Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-09-17

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 17/09/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Αεροπορική τραγωδία
  • [3] "Κόντρα" σεισμολόγων-ΒΑΝ
  • [4] Χρηματιστήριο
  • [5] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η αναζήτηση ευθυνών για το αεροπορικό δυστύχημα με το "Φάλκον", η πορεία του Χρηματιστηρίου, η "κόντρα" σεισμολόγων - ΒΑΝ και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Κάνει πίσω το ΒΑΝ. Αφου... ταρακούνησαν τον κόσμο με φήμες. Ο Βαρώτσος δηλώνει τώρα: "δεν έχουμε αρκετά στοιχεία".

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Παίζουν με την αγωνία μας! Οι σεισμολόγοι μας προειδοποιούν για ίδιο μεγάλο σεισμό γύρω απο την Αττική.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Οι απόρρητες καταθέσεις των δύο πιλότων. "Πετούσαμε με αγωνία".

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Ρίχτερ ανευθυνότητας. Διευρύνεται το ρήγμα μεταξύ σεισμολόγων - ΒΑΝ και παρατείνεται η αγωνία του κόσμου.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ρουκέτα δις "τινάζει" τη Σοφοκλέους. Τι κρύβει η εντολή- μυστήριο για την Πίστεως στα τελευταία 8''.

    Η ΑΥΓΗ: Σε διαθεσιμότητα το ΒΑΝ μετά την αναστάτωση απο ανεύθυνους χειρισμούς.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Τα ρίχτερ Βαρώτσου προκαλούν ρωγμές στους σεισμολόγους.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Θυμωμένος ο κ. Σημίτης για το Φάλκον και τους σεισμούς. Ζητεί να πέσουν κεφάλια.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τι ψάχνει η CIA στο FALCON. Σκοτεινά σημεία στη βουτιά θανάτου.

    ΕΘΝΟΣ: Ολα όσα είπαν για τους σεισμούς. Σε ποιές εκτιμήσεις κατέληξαν για το ρήγμα της Πάρνηθας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Χορεύουν τώρα πάνω στους τάφους των νεκρών μας! Οι σεισμολόγοι "μας" μπέρδεψαν τα μπούτια τους....επιβεβαιώνεται η θεωρία του Η. Τσιάπα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Καυγαδίζουν για τα κονδύλια οι σεισμολόγοι.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ρήξη στην κυβέρνηση για το "Φάλκον". Επισφαλής η θέση Μαντέλη. Αγριο παρασκήνιο σε Μαξίμου - Ολυμπιακή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Κατηγορώ" κατά ΒΑΝ απο Τόκιο. Διάσημος σεισμολόγος εξηγεί στην "Ε" την αναξιοπιστία.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: 588 δις τίναξαν σε νέα ρεκόρ τη Σοφοκλέους, ενώ MOODY'S και STANDARD & POORS αναβαθμίζουν την ελλην. οικονομία.

    ΕΣΤΙΑ: Μυθώδης "τζίρος" στο Χρηματιστήριο. Ο όγκος συναλλαγών πενταπλάσιος του ΑΕΠ.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αθρόα είσοδος εταιριών στη Σοφοκλέους. Εξετάζεται και η κατάργηση των ορίων διακύμανσης.

    Ο ΛΟΓΟΣ: ΟΧΙ άλλους σεισμολόγους. Η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου "άδειασε" την ομάδα ΒΑΝ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Καίνε οι εκθέσιες για το Φάλκον. Ηξεραν οτι ήταν σαράβαλο.

    ΝΙΚΗ: Ελλειψη ευθύνης. Κόντρα σεισμολόγων πάνω στα ερείπια.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Γή και Υδωρ" σε βιομηχάνους απο την κυβέρνηση.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Πρόκληση Γκλιγκόροφ. Επανέρχεται στον αλυτρωτισμό για να ξεπεράσει το εσωτερικό πρόβλημα.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αναστάτωση και καβγάδες για τους σεισμούς.

