Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-01-20

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 20/01/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Χρηματιστήριο
  • [3] Ελληνοτουρκικά
  • [4] Νέα Δημοκρατία
  • [5] Πανωτόκια

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η ρύθμιση για τα πανωτόκια και η πορεία του Χρηματιστηρίου είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Εγκλημα! Φυτοφάρμακα στο μητρικό γάλα.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Τρώνε τα λεφτά του κοσμάκη!

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Μέσα ο δήμαρχος - έξω ο "ψηλός".

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Ρυθμίζονται και παλαιά δάνεια.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πανωτόκια: Θύματα 2 εκατ. Ελληνες.

    Η ΑΥΓΗ: Μετεξεταστέα η Ελλάδα στα προγράμματα απασχόλησης.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Βουλιάζουν τη Σοφοκλέους για να φρενάρουν τον πληθωρισμό.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Εκλογές στις 6000 μ! Οι μεγάλες προσδοκίες.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πανικός στο ΠΑΣΟΚ. Κλίμα ευφορίας στη Ρηγίλλης.

    ΕΘΝΟΣ: Ανατροπή στα πτυχία.Η Ευρώπη μας επιβάλλει θεαματικές αλλαγές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Πανωτόκια ή κατωτόκια στον ....σαράφη πάνε όλα!

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ξεσπάθωσαν εναντίον Γιωργάκη, για το ταξίδι στην Αγκυρα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τα ρεκόρ διαφθοράς στο δημόσιο τομέα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 800 ΕΛΔΕ στο στόχαστρο. Πόλεμος από τις τράπεζες.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Χρηματιστήριο: Κέρδη 2,7 τρις. σε 276 εισηγμένες το 2000.

    ΕΣΤΙΑ: Το "κλειδί" οι Ολυμπιακοί.Ωθούν τις εκλογές στις 22 Οκτωβρίου.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οι ιώσεις της Σοφοκλέους..

    Ο ΛΟΓΟΣ: Καραμανλής: Αν χάσω θα φύγω.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ζεματάνε Χρηματιστήριο και καύσιμα.

    ΝΙΚΗ: Χαμηλής πολιτικής "πτήση" προς Αγκυρα.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πρώτη απάντηση στο ξερίζωμα της βαμβακοκαλλιέργειας.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Σάλλας: Αυτός θέλει να μας κλείσει!

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Μετρό: Χάθηκαν 18 δις.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Βάλλεται ο Παπανδρέου από Πάγκαλο - Κάψει.

    [2] Χρηματιστήριο

    Το ΒΗΜΑ γράφει οτι "με ανησυχία παρακολουθεί η κυβέρνηση την πτώση του Χρηματιστηρίου, η πορεία του οποίου αποτελεί βασική παράμετρο για τον χρόνο διενέργειας των εκλογών. Μετά τη μεγάλη πτώση (3,26%) που σημείωσαν χθές οι μετοχές στη Σοφοκλέους, κορυφαίοι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου τόνιζαν οτι "εκλογές δεν μπορούν να γίνουν αν το Χρηματιστήριο βρίσκεται κάτω από τις 6.000 μονάδες". Τα ΝΕΑ σημειώνουν οτι "οι εξελίξεις στο Χρηματιστήριο και οι υψηλές τιμές στα καύσιμα ζεματάνε μετόχους και καταναλωτές, προκαλώντας νευρικότητα στην αγορά. Το μειωμένο αγοραστικό ενδιαφέρον από Ελληνες και ξένους θεσμικούς επενδυτές, με κατρακύλα μετοχών, αποτελεί πονοκέφαλο για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει οτι "μεγάλοι επενδυτές, χρηματιστηριακές και μέρος των θεσμικών επενδυτών συνεχίζουν να πιέζουν την αγορά. Προχωρούν σε αθρόες πωλήσεις πολλές φορές με εντολές "μάρκετ" στα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης παρασύροντας τους επενδυτές και δημιουργούν συνθήκες τεχνητής πτώσης στη Σοφοκλέους".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ επισημαίνει οτι "η συνεχής παρακμή και συνάμα απαξίωση της Σοφοκλέους είναι το τίμημα για την τιθάσευση του πληθωρισμού. Οι αντιστάσεις που επιδεικνύει το... τέρας ήταν αυτές που ώθησαν την κυβέρνηση στη λήψη της απόφασης για ξεφούσκωμα του Χρηματιστηρίου καθώς κορυφαίοι οικονομικοί, αλλά και τραπεζικοί παράγοντες φοβόντουσαν και ακόμη φοβούνται πως τυχόν άνοδος της Σοφοκλέους θα επιφέρει ραγδαία αύξηση του καταναλωτισμού, με συνέπεια την εκδήλωση έντονων πληθωριστικών πιέσεων".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά οτι "χρηματιστηριακή αγορά για κλάματα έχει γίνει η Σοφοκλέους, που ύστερα και από τη χθεσινή μεγάλη πτώση βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με το "ζωτικό όριο" των 5000 μονάδων. Τα μεγάλα χαρτοφυλάκια έχουν υιοθετήσει το "εμπάργκο" αγορών".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υπογραμμίζει οτι "η παράδοξη συμπεριφορά της Σοφοκλέους που δείχνει να μην μπορεί να απορροφήσει τις πραγματικές οικονομικές συνθήκες και συνεχίζει να κυριαρχείται από την ψυχολογία των φημών και των κερδοσκοπικών κυμάτων, προβληματίζει εντόνως τους θεσμικούς παράγοντες της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς".

