Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-09-15

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 15/09/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Αεροπορική τραγωδία
  • [3] Σεισμός
  • [4] Χρηματιστήριο
  • [5] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η αεροπορική τραγωδία στο Βουκουρέστι με νεκρό τον Γιάννο Κρανιδιώτη, τα μέτρα και οι συνέπειες απο το σεισμό στην Αθήνα, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η πορεία του Χρηματιστηρίου είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Νέα τραγωδία. Βουτιά θανάτου 6.500 μέτρων του προεδρικού Φάλκον. Νεκροί, ο υπουργός Γιάννος Κρανιδιώτης, ο γιό του, δημοσιογράφοι και ο μηχανικός του αεροσκάφους.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Νεκρός υπουργός! Τραγωδία στα 27.000 πόδια με σαράβαλο... υπουργικό Φάλκον. Η κατάρα που χτυπάει την Ελλάδα συνεχίζεται.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Τραγωδία και στον αέρα. Νεκρός ο Γ. Κρανιδιώτης και άλλοι 5 επιβάτες του Φάλκον.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τραγωδία στον αέρα. Νεκρός ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτης. Το ΦΑΛΚΟΝ έπεσε σε "κενό" στα 25.000 πόδια.

    Η ΑΥΓΗ: Δουλεύουν σε εργοστάσια με κόκκινο σταυρό. Η Τραγωδία της "ΡΙΚΟΜΕΞ" δεν έγινε μάθημα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Σαράβαλο το πρωθυπουργικό αεροσκάφος. Μηχανική βλάβη προκάλεσε την τραγωδία.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Πώς έπεσε το Φάλκον. Βουτιά απο τα 25.000 στα 3.000 πόδια. Νεκρός ο υπουργός Γιάννος Κρανιδιώτης και 5 ακόμη.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τραγωδία στον αέρα. Σκοτώθηκαν ο Γιάννος Κρανιδιώτης, ο γιός του Νίκος και άλλοι τέσσερις.

    ΕΘΝΟΣ: Τραγωδία στον αέρα. Βουτιά θανάτου 5.870 μέτρων έκανε το κυβερνητικό "Φάλκον".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η θεωρία Τσιάπα "δονεί" τα θεμέλια της σεισμολογίας. Τώρα ενδιαφέρονται όλοι για όσα υποστηρίζει επί 25 χρόνια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Βουτιά θανάτου στο Βουκουρέστι. Νεκρός ο Γιάννος Κρανιδιώτης και πέντε ακόμη μέλη της συνοδείας του.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τραγωδία με το πρωθυπουργικό Φάλκον στο Βουκουρέστι. Νεκρός ο αναπληρωτής υπουργος Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτης, ο γιός του, ο φρουρός του, δύο δημοσιογράφοι και ο μηχανικός του αεροσκάφους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τραγωδία. Νεκροί: Κρανιδιώτης, ο γιός του κι άλλοι 4. Πρωτοφανές δυστύχημα στον αέρα με το Φάλκον.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Πώς συνέβη η απίστευτη τραγωδία! Νεκρός ο Γ. Κρανιδιώτης, ο γιός του και άλλοι 4 επιβαίνοντες.

    ΕΣΤΙΑ: Νεκρός ο Γ. Κρανιδιώτης. Περίεργο δυστύχημα του πρωθυπουργικού Falcon.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πρωτοφανής τραγωδία εν πτήσει. Νεκροί στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος ο Γιάννος Κρανιδιώτης και άλλα πέντε μέλη της ελληνικής αποστολής στο Βουκουρέστι.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Επιδοτήσεις για σεισμοπαθείς. Με 6.000 δρχ για 36 μήνες χρηματοδοτούν την πρόσληψη κάθε άνεργου σεισμόπληκτου.

    ΤΑ ΝΕΑ: Πτήση θανάτου με το πρωθυπουργικό Φάλκον. Ο Γιάννος Κρανιδιώτης και άλλοι πέντε νεκροί.