    [2] Αεροπορική τραγωδία

    ΤΑ ΝΕΑ εκτιμούν οτι "αγγίζει πλέον την κυβέρνηση η υπόθεση της κατάστασης στην οποία βρισκόταν το μοιραίο πρωθυπουργικό Φάλκον που έστειλε στον θάνατο τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη και άλλα πέντε άτομα. Σύμφωνα με έγγραφα ντοκουμέντα που υποχρεώθηκε να δώσει στη δημοσιότητα αργά τη νύχτα η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών, αποδεικνύεται οτι γνώριζαν ήδη απο το το 1997 πως το αεροσκάφος παρουσίαζε συνεχώς προβλήματα".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει οτι "σε οικειοθελή παραίτηση εξωθεί μεθοδικά ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνικών Αναστάσιο Μαντέλη, μετά το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, το οποίο κόστισε τη ζωή σε έξι άτομα, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι "θέμα παραίτησης του υπουργού Μεταφορών θέτουν κυβερνητικά στελέχη και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού (Σ. Κοσμίδης). Ο Τ. Μαντέλης απο την πλευρά του ρίχνει τις ευθύνες στην Ολυμπιακή και χθές αργά το βράδυ έδωσε στη δημοσιότητα το φάκελο του μοιραίου αεροσκάφους. Στο μεταξύ, οι πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών συγκλίνουν στο συμπέρασμα οτι η κύρια αιτία της πτώσης ήταν η βλάβη στον αυτόματο πιλότο".

    Σύμφωνα με την ΑΘΗΝΑΪΚΗ, "η άρνηση του πρωθυπουργού να δεχθεί για εξηγήσεις τον υπουργό Μεταφορών Τ. Μαντέλη - και προφανώς να του παράσχει "σημειολογικά" και ίσως προφορικά στήριξη- αποδιδόταν στον έντονο εκνευρισμό του κ. Σημίτη για τα "σοβαρά λάθη" που παρατηρήθηκαν σχετικά με τη συντήρηση του αεροσκάφους".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ισχυρίζεται οτι "πέραν όσων ακούγονται και γράφονται για τα αίτια που προκάλεσαν το τραγικό δυστύχημα του "Falcon" ιδιαιτέρας μνείας χρήζει και η εξής παρατήρηση! Η διοίκηση της Ολυμπιακής είχε καθήκον να έχει ορίσει δύο ή το πολύ τρία πληρώματα ειδικά για το συγκεκριμένο αεροπλάνο, για την μεταφορά VIP. Μόνιμα πληρώματα. Διότι: το αεροπλάνο αυτό έχει ιδιαίτερες συμπεριφορές και επιδόσεις".

    Ο ΛΟΓΟΣ υπογραμμίζει οτι "αδιευκρίνιστες παραμένουν ακόμη οι ακριβείς αιτίες του τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος που στέρησε τη ζωή έξι ατόμων το βράδυ της περασμένης Τρίτης και μεταξύ αυτών του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών κ. Γιάννου Κρανιδιώτη, ο οποίος κηδεύεται σήμερα απο το Α νεκροταφείο. Αρκετές μαρτυρίες πάντως, φέρουν ως ιδιαιτέρως πιθανή την εκδοχή της βλάβης στον αυτόματο πιλότο του Φάλκον, κάτι το οποίο υποστήριξε και ο πιλότος του αεροσκάφους Γιάννης Ανδρουλάκης"

