Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-11-23

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 23/11/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Χρηματιστήριο
  • [3] Επίσκεψη Κλίντον
  • [4] Ελληνοτουρκικά
  • [5] Ελληνική οικονομία
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Επιτόκια - Μείωση - ΤτΕ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η πορεία της ελληνικής οικονομίας, η πορεία του Χρηματιστηρίου και ο απόηχος της επίσκεψης Κλίντον είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Τι συμβαίνει στη Σοφοκλέους. Ο Κλίντον δεν έφερε την άνοδο.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Υγραέριο στα ΙΧ με τροπολογία στη Βουλή.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Παρακάλια Σημίτη στους Αμερικανούς: Σώστε με απο το βέτο

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Οι εκθέσεις του Μπέρνς. Εμφαση στα πολιτικά και όχι στα οικονομικά, κρίσιμες οι 30 επόμενες ημέρες.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Στο αυτόφωρο δημόσιοι υπάλληλοι- γιατροί, καθηγητές. Θα συλλαμβάνονται όσοι ασκούν 2η δουλειά.

    Η ΑΥΓΗ: Διακοινοτικές και Χάγη κρίνουν το Ελσίνκι.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Υγραέριο στα ΙΧ και σε δημόσιας χρήσης αυτοκίνητα.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Αυτό είναι το "κόμμα του Χρηματιστηρίου".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ο Παπαδήμος πήρε πίσω το χρυσό "μετάλλιο" του Μπίλ. Βλέπει υψηλό πληθωρισμό και αναταραχή στην Οικονομία.

    ΕΘΝΟΣ: Στόπ στη 2η δουλειά. Εφοδοι του ΣΔΟΕ, φυλακίσεις, κατασχέσεις εξοπλισμού.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Στις 7 Δεκεμβρίου το νέο ραντεβού με τον Εγκέλαδο. Ως συνέχεια του σεισμού που έγινε στην Καλιφόρνια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Βόμβα στα θεμέλια του ΠΑΣΟΚ. Ενώ ευρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη σενάρια για προσφυγή στις κάλπες πριν απο τον Μάρτιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Υγραέριο τώρα και για τα ΙΧ. Νυχτερινή τροπολογία του υπ. Μεταφορών αλλάζει την αγορά αυτοκινήτου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Αργυρό" στα ναρκωτικά!.Δεύτεροι οι νέοι μας στην ΕΕ σε θανάτους και αμφεταμίνες.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Σήμα για ραγδαία αποκλιμάκωση των επιτοκίων. Προανήγγειλε την πρώτη μείωση το Δεκέμβριο ο διοικητής της ΤτΕ.

    ΕΣΤΙΑ: Τι κερδίσαμε και τι χάσαμε. Θετικά και αρνητικά της επισκέψεως Κλίντον.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Απόφαση -πακέτο για δραχμή, επιτόκια, Σοφοκλέους. Οι προτάσεις της έκθεσης του κ. Λ. Παπαδήμου.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ασυμφωνία για Ελσίνκι... Ενδειξη διαφωνιών Σημίτη -Κληρίδη για τις διακοινοτικές συνομιλίες.

    ΤΑ ΝΕΑ: Και αυτόφωρο για καθηγητές και γιατρούς του ΕΣΥ. Για παράνομα ιδιαίτερα και ιδιωτικά ιατρεία.

    ΝΙΚΗ: Κρίσιμο διάστημα εως τη Σύνοδο του Ελσίνκι. Σκληρές διαπραγματεύσεις Ουάσγικτον - Αθήνας - Αγκυρας.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δικαστική σκευωρία με στόχο το λαϊκό κίνημα.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΝΔ: βαθαίνει το ρήγμα. Μετά την ανοιχτή διαφοροποίηση Μητσοτάκη, ο Εβερτ "ψήφισε" εκ νέου Στεφανόπουλο.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Χαρτί νίκης. Κεφαλαιοποιεί η κυβέρνηση την ομιλία Στεφανόπουλου.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Μετά τις ΕΜΑΚ οι βιομήχανοι. Η κυβέρνηση συζητά ταυτοχρόνως με Κληρίδη και Τούρκους επιχειρηματίες.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Υποδοχή Μεσσία στον Κλίντον απο το βουγαρικό λαό.

