ. Χυτήρης χαρακτήρισαν χθες καταστροφική για την χώρα την παράταση της Εκλογολογίας".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "παρά τις πιέσεις τις οποίες δέχεται ο πρωθυπουργός από τους περισσότερους συνεργάτες του να προχωρήση σε άμεσες εκλογές, θεωρείται πιθανώτερο οτι τελικώς δεν θα ενδώση. Ο λόγος είναι απλός: κατά βάθος, ο ίδιος ο κ. Σημίτης δεν επιθυμεί την διενέργεια πρόωρων εκλογών".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει οτι "διχασμένο εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ στο θέμα του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών. Κοινή, είναι , όμως η εκτίμηση της πλειοψηφίας των κορυφαίων στελεχών του οτι όσο ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο, "το κλίμα χάνεται", όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζουν και αναφέρουν οτι η θέση του κυβερνώντος κόμματος δυσχεραίνει".

    [4] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "με πρωτοφανή μυστικότητα θα πραγματοποιηθούν οι ανεπίσημες συζητήσεις ανάμεσα στον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών κ. Παπανδρέου και στον Τούρκο ομόλογό του κ. Τζέμ στο περιθώριο του ετήσιου οικονομικού φόρουμ του Νταβός που ξεκίνησε χθες. Με δεδομένο το εκλογικό άγχος διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν οτι στις προθέσεις του κ. Παπανδρέου είναι η προσπάθεια να εξασφαλίσει μια πίστωση χρόνου για όλα τα ελληνοτουρκικά ζητήματα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει οτι "αρνείται κάθε συζήτηση για επίσκεψη στην Τουρκία ο υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, όπως και κάθε είδους "συμφωνία" με τον ομόλογό του, Τούρκο υπουργό κ. Τζέμ, διότι "η βελτίωση των μεταξύ των δύο χωρών σχέσεων, θα συμβαδίσει με την πορεία προσαρμογής της Τουρκίας με τα δεδομένα της ΕΕ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) προσθέτει οτι "σφραγίδα στην "ελληνοτουρκική φιλία" που προωθεί στα μέτρα του ο Γιωργάκης Παπανδρέου για να κάνει πράξη τις ηγετικές του φιλοδοξίες, βάζει ένα απίστευτο τηλεγράφημα του τουρκικού πρακτορείου "Ανατολή", που έγινε γνωστό στην Ελλάδα από τον ανταποκριτή του ΑΠΕ στην Κωνσταντινούπολη. Το τηλεγράφημα που προκάλεσε αίσθηση, αποκαλύπτει ότι το σύμβολο του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας θα κατασκευάζεται πλέον ουσιαστικά από τους Τούρκους. Οπως ειδικότερα αναφέρεται στο τηλεγράφημα, ελληνικές σημαίες θα κατασκευάζονται από τουρκικό ύφασμα ,το οποίο θα εισάγουν στη χώρα μας επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τομέα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υπογραμμίζει οτι "νέα "μαχαιριά" στη Θράκη επιχείρησε να ρίξει η Αγκυρα την ίδια ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Παπανδρέου συνεχίζει απτόητος την ελληνοτουρκική προσέγγιση και τους σφιχτούς εναγκαλισμούς με το τουρκικό κατεστημένο".

    [5] Εγκαίνια Μετρό

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει ότι ``το Μετρό αρχίζει να τρέχει στις ράγες και η Αθήνα αναπνέει. Ενα έργο που οι κάτοικοι της πρωτεύουσας περίμεναν δεκαετίες έγινε πραγματικότητα. Μαζί του φέρνει ανακατατάξεις και παρεμβάσεις που βάσιμα αναμένεται να αλλάξουν τη ζωή στην πόλη``.

    Σύμφωνα με τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ ``μόνο η λέξη εμπαιγμός θα μπορούσε να χαρακτηρίσει την αμετροεπή στάση της κυβέρνησης, η οποία οργανώνει προεκλογικές φιέστες, προκειμένου να εκμεταλλευτεί την έναρξη λειτουργίας του μετρό της Αθήνας. Κι όλα αυτά, επειδή πρόκειται για την παράδοση ενός τμήματος μόνο του έργου, με καθυστέρηση δύο τουλάχιστον χρόνων``.

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει ότι ``εγκαινιάζεται σήμερα, με πανηγυρισμούς, το μισό έργο του μετρό. Εχουν προηγηθεί επί μια εβδομάδα περιηγήσεις επισήμων με τηλεοπτική σκηνοθεσία του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη. Το έργο του μετρό αξιοποιείται για πίεση εντός της κυβέρνησης και εντυπωσιασμό της κοινής γνώμης``.

    Η ΑΘΗΝΑ`Ι`ΚΗ επισημαίνει ότι ``μετά από σχεδιασμούς δεκαετιών, εργασίες οκτώ ετών, δαπάνες εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δραχμών, καταγγελίες για οικονομικές υπερβάσεις και δεκάδες δυσάρεστα απρόοπτα, η Αθήνα από αύριο το πρωί θα διαθέτει επιτέλους δίκτυο υπογείου σιδηροδρόμου``. Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι ``ανάσα για εκατομμύρια Αθηναίους πολίτες θα είναι η λειτουργία του Μετρό που εγκαινιάζεται σήμερα. Ενα μεγάλο έργο, που χρόνια περιμέναμε, έρχεται να αλλάξει τα συγκοινωνιακά δεδομένα της πρωτεύουσας και να μειώσει τα προβλήματα από το κυκλοφοριακό που τόσο μας ταλαιπωρεί καθημερινά``.

    Στο σχόλιό τους ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν ότι ``καλή αρχή σήμερα με τη λειτουργία του Μετρό... Ενός μεγάλου έργου που τόση ανάγκη είχε η πρωτεύουσα... Και που θ` ανακουφίσει - όπως ελπίζεται τουλάχιστον- τους ταλαιπωρούμενους στο κυκλοφοριακό χάος Αθηναίους Και ασφαλώς η δημιουργία μικρών μουσείων στους σταθμούς του με τα αρχαιολογικά ευρήματα αποτελεί μια πολιτιστική προσφορά προς τους πολίτες...``.


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 14 February 2000 - 18:11:59 UTC