Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-12-14

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 14/12/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Εκλογές
  • [3] Σύνοδος Ελσίνκι
  • [4] Χρηματιστήριο
  • [5] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Xρηματιστήριο - Ανοδος 3,81%

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Τα αποτελέσματα της συνόδου του Ελσίνκι, τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και η πορεία του Χρηματιστηρίου είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Αυξάνεται το εφάπαξ για 150.000 τραπεζικούς. Απο ένα έως πέντε εκατομμύρια.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): "Δώσαμε πολλά χωρίς να πάρουμε τίποτε". Για τη Συμφωνία. Τη σύγκληση του Συμβουλίου Αρχηγών υπο τον Στεφανόπουλο ζήτησε ο Κ. Καραμανλής.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Κασέτες για 3 πολιτικούς στα χέρια του Μάκη. Τριανταφυλλόπουλος: δεν κάνω πίσω.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Τα σχέδιά τους για την Τουρκία. Οι τέσσερις τομείς επιχειρηματικής στόχευσης για επενδύσεις και συνεργασίες.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κοροϊδία με τις συντάξεις. "Μποναμάς" για 970.000 ασφαλισμένους σε ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΤΑΕ.

    Η ΑΥΓΗ: Μετράνε το Ελσίνκι με ψήφους κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Επέλαση Σημίτη στην κεντροδεξιά. Ομαδικές προσχωρήσεις στο ΠΑΣΟΚ απο φιλελεύθερα στελέχη.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Μεγάλες προσδοκίες για οικονομική ανάπτυξη. Η Αγορά αντιδρά θετικά στη Συμφωνία του Ελσίνκι.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τύμπανα πολέμου στο Μαυροβούνιο. Ετοιμάζουν νέο γύρο κατά του Μιλόσεβιτς.

    ΕΘΝΟΣ: Πιο φθηνά τα δάνεια. Η Τράπεζα της Ελλάδος δίνει το σήμα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Χριστόδουλε δεν είσαι παπάς". Ο Καλλίνικος έβγαλε στη φόρα τα απόκρυφα του Αρχιεπισκόπου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Το εκλογικό σχέδιο Σημίτη. Ολες οι κινήσεις του. Τι προβλέπει το πρόγραμμα των εκατό ημερών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ημερομηνία λήξης για 3 εκτ. αυτοκίνητα. Η Κομισιόν αποφασίζει παράταση της χρήσης σούπερ μόνο για 2 χρόνια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πατάει γκάζι για το "πακέτο". Σημίτης: Ολα να ξεκινήσουν απο 1 Ιανουαρίου.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Διπλή έκρηξη σε Αθήνα και Κωνσταντινούπολη. Ψήφισαν Ελσίνκι τα Χρηματιστήρια -Ανοδος 13% στην Πόλη, 3,8% στη Σοφοκλέους.

    ΕΣΤΙΑ: Η μικροψυχία τιμωρείται. Ο κ. Καραμανλής δεν το καταλαβαίνει;

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Στη δίνη πρόωρων εκλογών. Με κομματικά κριτήρια η ΝΔ εμμένει στη "μάχη" του Μαρτίου αλλά και η κυβέρνηση ασμένως τώρα αποδέχεται την πρόκληση.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Απολογισμός για Ελσίνκι απο Αθήνα - Αγκυρα. ΥΠΕΞ: επαγρύπνηση για την τήρηση της απόφασης.

    ΤΑ ΝΕΑ: Το γκάλοπ που έλυσε τα χέρια του Σημίτη. Πώς οι Ελληνες βλέπουν τους Τούρκους.

    ΝΙΚΗ: Το Ελσίνκι "μπλοκάρει" τη Νέα Δημοκρατία. Διάσταση απόψεων στα κορυφαία στελέχη της.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Θα πληρώσει ο λαός τις αποφάσεις στο Ελσίνκι. Συγχαρητήρια Κλίντον στην ελληνική κυβέρνηση.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Η ώρα της Σοφοκλέους. Μετά το Ελσίνκι, χρηματιστές "βλέπουν" το δείκτη στις 5.800 μονάδες.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Κάλπης λόγια. Κομματικές κόντρες για τις ερμηνείες του Ελσίνκι.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Διπλωματία εξισώσεων. Τουρκική "νίκη" στο Αιγαίο. Ελληνική επιτυχία στο Κυπριακό.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Εκρηκτικός ο Καραμανλής καταγγέλλει τη συμφωνία του Ελσίνκι.

