Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-10-145

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 15/10/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Βουλή - Φορολογικό νομοσχέδιο
  • [3] Εσωκομματικά ΝΔ
  • [4] Χρηματιστήριο
  • [5] Ελληνοτουρκικά
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Χρηματιστήριο - Πτώση

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Το φορολογικό νομοσχέδιο, τα εσωκομματικά της ΝΔ, η πορεία του Χρηματιστηρίου και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση): Καραμανλής: Ετσι θα χτυπήσω τα διαπλεκόμενα.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): Δίκες εξπρές για τον "Αδεσμευτο".

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ελεγχοι άλλοθι σε Κόκκαλη, Λαμπράκη, Λάτση, Βαρδινογιάννη.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Χοντρό παιχνίδι "μεγάλων". Τα νέα ήθη στη Σοφοκλέους.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΝΔ: Ολοι μαζί κατά της διαφθοράς.

    Η ΑΥΓΗ: Διαπλεκόμενη διαμάχη. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αλληλοκατηγορούνται.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Δάνεια πολλαπλών ταχυτήτων για τους σεισμοπαθείς.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Προεκλογικός αγώνας με "κουλοχέρηδες".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Δικτατορία του κουλοχέρη στη Βουλή. Διεκόπη η συνεδρίαση.

    ΕΘΝΟΣ: Κλίντον προς οργανωτές: Θέλω αριστερούς για να τους βγάλω λόγο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τσιάπας: Σε ρεπό ο Εγκέλαδος μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Οι Γερμανοί εφοδιάζουν τους Τούρκους με χίλια βαριά άρματα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οικουμενική έκρηξη για το καρτέλ του τζόγου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μπουρ-λόττο. Χαμός χθες στη Βουλή για το Βιντεολόττο.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ανοιχτή κρίση στη ΝΔ. Μετά τον Λούλη νέες αναταράξεις.

    ΕΣΤΙΑ: Προ των πυλών η ΝΔ. Μεγάλη η πιθανότης ανόδου στην εξουσία.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η "νεοφεουδαρχία" αφυπνίζει τώρα τον πολιτικό κόσμο.

    Ο ΛΟΓΟΣ: 35ωρο με υπερωρίες στις τράπεζες.

    ΤΑ ΝΕΑ: Διπλή πίεση σε δραχμή και Χρηματιστήριο απο φήμες.

    ΝΙΚΗ: Στη δίνη διαπλοκής η πολιτική διαμάχη.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δίχως στέγη μένουν όσοι ήλπιζαν στα κυβερνητικά μέτρα.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Σε κλοιό ναρκωτικών τα σχολεία.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Νέα αναταραχή και σάλος στην Παιδεία.

    [2] Βουλή - Φορολογικό νομοσχέδιο

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "οξύτατη σύγκρουση εντός και εκτός Βουλής, με φοβερές αλληλοκατηγορίες ΝΔ και κυβέρνησης προκάλεσε ο "διάτρητος διαγωνισμός" για το Ολυμπιακό Βιντεολόττο, που αρχικά ήταν λαχείο. Τελικά η ονομαστική ψηφοφορία για την επίμαχη διάταξη στο φορολογικό νομοσχέδιο αναβλήθηκε για την Τρίτη, επειδή δεν ήταν εξασφαλισμένη η κυβερνητική πλεοψηφία".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ σημειώνει οτι "σε "τζάκποτ" των διαπλεκόμενων με τζόκερ τη σύμβαση για την ανάθεση και τη λειτουργία του πολυσυζητημένου "βιντεο-λόττο" εξελίχθηκε και πάλι η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, για το φορολογικό νομοσχέδιο.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "το δρόμο της ρήξης και της ανοιχτής σύγκρουσης με τη διαπλεκόμενη "κυβέρνηση του τζόγου" επέλεξαν χθες οι κ. κ. Κ. Μητσοτάκης, Μ. Εβερτ και Δ. Τσοβόλας. Απο το βήμα της Βουλής κατήγγειλαν τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και όσους κρύβονται πίσω απο τα Βιντεολόττο. Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του κοινοβουλίου ανέβαλε πραξικοπηματικά για την ερχόμενη Τρίτη τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας που είχε ζητήσει η ΝΔ στα άρθρα για τα τυχερά παιχνίδια".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ επισημαίνει οτι "σε κοινοβουλευτικό πραξικόπημα υποχρεώθηκε να καταφύγει η κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει την αδράνεια που επέδειξαν οι "υπεύθυνοι" του κόμματος και που είχε ως αποτέλεσμα να μη βρίσκεται στη Βουλή ο απαιτούμενος αριθμός βουλευτών που χρειαζόταν να ψηφίσουν τα άρθρα 7 και 15 του φορολογικού νομοσχεδίου για τα αντικειμενικά κριτήρια και τον αποχαρακτηρισμό των τυχερών παιχνιδιών".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υπογραμμίζει οτι "ισπανική υποχώρηση μπροστά στο φόβο των διαπλεκόμενων "κουλοχέρηδων" σάλπισε χθες στη Βουλή η κυβέρνηση, η οποία τέμοντας το ενδεχόμενο ομαδικής ανταρσίας βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ανέβαλε τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας για τα άρθρα του φορολογικού νομοσχεδίου που αφορούν τα τυχερά παιχνίδια και τα αντικειμενικά κριτήρια".

