Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-10-06

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 06/10/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ομιλία Σημίτη
  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] Διαμάχη σεισμολόγων
  • [5] Χρηματιστήριο
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Χρηματιστήριο - Επικείμενη αναβάθμιση

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η ομιλία Σημίτη στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, η πορεία του Χρηματιστηρίου και η διαμάχη σεισμολόγων για πρόβλεψη σεισμών είναι τα βασικά θέματα του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Σοφοκλέους: Κούρσα για τις 9.500. Τι θα παιχθεί ως τις εκλογές.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Κολομβία η... Κρήτη. Φοβερή καταγγελία του πρ. υπουργού Μ. Λουκάκη στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ποιοί πήραν τις μίζες. Πόρισμα Γεράκη για τα F-16.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Αρχισε η μάχη των εκλογών. Οι επτά όροι που θα κρίνουν την εκστρατεία για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ανησυχία για τα παλιά ρήγματα. Μετά τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις.

    Η ΑΥΓΗ: Παίζουν με τις εκλογές. Η κυβέρνηση συντηρεί επισήμως την εκλογολογία.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Αλλάζουν όλα στην Ολυμπιακή. Το πλάνο Rod Lynch για το προσωπικό και την αναδιάρθρωση του Εθνικού Αερομεταφορέα.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Οι Εισαγγελείς επί το έργον. Διώκεται ο αρχηγός της ΕΛ. ΑΣ. Δίωξη για τις μίζες των "F-16".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Να πάρει θέση ο πρόεδρος. Ο Σημίτης εκβιάζει: Στεφανόπουλος ή εκλογές.

    ΕΘΝΟΣ: Ασυδοσία στο σύστημα που χορηγεί τα διπλώματα στους οδηγούς. Πόρισμα - καταπέλτης των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η Τουρκία μας ετοιμάζει μεγάλο σεισμό στο Αιγαίο. Δώδεκα Βρετανοί σεισμολόγοι προειδοποιούν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Φούλ για εκλογές. Κήρυξε την έναρξη του προεκλογικού αγώνα ο Κ. Σημίτης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σχολεία χωρίς καθηγητές, αίθουσες και πρόγραμμα. Χάος στα Γυμνάσια και τα Λύκεια όλης της χώρας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κουδούνι για εκλογές. Ο Σημίτης πάτησε το κουμπί χθές.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Το μεγάλο παιχνίδι για την εξαγορά της ΑΓΕΤ. Σάλλας - Κωστόπουλος μαζί με την κοινοπραξία των "3".

    ΕΣΤΙΑ: Οι εκλογές τον Φεβρουάριο. Με πιθανή επίσπευση της αναδείξεως προέδρου.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η μισή Ελλάδα αγοράζει την άλλη μισή... Χιονοστιβάδα συγχωνεύσεων-μεγεθύνσεων στις κατασκευές, τα τρόφιμα και ηλεκτρονικά.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Με τον "αέρα" της ΟΝΕ. "Προεκλογική" ομιλία Σημίτη με "όπλα" τη Νομισματική Ενοποίηση και επιθέσεις στην αντιπολίτευση.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ομόφωνο όχι σεισμολόγων στη δυνατότητα πρόβλεψης σε διεθνές φόρουμ.

    ΝΙΚΗ: Πρόβα εκλογών απο τον Κώστα Σημίτη. Δυναμική ομιλία την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κατάσταση πολιορκίας για το λαό-φιέστα για τους εγκληματίες.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 50.000 θέσεις στον ήλιο. Τι προβλέπει η εγκύκλιος της Β. Παπανδρέου για τις μονιμοποιήσεις- προσλήψεις στο Δημόσιο.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Τα κόμματα οδηγούν τον Σημίτη στις εκλογές.