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η εφημερίδα "Στο Καρφί" δεν είχε φθάσει στο ΑΠΕ μέχρι την ώρα αποστολής του δελτίου.

    [2] Εκλογές

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει οτι "με την κυβέρνηση να επιχειρεί να "κεφαλαιοποιήσει" - κατά την τρέχουσα χρηματιστηριακή ορολογία - τα κέρδη της συνόδου κορυφής του Ελσίνκι και την αντιπολίτευση να προσπαθεί να περιορίσει τη σημασία της, η χώρα εισέρχεται, κατά τα φαινόμενα, στη δίνη πρόωρων εκλογών".

    Η ΑΥΓΗ εκτιμά οτι "την αυριανή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τα εθνικά, επέλεξε η κυβέρνηση για να δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα της προεκλογικής περιόδου. Αλλά και στη Ρηγίλλης οι τοποθετήσεις γίνονται με το βλέμμα στραμένο στις κάλπες"

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "στο εσωτερικό μέτωπο στρέφει πλέον την προσοχή του ο πρωθυπουργός κ. Σημίτης μετά το Ελσίνκι, σε μια προσπάθεια να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα που διαμόρφωσαν για το ΠΑΣΟΚ οι δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών αλλά και των ευρωεκλογών".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ισχυρίζεται οτι "πρόσω ολοταχώς προς τις εκλογές, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να υπερνικήσει ακόμη και τη γραφειοκρατία και απο 1ης Ιανουαρίου να αποσταλούν τα έστω και λιτά "δώρα" με παραλήπτες: μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, ανέργους, φορολογούμενους, μικρομεσαίους και ασφαλισμένους του Δημοσίου".

    [3] Σύνοδος Ελσίνκι

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "κάθε ώρα που περνάει, όλο και περισσότερο τους πρώτους πανηγυρισμούς τους συνοδεύει σκεπτικισμός, προβληματισμός και ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι, αφού και το ίδιο το επίσημο κείμενο της συμφωνίας στο Ελσίνκι αποδεικνύει οτι αποφασίστηκαν πολλά ενδιαφέροντα, ενώ άλλα λόγω του μεγάλου ενδοϊμπεριλαιστικού ανταγωνισμού και των αντιθέσεων παραπέμφθηκαν σε ευθετότερο χρόνο".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων τα εξής"και κανείς βεβαίως δεν πιστεύει πως η απόφαση του Ελσίνκι λύνει αυτομάτως τα χρόνια προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και πως του λοιπού-μετά την επιτυχία της - η ελληνική πλευρά μπορεί να εφησυχάζει καθώς είναι φανερό πως ιδίως τώρα χρειάζεται και επαγρύπνηση και συστηματική παρακολούθηση της πολιτικής που η Τουρκία θα επιδιώξει να προωθήσει".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει οτι "στη γραμμή του Αμερικανού προέδρου Μπίλ Κλίντον η οποία είναι της άποψης οτι "οι διαφωνίες τελείωσαν καιρός να κάνουμε δουλείες" φαίνεται πως επείσθη να κινηθεί η κυβέρνηση Σημίτη και ο πρωθυπουργός προχώρησε στο "ναί" στο Ελσίνκι αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας".

    Σύμφωνα με την ΑΚΡΟΠΟΛΗ, "η απόφαση του Ελσίνκι κατ' ουσίαν επιβάλλει σε Ελλάδα και Τουρκία να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να συζητήσουν όλα τα εκκρεμή προβλήματα, καθώς το αργότερο το 2004 η ΕΕ θα κληθεί να εξετάσει τη μέχρι τότε πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων".

