Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-10-25

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 25/10/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Εισοδηματική πολιτική
  • [3] Διαμάχη κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για διαφθορά
  • [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [5] Χρηματιστήριο

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η πορεία του Χρηματιστηρίου, η εισοδηματική πολιτική και η διαμάχη κυβέρνησης-αντοπολίτευσης για διαφθορά είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Πρόεδρος και στην Ολυμπιάδα. Και η ΝΔ άναψε..πράσινο για Κ. Στεφανόπουλο.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): υποΔΟΛη η Ελλάδα. Ο "Αδέσμευτος Τύπος" παρέδωσε τα στοιχεία της διαπλοκής στον εισαγγελέα.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Στήνουν νέα Ιμια. Ο ρόλος της ΝΔ και η σιωπή Σημίτη.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 19.640 νές προσλήψεις μέχρι τις εκλογές. "Διορίστε για να σωθούμε" η φιλοσοφία του κ. Κ. Σημίτη.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Μπλοκάρουν οι τράπεζες τα δάνεια για τους σεισμοπαθείς. Στα ύψη και οι τιμές των οικοδομικών υλικών.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ο κ. Χριστόδουλος ξεσπαθώνει!Σε ποιά ζητήματα και γιατί λέγει οτι θέλει "να έχει λόγο" ο Αρχιεπίσκοπος.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Φώς στις σχέσεις Λαμπράκη-Κόκκαλη-Σημίτη. Σφοδρή επίθεση Αριστείδη Αλαφούζου κατά Σωκράτη Κόκκαλη.

    ΕΘΝΟΣ: Μηχανή θανάτου. Η συγκλονιστική κατάθεση του ρατσιστικού κτήνους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αγριος μετασεισμός "έπαιξε" απο Πάρνηθα. Οι σεισμολόγοι αναφέρουν 3,8R αλλά ο κόσμος "ένιωσε" περισσότερα!

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Καίνε τον Ακη οι Ισραηλινοί. Αμείλικτα ερωτήματα για τον υπουργό Αμύνης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Στοίχημα: το νέο παιχνίδι για κυβέρνηση-διαπλοκή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Οι φόροι των ελευθέρων επαγγελματιών. Πίνακες - παραδείγματα με το τριπλό νέο σύστημα.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Πακτωλός κεφαλαίων. Εντυπωσιακή επιτάχυνση των αυξήσεων το τελευταίο δίμηνο.

    ΕΣΤΙΑ: Ολιγοπώλιο το Χρηματιστήριο. Επώνυνος καταγγελία κορυφαίου βιομηχάνου.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ολη η κατάθεση του ρατσιστή-δολοφόνου. "Δεν μετανιώνω".

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Χάος στο Δήμο! Αδυνατεί να εισπράξει οφειλές δις., λέει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών.

    [2] Εισοδηματική πολιτική

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει οτι "ιδιαίτερα ευνοϊκά αναμένεται να λειτουργήσει το νέο σύστημα, λογιστικό και εξωλογιστικό, υπολογισμού απο φέτος των καθαρών εισοδημάτων περίπου 800.000 επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών. Για την εν λόγω φορολογική ομάδα προβλέπεται και τρίτη εναλλακτική λύση, βάσει δαπανών - συντελεστή απόδοσης, προκειμένου να περιοριστούν- στο μέγιστο δυνατό βαθμό - περιπτώσεις υψηλών δαπανών και συνεπώς χαμηλότερων εισοδημάτων και φόρου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "σε τρία επίπεδα αυξήσεων θα κινηθεί η μισθολογική πολιτική του 2000 για τους δημοσίους υπαλλήλους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που θα δώσει την ερχόμενη Τρίτη ο υφυπουργός της ΑΔΕΔΥ, ευνοημένο θα είναι οι εν ενεργεία αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, ενώ "χαμένοι" θα είναι οι 230.000 τακτικοί δημόσιοι υπάλληλοι".