    ΝΙΚΗ: Νέα τραγωδία. Μεγάλη απώλεια για την ελληνική διπλωματία και την Κύπρο.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αλληλεγγύη στους σεισμόπληκτους. Ξεκινάμε αύριο στα Ιλισια οι τετραήμερες κεντρικές εκδηλώσεις.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Σκοτώθηκε ο Γιάννος Κρανιδιώτης.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ναρκωτικά στη Σταυρούπολη μέρα μεσημέρι.

    [2] Αεροπορική τραγωδία

    ΤΟ ΒΗΜΑ γράφει οτι "ελληνική αεροπορική τραγωδία απο τη Ρουμανία: το κρατικό Φάλκον που μετέφερε στο Βουκουρέστι για επίσημη επίσκεψη τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη και τη συνοδεία του έκανε ξαφνική βουτιά απο τα 25.000 στα 3.000 πόδια πιθανώς λόγω βλάβης του πηδαλίου. Ως αποτέλεσμα της απώλειας στήριξης και της απότομης πτώσης του αεροσκάφους βρήκαν το θάνατο ο αναπληρωτής υπουργός, ο γιός του Νικόλας, οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Πανταζόπουλος (ΕΡΤ) και Νίνα Ασημακοπούλου (ΕΡΑ), ο αστυνόμος Νίκος Ασημακόπουλος και ο μηχανικός του αεροσκάφους Μιχάλης Παπαδόπουλος".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει οτι "φοβερό αεροπορικό δυστύχημα, με θύματα τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη, το γιό του, δημοσιογράφους και μέλη της συνοδείας του, συγκλονίζει απο χθές τη νύχτα την Ελλάδα. Η είδηση έφτασε λίγο πριν απο τα μεσάνυχτα στην Αθήνα και προκάλεσε σόκ αρχικά στα κυβερνητικά γραφεία και αργότερα στο πανελλήνιο, μόλις μεταδόθηκε απο τα τηλεοπτικά κανάλια".

    ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν οτι "μια ακόμη τραγωδία έπληξε τη νύχτα τη χώρα: το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, που μετέφερε τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη και τη συνοδεία του στο Βουκουρέστι, έχασε απότομα ύψος κοντά στη ρουμανική πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό έξι επιβατών. Νεκροί είναι ο Γιάννος Κρανιδιώτης, ο γιός του Νικόλας, οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Πανταζόπουλος και Νίνα Ασημακοπούλου, ο μηχανικός Μιχάλης Παπαδόπουλος και ο αστυνομικός Νίκος Ασημακόπουλος".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Ρίζος), "απίστευτη νέα τραγωδία έπληξε τη χώρα, η οποία ακόμα συγκεντρώνει νεκρούς απο τα συντρίμια του σεισμού. Ως να τη χτυπάει κάποια κατάρα, απο χθές θρηνεί νεκρό τον κυπριακής καταγωγης αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη σε αεροπορική τραγωδία. Ο δημοσιογραφικός κόσμος θρηνεί επίσης το χαμό δημοσιογράφων, οι οποίοι είχαν αποστολή να παρακολουθήσουν τη διαβαλκανική διάσκεψη και να ενημερώσουν".

    Το ΕΘΝΟΣ τονίζει οτι "τραγική κατάληξη είχε η πτήση του προεδρικού "Φαλκον" απο την Αθήνα προς το Βουκουρέστι. Λίγο πριν απο την προσγείωση στο αεροδρόμιο της ρουμανικής πρωτεύοσυας συνάντησε κενό αέρος απότομα έπεσε απο τα 24.000 στα 3.000 πόδια. Αποτέλεσμα αυτής της πτώσης ήταν να βρούν τραγικό θάνατο ο Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης, ο γιός του Νίκος, δύο δημοσιογράφοι της ΕΡΤ, άνδρας της προσωπικής του φρουράς και ο μηχανικός αεροσκάφους".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει οτι "θύματα πρωτοφανούς αεροπορικής τραγωδίας έπεσαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννος Κρανιδιώτης με τον 26χρονο γιό του, δύο δημοσιογράφοι και ο μηχανικός του μοιραίου "Φάλκον" που μετέφερε την 13μελή ελληνική αντιπροσωπεία στο Βουκουρέστι ενώ τραυματίστηκαν ακόμη 3 άτομα. Το ίδιο αεροσκάφος είχε παρουσιάσει στο παρελθόν σοβαρά προβλήματα με το σύστημα αποσυμπίεσης, η βλάβη στο οποίο στοίχισε τη "βουτιά θανάτου" απο τα 25.000 στα 3.000 πόδια".