    [4] Χρηματιστήριο

    ΤΟ ΒΗΜΑ γράφει οτι "η χθεσινή άνοδος του Χρηματιστηρίου αποτελεί σαφή ένδειξη για τη θετική απήχηση που είχε στην αγορά η Συμφωνία του Ελσίνκι καθώς και για τις προοπτικές που διανοίγονται απο την αναμενόμενη αύριο μείωση των επιτοκίων κατά 0,75% έως 1% απο την Τράπεζα της Ελλάδος. Οι εμπορικές τράπεζες θα ακολουθήσουν αμέσως με μειώσεις των επιτοκίων χορηγήσεων αλλά και καταθέσεων, ενώ αναμένεται οτι απο τις αρχές του 2000 θα εμφανισθούν και νέοι παράγοντες που θα ευνοήσουν τις τοποθετήσεις στη Σοφοκλέους".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι "με σημαντικά κέρδη της τάξης του 3,81% ξεκίνησε τη χρηματιστηριακή εβδομάδα ο γενικός δείκτης τιμών στη Σοφοκλέους επιταχύνοντας τους ρυθμούς που τον οδήγησαν σε άνοδο 2,44% την Παρασκευή. Εχοντας δεχτεί ώθηση και απο τις αποφάσεις που ελήφθησαν την Παρασκευή στο Ελσίνκι, ο γενικός δείκτης ακολούθησε εξαρχής την ανιούσα και να κλείσει τελικά στις 5.624,55 μονάδες".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει οτι "χαράς ευαγγέλια χθές στην Σοφοκλέους ο γενικός δείκτης τιμων της οποίας έκλεισε με άνοδο 3,81% και πάνω απο 5.600 μονάδες. Αύριο στο μεταξύ η Τράπζεα της Ελλάδος ανακοινώνει πτώση των επιτοκίων παρέμβασης, γεγονός που θα δώσει νέα ώθηση στη Σοφοκλέους".

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ, "η συμφωνία του Ελσίνκι είχε άμεση απήχηση στο Χρηματιστήριο και ανέβασε το Γενικό Δείκτη σιτς 5.624,55 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση κατά 3,81%. Η αναστροφή του κλίματος που ξεκίνησε την Παρασκευή φαίνεται οτι θα συνεχιστεί και με άλλες ανοδικές συνδριάσεις, αφού αύριο αναμένεται ανακοίνωσε απο τον κ. Παπαδήμα για μείωση των επιτοκίων".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ τονίζει οτι "τα καλά νέα του Ελσίνκι "σήκωσαν" τα Χρηματιστήρια στην Αθήνα και στην Κωνσταντινούπολη, αποτυπώνοντας - με τον τρόπο τους- το νέο κλίμα που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η Σοφοκλέους, μετά απο μακρά περίοδο καθοδικών τάσεων, έκλεισε χθές στις 5.624,55 μονάδες καταγράφοντας κέρδη 3,81%, ενώ η άνοδος στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης ήταν πιο εκρηκτική, καθώς σημειώθηκε νέο ιστορικό ρεκόρ και κατεγράφησαν κέρδη 12,59%".

    Η ΕΣΤΙΑ ισχυρίζεται οτι "με φρενήρεις ρυθμούς εκινήθηκ χθές η χρηματαγορά και ως εκτιμάται ανάλογον θα είναι -εκτός απροόπτου- το κλίμα και στις προσεχείς συνεδριάσεις. Επί πλέον θεωρείται βέβαιον οτι μέρος της ηυξημένης ρευστότητος που θα υπάρξη τις ημέρες των εορτών, λόγω της προώρου καταβολής συντάξεων, δώρων κλπ (περίου 1 τρις δρχ) θα κατευθυνθή προς την οδό Σοφοκλέους".