    [2] Ομιλία Σημίτη

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "η μικρή ή μεγαλύτερη προεκλογική περίοδος άνοιξε χθές με την ομιλία του πρωθυπουργού στους βουλευτές, "να είναι παρόντες". Η φράση του "θα νικήσουμε όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές" προκάλεσε ικανοποίηση και ποικίλες ερμηνείες. ΟΝΕ και Στεφανόπουλος, τα "ατού" του Σημίτη".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "κλίμα - ακόμη και αιφνίδιων- πρόωρων εκλογών αναζωπυρώνει επισήμως η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, άφησε να πλανάται η εντύπωση οτι είναι καλύτερα να γίνουν το φθινόπωρο κι όχι τον Μάρτιο οι βουλευτικές εκλογές, διότι τότε θα έχει αρχίσει η "λεπτή πολιτική - τεχνική διαπραγμάτευση για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει οτι "το στίγμα του προεκλογικού αγώνα του ΠΑΣΟΚ, έδωσε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, στη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος. Ο κ. Σημίτης μιλώντας χθές στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, έκανε μια καθαρά προεκλογική ομιλία, αναπτύσσοντας ουσιαστικά, την επιχειρηματολογία στην οποία θα στηρίξει την προσπάθειά του για να πάρει και πάλι το κλειδί του Μεγάρου Μαξίμου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά οτι "πάμε "φούλ για εκλογές". Η χθεσινή προεκλογικού χαρακτήρα ομιλία του πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, σηματοδοτεί ουσιαστικά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Μιας προεκλογικής περιόδου, βέβαια, που αναμένεται να είναι άγνωστης χρονικής διάρκειας, με απώτερο ορίζοντα όμως τον Μάρτιο του 2000".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ ισχυρίζεται οτι "σε προεκλογικό μπαλκόνι μετέτρεψε χθές ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης το βήμα στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, όπου συνεδρίασε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος. Ο κ. Σημίτης στην προσπάθειά του να εμφανιστεί ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων, προέβη σε απειλές εναντίον των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αφήνοντας σκόπιμα υπαινιγμούς ακόμα και για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "χαμηλούς τόνους τηρεί η ελληνική Κυβέρνησις, σχετικώς προς το θέμα της δραστηριότητος της τουρκικής αεροπορίας κατά την διάρκεια της ασκήσων "Νικηφόρος" στην Κύπρο. Στρατιωτικοί παρατηρητές, μάλιστα, επεσήμαιναν οτι παρά την οξύτητα των δηλώσεων Τούρκων επισήμων, η δραστηριότης των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών υπήρξε μάλλον διακριτική".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "η ελληνοτουρκική προσέγγιση φαίνεται οτι μεταφέρεται και στις στρατιωτικές σχέσεις των δύο πλευρών. Για δεύτερη συνεχή ημέρα, οι αντιδράσεις της Αγκυρας στην "κάθοδο" ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών στην Κύπρο, στο πλαίσιο της ασκήσεως "Νικηφόρος /Τοξότης" κινήθηκαν σε χαμηλούς τόνους, γεγονός που οδήγησε τον υπουργό Αμύνς κ. Α. Τσοχατζόπουλο στην εκτίμηση οτι υπάρχει πολιτική βούληση για μείωση της εντάσεως".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "ενορχηστρωμένη προσπάθεια για ττη στήριξη της υποψηφιότητας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες. Ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε την πρόθεση της ΕΕ να δεχτεί στους κόλπους της την Τουρκία αλλά επισήμανε οτι αυτό εξαρτάται και απο τη συμπεριφορά της Αγκυρας. Ο Κ. Σημίτης κάλεσε την Τορυκία να κάνει ένα ουσιαστικό βήμα για να προωθήσει την ευρωπαϊκή της προοπτική".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει οτι "σειρά θετικών σχολίων απέσπασε η πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου να επισκεφθεί το περασμένο Σαββατοκύριακο την Κωνσταντινούπολη, επιχειρώντας δι αυτού του τρόπου να ενισχύσει τον εν'εξελίξει ελληνοτουρκικό διάλογο και την μερική έστω αισιοδοξία που το γεγονός αυτό προκαλεί σε διμερές επίπεδο".

    Ο ΛΟΓΟΣ στο σχόλιό του επισημαίνει μεταξύ άλλων οτι "η Αγκυρα απέδειξε για μια φορά ακόμη, οτι άλλο τα αισθήματα του τουρκικού λαού προς τον ελληνικό λαό και άλλο η εξωτερική πολιτική της χώρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η διγλωσσία που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες απο τον πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ και απο τον υπουργό Εξωτερικώντης γείτονος χώρας κ. Τζέμ, με αφορμή την ελληνοκυπριακή στρατιωτική άσκηση "Νικηφόρος - Τοξότης".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ εκτιμά οτι "πελαγοδρομεί η Αθήνα στην προσπάθειά της να βρεί τρόπο να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις Αμερικανών και Ευρωπαίων εταίρων για την προώθηση των ευρωτουρκικών σχέσεων. Ο διεθνής παράγοντας Αμερικανοί και ισχυροί Ευρωπαίοι εταίροι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τη σύγχυση που επικρατεί στην Αθήνα και κλιμακώνουν την πίεση προκειμένου να πετύχουν να αποδοθεί στην Τουρκία το καθεστώς της εντάξιμης στην Ευρωπαϊκή Ενωση χώρας".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ ισχυρίζεται οτι "σε άτυπη συμφωνία για τη διατήρηση -πάση θυσία - της ύφεσης στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας φαίνεται οτι έχουν προχωρήσει οι κυβερνήσεις των δύο χωρών και προς αυτή την κατεύθυνση πρωταγωνίστησαν οι υπουργοί Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και Ι. Τζέμ".

