Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-10-21

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 21/10/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Βιντεολόττο
  • [3] Χρηματιστήριο
  • [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] ΤτΕ - Μείωση επιτοκίων

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η κυβέρνηση απέσυρε το βιντεολόττο, η πορεία του Χρηματιστηρίου και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Τζάκ πότ Καραμανλή. Ατακτη υποχώρηση Σημίτη - Απέσυρε το βιντεολόττο. "Αυτή είναι μόνο η αρχή". Ερχονται και άλλα.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Τώρα αρχίζει η σύγκρουση. Κ. Καραμανλής: ξεκινάμε τη μεγάλη ρήξη με τη σήψη και τη διαφθορά.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Κουλός έμεινε ο Σημίτης. Απέσυρε το βιντεολόττο. Χέρι στον πρωθυπουργό, απειλούν τα διαπλεκόμενα.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: "Κουλοχέρης" η κυβέρνηση. Ο κ. Σημίτης απέσυρε το VIDEOLOTTO αφήνοντας έκθετους τους υπουργούς του.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κοψοχέρης και... άφαντος ο Σημίτης. Βαριά ήττα λίγο πριν την ψηφοφορία για τους κουλοχέρηδες.

    Η ΑΥΓΗ: Το βιντεολόττο έφυγε, η διαπλοκή μένει. Υποχώρηση-ομολογία της κυβέρνησης.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Αδειασε τον Καραμανλή ο Σημίτης. Με την τολμηρή απόφαση για το βιντεολόττο ακύρωσε ολοκληρωτικά τη στρατηγική σκανδαλολογίας της ΝΔ.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: "Κλειδί"-τα επιτόκια για το Χρηματιστήριο. Ως το τέλος του χρόνου θα γίνει και νέα μείωση.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Κρύφτηκε ο κουλοχέρης. Αποσύρθηκε το βιντεολόττο, αλλά τα μηχανάκια παραμένουν στα τελωνεία.

    ΕΘΝΟΣ: Εκτόνωση με υποχώρηση απο τον Σημίτη. Απο τον προϋπολογισμό τώρα τα έξοδα για την Ολυμπιάδα του 2004.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Καταξιώνεται η θεωρία του Η. Τσιάπα, που προβλέπει... Πολλά ρίχτερ στις 21 Νοεμβρίου

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ετρεξε να κρυφτεί ο Σημίτης απο τη Βουλή. Αφού απέσυρε με γραπτή δήλωση τον διαγωνισμό για τους "κουλοχέρηδες".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πρώτη νίκη κατά της διαπλοκής. Ο Σημίτης υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει το διαγωνισμό για το βιντεολόττο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κάλλιο αργά. Ο Σημίτης έσβησε το μπουρ-λόττο! Απόφαση- αστραπή στη σωστή κατεύθυνση.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: 3 υπουργοί στον αέρα μετά τη στροφή Σημίτη. Ατακτη υποχώρηση την τελευταία στιγμή για το βιντεολόττο.

    ΕΣΤΙΑ: Ο πρωθυπουργός κατάλαβε το λάθος. Χωρίς "κουλοχέρηδες" οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η πρώτη ήττα των διαπλεκομένων. "Υπέρβαση" Σημίτη για την ανάκτηση της πολιτικής πρωτοβουλίας.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Κυβερνητική υποχώρηση για το ΒΙΝΤΕΟΛΟΤΤΟ. Θαραλλέα απόφαση, για την αποφυγή του πολιτικού κόστους.

    ΤΑ ΝΕΑ: Οι αντιδράσεις οδήγησαν σε υποχώρηση την κυβέρνηση. Βιντεολόττο τέλος.

    ΝΙΚΗ: Φρένο στη δημαγωγία της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός ματαίωσε τη δημιουργία του βιντεολόττο.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Σε μαύρες εποχές μας γυρίζει η πολιτική της κυβέρνησης. Επιασαν ασφαλίτη "στα πράσα" να βιντεοσκοπεί απεργιακή συγκέντρωση.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Καζίνο- βιντεολόττο: 1-0. Τακτικός ελιγμός του Κ. Σημίτη ή αναδίπλωση λόγω αντιδράσεων;

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ατακτη υποχώρηση Σημίτη. Πήρε πίσω το βιντεολόττο.

