Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-12-02

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 02/12/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Χρηματιστήριο
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Ελληνοτουρκικά
  • [5] Μέτρα για ναρκωτικά
  • [6] Εκλογές
  • [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [8] Χρηματιστήριο - Υποχώρηση τιμών

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Τα κυβερνητικά μέτρα κατά των ναρκωτικών, το Κυπριακό, η πορεία του Χρηματιστηρίου, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα σενάρια για πρόωρες εκλογές είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Υψηλός στόχος. "Τα βρήκαν" Καραμανλής- Μητσοτάκης για την προεδρία. Συσπειρώνεται η φιλελεύθερη παράταξη.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Διώξεις για μίζες! Επιτέλους, στα χέρια της Δικαιοσύνης.

    "ΑΘΗΝΑΪΚΗ": Ιός εκλογών. Τι έκρυβε η συνάντηση Σημίτη -Βάσως. "Να είσαι έτοιμη για τις κάλπες".

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Ηρωίνη απο το Δημοτικό. Ανήλικος τοξικομανής σκηνοθετεί απαγωγή για να εξασφαλίσει τη δόση του.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τα κρυφά χαρτιά Καραμανλή - Σημίτη. Τι σχεδιάζουν για πρόεδρο και εκλογές.

    Η ΑΥΓΗ: ΗΠΑ -ΕΕ- Ιαπωνία τρίγωνο μάχης στο Σιάτλ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Φακελώνουν τα κίτρινα σπίτια. Ειδικό μητρώο 73.000 κατοικιών για να προστατευτούν οι αγοραστές.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Οι πέντε αλλαγές στην Εκπαίδευση. Καλούν την ΟΛΜΕ σε διάλογο εφ'όλης της ύλης.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Για κακούργημα ο Κόκκαλης. Για την εξαγορά των Οργανισμών Τηλεπικοινωνιών Ρουμανίας-Αρμενίας.

    ΕΘΝΟΣ: Τέλος τα πανωτόκια με νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η ΝΔ φορά....Μάρτη για να μη την κάψει ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ. Οριστικά οι εκλογές τον Μάρτιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Στάση πληρωμών. Αδεια τα ταμεία του κράτους. Δεν έχουν να πληρώσουν οφειλές δισεκατομμυρίων σε νοσοκομεία, φαρμακοποιούς, κλινικάρχες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Καταιγίδα καταλήψεων στα σχολεία. Εφτασαν τις 200 σε όλη την Ελλάδα και κλιμακώνονται.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: WTO: Σι - Αλτ! Γιατί ο ξεσηκωμός στη Νέα Τάξη του παγκόσμιου εμπορίου.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Νέα ισοτιμία της δραχμής έως το Φεβρουάριο.

    ΕΣΤΙΑ: Σε ασφυξία η Πρωτεύουσα. Τεράστιες ευθύνες για το κυκλοφοριακό.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εισαγγελική δίωξη για ΟΤΕ και Ιντρακόμ. Κατηγορίες: απάτη, ηθική αυτουργία, υπεξαγωγή εγγράφων και απιστία (!)

    Ο ΛΟΓΟΣ: Αμφισβητούν το Αιγαίο σε επίσημο έγγραφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αποκάλυψη ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ατζέντες-φωτιά για αλβανική μαφία-εταιρία δολοφόνων. Πρόσωπο - κλειδί ο 30χρονος δικηγόρος.

    ΝΙΚΗ: Τολμηρά βήματα απο την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ναρκω-επιχείρηση απελευθέρωσης της μάστιγας.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: "Η Ντόρα φιλούσε υπέροχα". Παπα-Κολλας: Χριστόδουλε, έκανες ατιμία.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Επισπεύδονται μονιμοποιήσεις. Ρύθμιση που αφορά 10-10.000 συμβασιούχους του Δημοσίου.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ναρκωτικά: σημείο μηδέν. Συνταρακτική ιστορία στη Θεσσαλονίκη- Πρόταση Κοτσώνη.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ισχυρό σόκ στην κοινωνία. Θεσσαλονίκη: εκτός ανθρώπινης λογικής το μύθευμα ενός 17χρονου.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ετοιμος για κυβέρνηση ο Καραμανλής.

