Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-12-10

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 10/12/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Σύνοδος κορυφής
  • [3] Χρηματιστήριο
  • [4] Πρόωρες εκλογές
  • [5] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η σύνοδος κορυφής στο Ελσίνκι, η πορεία του Χρηματιστηρίου, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και τα σενάρια για πρόωρες εκλογές είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση): Μισό - μισό. Ταλαντεύεται ο Σημίτης.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): Αγριο παζάρι στο Ελσίνκι. Παίζονται όλα.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ποιόν θα φάει η Ζούγκλα.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Ενα χρόνο πίσω γύρισε το ΧΑΑ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Θέσεις - φιλέτο για 11.197 "ημετέρους".

    Η ΑΥΓΗ: Με απουσίες και απολύσεις απειλούνται μαθητές - καθηγητές.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές ο Σουφλιάς.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Μάχη στο Ελσίνκι - όλα τελειώνουν σήμερα.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ζούγκλα τα κανάλια. Ενω ο Κορκολής απαντά με νέες μηνύσεις

    ΕΘΝΟΣ: Τα 3 σενάρια που "παίζουν" στο Ελσίνκι.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Επαληθεύτηκε και αυτή η πρόβλεψη του Ηλία Τσιάπα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ράπισμα στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές για Τουρκία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ναι σε όλα απο τον Σημίτη με εντολή Κλίντον.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ελσίνκι: Ολονύκτιο θρίλερ για βέτο ή κουφέτο.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Κοντά σε ιστορική συμφωνία με την Τουρκία.

    ΕΣΤΙΑ: Ολα δείχνουν "ναι" στο Ελσίνκι.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ελληνικό "ναι μεν αλλά". Προωθείται συναινετική λύση.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Μάχη μέχρι... βέτο. Δύσκολο "παιχνίδι" στο Ελσίνκι.

    ΤΑ ΝΕΑ: Εξωφρενικές τιμές στις γιορτές του Μιλένιουμ.

    ΝΙΚΗ: Συμβιβασμός αντε Portas στο Ελσίνκι. Μαραθώνιος διαπραγματεύσεων.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Παιδεία: Αντίσταση στην "εφαρμοζόμενη μεταρρύθμιση".

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Καίει η Σοφοκλέους. Φόβοι και ελπίδες για επόμενες μέρες.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ελσίνκι: Ψάχνουν μια μέση λύση.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Προσδοκίες χάπι εντ. Ολονυχτία σκληρών διαπραγματεύσεων.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Εθνικά επικίνδυνη η ένταση στην παιδεία.

    [2] Σύνοδος κορυφής

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "Αποφασισμένος να δώσει μάχη για την κατοχύρωση των ελληνικών θέσεων στο συμβούλιο κορυφής του Ελσίνκι είναι ο Κ. Σημίτης. Τα σενάρια για τη στάση της κυβέρνησης συνοψίζονται στα εξής: Κατοχύρωση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου. Βέτο για την τουρκική υποψηφιότητα. Εξασφάλιση ανταλλαγμάτων για τη Χάγη".

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει οτι "Ενα "παζλ με δύσκολη λύση" αποτελεί η σύνοδος κορυφής του Ελσίνκι για την ελληνική κυβέρνηση. Η Ελλάδα έχει ανοίξει τις πόρτες για "παιχνίδι" και στην ΕΕ και στην Τουρκία. Η κάθε χώρα βάζει κι απο ένα κομμάτι η Ελλάδα έρχεται να βάλει το τελευταίο για να διαμορφώσει την τελική εικόνα".

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει οτι "Σχεδόν βέβαιο πρέπει να θεωρήται το ελληνικό "ναι" για την υποψηφιότητα της Τουρκίας και την αναβάθμιση των σχέσεών της με την ΕΕ. Και παρά την χθεσινοβραδυνή δήλωση Σημίτη οτι η Ελλάς επιμένει σε μια "καθαρή διατύπωση" θα αποτελέση μεγάλη έκπληξη, αν κατά την κρίσιμη συνεδρίαση των ηγετών των χωρών - μελών της ΕΕ ο Ελλην πρωθυπουργός ασκήση τελικώς "βέτο".