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, "μισθούς δύο ταχυτήτων προβλέπει ο νέος κρατικός προϋπολογισμός που κατατίθεται την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 1999 στη Βουλή, καθώς η εισοδηματική πολιτική που θ'ανακοινώσει αύριο Τρίτη στο προεδρείο της ΑΔΕΔΥ ο υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης ισοπεδώνει το βαλάντιο της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοσίων υπαλλήλων και περιέχει υψηλότερες αυξήσεις για τους στρατιωτικούς, τους υπαλλήλους των Σωμάτων Ασφαλείας και τους συνταξιούχους".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος ) αναφέρει οτι "ως επτασφράγιστο μυστικό κρατά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών το σχέδιο των νέων αυξήσεων στην άμεση φορολογία, το οποίο ήδη έχουν εκπονήσει υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου, με στόχο να το εφαρμόσουν στο χρονικό διάστημα απο την "επόμενη μέρα" των βουλευτικών εκλογών μέχρι το τέλος του 2000, για την αναπλήρωση των σημαντικών απωλειών εσόδων που θα υπάρξουν το έτος αυτό, λόγω της εφαρμογής δεκάδων ρυθμίσεων που προβλέπουν μειώσεις φορολογικών επιβαρύνσεων".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) προσθέτει οτι "θολό τοπίο στην ομίχλη φαντάζει πλέον ο δρόμος τον οποίο καλείται να ακολουθήσει η δραχμή, προκειμένου να φτάσει στον τελικό της προορισμό, που δεν είναι άλλος απο την εισαγωγή της στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, το ευρώ. Τα στοιχεία απο τις τιμοληψίες της Στατιστικής υπηρεσίας και των υπηρεσιών του υπουργείου Εμπορίου, κάθε άλλο παρά ευοίωνα μπορεί να χαρακτηριστούν αφού παρα τις αισιόδοξεες προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, δείχνουν, για μια ακόμη φορά να επιβεβαιώνεται η παράδοση που θέλει τον πληθωρισμό να "θεριεύει" τους πρώτους μήνες του χειμώνα".

    [3] Διαμάχη κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για διαφθορά

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "αποφασισμένη να περάσει στην αντεπίθεση και να ξεσκεπάσει τα ιδιοτελή κίνητα που κρύβονται πίσω απο το δήθεν ανένδοτο που έχει κηρύξει η ΝΔ, παρουσιάζεται η κυβέρνηση, η οποία ετοιμάζεται, παράλληλα, να παρέμβει ουσιαστικά στην κατεύθυνση πάταξης του φαινομένου του ιδιωτικού τζόγου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "το βιντεολόττο ήταν μόνο ένας κρίκος απο την αλυσίδα του τζόγου που έχει δέσει τη χώρα προς όφελος των συμφερόντων. Το Προκαθορισμένο Στοίχημα θα κάνει την εμφάνισή του στην αγορά τον επόμενο μήνα παρά το γεγονός οτι οι διαδικασίες ανάθεσης χαρακτηρίζονται διαβλητές και έχουν προκαλέσει εισαγγελική έρευνα".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει οτι "έντονο και καυτό παρασκήνιο έρχεται στην επιφάνεια όσον αφορά τις σχέσεις Λαμπράκη-Κόκκαλη- Σημίτη και τα όσα προηγήθηκαν της ξαφνικής απόφασης του πρωθυπουργόυ να αποσύρει την επίμαχη διάταξη. Επιβεβαιώνεται, πλέον οτι ο κ. Λαμπράκης ήταν αυτός που απαίτησε την απόσυρση της διάταξης απο τον κ. Σημίτη γεγονός που ενίσχυσε τις πληροφορίες και τις φήμες οτι υπάρχει ρήξη ανάμεσα στις δύο μεγάλες εταιρίες, τον ΔΟΛ (του κ. Λαμπράκη) και την ΙΝΤΡΑΚΟΜ (του κ. Κόκκαλη), παρά τις τηλεοπτικές διαβεβαιώσεις του Σωκράτη Κόκκαλη- στην εκπομπή της Ελλης Στάη στον ΑΝΤ1-οτι πρόκειται να προχωρήσει στη δημιουργία οικονομικού οργανισμού μαζί με τους κυρίους Λαμπράκη και Κωστόπουλο (της Τράπεζας Πίστως ) που θα δραστηριοποιηθεί στο χώρο των επιχειρηματικών συμμετοχών".