    [2] Χρηματιστήριο

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "κέρδη απίστευτα, της τάξης του 472% απέδωσε για τη νεοφώτιστη βιομηχανία κατασκευής μηχανών "Πετρόπουλος ΑΕ", η πρώτη εφαρμογή του νέου συστήματος ελεύθερης διακύμανσης των νεοεισερχόμενων για τις τρείς πρώτες ημέρες εισαγωγής τους στη Σοφοκλέους. Αντιστοίχως, συνωστισμός τοποθετήσεων παρατηρείται στις δημόσιες εγγραφές των νεοεισερχόμενων στη χρηματιστηριακή αγορά εταιριών".

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν οτι "σε επτά αιτίες αποδίδουν οι ειδικοί τη νευρικότητα στο Χρηματιστήριο που οδηγεί σε πτώση των τιμών των μετοχών. Οι αιτίες αυτές έχουν σχέση τόσο με εποχικά φαινόμενα, τα οποία αφορούν στις κινήσεις θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών εν όψει του τέλους του έτους όσο και με θέματα ρευστότητας και ψυχολογίας".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει οτι "η νέα απρόσμενη, αυτή τη φορά, διόρθωση του γενικού δείκτη δημιουργεί προβληματισμό για τη μελλοντική πορεία της αγοράς. Κι αυτό γιατί έδειξε οτι αφενός τα βαριά χαρτιά δεν κατάφεραν να κρατήσουν τα κέρδη τους και αφετέρου ο όγκος των συναλλαγών παρά τις περί του αντιθέτου ενδείξεις αυποχώρησε εκ νέου στα 250 δις δρχ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει οτι "με πτώση 1,02% τερμάτισε τη χθεσινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης Τιμών στη Σοφοκλέους που διαμορφώθηκε στις 5.653,94 μονάδες, αποτυγχάνοντας να διατηρήσει τους ρυθμούς που τον οδήγησαν στην ισχυρή άνοδο της Παρασκευής και της Δευτέρας".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ εκτιμά οτι "επιτέλους, η χρηματιστηριακή αγορά ήρθε στα γνώριμά της μονοπάτια. Γιατί ποιός αγοράζει μόνο τα βαριά χαρτιά; Οι μεγάλοι θεσμικοί και οι ξένοι. Δεν βρέθηκαν ευτυχώς χθές πολλοί αφελείς να τα πουλήσουν. Αντιθέτως στήθηκε πάρτι στην περιφέρεια με περισσότερα απο 40 χαρτιά να κλείνουν στο limit up".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται οτι "κατά 1,6 τρις δρχ μειώθηκαν οι τοποθετήσεις σε 12μηνης διάρκειας έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου στο τέλος Οκτωβρίου, μετά την πολιτική της κυβέρνησης να μετακυλήσει το δημόσιο χρέος στο μέλλον μέσω της έκδοσης ομολόγων πολυετούς διάρκειας, με αποτέλεσμα, βοηθούντων και των χαμηλών επιτοκίων καταθέσεων, το μεγάλο μέρος των αποταμιεύσεων να τοποθετείται στο Χρηματιστήριο και στα... ρέπος τα οποία έχουν αφορολόγητους τους τόκους".

    [3] Κυπριακό

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "επί μισό περίπου αιώνα, πάνω σ' αυτό που ονομάζεται κυπριακό πρόβλημα, αποτυπώνεται με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο η ελληνική εξωτερική πολιτική. Μια πολιτική υποτέλειας και υποταγής στα ιμπεριαλιστικά κελεύσματα. Για τις επιλογές των ελληνικών κυβερνήσων καθοριστικό ρόλο παίζουν όχι τα καλώς νοούμενα εθνικά συμφέροντα αλλά οι προτεραιότητες και τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών κέντρων. Ετσι και στις μέρες μας η πορεία του Κυπριακού καθορίζεται απο τις επιλογές και τις προτεραιότητες της "νέας τάξη πραγμάτων".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει οτι "προειδοποίηση οτι θα αποχωρήσει απο τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες με τον Κύπριο πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη, σε περίπτωση που η ΕΕ προχωρήσει το θέμα της υποψηφιότητας της Κύπρου, απηύθυνε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς".