    Τα ΝΕΑ τονίζουν οτι "Λέξη - λέξη και φράση - φράση διαπραγματεύεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός τις διατυπώσεις που θα μπορούσαν να του επιτρέψουν να δώσει το "πράσινο φως" στην τουρκική υποψηφιότητα. Στη διάρκεια μιας μαραθώνιας παρτίδας "πόκερ" για γερά νεύρα, γεμάτης με μπλόφες και εκβιασμούς, ο Κώστας Σημίτης επιβεβαίωσε οτι ο ελληνικός όρος που συναντά τα μεγαλύτερα προβλήματα - αλλά ταυτόχρονα είναι και ο απαράβατος για την Αθήνα - είναι η Κύπρος".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ εκτιμά οτι "Οι χθεσινές πυρετώδεις διαβουλεύσεις του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους στο Ελσίνκι μετέδιδαν την εντύπωση οτι είμαστε μπροστά σε μια συναινετική λύση, που θα προωθεί την υποψηφιότητα της Τουρκίας ως μέλους της ΕΕ και θα ικανοποιεί - σε ενα σημαντικότατο ποσοστό - τα ελληνικά αιτήματα, χωρίς να αποκλείονται εμπλοκές της τελευταίας στιγμής".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της επισημαίνει οτι "Εχει τόσο πολύ φορτιστεί και διογκωθεί η έννοια του βέτο που μπορεί να θέσει η Ελλάδα για την υποψηφιότητα της Τουρκίας, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε ψύχραιμα να εκτιμήσουμε την πραγματικότητα και να απαντήσουμε στο ερώτημα: Συμφέρει ή δεν συμφέρει στην Ελλάδα να είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ η Τουρκία; "

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι "Αντιμέτωπη με το κλίμα της "σεισμικής διπλωματίας" που κατά κόρον καλλιέργησε έναντι της Αγκυρας, βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση που λίγες μόνο ώρες πριν απο την έναρξη της κρίσιμης Συνόδου κορυφής εδω στο Ελσίνκι επιχειρεί να θέσει στους Ευρωπαίους εταίρους μας πάγιες θέσεις της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, ως "προϋποθέσεις" προκειμένου να συναινέσει στην αναβάθμιση των ευρωτουρκικών σχέσεων".

    [3] Χρηματιστήριο

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) τονίζει οτι "Με μπαράζ ιδιωτικοποιήσεων μεγάλων δημόσιων επιχειρήσεων είναι αποφασισμένη η κυβέρνηση να δώσει νέα ώθηση στο Χρηματιστήριο, το οποίο για μεγάλο διάστημα εμφανίζεται υποτονικό".

    Το ΒΗΜΑ υποστηρίζει οτι "Η ευημερία των αριθμών και η παρέμβση μεγάλων χαρτοφυλακίων έφερε χθες το Χρηματιστήριο να έχει κέρδη σε ποσοστό 0,34% ενω η συντριπτική πλειονότητα των μετοχών, οι 256 στις 327 αντιμετώπισε σημαντικές απώλειες. Οι άνθρωποι της αγοράς πάντως "επενδύουν" σε στοιχεία που θα αλλάξουν το σκηνικό, όπως η μείωση των επιτοκίων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει οτι "Στάση αναμονής παρατηρήθηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση της Σοφοκλέους στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Ειδικότερα, οι επενδυτές έδειξαν οτι απέβαλαν το στοιχείο του φόβου για περαιτέρω πτώση και αναμένουν πλέον την πτώση των επιτοκίων γεγονός που αποτελεί μονόδρομο για περαιτέρω ανάκαμψη".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ εκτιμά οτι "Ακόμη και οι εν διατεταγμένη υπηρεσία αισιόδοξοι αναλυτές υποχρεώθηκαν χθες να συμφωνήσουν με τις εκτιμήσεις που είχε κάνει εγκαίρως η εφημερίδα για την πορεία του Χρηματιστηρίου. Το αρνητικό ρεκόρ στον τζίρο της οδού Σοφοκλέους έφερε το Χρηματιστήριο σε επίπεδα του 1998 και πιστοποίησε την παρατεινόμενη κρίση, παρά την εν πολλοίς τεχνητή οριακή άνοδο του Γενικού Δείκτη".

    Το ΚΑΡΦΙ προσθέτει οτι "η συντριπτική πλειονότητα των μικροεπενδυτών (ιδιαίτερα αυτοί που τοποθετήθηκαν για πρώτη φορά το καλοκαίρι) έχουν καεί απο την πορεία της Σοφοκλέους τις τελευταίες ημέρες. Οι προσπάθειες στήριξης της κεφαλαιαγοράς απέτυχαν για άλλη μια μέρα και ο όγκος των συναλλαγών έπεσε για πρώτη φορά ύστερα απο πολύ καιρό κάτω απο τα 200 δισ".

