Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-10-08

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 08/10/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Χρηματιστήριο
  • [3] Φορολογική πολιτική
  • [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [5] Φήμες για πρόωρες εκλογές
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η φορολογική πολιτική, η πορεία του Χρηματιστηρίου, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι φήμες για πρόωρες εκλογές είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ζητείται φιλότιμο. Σάλος με την τροπολογία για τις μετοχές υπουργών.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Πώς θα φορολογούνται 800 χιλ. έμποροι, επαγγελματίες κ. α. Ξαναφέρνουν απο την πίσω πόρτα τα αντικειμενικά κριτήρια.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Αμάρτησαν οι βουλευτές για το χρήμα. Ετρεξαν να διασφαλίσουν τα κέρδη τους στο Χρηματιστήριο.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Νέα Ιμια στο Στρασβούργο. Δυσφορία στο Μέγαρο Μαξίμου για τους Ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ που καταψήφισαν!

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Οι νέοι μισθοί και συντάξεις για το 2000. Αυξήσεις - ψίχουλα σε δημ. υπαλλήλους, στρατιωτικούς, Σώματα Ασφαλείας.

    Η ΑΥΓΗ: Ακατάλληλα τρόφιμα και αισχροκέρδεια. Επί ένα μήνα θύματα οι σεισμοπαθείς.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ποιοί έστησαν τη φούσκα με τη μετοχή της Τραπέζης Ελλάδος. Καυτά στοιχεία στη Βουλή και στον εισαγγελέα.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ρέει και ξένο χρήμα για την αγορά μετοχών. Η Νορβηγία αγοράζει ως κράτος "χαρτιά" στη Σοφοκλέους.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Φίμωτρο στους δημοσίους υπαλλήλους. Δεν θα μιλούν στον Τύπο χωρίς άδεια του υπουργού.

    ΕΘΝΟΣ: Πληρώνουν οι γιατροί για τα λάθη τους, για ηθική βλάβη, για ψυχική οδύνη. Απόφαση δικαστηρίου δημιουργεί δεδικασμένο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τα "μυστικά " του Εγκέλαδου... φανερά στον Ηλία Τσιάπα. Και όμως: οι σεισμοί προβλέπονται!

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σταματήστε τώρα τις υποχωρήσεις. Οργισμένη αντίδραση του Κ. Καραμανλή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 9 παγίδες στις πιστωτικές κάρτες. Οι καταχρηστικοί όροι που κρύβονται πίσω απο τα ψιλά γράμματα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ξεσάλωσαν οι "παπαγάλοι". Σκορπούν φήμες ακόμη και για εκλογές Νοέμβριο.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ελληνικός Κολοσσός προ των πυλών της ΑΓΕΤ. Συνασπισμός των ισχυρότερων επιχειρηματιών για εξαγορά.

    ΕΣΤΙΑ: Οι υπουργοί εκτός Σοφοκλέους. Κατετέθη τροπολογία για στοιχειώδη διαφάνεια.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Το χαρτί της σταθερότητας παίζει ξανά ο κ. Σημίτης. Αντιτάσσεται σε πρόωρες εκλογές, επικαλούμενος τον στόχο της ΟΝΕ.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Με τροπολογία που κατέθεσαν εννέα βουλευτές της ΝΔ ζήτησαν.. Εξω....οι πολιτικοί απο το Χρηματιστήριο

    ΤΑ ΝΕΑ: 2ο πακέτο φορολογικών ελαφρύνσεων. Με προεκλογικούς ρυθμούς...

    ΝΙΚΗ: Πακέτο παροχών εν όψει εκλογών. Διευκολύνσεις προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Φορολογικά μέτρα που πλήττουν τα λαϊκά στρώματα. Αρχισε η συζήτηση στη Βουλή για το φορολογικό νομοσχέδιο.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Βαλκανικό FBI! Με πρωτοβουλία των ΗΠΑ και στήριξη απο Ελλάδα και Ιταλία.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Να κλείσει το Κοζλοντούι ζητά η Κομισιόν.

    [2] Χρηματιστήριο

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει οτι "σε ρεσιτάλ σπερμολογίας για επικείμενη μεγάλη πτώση των μετοχών στη Σοφοκλέους επιδόθηκαν χθές "μεγαλοπαπαγάλοι" της χρηματιστηριακής αγοράς. Σε μια καταφανή προσπάθεια να δημουργήσουν κλίμα πανικού μεταξύ του επενδυτικού κοινού, για να "σκουπίσουν" και πάλι φτηνότερα χαρτιά, ενέπλεξαν σενάρια πρόωρων εκλογών με δήθεν εμπιστευτικές πληροφορίες κάποιων κέντρων, για διόρθωση μέχρι και τις 4.200 μονάδες".

    Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά οτι "μέγα ζήτημα διαφανείας εγείρει η πρωτοβουλία του βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γ. Σούρλα, να καταθέση στη Βουλή τροπολογία με την οποία θα απαγορεύεται σε Υπουργούς, Διοικητάς Οργανισμών, Ανώτατα Κυβερνητικά Στελέχη και στις συζύγους τους να προβαίνουν σε χρηματιστηριακές συναλλαγές. Και μόνη η κατάθεσις της τροπολογίας αυτής, είναι αρκετή για να αποκαλύψη τι συμβαίνει σήμερα".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "με πρωτοβουλία του Στέφανου Μάνου το θέμα της... "μητέρας των φουσκών", όπως χαρακτηρίζουν πολλοί τη μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος, έρχεται στη Βουλή, και εν συνεχεία στη Δικαιοσύνη, όπου αναμένεται να ξεκαθαρίσει η σκανδαλώδης υπόθεση της απίστευτης και καθ'όλα ύποπτης κούρσας που πραγματοποίησε τον τελευταίο καιρό η μετοχή του κεντρικού Πιστωτικού Ιδρύματος! ".

    Σύμφωνα με την ΑΘΗΝΑΪΚΗ, "στα πρόθυρα νευρικής κρίσης έφερε τη ΝΔ η απόφαση του Γιώργου Σούρλα να καταθέσει τροπολογία στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία δεν θα μποροιύσαν κυβερνητικά στελέχη, υπουργοί, διοικητές των ΔΕΚΟ αλλά και βουλευτές να παίζουν στο Χρηματιστήριο. Και διόλου τυχαία αν ρίξει κανείς μια ματιά στα "πόθεν έσχες" όλων των βουλευτών και φυσικά των νεοδημοκρατών, θα διαπιστώσει ως ελάχιστοι είναι αυτοί που λένε όχι στην αρετή του κέρδους και δεν παίζουν στο "ναό της Σοφοκλέους". Εκεί φαίνεται οτι λαβμάνονται, πλέον, όλες οι πολιτικές αποφάσεις, οι οποίες καθορίζουν την πολιτική ζωή της Ελλάδος".

    ΤΟ ΒΗΜΑ σημειώνει οτι "πέραν των μεγάλων διεθνών επενδυτικών οίκων, για πρώτη φορά επισήμως ένα κράτος επενδύει μέρος απο το πλεόνασμα του προϋπολογισμού στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η κυβέρνηση της Νορβηγίας, έπειτα απο εισήγηση της κεντρικής τράπεζας της χώρας, συμπεριέλαβε τη Σοφοκλέους στον κατάλογο των χρηματιστηρίων του κόσμου στα οποία θα τοποθετήσει, σε επιλεγμένες μετοχές, το πλεόνασμα του "Ταμείου Πετρελαίου".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ισχυρίζεται οτι "σταθεροποιητικές τάσεις άρχισαν να εμφανίζονται στη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς το επενδυτικό κοινό δείχνει να καταμερίζεται ισόρροπα σε εκείνους που αγοράζουν προσδοκίες και σ'αυτούς που πουλάνε γεγονότα"

    [3] Φορολογική πολιτική

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "με το φορολογικό νομοσχέδιο, που η συζήτησή του άρχισε χτές στη Βουλή, η κυβέρνηση εξυπηρετεί εμφανείς προεκλογικούς σκοπούς, επιδιώκοντας να δείξει φιλολαϊκό πρόσωπο και προπαγανδίζοντας τη δήθεν ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων, μέσα απο διατάξεις, όπως η παρακράτηση φόρου, η μείωση στην τιμή των αυτοκινήτων, η κατάργηση των "αντικειμενικών" κριτηρίων κ. α. ".