    [2] Βιντεολόττο

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων οτι "κάποια πράγματα στην πολιτική χρειάζεται κάποτε να αντιμετωπίζονται "με το μαχαίρι"..Ιδίως όταν το κόστος απο την παράταση μιας τόσο έντονα αμφιλεγόμενης επιλογής κινδυνεύει να αναιρέσει το όποιο όφελος..Και, γι αυτό, ορθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να μην προχωρήσει στη λειτουργία του Ολυμπαικού Βιντεολόττο".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "ο κύβος ερρίφθη. Προ των αντιδράσεων της Αντιπολιτεύσεως, ο πρωθυπουργός ανέκρουσε, επί τέλους, πρύμναν. Αναγκάσθηκε να αναθεωρήση την αρχική του απόφαση και έτσι το Ολυμπιακό "βιντεολόττο" δεν θα προχωρήση".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει οτι "η κοινωνική πίεση και ο διαφαινόμενος κίνδυνος να πληγεί ανεπανόρθωτα η κυβερνητική εικόνα λίγους μήνες πριν απο τις εκλογές, οδήγησε τον πρωθυπουργό στην αιφνιδιαστική απόφαση να μην προχωρήσει η δημιουργία του ηλεκτρονικού παιχνιδιού Βιντεολόττο. Η απόφαση ήταν προσωπική και εξέθεσε τους υπουργούς οι οποίοι υπερασπίστηκαν τις τελευταίες μέρες τη σκοπιμότητα αυτού του παιχνιδιού".

    Κατά την ΑΥΡΙΑΝΗ, "με μια αιφνιδιαστική κίνηση, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης άδειασε ολοκληρωτικά τον πρόεδρο της ΝΔ, ο οποίος στην εναγώνια προσπάθειά του να αρθρώσει αντιπολιτευτικό λόγο, στήριξε τη στραγηγική του στη σκανδαλολογία, με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης να επιτρέψει τη λειτουργία Βιντεολόττο, προκειμένου να αυξήσει τα έσοδα του κράτους, να πριμοδοτήσει τα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων και να πατάξει τον παράνομο τζόγο που έχει κατακλύσει τη χώρα".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ισχυρίζεται οτι "σε τακτική αναδίπλωση προχώρησε χτές ο πρωθυπουργός, αποσύροντας το νομοσχέδιο για το ΒιντεοΛΟΤΤΟ, δίνοντας τη δυνατότητα, προς το παρόν, στην αξιωματική αντιπολίτευση να "πανηγυρίσει". Η ουσία, όμως εξακολουθεί να παραμένει ίδια. Αλλωστε, τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και τα περιβόητα "διαπλεκόμενα" έχουν φροντίσει να ποντάρουν και τζογάρουν σε "σίγουρα χαρτιά".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να αποσύρει χθές αιφνιδίως την επίμαχη διάταξη για το "βιντεολόττο", ωστόσο τα διαπλεκόμενα συμφέροντα καλά κρατούν. Χωρίς την καθιέρωση ασυμβίβαστου μεταξύ των ιδιοκτητών ΜΜΕ και των προμηθευτών- κατασκευαστών του δημοσίου, και κυρίως, χωρίς πολιτική βούληση σύγκρουσης μαζί τους, τα συνεχώς επεκτεινόμενα κεφάλαια επηρεάζουν καθοριστικά την πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας".

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει οτι "αιφνιδιάζοντας ακόμη και τους υπουργούς του, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης απέσυρε χθές το Ολυμπιακό Βιντεολόττο. Το έκανε, όπως υποστήριξε, για να μην έχει πρόσχημα η ΝΔ να συνεχίσει τη σκανδαλολογία. Απο την άλλη πλευρά η ΝΔ πανηγυρίζει, ενώ ο Κ. Καραμανλής χαρακτήρισε τη ματαίωση ως "μια πρώτη νίκη".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υπογραμμίζει οτι "αρχή του τέλους για τον Σημίτη η χθεσινή άτακτη υποχώρησή του για τους "κουλοχέρηδες" που ισοδυναμεί με ομολογία ενοχής και παραδοχή οτι η εικόνα του "τσαμπουκά" και του ασυμβίβαστου είναι ψευδεπίγραφη".

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει οτι "κάτω απο την ασφυκτική πίεση της αντιπολίτευσης, αλλά και αναλογιζόμενος το πολιτικό κόστος, ο κ. Σημίτης επέλεξε τη "θαρραλέα οδό" της υπαναχώρησης, και με μια δισέλιδη σκληρότατη δήλωση'του, τόνισε οτι "το ολυμπιακό βιντεολόττο δεν θα περάσει".