    [3] "Κόντρα" σεισμολόγων-ΒΑΝ

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "σε πλήρη σύγκρουση των σεισμολόγων με τον εκπρόσωπο της ομάδας ΒΑΝ Κ. Ευταξία κατέληξε η χθεσινή σύσκεψη της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου. Αιτία η άρνηση εκ μέρους της ομάδας να παρουσιάσει τα αναγκαία στοιχεία, με σκοπό να εξεταστούν και να εκτιμηθεί η αξιοπιστία των προβλέψεων του ΒΑΝ. Η κυβέρνηση, αφού δια του υπουργού Κ. Λαλιώτη προκάλεσε τον πανικό απο χθές και τον άφησε αιωρούμενο επί ένα 24ωρο, τώρα κρατάει, και αυτή αποστάσεις απο τη μέθοδο πρόγνωσης ΒΑΝ".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ αναφέρει οτι "η επίδειξη αδιαλλαξίας και κοινωνικής ανευθυνότητας απο την πολιτική ηγεσία και τους επιστήμονες που πήραν μέρος στη χθεσινή σύσκεψη της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου διεύρυναν το ρήγμα μεταξύ σεισμολόγων και ομάδας ΒΑΝ, επέτειναν, την ανησυχία της κοινής γνώμης και παρέτειναν την αγωνία της".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ "προφάσεις εν αμαρτίαις! Κανείς δεν θέλει να αναλάβει τις ευθύνες του, όμως ο ελληνικός λαός είναι αναστατωμένος. Τα προσχήματα περίσσεψαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιστημονικής Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου που έγινε μακριά απο τα φώτα της δημοσιότητας, στο Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, στον Αγιο Κοσμά. Οι επιστήμονες για μια ακόμη φορά απέδειξαν οτι βάζουν την αντιπαλότητά τους πάνω απο την ενημέρωση του ελληνικού λαού".

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει οτι "γεμάτη ένταση ήταν η συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου. Επιφανείς επιστήμονες κατέθεσαν τις απόψεις τους για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας και την εγκυρότητα των προβλέψεων που συχνά παρουσιάζει η ομάδα ΒΑΝ. Για το τελευταίο θέμα υπήρξε κάθετη διαφωνία. Ομως όλοι συμφώνησαν, οτι ο κίνδυνος για ένα νέο χτύπημα του Εγκέλαδου στην Αττική απομακρύνθηκε οριστικά".

    [4] Χρηματιστήριο

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "ανεβαίνει το θερμόμετρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τις τράπεζες, ύστερα απο τη χθεσινή "ρουκέτα δισεκατομμυρίων" που τίναξε στα ύψη τη μετοχή της Πίστεως, αλλά και το Γενικό Δείκτη της Σοφοκλέους. Με ανοικτή επιστολή αγοράς, ξένος θεσμικός επενδυτής, 8 δέκατα του δευτερολέπτου πριν απο τη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης, μάζεψε περίπου 100.000 μετοχές της Τράπεζας Πίστεως, της οποίας η μετοχή εκτινάχτηκε στο λίμιτ άπ".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ προσθέτει οτι "με πρωτοφαφνή τζίρο συναλλαγών 587,5 δις δρχ καταρρίφθηκε και το φράγμα των 6.300 μονάδων στη Σοφοκλέους, όπου σημειώνονται αλλεπάλληλα ρεκόρ στο Γενικό Δείκτη και στον όγκο των συναλλαγών. Η διαρκώς αυτοτροφοδοτούμενη ρευστότητα και το κλίμα ευφορίας που επικρατεί στο ελληνικό Χρηματιστήριο ωθούν δυναμικά το Γενικό Δείκτη προς τις 7.000 μονάδες".

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, "με "θαύμα" παρομοιάζει τη χρηματιστηριακή έκρηξη των τελευταίων ημερών ο κ. Γ. Παπαντωνίου, που παρακολουθεί σχεδόν εκστασιασμένος τη συνεχή άνοδο των τιμών - ο γενικός δείκτης έφθασε χθές τις 6.321,3 μονάδες- και των ημερήσιων συναλλαγών που καταγράφηκαν στα 587 δις δρχ".

    Η ΕΣΤΙΑ υπογραμμίζει οτι "νέο ιστορικό ρεκόρ εσημείωσε χθές ο δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, φθάνοντας στις 6.321 μονάδες. Μετά την 31η Αυγούστου που ήντα στις 5.205 μονάδες σημειώνει καθημερινή άνοδο με αποτέλεσμα μέσα σε δέκα μόλις συνεδριάσεις να αυξηθή συνολικώς κατά ποσοστό 21,5% Και τούτο, παρά την μεσολάβηση του σεισμού της 7ης Σεπτεμβρίου".