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν οτι "μέτρα που στοχεύουν στη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης μεγάλων κατηγοριών φορολογουμένων και σε βελτιώσις για την εξυπηρέτηση των πολιτών συνθέτουν το δεύτερο πακέτο φοροελαφρύνσεων και διευκολύνσεων, που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών. Σε αυτά περιλαμβάνονται η μείωση του φόρου κατανάλωσης στις μοτοσυκλέτες και τα φορτηγά, καθώς και η ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων. Επίσης προχωρεί η εφαρμογή μέτρων, όπως η αύξηση του αφορολογήτου για τους κατοίκους των μικρών νησιών, η μείωση του φόρου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις ίδιες περιοχές κ. α. "

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "οξύτατη επίθεση στην κυβέρνηση που χρησιμοποιεί το φορολογικό νομοσχέδιο στην προεκλογική της εκστρατεία παρακάμποντας την αναγκαία φορολογική μεταρρύθμιση εξαπέλυσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή, ενώ η κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης, πρόσθεσε και νέες -ωφέλιμες για διάφορες κοινωνικές ομάδες - τροπολογίες".

    Η ΝΙΚΗ εκτιμά οτι "φουλάρει... τις μηχανές η κυβέρνηση εν όψει των εκλογών και στην ημερήσια διάταξη έχει την ανακοίνωση φιλολαϊκών μέτρων που θα στηρίξουν και θα ενισχύσουν το κοινωνικό της πρόσωπο. Εκτός των ήδη γνωστών μέτρων που περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο που συζητείται απο χθές στη Βουλή όπως είναι η κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης, η αύξηση του αφορολόγητου απο φέτος και η αύξηση του αφορολόγητου ποσού για τα τέκνα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ισχυρίζεται οτι "τα σφοδρά "πυρά" σύσσωμης της αντιπολίτευσης εδέχθη- χθές- στη Βουλή η κυβέρνηση κατά την έναρξη της συζήτησης του φορολογικού νομοσχεδίου - το οποίο σημειώνεται είναι το 16ο της τελευταίας εξαετίας- του οποίου η συζήτηση θα ολοκληρωθεί - σύμφωνα με τη διάσκεψη των προέδρων- με την συνήθη διαδικασία έως και 5 συνεδριάσεις ήτοι 2 επί της αρχής και 3 επί των άρθρων".

    [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "πολιτικές "δονήσεις" προκάλεσε το προχθεσινό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με το οποίο επιβεβαιώνεται το δικαίωμα της Τουρκίας να αιτηθεί την προσχώρησή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση: η "διάσπαση" των ευρωβουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, άλλοι εκ των οποίων ψήφισαν υπέρ και άλλοι κατά, προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της χώρας μας, κυρίως εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "οι... εξοπλιστικές θύρες της Ευρώπης ανοίγουν για την Αγκυρα με τις ευλογίες της ελληνικής κυβέρνησης. Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Ακης Τσοχατζόπουλος, με χθεσινές δηλώσεις του στο περιθώριο του 13ου Συνεδρίου της Δυτικοευρωπαϊκής Ομάδας Εξοπλισμών που πραγματοποιείται στο Ρέθυμνο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας "εξοπλιστικής γέφυρας", μεταξύ της Ευρώπης και της Τουρκίας όχι υπο το σημερινό καθεστώς (εμπόρου-αγοραστή) αλλά σε καθεστώς ισότιμης συνεργασίας".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ υποστηρίζει οτι "όλοι οι Ελληνες ευρωβουλευτές πλην... κακοδαιμονίων που ανήκουν στο κυβερνών κόμμα καταψήφισαν το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το οποίο η Τουρκία χαρακτηρίζεται υποψήφια προς ένταξη χώρα χωρίς κανένα πολιτικό προααπαιτούμενο. Η στάση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας που κατηγόρησε την κυβέρνηση οτι απεμπολεί πάγιες ελληνικές θέσεις και χαρακτήρισε τη συμπεριφορά των εκπροσώπων της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τραγελαφική και επιζήμια".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) ισχυρίζεται οτι "κατά την προσφιλή έκφραση του λαού, η κυβέρνηση πουλάει "φύκια για μεταξωτές κορδέλες". Μόνο έτσι μπορεί να αποδοθεί η ατυχής προσπάθεια του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Ρέππα, όχι μόνο να δικαιολογήσει, αλλά και να παρουσιάσει ως μεγάλη επιτυχία την πρόταση ψηφίσματος του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει οτι "σοβαρές αποκλίσεις παρατηρούνται πλέον στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν Αθήνα και Λευκωσία την "κινητικότητα" στο ευρύτερο φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τις επιπτώσεις αυτής στο Κυπριακό αλλά και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η διάσταση απόψεων, που έχει ανακύψει μεταξύ των δύο κυβερνήσεων αναφορικώς με την τακτική που ακολουθεί η Αθήνα έναντι της Αγκυρας, "επιδεινώθηκε" όπως έχει ήδη γράψει η "Β" εξαιτίας της αποφάσεως της ελληνικής κυβερνήσεως να αποδεχθεί το υπο αμερικανική αιγίδα άτυπο "μορατόριουμ" στη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο και την Κύπρο".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, "μουδιασμένοι εμφανίστηκαν χτές οι πολιτικοί και διπλωματικοί κύκλοι της Τουρκίας μετά το ψήφισμα του Συβμουλίου της Ευρώπης για την Τιτίνα Λοϊζίδου και την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για τη δρομολόγηση της ένταξης της χώρας στην ΕΕ. Διπλωμάτες της Αγκυρας εκτιμούσαν οτι η εξέλιξη αυτή είναι ένα διπλό χτύπημα για τη χώρα, αρνητικό πρόκριμα για το Ελσίνκι, ενώ και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Σερμέτ Ατάτζανλι, δήλωσε πως "η απόφαση δείχνει οτι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προς το παρόν δεν εκτιμά τις θετικές εξελίξεις που σημειώνονται στην Τουρκία, αλλά και τις ευαισθησίες της Τουρκίας".