    [3] Χρηματιστήριο

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει οτι "η κίνηση της Τράπεζας της Ελλάδος να μειώσει χθές κατά 0,5% το παρεμβατικό της επιτόκιο άναψε φωτιές στη Σοφοκλέους, οδηγώντας 236 μετοχές στο limit up και τον Γενικό Δείκτη στις 5.704,26 μονάδες, με άνοδο κατά 5,78%. Η ενέργεια της Τράπεζας της Ελλάδος - η οποία αναμένεται να επαναληφθεί ως το τέλος του χρόνου - ενίσχυσε το ήδη θετικό κλίμα που είχε διαμορφώσει η πορεία των ξένων χρηματιστηρίων".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ γράφει οτι "η ανακοίνωση για την εσπευσμένη μείωση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα συνέβαλε στην τόνωση του Χρηματιστηρίου, βελτιώνοντας την ψυχολογία της αγοράς που αποτυπώθηκε σε άλμα του Γενικού Δείκτη. Οι αναλυτές ωστόσο εκτιμούν οτι η περίοδος της νευρικότητας και των διακυμάνσεων του Δείκτη θα επιστρέψει".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει οτι "το επόμενο σήμα αποκλιμάκωσης των διατραπεζικών επιτοκίων απο την Τράπεζα της Ελλάδος θα περιμένουν οι εμπορικές τράπεζες πριν προχωρήσουν σε μείωση των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων, κίνηση που τοποθετείται περί τα τέλη του έτους. Η χθεσινή μείωση των παρεμβατικών επιτοκίων, προδιαγεγραμμένη, μέν, πλήν απρόσμενη ως προς το χρόνο, δημιούργησε κλίμα ευφορίας στην αγορά, με αποτέλεσμα την άνοδο του Γενικού Δείκτη του ΧΑΑ κατά 5,78% στις 5.704 μονάδες".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ τονίζει οτι "τρελό πάρτι ξεκίνησε στη Σοφοκλέους με έναυσμα την αιφνίδια απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος να προχωρήσει σε μείωση 0,5% των επιτοκίων παρέμβασης. Σε συνδυασμό με τα θετικά μηνύματα που συνεχίζει να στέλνει η Wall, οι ειδικοί προβλέπουν σταδιακή αλλά δυναμική ανάκαμψη στο ΧΑΑ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) επισημαίνει οτι "σε μια εκρηκτικά ανοδική συνεδρίαση, μόνο μία ήταν η μετοχή που υποχώρησε, κάτι που δεν έχει επαναληφθεί στην ιστορία της Σοφοκλέους. Ο Δείκτης ξεκίνησε έντονα ανοδικά, προσεγγίζοντας ακόμη και το 7% ανταποκρινόμενος στην εξομάλυνση του διεθνούς χρηματιστηριακού περιβάλλοντος, αλλά και στη μείωση των επιτοκίων που σήμανε χθές η Τράπεζα της Ελλάδος".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει οτι "νέο τοπίο διαμορφώνεται στην ελληνική χρηματαγορά, μετά απο την αναμενόμενη κίνηση της Τράπεζας της Ελλάδος να προχωρήσει χθές σε μείωση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Ωστόσο την κίνηση αυτή πολλοί οικονομικοί παράγοντες τη χαρακτήρισαν ως επιβεβλημένη κίνηση απο την ίδια την αγορά που δεν θα έχει μεγάλο αντίκτυπο, ενώ στελέχη εμπορικών τραπεζών επεσήμαναν οτι δεν προτίθενται να προχωρήσουν σε μειώσεις των επιτοκίων τους".

    [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά οτι "μιά στο καρφί και μιά στο πέταλο χτυπούσε χθές ο Ραούφ Ντενκτάς παζαρεύοντας μεταξύ αδιαλλαξίας και κάποιων "παραχωρήσεων" κατά την χθεσινή συνάντησή του με τον Ειδικό Αμερικανό Απεσταλμένο Αλφ. Μόουζες ζήτησε υπο οποιοδήποτε καθεστώς "λύσης" μέρος των στρατευμάτων του Αττίλα ως... ειρηνευτική δύναμη να παραμείνει στο νησί και άφησε ανοιχτό ένα παράθυρο συμμετοχής του στις διακοινοτικές - που όμως είναι άγνωστο εάν θα οδηγήσουν σε μια τήδε κακείσε ή περισσότερο προγραμματισμένη και δυσμενέστατη "λύση" για το Κυπριακό".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει οτι "σε... ναυάγιο οδηγείται η αμερικανική πρωτοβουλία για το Κυπριακό μετά τη νέα "τορπίλη" Ντενκτάς, ο οποίος προέβη σε νέα επίδειξη αδιαλλαξίας και προκλητικότητας κατά τις συνομιλίες που είχε χθές με τον ειδικό απεσταλμένο του προέδρου Κλίντον για το Κυπριακό Α. Μόουζες και τον ειδικό συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τ. Γουέστον".