    [2] Χρηματιστήριο

    ΤΟ ΒΗΜΑ γράφει οτι "την αισιοδοξία του για την μεσοπρόθεσμη άνοδο του Χρηματιστήριου εξαιτίας και των δηλώσεων Κλίντον εξέφρασε χθές ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Λουκάς Παπαδήμος. Κατά την κατάθεση της ενδιάμεσης έκθεσης για τη νομισματική πολιτική στη Βουλή ο κ. Παπαδήμος είπε οτι η σημερινή υποχώρηση του Χρηματιστηρίου δεν μπορεί να αποτελέσει κριτήριο για τη μελλοντική του πορεία".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ αναφέρει οτι " τη δική του ανεξάρτητη πορεία ακολούθησε χθές στη Σοφοκλέους και παρά τα επαινετικά λόγια του Μπίλ Κλίντον έπεσε κατά 0,13%. Αγνωστες οι διαθέσεις του Χρηματιστηρίου, όπως και του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της Τραπέζης της Ελλάδος που τον Δεκέμβριο θα αποφασίσει εάν θα προχωρήσει ή όχι σε νέα μείωση των διατραπεζικών επιτοκίων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει οτι "σε πείσμα όλων των αναλύσεων του Σαββατοκύριακου που "ζύγισαν" τα υπέρ των εγκωμιαστικών δηλώσεων του πλανητάρχη για την ελληνική οικονομία και το χρηματιστήριο και προέβλεπαν θερμή υποδοχή τους απο πλευράς επενδυτών, η αγορά δεν κατάφερε- ίσως και να μην το επιδίωξε, εντέλει- να ανταποκριθεί στις προσδοκίες μεγάλης ανόδου που είχαν καλλιεργηθεί".

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, "οριακές απώλειες της τάξης του 0,13% παρουσίασε ο γενικός δείκτης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, κλείνοντας στις 5.603 μονάδες. Παρά τη σημαντική άνοδο των περισσότερων μετοχών -186 έκλεισαν ανοδικά έναντι 109 πτωτικά- ο γενικός δείκτης παρέμεινε σε φθίνουσα τροχιά λόγω των πιέσεων που δέχονται οι τράπεζες".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) εκτιμά οτι "χρηματιστήριο μεμονωμένων μετοχών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αυτό το διάστημα η Σοφοκλέους, καθώς, παρά τις εξελίξεις του εγχώριου και διεθνούς περιβάλλοντος, ορισμένες μετοχές κινούνται έντονα ανοδικά ακόμη και αν το γενικό κλίμα είναι αρνητικό".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται οτι "δεν... συγκινήθηκαν οι αγορές απο τις δηλώσεις και το πολιτικό αποτέλεσμα της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου Μπίλ Κλίντον στην Ελλάδα. Η πορεία του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου στη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση μετά το μεγάλο πολιτικό γεγονός της προηγούμενης εβδομάδας έδειξε οτι η "ευφορία" δεν κράτησε... ούτε μια ώρα, ενώ και στι ςαγορές ομολόγων και συναλλάγματος δεν υπήρξε καμία ουσιαστική επίπτωση".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ επισημαίνει οτι "στο κενό έπεσαν χθές οι προσπάθειες της Εθνικής Τράπεζας και της Πίστεως για να ενθαρρύνουν τους Ελληνες επενδυτές να προχωρήσουν σε αγορές μετοχών προκειμένου να ανέβει ο Γενικός Δείκτης. Ενδεικτικά τα πρώτα 30 λεπτά πραγματοποιούσαν αγορές σε χαρτιά που καθορίζουν το Γενικό Δείκτη με αποτέλεσμα να κλείσει με πτώση κατά 0.13% στις 5.603,09 μονάδες".