    [5] Φήμες για πρόωρες εκλογές

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "κάθε άλλο παρά δεδομένες και προβλέψιμες είναι πλέον οι πολιτικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα. Η βεβαιότητα οτι οι κάλπες θα στηθούν το Μάρτιο, με αφορμή την έλλειψη προεδρικής πλειοψηφίας στη Βουλή, δεν υπάρχει πλέον, τουλάχιστον στην έκταση που εκφραζόταν μέχρι τώρα. Στο κυβερνών κόμμα αναπτύσσονται πλέον "δεύτερες σκέψεις " για το ποιός είναι ο πλέον κατάλληλος χρόνος για τη διεξαγωγή των εκλογών".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει στο σχόλιό του μεταξύ άλλων οτι "ούτε οι δικαιολογίες των κυβερνητικών παραγόντων ούτε ο αυστηρός έλεγχος στα ΜΜΕ σώζουν την κυβέρνηση απο το πολιτικό κόστος της άνευ όρων αποδοχής και προώθησης της ευρωπαϊκής στρατηγικής της Αγκυρας. Κατά την άποψή μας, η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να προχωρήσει στη διενέργεια βουλευτικών εκλογών προτού αρχίσει να εκφράζεται η λαϊκή διαμαρτυρία με τις εθνικά απαράδεκτες επιλογές της. Απο την άποψη αυτή ενισχύεται το σενάριο της διενέργειας πρόωρων εκλογών μέσα στο Νοέμβριο".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει οτι "παρ'ότι φήμες και δήθεν εμπιστευτικές πληροφορίες που χθές κατακυρίευσαν τη χρηματιστηριακή και τραπεζική αγορά και παρ'ολίγον να εκφρασθούν με τη μορφή πίεσης στη δραχμή, ήθελαν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τον προσεχή Νοέμβριο, ο κ. Σημίτης κατ'ασφαλείς πληροφορίες, χαρακτηρίζει "ανοησίες" τα περί αιφνιδιαστικών εκλογών εντός του φθινοπώρου και δηλώνει πως ο ίδιος θα επιδιώξει την εξάντληση της 4ετίας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης ) εκτιμά οτι "σε εκλογική ετοιμότητα έχει τεθεί πλέον ολόκληρη η κυβέρνηση, ενώ στο υπουργέιο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών παρατηρούνται ήδη έντονα οι πρώτες κινήσεις προεκλογικού χαρακτήρα".

    (Γ. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Λ. Παπαδήμος: Αργότερα θα δούμε για τα επιτόκια".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Λ. Παπαδήμος: Ωριμάζουν οι προϋποθέσεις. Προς μείωση των επιτοκίων".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Ηράκλειο" το ελληνικό χρήμα. Στις επόμενες ώρες η οριστική απόφαση για την ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ - Επιμένουν οι Αγγλοι".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Το χρυσό διήμερο της αγοράς Πληροφορικής".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Μείωση επιτοκίων προαναγγέλει ο Λ. Παπαδήμος".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 8 October 1999 - 7:43:44 UTC