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ "στη σκληρή γραμμή του "ανένδοτου αγώνα" εναντίον των διαπλεκόμενων που κήρυξε ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής κινούνται πλέον όλα τα κορυφαία στελέχη του κόμματος εντός και εκτός Βουλής. Στο πλαίσιο αυτή η ΝΔ με παρόντα ολα τα πρώτα ονόματα εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της κυβέρνησης στη Βουλή με αφορμή το άρθρο 15 του φορολογικού νομοσχεδίου, που κάνει το διαχωρισμό των διαφόρων παιχνιδιών σε τυχερά και τεχνικά".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει οτι "άγνωστο πόλεμο εναντίον ανύπαρκτων διατάξεων κήρυξε χθες η ΝΔ εμμένοντας πιστά στην πάγια πολιτική της, αυτή των εντυπώσεων και της κατλά μέτωπον εκλογικής επίθεσης χωρίς να προσφέρει ουσιαστικά με τις παρεμβάσεις της τίποτα στον ελληνικό λαό".

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει οτι "με το γνωστό "τέχνασμα" της διακοπής της συνεδρίασης της Βουλής και αναβολής της διεξαγωγής της ονομαστικής ψηφοφορίας απέφυγε η κυβέρνηση τον κίνδυνο να καταψηφιστεί το άρθρο 15 του φορολογικού νομοσχεδίου που αναφέρεται στα τυχερά παιχνίδια, ενω η κυβερνητική πολιτική του τζόγου συγκέντρωσε τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης".

    [3] Εσωκομματικά ΝΔ

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει οτι "συσσωρεύονται προβλήματα και... προβληματισμοί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ενώ δεν έχουν ακόμη απορροφηθεί οι κραδασμοί απο τη γνωστή "υπόθεση Λούλη", ήρθε νεα δημοσκόπηση της εταιρείας ALCO να επιδεινώσει την κατάσταση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η Νέα Δημοκρατία διαθέτει προβάδισμα μόλις 2,7% έναντι του ΠΑΣΟΚ, αλλά οι περισσότεροι ψηφοφόροι πιστεύουν οτι το κυβερνών κόμμα θα κατακτήσει την πρώτη θέση στις επόμενες εκλογές".

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει οτι "η Νέα Δημοκρατία δεν αποκλείεται να έχη ανέλθει στην εμουσία εντός του προσεχούς εξαμήνου. αυτό θα εξαρτηθή αφ ενός απο το αν -και πότε- θα διενεργηθούν πρόωρες εκλογές και αφ ετέρου απο το αν η Αξιωματική Αντιπολίτευσις θα εξασφαλίση την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος ώστε να σχηματίση αυτοδύναμη Κυβέρνηση.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει πως "αντιμέτωπος με... τον εαυτό του και τη σκληρή πραγματικότητα βρίσκεται πλέον ο Κ. Καραμανλής μετά την απομάκρυνση του στενού συμβούλου του, η οποία εκτόνωσε, εστω πρόσκαιρα, την εσωκομματική πίεση και αναταραχή που προκλήθηκε απο τις "ηττοπαθείς" δηλώσεις του.