    [3] Επίσκεψη Κλίντον

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει οτι "τρείς ημέρες μετά την αναχώρηση του Προέδρου Κλίντον οι απόψεις ως προς τον απολογισμό της επισκέψεώς του στην Αθήνα εξακολουθούν να διίστανται. Αλλοι θεωρούν οτι παρά τα παρατράγουδα-που μπορούσαν να εκλείψουν- η επίσκεψις είχε τελικώς θετικό αποτέλεσμα. Ενω άλλοι, οτι πλήν κάποιων φραστικών αναφορών του Αμερικανού προέδρου η ίδια η επίσκεψις δεν προσέθεσε τίποτε το ουσιαστικό στα ήδη υπάρχοντα δεδομένα"

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει οτι "ακόμη και το ενδεχόμενο των πολύ πρόωρων εκλογών μελετά ο πρωθυπουργός, μετά την επίσκεψη Κλίντον στη χώρα μας και τις φραστικές γενναιοδωρίες του πλανητάρχη για τα έργα της κυβέρνησης στην οικονομία και όχι μόνο".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "η κυβέρνηση με την αποχώρηση του Κλίντον απο την Αθήνα ξεκίνησε την επιχείρηση εξαργύρωσης των υποτιθέμενων "επιτυχιών" με τις οποίες συνοδεύτηκε για την ελληνική πλευρά - πάντα κατά την κυβερνητική προπαγάνδα - η εν λόγω επίσκεψη".

    Το ΕΘΝΟΣ στο σχόλιό του επισημαίνει μεταξύ άλλων οτι "γνωστή ως φαινόμενο και συνηθέστατη ως πρακτική είναι η τάση των πολιτικών κομμάτων της χώρας μας να υποτάσσουν στις μικροκομματικές σκοπιμότητές τους γεγονότα και καταστάσεις τα οποία συχνά αφορούν ακόμη και σε κρίσιμα εθνικά ζητήματα. Και άρα δεν εκπλήσσει, ως ένα βαθμό, το γεγονός οτι κάτι ανάλογο παρατηρήθηκε και σε οτι αφορά στην αξιολόγηση των επιπτώσεων της επίσκεψης του προέδρου Κλ_ντον στη χώρα μας και των όποιων θετικών ή αρνητικών συνεπειών είναι ενδεχόμενο να έχει".

    [4] Ελληνοτουρκικά

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "απο τον Κλίντον στο Ελσίνκι μεσολαβεί εικοσαήμερο παρασκηνιακών διαβουλεύσεων με στόχο να δοθεί στην Τουρκία η ευρωπαϊκή υποψηφιότητα. Η Ελλάδα ζητεί η Τουρκία να κάνει "κάποια κίνηση καλής θέλησης" και συγκεκριμένα εξαρτά, τυπικώς, τη στάση της απο την πρόοδο των διακοινοτικών συνομιλιών που θα αρχίσουν μια εβδομάδα πριν απο τη Σύνοδο του Ελσίνκι, καθώς και απο τη ρητή αποδοχή του Δικαστηρίου της Χάγης ως μηχανισμού επίλυσης των διακρατικών διαφορών, όπως άλλωστε προβλέπουν και τα κοινοτικά κείμενα που αφορούν τις υποψήφιες χώρες".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "άδοξο τέλος φαίνεται οτι θα έχουν οι διπλωματικές ζυμώσεις, που σημειώνονται ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής των "15" στο Ελσίνκι, παρά το θετικό απολογισμό των επαφών στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΑΣΕ, της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου στην περιοχή, αλλά και του κύκλου των κατ' ιδίαν συναντήσεων του Κώστα Σημίτη και του Γιώργου Παπανδρέου με τους Ευρωπαίους ηγέτες".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει οτι "ένα έντονο διπλωματικό παρασκήνιο, προκειμένου η χώρα μας να συναινέσει στην τουρκική υποψηφιότητα, αναζωπυρώθηκε χθές κατά τη συνάντηση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου, με τον Γάλλο υφυπουργό Πιέρ Μοσχοβισί".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) τονίζει οτι "μήνυμα στον Αμερικανό πρόεδρο να τηρήσει τις υποσχέσεις του για το Κυπριακό έστειλαν ο πρωθυπουργός Σημίτης και ο Κύπριος πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μαξίμου όπου συζήτησαν όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Παράλληλα, για να τονίζουν οτι Αθήνα και Λευκωσία αναμένουν θετικά βήματα της Τουρκίας μέχρι τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου, επισήμαναν οτι αντικρίζουν τις εξελίξεις με ορόσημο τη σύνοδο του Ελσίνκι".