    [4] Πρόωρες εκλογές

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "Σε εκλογική τροχιά έχει θέσει τη χώρα η κυβέρνηση με κορυφαία στελέχη της να προσδιορίζουν με σχεδόν απόλυτο τρόπο ακόμη και τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών στις 26 Μαρτίου του προσεχούς Μαρτίου".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "Τα χαρτιά της κυβέρνησης σε ότι αφορά τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών άνοιξε χθες ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης φωτογραφίζοντας τη 26 Μαρτίου 2000 ως την ημέρα τέλεσής τους και χαρακτηρίζοτνας ως "φαντασιώσεις" τα περί εκλογών τον Φεβρουάριο".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ επισημαίνει οτι "Κοινό μυστικό αποτελεί πλέον οτι η θητεία της παρούσης Βουλής θα διακοπεί λόγω πρόωρων εκλογών. Μετά μάλιστα και την αποδοχή της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες απο τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ μιλούν ανοιχτά για τη διεξαγωγή τους".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) σημειώνει οτι "Με μπαράζ δηλώσεων και τοποθετήσεων κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ πυροδότησαν - ακολουθώντας και την πρόσφατη τοποθέτηση του κ. Σημίτη - το προεκλογικό κλίμα προβλέποντας οτι οι εκλογές θα γίνουν τον Μάρτιο, ρίχνοντας όμως την ευθύνη στη ΝΔ".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει οτι "Φούντωσε τα σενάρια για εσπευσμένες πρόωρες εκλογές ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες παρότι στόχος του ήταν να πείσει οτι "βλέπει" εκλογική αναμέτρηση στις 26 Μαρτίου".

    [5] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "επικίνδυνη κλιμάκωση του αυταρχισμού χθές απο την κυβέρνηση με δύο μέτρα που στρέφονται κατά των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Το υπουργείο Παιδείας έχει δώσει εντολή να προσμετρώνται οι απουσίες όσων μαθητών συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, ενώ όσοι καθηγητές αρνούνται να γίνουν απουσιολόγοι θα παραπέμπονται στο πειθαρχικό με το ερώτημα της απόλυσης. "

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "στο πειθαρχικό, με το ερώτημα της απόλυσης, θα παραπέμπονται όσοι καθηγητές δεν μπαίνουν στις τάξεις να διδάξουν ή παραβαίνουν άλλα καθήκοντά τους, ενώ σε περίπτωση ανακατάληψης των σχολείων θα συλλαμβάνονται οι υπαίτιοι και οι μαθητές θα παίρνουν απουσίες. Κυρώσεις που υπαγορεύονται από το σχετικό νόμο ο οποίος ισχύει και τηρείται κατά γράμμα, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Παιδείας".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει οτι "πανικόβλητη η κυβέρνηση μπροστά στο μέγεθος και το δυναμισμό του μαθητικού ξεσηκωμού, προχωρεί σε ακόμα πιο αυταρχικά, βίαια και αντιδημοκρατικά μέτρα σε βάρος των αγωνιζόμενων μαθητών και του λαϊκού κινήματος, που τους συμπαραστέκεται απειλώντας άμεσα με εκτροπη την κοινωνική και πολιτική ομαλότητα".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ εκτιμά πως "λάδι στη φωτιά των κινητοποιήσεων ρίχνει η ΟΛΜΕ με την απόφασή της για στάσεις εργασίας σε σχολεία που ανοίγουν οι εισαγγελείς και με εντολή προς τους εκπαιδευτικούς να μη μετρούν απουσίες όπου απέχουν οι μαθητές. Σπεύδουν με αυτόν τον τρόπο ως απρόσκλητοι προστάτες των μαθητών. "

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ ισχυρίζεται οτι "επικαλούμενη το νόμο η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προσπαθεί να επιβάλλει την τάξη στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Τάξη στην... αταξία που επικρατεί εδώ και ημέρες στα σχολεία. Οι μαθητές, απο την πλευρά τους, επικαλούμενοι τους -δίκαιους κατά πολλούς- αγώνες τους αλλά και το νεαρόν της ηλικίας τους, επιδιώκουν μειωμένο καταλογισμό ευθυνών για τις σκηνές αλλοφροσύνης που δημιουργούν σε άψογη πάντοτε συνεργασία με τα όργανα της Τάξης που... εφαρμόζουν το νόμο".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 10 December 1999 - 12:49:15 UTC