    [4] Χρηματιστήριο

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει ότι "οι εντονες ρευστοποιήσεις σε όλους τους κλάδους προκάλεσαν έκπληξη στους παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι εκτιμούν οτι πρόκειται για μια απολύτως προσωρινή αντιδραση και συνιστούν στους επενδυτές να μην προχωρήσουν σε αδικαιολόγητες ή βεβιασμένες πωλήσεις. "

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει οτι "βαριά έχει αρχίσει να γίνεται και πάλι η ατμόσφαιρα στη Σοφοκλέους, ύστερα απο τη χθεσινή μεγάλη "βουτιά" στις τιμές των μετοχών που οφείλεται κατά βάση σε δύο λόγους. Απο τη μία πλευρά υπάρχει δυστοκία "παραγωγής" τετικών ειδήσεων για τις εισηγμένες επιχειρήσεις, ενώ η έντονη εκλογολογία και η καθυστέρηση στην πτώση των επιτοκίων έρχονται να αυξήσουν τη νευρικότητα που διακατέχει το επενδυτικό κοινό. Ο δεύτερος αρνητικός παράγοντας σχετίζεται με την αρνητική εικόνα που παρουσιάζουν τις τελευταίες ημέρες οι ξένες αγορές και ιδιαίτερα η Γουόλ Στρίτ, η οποία λειτουργεί ως παγκόσμιο βαρόμετρο. "

    ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν οτι "διπλή πίεση δέχθηκαν χθές το Χρηματιστήριο και η δραχμή. Ο Γενικός Δείκτης έπεσε μέχρι 5% αλλά τελικά περιόρισε τις απώλειες σε 3,88%. Στην αγορά συναλλάγματος πραγματοποιήθηκε εκροή 270 εκατ. ευρώ. Το αρνητικό κλίμα προκλήθηκε απο φήμες για δυσμενείς εξελίξεις σε εισηγμένες εταιρείες, τις πιέσεις των προηγούμενων ημερών στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και την αναμονή εν όψει της μείωσης των ελληνικών επιτοκίων".

    Κατα την ΑΚΡΟΠΟΛΗ, "τα νέα "ήθη και έθιμα" που εισήγαγε στη Σοφοκλέους η κυβερνητική παρέμβαση προς χειραγώγησιν των επενδυτών καθιερώθηκαν. Το χρηματιστήριο έτρεψε σε άτακτη φυγή τους μικροεπενδυτές, χωρίς να προσελκύσει μεγάλους ξένους θεσμικούς και μετετράπη σε τζόγο αντί επενδυτικού μηχανισμού. "

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ εκτιμά οτι "η όξυνση του πολιτικού κλίματος, που χρωματίζεται εντόνως απο τις επικρατούσες προεκλογικές συνθήκες και οι οποίες εχουν ως αντικείμενο αντιπαράθεσης στοιχεία που ευνόησαν την άνθηση της χρηματιστηριακής αγοράς, σε συνδυασμό με την πτώση της Γουόλ και τις αμφιβολίες που προέκυψαν για την έκταση και τη σημασία των επιχειρηματικών συμφωνιών, οδήγησαν χθές τη Σοφοκλέους σε σημαντική κάμψη. "

    [5] Ελληνοτουρκικά

    ΤΟ ΒΗΜΑ γράφει "σεισμική προσέγγιση τέλος. Οκτώ τουρκικά F-16 εισήλθαν χθές μαζικά στον εθνικό εναέριο χώρο, πραγματοποιώντας άπειρες παραβιάσεις και παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας. Τα τουρκικά αεροσκάφη παρέμειναν για αρκετή ώρα στον ελληνικό εναέριο χώρο με αποτέλεσμα να σημειωθούν και αερομαχίες με τα ελληνικά μαχητικά που επιχείρησαν να τα αναχαιτίσουν. Πρόκειται για την πρώτη πρόκληση των Τουρκών στο Αιγαίο, παραμονές της Συνόδου Κορυφής, μετά τη μηδενική δραστηριότητα που έδειξαν επι ένα μήνα στο Αιγαίο λόγω σεισμών".