    [3] Ελληνοτουρκικά

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει οτι "οι κυβερνήσεις Σημίτη και Ετζεβίτ μετά τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν προσφάτως απέναντι σε ΗΠΑ, Ε να βαδίσουν στο δρόμο της ύφεσης στις διμερείς σχέσεις τους, επιχειρούν να "χαρτογραφήσουν" το έδαφος της κοινής συνεργασίας τους με αφορμή την υπογραφή διμερών συμφωνιών, σήμερα στην Αγκυρα (και αργότερα στην Αθήνα) από τους υπουργούς Εξωτερικών Παπανδρέου και Τζεμ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) προσθέτει οτι "παρά τη σφοδρή κριτική που δέχεται από κάθε πλευρά για την έλλειψη ενημέρωσης όσον αφορά την επίσκεψή του στην Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου από τις πρώτες ώρες της άφιξής του στην Αγκυρα, εμφανίστηκε αισιόδοξος γι ατά αποτελέσματα που μπορεί να φέρει η πολιτική του".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει οτι "ένα ανεπανάληπτο σόου για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο το μεσημέρι έστησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδος και της Τουρκίας. Με φόντο μια τεράστια φωτογραφία του Κεμάλ Ατατούρκ και λίγα λεπτά μετά την άφιξη του αεροπλάνου της "Ολυμπιακής" που μετέφερε τον Ελληνα υπουργό στην τουρκική πρωτεύουσα οι κκ Γ. Παπανδρέου και Ι. Τζεμ σε μια καλοστημένη παράσταση αντάλλαξαν αρκετές χειραψίες και δεκάδες τηλεοπτικές κάμερες και φωτογράφους που απαθανάτιζαν την πρώτη επίσημη επίσκεψη Ελληνα υπουργού Εξωτερικών στην Αγκυρα από το 1962".

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "ιδιαίτερης σημασίας για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων θεωρείται η επίσκεψη του ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου στην Αγκυρα, η πρώτη που πραγματοποιεί ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας από το 1962, κατά την οποία εκτός από την υπογραφή συμφωνιών επί θεμάτων "χαμηλής" οπως χαρακτηρίστηκαν πολιτικής, το βάρος θα δοθεί τουλάχιστον σε ένα μεσοπρόθεσμο πλαίσιο στην οικονομική - επιχειρηματική συνεργασία".

    Σύμφωνα με ΤΟ ΚΑΡΦΙ "πέρα από τις τέσσερις γνωστές συμφωνίες για θέματα "χαμηλής πολιτικής" που θα υπογραφούν στην Αγκυρα με άλλες τόσες να αναμένουν την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα τον Φλεβάρη, υπάρχουν και άλλες, δευτερεύουσες μεν, χαρακτηριστικές όμως εκκρεμότητες που θα συζητήσουν Παπανδρέου - Τζεμ. Οπως το θέμα των κτιρίων των πρεσβειών".

    [4] Νέα Δημοκρατία

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "στον απόηχο των θετικών εντυπώσεων που προκάλεσε η συνάντηση Κώστα Καραμανλή και Δημήτρη Αβραμόπουλου, η ΝΔ προχωρά με γοργούς ρυθμούς προς το έκτακτο συνέδριο αρχών και θέσεων, στόχος του οποίου είναι ο διάλογος με την κοινωνία".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) εκτιμά οτι "χαμόγελα και αισιοδοξία φέρνει στη Ρηγίλλης η επιτυχημένη συνάντηση του προέδρου της ΝΔ, Κ. Καραμανλή με τον δήμαρχο της Αθήνας Δ. Αβραμόπουλο από την οποία προέκυψε συμφωνία των δυο ανδρών και κοινή πορεία προς τις κρίσιμες εθνικές εκλογές. Ωστόσο, την ίδια ώρα, η Ντ. Μπακογιάννη, σε κατ' ιδίαν συζητήσεις εκφράζει τον προβληματισμό της για το ότι ο Δ. Αβραμόπουλος αποφεύγει να δεσμευτεί δημόσια για τις προθέσεις του".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει οτι "κλίμα ικανοποίησης και ευφορίας επικρατεί στη Ρηγίλλης τη μεθεπομένη της πετυχημένης συνάντησης του Κώστα Καραμανλή με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και λίγο πριν από την έναρξη του πρώτης και σημαντικότερης προσυνεδριακής συνδιάσκεψης στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, η οποία θα αρχίσει αύριο το απόγευμα".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει οτι "έλα στο κόμμα να διώξουμε τον Μητσοτάκη". Η φράση ίσως να μην ειπώθηκε έτσι ακριβώς στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν οι κύριοι Καραμανλής και Αβραμόπουλος αλλά σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες σκιαγραφεί τις προθέσεις του αρχηγού της ΝΔ σχεδόν με απόλυτο τρόπο".