    [5] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει οτι "τις προ του μιλένιουμ κινητοποιήσεις τους προετοιμάζουν μαθητές και εκπαιδευτικοί. Οι πρώτοι ήδη εξήγγειλαν και νέο συλλαλητήριο για τις 14 Ιανουαρίου του νέου έτους, ως απόδειξη της διάθεσής τους να μη σταματήσουν ούτε μετά τις γιορτές. Προηγείται βεβαίως το συλλαλητήριο της ερχόμενης Πέμπτης, στο οποίο συμμετέχουν και οι εκπαιδευτικοί με τρίωρες και πεντάωρες στάσεις εργασίας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει οτι "στην επιμήκυνση των διακοπών των Χριστουγέννων στοχεύουν πλέον οι μαθητές, που συνεχίζουν να αντιδρούν παρά τις απουσίες και τους εισαγγελείς, ενώ παρόλο που η πορεία των καταλήψεων φθίνει καθημερινά, πολλά σχολεία παραμένουν ουσιαστικά κλειστά, χωρίς να γίνονται μαθήματα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) σημειώνει οτι "τα προεόρτια του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου της Πέμπτης που διοργανώνουν μαθητές και καθηγητές, ξεκίνησαν απο χθές και αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες. Οι μαθητές, με καταλήψεις, αποκλεισμούς δρόμων, παίζουν κλεφτοπόλεμο με τους αστυνομικούς".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ στο σχόλιό του επισημαίνει μεταξύ άλλων οτι "η απο την πλευρά των μαθητών επιλογή της ολιγομέτωπης ρήξης με τον υπουργό Παιδείας, αντί του διαλόγου επί θεμάτων ουσίας, έχει οδηγήσει τους υποστηρικτές των κινητοποιήσεων σε αδιέξοδο. Με τις καταλήψεις να ακολουθούν φθίνουσα πορεία, τις διαδηλώσεις να απομαζικοποιούνται και τη μάχη της αποχής επικίνδυνη λόγω και των απουσιών. Και με τους μαθητές, διασπασμένους, καθώς οι της Γ Λυκείου έχουν πρόσφατη την οδυνηρή περσινή εμπειρία, ενώ οι της Β διακατέχονται απο τον ενθουσιασμό της πάλης".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει οτι "χάος επικρατεί σε Γυμνάσια και Λύκεια αλλού γίνονται μαθήματα, αλλού καταλήψεις κι αλλού αποχές, σε άλλα μπαίνουν απουσίες και σε άλλα όχι, ο κλεφτοπόλεμος μεταξύ μαθητών, εισαγγλέων και αστυνομικών συνεχίζεται, ενώ στο διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ άναψε άγριος καβγάς και τ αβέλη εκτοξεύονται με διμύτητα απο την πτέρυγα του ΚΚΕ προς την πλευρά της κυβερνητικής ΠΑΣΚ".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, "με νεό μπαράζ συλλαλητηρίων στην Αθήνα και σε άλλες τριάντα πόλεις μεθαύριο Πέμπτη, επιχειρείται να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα το θερμόμετρο της έντασης στα Λύκεια και στα τεχνικά εκπαιδευτήρια".

    Κατά την ΑΥΡΙΑΝΗ, "διακοπές διαρκείας επιμένουν να κάνουν ορισμένοι μαθητές που δείχνουν αηυποχώρητοι στις κινητοποιήσεις, καθώς ήδη προγραμμάτισαν για τις 14 Ιανουαρίου το πρώτο συλλαλητήριο της νέας χιλιετίας. Τις εφόδους όμως στα σχολεία που παραμένουν υπο κατάληψη συνεχίζουν οι εισαγγελείς με τους αστυνομικούς".

    (Γ. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η σημαντική άνοδος των τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η επικείμενη μείωση των παρεμβατικών επιτοκίων της ΤτΕ, η άνοδος των τιμών στην αγορά των ομολόγων και η μερική μετοχοποίηση της ΕΤΒΑ είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου.

    ΕΞΠΡΕΣ: "Καλό κλίμα, καλά νέα - Οι αγορές αλλά και οι επιχειρηματίες δείχνουν ενθουσιασμένοι μετά το Ελσινκι".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Διπλό ρεκόρ στην αγορά ομολόγων - Τζίρος 300 δισ. - Spread στα 114".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Αγορές ελπίδων και έκρηξη 3,81% - Σοφοκλέους: Οι επενδυτές αναμένουν συνέχεια για να πάρουν θέσεις".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Αισιοδοξία στις αγορές μετά το θετικό τεστ - Σοφοκλέους και ομόλογα δίνουν τον τόνο".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Εκρηκτική άνοδος με 106 "κλειδωμένα" χαρτιά - Αναθερμαίνεται το αγοραστικό ενδιαφέρον".

    [7] Xρηματιστήριο - Ανοδος 3,81%

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι: "Σε γενικευμένη άνοδο βρέθηκε χθες το χρηματιστηριακό ταμπλό της οδού Σοφοκλέους, ως αποτέλεσμα της ευθείας μεταστροφής της ψυχολογίας του επενδυτικού κοινού μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι και εν όψει της αυριανής μείωσης των επιτοκίων παρέμβασης από την Τράπεζα της Ελλάδος".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 14 December 1999 - 9:45:13 UTC