    ΤΟ ΒΗΜΑ ισχυρίζεται οτι "με χθεσινό τζίρο 565 δις δρχ- σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τις αντίστοιχες συναλλαγές των μεγάλων κεφαλαιαγορών της Φραγκφούρτης και του Παρισιού- η Σοφοκλέους συνεχίζει να καταρρίπτει τα ρεκόρ. Την ίδια ώρα, οι αρμόδιες αρχές ετοιμάζουν ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργία του ΧΑΑ".

    [5] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει οτι "και τρίτο γύρο ελληνοτουρκικού διαλόγου συμφώνησαν στην Αθήνα οι Ελληνες και οι Τούρκοι διπλωμάτες. Θα αρχίσει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, με τις αντίστοιχες αντιπροσωπίες, στις οποίες θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των καθ' ύλην αρμοδίων υπηρεσιών".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει οτι "δεν υπάρχει καμιά αλλαγή στις θέσεις της Τουρκίας σχετικά με το Κυπριακό, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετζεβίτ, ο οποίος έθεσε για άλλη μια φορά τον όρο της "αναγνώρισης της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου". Ωστόσο, ο Ετζεβίτ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μεταβεί στη Νέα Υόρκη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) σημειώνει οτι "η αμηχανία της Αγκυρας λόγω των πιέσεων που δέχεται για το Κυπριακό, φάνηκε απο τις εκ διαμέτρου αντίθετες δηλώσεις που έκαναν ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπ. Ετζεβίτ και ο υπουργός Εξωτερικών Ι. Τζεμ. Ο πρωθυπουργός του Αττίλα απέκλεισε το ενδεχόμενο παραχωρήσεων στο Κυπριακό, ισχυριζόμενος οτι φοβάται και... γενοκτονία των Τουρκοκυπρίων. Στον αντίποδα ο Ι. Τζεμ, θερμός υποστηρικτής των καλών ελληνοτουρκικών σχέσεων, είπε οτι ελπίζει πως όσοι επιθυμούν λύση στο Κυπριακό θα εκμεταλλευθούν το γεγονός της βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και θα οδηγήσουν την ελληνική και την ελληνοκυπριακή πλευρά στο δρόμο της συμφιλίωσης".

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει οτι "τις αδιάλλακτες θέσεις της Αγκύρας στο Κυπριακό, επανέλαβε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετζεβίτ. Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο "Associated Press", ο Ετζεβίτ τόνισε οτι παρά τη βελτίωση του κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δεν θα κάνει παραχωρήσεις στο Κυπριακό, τονίζοντας οτι το θέμα δεν θα πρέπει να συγχέεται με τις σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υπογραμμίζει οτι "νέα ώθηση στην πολιτική της ελληνοτουρκικής προσέγγισης αναμένεται να δώσει την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, παρά το γεγονός οτι τα μηνύματα που φθάνουν απο την Αγκυρα είναι άκρως προκλητικά και ανησυχητικά για την εξέλιξη των εθνικών μας θεμάτων".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει οτι "τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών, καθώς την προσεχή εβδομάδα το περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, αναμένονται ουσιαστικές διαβουλεύσεις για τα δύο αυτά θέματα".

    (Γ. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Πακτωλός κεφαλαίων ανοίγει νέες αγορές. Ιλιγγιώδεις αυξήσεις στα μετοχικά κεφάλαια εισηγμένων εταιριών".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Εκτίναξαν τον Δείκτη το τελευταίο δευτερόλεπτο. Αρχισαν τα παιχνίδια με τα παράγωγα; "

    ΚΕΡΔΟΣ: "Αποφασίζεται κατάργηση του πλαφόν 8% στο ΧΑΑ. Σοφοκλέους: Η υπερβάλλουσα ρευστότητα ανησυχεί την Τράπεζα της Ελλάδος"

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Περιβαλλοντικές παραχωρήσεις στην παραγωγή. Τα 5,9 Ρίχτερ αλλάζουν το ΠΔ 84/84".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Μπαράζ εξαγορών σε πληροφορική - κατασκευές. Διαμορφώνεται ενιαίος επιχειρηματικός χώρος".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 17 September 1999 - 7:48:42 UTC