    Η ΝΙΚΗ ισχυρίζεται οτι "ευνοϊκό είναι μέχρι στιγμής για τις ελληνικές θέσεις το κλίμα που συναντά στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Και στη Μαδρίτη διαπίστωσε σύγκλιση αν όχι και ταυτότητα απόψεων με τον Ισπανό ομόλογό του κ. Ματούτες στις προϋποθέσεις και δεσμεύσεις που πρέπει να αναλάβει η Τουρκία, προκειμένου στο Ελσίνκι, το Δεκέμβριο, να της αποδοθεί το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας. Την ίδια στιγμή στην Κύπρο, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα διπλωματικό πίνγκ πόνγκ μεταξύ Λευκωσίας και Κατεχομένων".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει οτι "την πεποίθηση οτι "η Τουρκίας μπορεί να καταστεί ένας πραγματικός και όχι υποθετικός υποψήφιος" στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εξέφρασε απο την Ιταλία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην έγκυρη ιταλική εφημερίδα "Κοριέρε ντέλα Σέρα", ο κ. Παπανδρέου αναλύει τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς που έπληξαν τις δύο χώρες, καθώς και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "το καλύτερο και στην πραγματικότητα μοναδικό - χαρτί της ελληνικής διπλωματίας άρχισε να καίγεται πριν καν πέσει στο τραπέζι. Η επίδειξη αδιαλλαξίας του αρχηγού του τουρκοκυπριακού "ψευδοκράτους" Ραούφ Ντενκτάς, ήρθε τη χειρότερη στιγμή για την ελληνική κυβέρνηση".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει οτι "την ίδια ώρα που η ελληνική κυβέρνηση κρατά αυτή την παθητική στάση για τα γενόμενα στην Ιμβρο, η Αγκυρα επαναφέρει τις γνωστές αιτιάσεις της για τη Θράκη. Με αφορμή την έφεση που είχαν ασκήσει τα μέλη της αυτοαποκαλούμενης "Τουρκικής Ενωσης Δασκάλων Δυτικής Θράκης" η οποία αναβλήθηκε, οι τουρκικές εφημερίδες μιλούν για πιέσεις σε βάρος της μειονότητας"!

    (Γ. Π.)

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Ελλάδος, η άνοδος κατά 5,78% των τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και η ματαίωση της δημιουργίας του Βιντεολόττο είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου.

    ΕΞΠΡΕΣ: "Μείωση μέχρι μια μονάδα στα τραπεζικά επιτόκια - Προσπάθεια από την Τράπεζα της Ελλάδος να καθυστερήσει η κίνηση των τραπεζών".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Κίνηση - κλειδί η μείωση των επιτοκίων - Θ. Πανταλάκης: Στις 7.000 ο Δείκτης".

    ΚΕΡΔΟΣ: "40 "χρυσές" μετοχές - Σοφοκλέους: Ενθουσιασμός στην αγορά από τα χαμηλότερα επιτόκια".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Χωρίς αντίκρυσμα η μείωση των επιτοκίων - Οι εμπορικές τράπεζες θα περιμένουν την επόμενη".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Ανοδική έκρηξη 5,78% με 240 μετοχές στο limit up! - Kαταλυτική η μείωση επιτοκίων από την ΤτΕ".

    [6] ΤτΕ - Μείωση επιτοκίων

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει ότι "Στην μείωση των επιτοκίων χρηματοδότησης των εμπορικών τραπεζών και των λοιπών πιστωτικών ιδρυμάτων, από την Τράπεζα της Ελλάδος, προχώρησε χθες το Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής κατά μισή μονάδα, γεγονός το οποίο είχε κατ' αρχήν ευεργετική επίδραση στην πορεία των τιμών των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 21 October 1999 - 9:09:50 UTC