    Τ0 ΕΘΝΟΣ αναφέρει πως "Με την εμφάνιση οκτώ τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών στο Αιγαίο αντέδρασε η Αγκυρα στη νέα αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ που συμφώνησε χθές στο Τελ Αβίβ ο Ακης Τσοχατζόπουλος με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και υπουργό Αμυνας Εχ. Μπάρακ. "

    Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει οτι "μια πρώτη γεύση των προθέσεων των υπολοίπων κρατών-μελών της Ευρωπαικής Ενωσης, σε σχέση με το "τι μέλλει γενέσθαι" στις σχέσεις Βρυξελλών-Αγκυρας, θα λάβει σήμερα και αύριο ο Ελληνας πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης στην Εκτακτη Σύνοδο Κορυφής στο Τάμπερε της Φινλανδίας.

    Κατα την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "στην βάση του νεοδιατυπωθέντος απο τον ΥΠΕΞ κ. Γ. Παπανδρέου δόγματος-ελιγμού των Αθηνών (είναι δεδομένη η υποστήριξή μας στην Ευρωπαική πορεία της Τουρκίας -η ψήφος μας στο Ελσίνκι δεν είναι δεδομένη) αναμένεται να κινηθεί η Ελληνική αποστολή στο γεύμα εργασίας της Συνόδου Κορυφης του Τάμπερε, οπου μεταξύ τυρός και αχλαδιού θα συζητηθεί η ενταξιακή προοπτική της Αγκυρας. "

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ επισημαίνει οτι "η πολιτική της ελληνοτουρκικής προσέγγισης βλάπτει σοβαρά την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή και αναδεικνύει με τον πλέον οδυνηρό τρόπο την προχειρότητα της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση Σημίτη σε θέματα που σχετίζονται άμεσα με την εθνική ασφάλεια και άμυνα. Με το πρόσχημα της βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και ενόψει της ανάδειξής της τον Δεκέμβριο σε υποψήφια χώρα στην Ευρωπαική ενωση η Τουρκία βρίσκεται πλέον πιο κοντα απο ποτε στην αγορά 1.000 αρμάτων μάχης τύπου LEOPARD απο τη Γερμανία. "

    (Ι. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η πτώση τιμών κατά 3,88% στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι πιέσεις που δέχτηκαν η δραχμή και τα ομόλογα και η συνεργασία ΔΟΛ - Πίστεως - Ιντρακομ - Δωρικής για ίδρυση νέας εταιρίας είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου.

    ΕΞΠΡΕΣ: "Πιέσεις στα ομόλογα αλλά και τη δραχμή - Παρενέργειες από τα επιτόκια".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Επικίνδυνα παιχνίδια με την οικονομία - Επίθεση σκανδαλολογίας από την ΝΔ".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Αμαρτίαι γονέων... παιδεύουσιν τέκνα - Σοφοκλέους: Υπερβολική η χθεσινή πτώση των 238 μονάδων".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Φρενάρουν οι τράπεζες και σκόνταψε ο δείκτης - Εκροές 300 εκατ. ευρώ πίεσαν δραχμή και επιτόκια".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Προσδοκίες ανάκαμψης μετά τη συγκυριακή βουτιά - Βελτιώνεται το κλίμα στις διεθνείς αγορές".

    [7] Χρηματιστήριο - Πτώση

    ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ αναφέρει ότι: "Πρόσκαιρη αποδεικνύεται η επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος στις διεθνείς αγορές αξιών, η οποία επηρέασε χθες τη Σοφοκλέους, συμβάλλοντας στη μεγάλη "βουτιά" του Γενικού Δείκτη. Οι ευρωπαϊκές αγορές επέστρεψαν χθες σε τροχιά ανάκαμψης, ενώ η Wall Street έκλεισε +0,5%".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 15 October 1999 - 8:08:46 UTC