    [4] Διαμάχη σεισμολόγων

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) γράφει οτι "ανησυχούν οι σεισμολόγοι απο την έξαρση των σεισμικών φαινομένων τόσο στον ελλαδικό χώρο, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρά την προσπάθεια που καταβάλλουν να καθησυχάσουν τον κόσμο, με δεδομένη την αγωνία που υπάρχει μετά τον φονικό σεισμό της 7/9/99, η ανησυχία των σεισμολόγων είναι εμφανής και αυτό φαίνεται μέσα απο τις δηλώσεις τους".

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν οτι "δεν υπάρχει σήμερα η δυνατότητα βραχυπρόθεσμης πρόγνωσης των σεισμών. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ομόφωνα κορυφαίοι ξένοι σεισμολόγοι, που έλαβαν μέρος σε συζήτηση την οποία πρόσφατα διοργάνωσε το διεθνούς φήμης περιοδικό "Nature". Μέχρι τώρα δουλεύουμε στο σκοτάδι και τα μόνα στοιχεία που έχουμε είναι απλώς και μόνον οι ίδιοι οι σεισμοί", είπαν χαρακτηριστικά. Οι ειδικοί όμως άφησαν ένα παράθυρο ανοικτό για το μέλλον, λέγοντας οτι σύντομα η επιστήμη θα είναι σε θέση να πραγματοποιεί μακροπρόθεσμες σεισμικές προβλέψεις".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "το ενδεχόμενο να... ξύπνησαν ξεχασμένα ρήγματα απο το σεισμό της Πάρνηθας και να δώσουν Ρίχτερ μελετούν τώρα οι επιστήμονες. Ο Ακης Τσελέντης μάλιστα δήλωσε χθές ξεκάθαρα οτι η έρευνά τους στρέφεται στα παλιά ρήγματα, αυτά που κανείς δεν υπολογίζει. Ενας τέτοιος εστιακός χώρος έδωσε τον καταστροφικό σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου. Ο καθηγητής Κώστας Μακρόπουλος είνα κατηγορηματικός: "Ολος ο πλανήτης, φυσικά και η Ελλάδα, μπήκαν σε φάση σεισμικής έξαρσης". Τη φράση συμπληρώνει ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος: "δεν υπάρχει ασφαλές κριτήριο για ηρεμία με τα παιχνίδια της φύσης". Μόνο η ομαλή μετασεισμική δραστηριότητα αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει οτι "την εκτίμηση οτι επίκειται μια ισχυρή παρουσία του Εγκέλαδου στο Κεντρικό Αιγαίο, εκφράζουν 12 ειδικοί του Ινστιτούτου Δομικής Μηχανικής της Μεγάλης Βρετανίας, ειδικότητας Πολ. Μηχανικού, Γεωτεχνικού, Μηχανικού, Σεισμολόγου και Γεωφυσικού που ερεύνησε επί τόπου και επί 10 ημέρες, τα αποτελέσματα του σεισμού της 17ης Αυγούστου στην περιοχή Γκιόλτζουκ της Τουρκίας. Την έρευνα αυτή οι Βρετανοί ειδικοί πρόκειται να υποβάλουν στις προσεχείς ημέρες στο Ινστιτούτο και στην τουρκική κυβέρνηση".

    [5] Χρηματιστήριο

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "το κύμα μαζικών αγορών που εκδηλώθηκε χθές στη Σοφοκλέους εκτόξευσε τον γενικό δείκτη πάνω απο τις 5.800 μονάδες και 121 μετοχές στο limit up. Το κλίμα αισιοδοξίας κερδίζει έδαφος σταδιακά στην αγορά και οι χρηματιστές είναι πλέον αισιόδοξοι πως η ανοδική τάση θα διατηρηθεί και τις επόμενες ημέρες".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "επιμονή στην περιφέρεια, με ιδιαίτερη ένταση, παρατηρήθηκε χθές στη χρηματιστηριακή αγορά. Η ζήτηση ήταν τόσο ισχυρή που οδήγησε 116 μετοχές στο limit up, μεταξύ αυτών και της "υπο επιτήρηση"!