    Ο ΛΟΓΟΣ επισημαίνει οτι "μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να δηλώνει ικανοποιημένη απο την έκβαση της επίσκεψης Κλίντον στην Ελλάδ αμπορεί να άκουσε με ιδιαίτερη ανακούφιση τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου για τη χώρα μας και τςι ελληνοτουρκικές σχέσεις, όμως είναι παραπάνω απο αβέβαιο οτι, αν δεν καταλήξει με ευνοϊκό τρόπο, για τα ελληνικά συμφέροντα, η Σύνοδος Κορυφής του Ελσίνκι, τότε η όποια επιτυχία θα ισοδυναμεί με "φιάσκο"

    ΤΑ ΝΕΑ ισχυρίζονται οτι "η Τουρκία δεν προτίθεται να προβεί σε κάποια ουσιαστική κίνηση στα ελληνοτουρκικά, όπως της υποδεικνύεται απο τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους. Και παρασκηνιακά υπόσχεται οτι αυτή η κίνσηη μπορεί να γίνει μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι και εφόσον της έχει δοθεί ο χαρακτηρισμός της υποψήφιας χώρας".

    [5] Ελληνική οικονομία

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "θετικές για την ελληνική οικονομία, αναμένεται να είναι οι προβλέψεις που ανακοινώνει αύριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η Κομισιόν εκτιμά οτι τον προσεχή Φεβρουάριο η Ελλάδα θα εκπληρώσει και το κριτήριο του πληθωρισμού, ήτοι το τελευταίο εμπόδιο που εξακολουθεί να παρεμβάλελται στο δρόμο της χώρας μας προς την ΟΝΕ".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει οτι "παρά την ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων η ΤτΕ θα προχωρήσει σε νέα μικρή μείωση των επιτοκίων εντός των πρώτων εβδομάδων του Δεκεμβρίου, όπως άφησε χθές να εννοηθεί ο κ. Λουκάς Παπαδήμος. Ο διοικητής της ΤτΕ δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο αλλαγής της κεντρικής ισοτιμίας της δραχμής με το ευρώ, τόνισε όμως οτι ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, "την άνοδο του πληθωρισμού τους δύο τελευταίους μήνες του έτους επιβεβαίωσε και ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Λουκάς Παπαδήμος. Στο βαθμό αυτό η συναλλαγματική και νομισματική πολιτική της χώρας θα μείνει στα ίδια επίπεδα, στα πλαίσια της κατάθεσης της έκθεσης της ΤτΕ χθές στη Βουλή".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει οτι " η έκρυθμη κατάσταση στο μέτωπο του πληθωρισμού στο επόμενο δίμηνο απομακρύνει απο τον οικονομικό ορίζοντα τη μείωση των επιτοκίων που περιμένει με αγωνία η αγορά. Επιδίωξη της Τράπεζας της Ελλάδος είναι να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών και μετά την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ και να διατηρήσει τον πληθωρισμό στα επίπεδα του 2% που αποτελεί τη "διακεκαυμένη" ζώνη του ευρώ".

    (Γ. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για την νομισματική πολιτική, οι εκτιμήσεις για το χρόνο μείωσης των επιτοκίων, η νέα πτώση του δείκτη τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών και οι νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου από τις εισηγμένες εταιρίες είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου.

    ΕΞΠΡΕΣ: "Νέα παράταση στα επιτόκια όπως προκύπτει από την έκθεση του Λ. Παπαδήμου για την νομισματική πολιτική".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Πλην τραπεζών άνοδος στη Σοφοκλέους - Με κέρδη έκλεισαν 186 μετοχές".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Το ρίσκο της δραχμής - Αποστάσεις από τις δηλώσεις Παπαντωνίου κρατά ο Λ. Παπαδήμος".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Γιατί πέφτει ο δείκτης ενώ ανεβαίνουν οι μετοχές - Θετική αντίδραση παρά την έλλειψη ρευστότητας".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Νέα μείωση επιτοκίων προαναγγέλει ο Λ. Παπαδήμος - Θα αποφασίσει αρχές Δεκεμβρίου".

    [7] Επιτόκια - Μείωση - ΤτΕ

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι: "Περί τα μέσα Δεκεμβρίου το Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής της Τραπέζης της Ελλάδος θα προχωρήσει, ενδεχομένως, σε μεταβολή των επιτοκίων παρέμβασης τα οποία με τη σειρά τους θα οδηγήσουν σε μεταβολή των τραπεζικών επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 23 November 1999 - 8:48:38 UTC