    [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει οτι "πολιτικά παζάρια πίσω απο την πλάτη της Ελλάδας βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ του Βερολίνου και της Αγκυρας. Οι φαινομενικώς "αθώες" αποστολές ενός γερμανικής κατασκευής τεθωρακισμένου άρματος Λέοπαρντ II κι ενός γαλλογερμανικής παραγωγής επιθετικού ελικοπτέρου Τάιγκερ μαρτυρούν τις εγγυήσεις που έχει λάβει το τουρκικό πολιτικοστρατιωτικό κατεστημένο εν όψει της συνόδου κορυφής του Ελσίνκι".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "τις ανησυχίες της Λευκωσίας τόσο για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, όσο και για τη συνεχιζόμενη αδιαλλαξία της Αγκυρας για την επανέναρξη των δικοινοτικών συνομιλιών επιχείρησε να διασκεδάσει η ελληνική κυβέρνηση το Σαββατοκύριακο διαβεβαιώνοντας οτι η αμεικανική διαμεσολάβηση είναι εν εξελίξει και οτι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν απρόσκοπτα ανεξάρτητα απο την πορεία του πολιτικού προβλήματος".

    ΤΟ ΒΗΜΑ αναφέρει οτι "απαιτητικός έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης και αταλάντευτος όσον αφορά την αδιαλλαξία του σε Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά εμφανίστηκε με συνέντευξή του στο κυριακάτικο φύλλο της έγκυρης αμερικανικής εφημερίδας "The Washington Post" ο τούρκος πρωθυπουργός κ. Μπουλέντ Ετζεβίτ. Ο κ. Ετζεβίτ εξανέμισε οποιεσδήποτε σοβαρές ελπίδες της Ουάσιγκτον για ουσιαστικές απευθείας συνομιλίες στο Κυπριακό, καθώς και για οποιαδήποτε ουσιαστική πρόοδο στα ελληνοτουρκικά".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν οτι "μια έκτακτη συνάντηση των 15 υπουργών Εξωτερικών, του επιτρόπου κ. Βερχόγκεν και της Τουρκίας, που θα προηγηθεί της Συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι (10 Δεκεμβρίου) μπορεί να είναι το "κλειδί" για να ανοίξει η πόρτα της τουρκικής υποψηφιότητας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αφήνοντας ικανοποιημένες όλες τις ενδιφερόμενες πλευρές. Σε αυτή τη συνάντηση θα υποδεχθεί στην Τουρκία να προχωρήσει σε χειρονομίες καλής θέλησης ("θετικό σήμα" το χαρακτηρίζει η Επιτροπή) για να δικαιολογηθεί και να θεμελιωθεί έτσι η απόφση να χαρακτηρισθεί η Τουρκία "υποψήφια χώρα".

    [5] Χρηματιστήριο

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει οτι "καταφώρως αδικούνται οι περίπου 15.000 ελληνικές ανώνυμες εταιρίες που δεν είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εξ αιτίας του προνομιακού καθεστώτος που ισχύει αποκλειστικώς για τις εισηγμένες. Τα προνόμια που απολαμβάνουν οι περίπου 300 εισηγμένες εταιρίες και αθεμίτου ανταγωνισμού είς βάρος των μη εισηγμένων εταιριών και συνιστούν μείζον οικονομικό και κοινωνικό σκάνδαλο".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει οτι "με ρυθμό πολυβόλου οι χρηματιστηριακές αρχές εγκρίνουν το τελευταίο διάστημα τις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων των εισηγμένων. Το συνολικό ποσό των εγκεκριμένων αυξήσεις για 40 εταιρίες ανέρχεται στο 1 τρις δρχ, ενώ στο εννιάμηνο αντλήθηκε, 1,5 τρις δρχ απο 66 εταιρίες".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει οτι "την σκυτάλη της ανόδου απο τη Wall Street και τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγοράς καλείται να πάρει σήμερα η Σοφοκλέους. Η εντυπωσιακή ανοδική κίνηση του Dow Jones το βράδυ της Παρασκευής στις 10434,47 μονάες μετά το πράσινο φώς που έδωσε το Κογκρέσσο σε τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες να λειτουργούν ως χρηματιστηριακοί πράκτορες, αποτελεί την απαρχή ανάλογης κίνησης των ευρωπαϊκών αγορών, εκτιμούν οικονομικοί παράγοντες".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 25 October 1999 - 15:08:22 UTC