    [5] Πανωτόκια

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "μετ' αποσύρσεως ή άνευ, όπως και εγένετο άλλωστε τελικώς εφ' όσον η περιβόητη διάταξη για τα πανωτόκια μένει, μετ' αντιδράσεων ακόμη και εκ μέρους βουλευτών της συμπολιτεύσεως και με ελάχιστες διορθώσεις, η χθεσινή κυβερνητική ρύθμιση ελάχιστα βοηθά τους δανειολήπτες. Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει οτι "πλήρης σύγχυσις επικρατεί στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας σχετικώς με την ρύθμιση των "πανωτοκίων". Την προχθεσινή αναδίπλωση του υπουργού εθνικής Οικονομίας, εξ αιτίας των εντόνων διαφωνιών που ανέκυψαν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ διεδέχθη χθές νέα δήλωση του κ. Παπαντωνίου στην οποία ο υπουργός κατηγορηματικά ετόνισε οτι "η ρύθμιση η οποία υπάρχει δεν πρόκειται να μεταβληθεί".

    Η ΑΥΓΗ υπογραμμίζει οτι "στην (και προεκλογικά επωφελή) ρύθμιση των αγροτικών χρεών εστιάζει πλέον η κυβέρνηση το ζήτημα των πανωτοκίων καθώς, μια μέρα μετά την "εξέγερση" κυβερνητικών βουλευτών, ο Γ. Παπαντωνίου υπαναχώρησε από την υπόσχεση υπαγωγής παλαιότερων ρυθμίσεων στη νέα τροπολογία, επικαλούμενος τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και το γεγονός οτι οι τράπεζες είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ σημειώνει οτι "σε ένα ιδιότυπο προεκλογικό παιχνίδι, με πρωταγωνιστές στους ρόλους του "κακού και του καλού" αντίστοιχα την κυβέρνηση (και ειδικότερα τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου) και σύσσωμη την αντιπολίτευση, με πρωτοστατούντες όμως τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, έχει εξελιχθεί η υπόθεση της ρύθμισης για τα πανωτόκια."

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ισχυρίζεται οτι "τα συμφέροντα των τραπεζών και μόνο ικανοποιεί η κυβερνητική ρύθμιση για τα πανωτόκια, κατάγγειλαν χθές επτά μαζικοί φορείς, σημειώνοντας πως ο αριθμός των δανειοληπτών ανέρχεται σε δύο περίπου εκατομμύρια άτομα, ενώ, την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομίας δήλωνε πως "δε θα υπάρξει νέα ρύθμιση", προσγειώνοντας όλους όσοι έσπευσαν, να σκορπίσουν αυταπάτες, εκμεταλλευόμενοι τον προχτεσινό ελιγμό του".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ εκτιμά οτι "ζυμώσεις και εναλλακτικά σενάρια πυροδοτεί η εμπλοκή -που προκαλεί θύελλα αντιδράσεων- για τα πανωτόκια που παρουσίασε η κυβέρνηση. Μπροστά στο "μπλόκο" που του είχαν στήσει βουλευτές της κυβερνητικής πτέρυγας, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας πήρε πίσω το νομοσχέδιο, δεσμευόμενος να φέρει σύντομα τις νέες προτάσεις του."

    Σύμφωνα με τον ΛΟΓΟ, "οι έντονες αντιδράσεις από σύσσωμη την κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος, για το ζήτημα των πανωτοκίων, εξανάγκασε την κυβέρνηση να αποσύρει εσπευσμένα την τροπολογία -και τώρα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Γιάννος Παπαντωνίου, αναζητεί εναλλακτικές λύσεις, έτσι ώστε να καμφθούν οι αντιρρήσεις των "διαμαρτυρομένων" βουλευτών, και ταυτόχρονα να μην... "επαναστατήσουν" οι τράπεζες, οι οποίες όμως εναντιώνονται σε κάθε ρύθμιση που θα "υπερβαίνει" την ήδη συμφωνηθείσα ρύθμιση".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 20 January 2000 - 19:52:52 UTC