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει οτι "σε ρεσιτάλ αδιαλλαξίας προχώρησε χθές ο τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Ραούφ Ντενκτάς, σε δηλώσεις που έκανε στην Κωνσταντινούπολη, λίγο προτού αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, όπου αύριο πρόκειται να ξεκινήσουν οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ σημειώνει οτι "μια ακόμη προσπάθεια για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος αρχίζει τις επόμενες ημέρες κάτω απο ιδιαίτερα πιεστικές συνθήκες. Απο τη μια η Σύνοδος κορυφής του Ελσίνκι και απο την άλλη μια Τουρκία που κάνει οτι μπορεί για να διασφαλίσει τα "κεκτημένα" της εισβολής και κατοχής εδάφους της Κύπρου".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει οτι "νέες "τορπίλες" και εκβιασμοί του Ραούφ Ντενκτάς παραμονές της έναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη, καθώς αξιώνει ναοικτά να μη λφθούν υπόψη τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και απειλεί να εγκαταλείψει τη διαδικασία των συνομιλιών, αν συνεχισθεί η ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    [4] Ελληνοτουρκικά

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "απίστευτο κι όμως αληθινό: επίσημο έγγραφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που υπογράφεται απο τη Γαλλίδα στέλεχός του Μαρτίν Σαρριότ αναφέρει οτι τα νησιά του Αιγαίου είναι έδαφος αμφιλεγόμενης κυριαρχίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας! Το απαράδεκτο και πρωτοφανές γεγονός έφερε στη δημοσιότητα ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Πέτρος Ευθυμίου, που απέστειλε σχετική επιστολή διαμαρτυρίας προς την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου κ. Νικόλ Φοντέν".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει οτι "όλο και πιο πιθανό φαντάζει πλέον το ενδεχόμενο να εισπράξει την αρνητική ψήφο της Αθήνας η γειτονική Τουρκία στο προσεχές συμβούλιο των "15" ηγετών στο Ελσίνκι, παρ' ότι η ελληνική πλευρά είναι η τελευταία που στην παρούσα τουλάχιστον φάση θα επιθυμούσε κάτι τέτοιο, επιτρέποντας στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να "κρυφτούν" για ακόμη μια φορά πίσω απο την άρνηση της Ελλάδας".

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει οτι "όσο πλησιάζουν οι ημέρες για τη Σύνοδο Κορυφής στο Ελσίνκι λιγοστεύουν οι πληροφορίες αναφορικά με τη στάση των εμπλεκομένων μερών και πληθαίνουν τα σενάρια, ενώ οι διαπραγματεύσεις κρίνεται οτι θα συνεχιστούν μέχρι και την τελευταία ημέρα. Το τελευταίο σημείο είναι οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Ισμαήλ Τζέμ, ο οποίος εμφανίστηκε σχετικά ηπιότερος σε σύγκριση με τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, ωστόσο καμιά δήλωσή του δεν είχε δεσμευτικό χαρακτήρα".

    [5] Μέτρα για ναρκωτικά

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση του ζητήματος των ναρκωτικών προανήγγειλε χθές ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης, ενώ ο υφυπουργός Υγείας κ. Θ. Κοτσώνης υποστήριξε την δωρεάν χορήγηση ηρωίνης απο τα νοσοκομεία του ΕΣΥ στους χρήστες και ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος κ. Στ. Μπένος εζήτησε τον διαχωρισμό των "σκληρών" απο τα "μαλακά" ναρκωτικά".