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) σημειώνει οτι "σενάρια "Πτήσεως με ελαφρές αναταράξεις" του Γενικού Δείκτη προς τις 9.500 μονάδες, με χρονικό ορόσημο τις επικείμενες εκλογές το Μάρτη, "διαρρέουν" και πάλι μετ'επιτάσεως πηγές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας".

    Σύμφωνα με την ΑΚΡΟΠΟΛΗ, "σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί τις τελευταίες ημέρες ο Δείκτης των κατασκευαστικών εταιριών και της Παράλληλης Αγοράς. Απο τις 27/9 που σταθεροποιήθηκε η Αγορά και αντεστράφη το κλίμα, ο Δείκτης των κατασκευών έχει να παρουσιάσει κέρδη 23,48% και η Παράλληλη +23,07%, απέχονταςόμως αρκετά απο τα ιστορικά υψηλά τους. Τα υψηλότερα κέρδη μεταξύ των κατασκευαστικών έχει καταγράψει η εταιρία ΓΝΩΜΩΝ, που ξεπερασαν το 46%".

    ΤΟ ΒΗΜΑ ισχυρίζεται οτι "γενικεύθηκε χθές η ανοδική τάση στη Σοφοκλέους καθώς στον χορό της ανόδου προσχώρησαν και οι τραπεζικές μετοχές, με άμεσο αποτέλεσμα να "περάσει" η άνοδος αυτή και στον Γενικό Δείκτη Τιμών ο οποίος στη χθεσινή συνεδρίαση έφθασε στις 5.825,45 μονάδες με κέρδη 170,8 μονάδων (+3,02%). Σε οτι αφορά πάντως τις άμεσες κινήσεις της αγοράς, χρηματιστηριακές πηγές αναφέρουν οτι το ενδεχόμενο μιας μικρής διόρθωσης στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις δεν θα ήταν έξω απο τα αναμενόμενα και θα εθεωρείτο μάλιστα υγιές".

    (Γ. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η επικείμενη αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, η σημαντική αύξηση των ελληνικών εξαγωγών, η κάλυψη μεγάλου μέρους των ζημιών του σεισμού από την ΕΕ, οι επενδυτικές προτάσεις ξένων οργανισμών και η απόφαση Γκρίνσπαν να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια των ΗΠΑ είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΕΞΠΡΕΣ: ``Eισαγόμενη μείωση για τον ΦΠΑ από το Ecofin. ''

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ``Ποιες ευκαιρίες κρύβουν 14 μετοχές blue chips - Τι συνιστά στους επενδυτές η Soc. Generale. ''

    ΚΕΡΔΟΣ: ``Στο club των ισχυρών η Σοφοκλέους - Salomon Smith Barney: Από σήμερα αναβαθμίζει το Ελληνικό Χρηματιστήριο. ''

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ``Ευρωπαϊκή παρέμβαση για τις ύποπτες μετοχές Reuters: H Salomon αναβαθμίζει σε ανεπτυγμένη αγορά το ΧΑΑ. ''

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ``Πρώτο βήμα αναβάθμισης της ελληνικής αγοράς από το γκρουπ της Salomon Smith Barney. ''

    [7] Χρηματιστήριο - Επικείμενη αναβάθμιση

    ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ αναφέρει ότι: ``Θέμα χρόνου είναι πλέον η επίσημη αναβάθμιση της ελληνικής αγοράς στις λίστες αξιολόγησης των διεθνών χρηματοοικονομικών οίκων, η οποία θα ενισχύσει τη ροή κεφαλαίων για τοποθετήσεις σε δραχμικούς τίτλους, ομόλογα και μετοχές. Το πρώτο βήμα έγινε χθές από το γκρουπ της Salomon: Η θυγατρική του Global Equity, που διαχειρίζεται κεφάλαια τοποθετούμενα αποκλειστικά σε μετοχές, ανακοίνωσε επίσημα ότι μετατάσσει την ελληνική αγορά από τις αναδυόμενες στις ώριμες. ''

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 6 October 1999 - 9:45:49 UTC