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "τολμηρά βήματα κάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών που και στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι μεγάλο όπως έδειξε η έκθεση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα ναρκωτικά. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ανακοίνωσε στη Βουλή οτι τα προγράμματα μεθαδόνης σταματούν να είναι πιλοτικά, θεσμοθετούνται και επεκτείνονται. Παράλληλα επεκτείνονται και αριθμητικά και γεωγραφικά τα "στεγνά" προγράμματα όπως είναι το 18 ΑΝΩ κ. α. ".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "ώρα στροφής στην πολιτική για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών: έστω κι αν το θέμα άνοιξε για να μετρηθούν αντιδράσεις ακόμη και εν όψει εκλογών, το κερδοφόρο εμπόριο θανάτου επίβάλλει την έναρξη ενός σημαντικού διαλόγου για τη συγκρότηση μιας σύγχρονης πολιτικής".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ υποστηρίζει οτι "με δραματικό τρόπο επιβεβαιώθηκαν τα ψυχρά στοιχέι ατων στατιστικών που δείχνουν οτι η χρήση των ναρκωτικών στην Ελλάδα αρχίζει απο όλο και χαμηλότερες ηλικίες. Τα ποσοστά παιδιών που δοκιμάζουν σκληρά ναρκωτικά απο τις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού είναι μικρό ακόμη, αλλά οι τραγωδίες είναι κολοσσιαίες. Την κοινή γνώμη συγκλόνισε η ιστορία 17χρονου τοξικομανούς, ο οποίος σκηνοθέτησε την απαγωγή του φίλου του που είχε πεθάνει απο ναρκωτικά για να αποσπάσει απο τη μητέρα του θύματος χρήματα για τη δόση του".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων οτι "έφτασε η Ελλάδα να είναι η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα με το μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης των θανάτων απο τη χρήση ναρκωτικών, και όμως επιμένει στην ίδια πολιτική της καταστολής, που δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα. Επιμένει η πολιτεία να αντιμετωπίζει το χρήση ως εγκληματία και όχι ως ασθενή, όπως πραγματικά είναι. Επιμένει στην καταστολή, γιατί είναι η εύκολη λύση. Μια λύση που δημιουργεί την ψευδαίσθηση της δύναμης του κράτους και προκαλεί μια παραπλανητική ικανοποίηση στη φοβισμένη και τρομοκρατημένη κοινή γνώμη, που δεν μπορεί, λόγω άγνοιας, ή δεν θέλει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα".

    [6] Εκλογές

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει οτι "μπορεί τα δύο μεγάλα κόμματα και κυρίως το ΠΑΣΟΚ να έχουν μετατρέψει την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας σε "βαρύ" προεκλογικό "χαρτί", αλλά ο ίδιος ο πρόεδρος δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει αν θέλει να είναι υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "Κώστας Καραμανλής και Κώστας Σημίτης κρατούν κρυφά τα χαρτιά τους τόσο για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και για το χρόνο προκήρυξης των εκλογών. Ο πρόεδρος της ΝΔ θα ανακοινώσει τον άλλο μήνα απόφαση - έκπληξη του κόμματός του, απέκλεισε πάντως "ψήφο κατά συνείδηση", ενώ ο πρωθυπουργός ανησυχεί για το Μάρτιο και αναδιπλώνεται".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει οτι "κινητοποιείται η ΝΔ για να μπεί τέρμα στην ασυδοσία των εταιριών δημοσκοπήσεων. Αυτό έδειξε η ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ κ. Χαττίδης προς τους υπουργόυς Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Ανάπτυξης και Τύπου"

    (Γ. Π.)

    [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η νέα πτώση τιμών κατά 1,02% στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η αυξημένη ζήτηση των ελληνικών ομολόγων, οι εκτιμήσεις για μείωση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο και η μερική μετοχοποίηση της ΕΥΔΑΠ είναι τα βασικά θεματα του σημερινού οικονομικού Τύπου.

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ρεκόρ στα ομόλογα - Στις 1,30 μονάδες περιορίσθηκε το spread με τα 10ετη γερμανικά ομόλογα".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Προεξόφληση πτώσης επιτοκίων - Σημαντική μείωση του Athibor".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Το "φιλέτο" στη μεσαία κεφαλαιοποίηση".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Το ΧΑΑ πέφτει περιμένοντας την αναβάθμιση".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Μπαράζ εξαγορών απογειώνει την "περιφέρεια" - Στο επίκεντρο οι εταιρίες - οχήματα".

    [8] Χρηματιστήριο - Υποχώρηση τιμών

    ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ αναφέρει ότι: "Μειωμένος κατά 1,02%, στις 5.653,94 μονάδες έκλεισε χθες ο γενικός δείκτης τιμών του ΧΑΑ, με όγκο συναλλαγών σχετικά περιορισμένο-σε σχέση πάντα με τα επίπεδα της περιόδου αυτής-και την πλειοψηφία των επιμέρους χρηματιστηριακών δεικτών να δέχεται πιέσεις".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 2 December 1999 - 14:20:16 UTC