    [3] Σεισμός

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "μέτρα για τους σεισμοπαθείς, όπως επιδότηση θέσεων εργασίας για 3 χρόνια σε άνεργους απο τις επιχειρήσεις που έκλεισαν, επιπλέον οικονομική ενίσχυση απο τον ΟΕΚ, καθώς και την χορήγηση χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων, συνολικού ύψους 10 δις δρχ ανακοίνωσε χθές ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μιλτιάδης Παπαϊωάννου".

    "Ελάχιστες μέρες μετά τον σεισμό της περασμένης Τρίτης η τραγωδία στη "Ρικομέξ" φαίνεται να μην δίδαξε τίποτε τους αρμοδίους. Στην αρτοβιομηχανία "Κατσέλης", όπως αποκαλύπτει σήμερα η ΑΥΓΗ, μια τουλάχιστον αίθουσα που είχε χαρακτηριστεί με το "κόκκινο " χρώμα, το οποίο δείχνει οτι είναι κατεδαφιστέα ή ακατάλληλη, δουλεύει κανονικά. Σε μια άλλη περίπτωση, στην καπνοβιομηχανία "Παπαστράτος", συνεργεία της Νομαρχίας Πειραιά παρενέβησαν και απέτρεψαν τον χαρακτηρισμό του κτιρίου με "κίτρινο", ενέργεια στην οποία προσανατολιζόταν αρχικώς το συνεργείο μηχανικών του δήμου που έκανε πρώτο αυτοψία. Τα παραδείγματα αυτά, που είναι χαρακτηριστικά, αλλά δεν είναι τα μόνα, αποκαλύπτουν οτι οι έλεγχοι ασφαλείας στους εργασιακούς χώρους είναι πλημμελείς"

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει οτι "αβέβαιο είναι το μετασεισμικό μέλλον των χιλιάδων αστέγων της Βορειοδυτικής Αττικής, αφού οι συνθήκες διαβίωσης κάθε τι άλλο παρά ευχάριστες είναι, ενώ την ίδια στιγμή, οι νεκροί απο τον φονικό σεισμό, ξεπέρασαν τους 130... Στους καταυλισμούς οι χιλιάδες άστεγοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανοργανωσιά της κρατικής μηχανής, η οποία μόλις χθές το απόγευμα κατάφερε να απεμπλακεί απο τη σύγχυση αρμοδιοτήτων, αφού υπεύθυνοι καταυλισμών θα είναι ο Στρατός και η Τοπική Αυτοδιοίκηση".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ, "τελειωμό δεν έχει η τραγωδία και το δράμμα συγγενών που έχουν δικούς τους ανθρώπους θαμμένους στα συντρίμμια της ΡΙΚΟΜΕΞ. Πλέον έχουν φτάσει στο σημείο να περιμένουν να ανασύρουν τα πτώματα των συγγενών, ώστε να τα ενταφιάσουν έτσι όπως αρμόζει σε ανθρώπους που χάθηκαν άδικα".

    Η ΕΣΤΙΑ σημειώνει οτι "έντονες φήμες για διανομή ακατάλληλων τροφών στους σεισμοπαθείς, των οποίων την προστασία της υγείας και την ασφάλεια ζήτησε το ΙΝΚΑ, και αντιπαραθέσεις μεταξύ Νομαρχιών και υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, εσφράγισαν τη χθεσινή μέρα, όγδοη μετά τον σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου ο οποίος έπληξε κατοικημένες περιοχές της Αττικής".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει οτι "αλαλούμ. Αυτή είναι η μόνη λέξη που ταιριάζει στην εικόνα που αντικρύζει κάποιος έξω, αλλά και μέσα στο δημαρχείο Μενιδίου, καθώς εκατοντάδες σεισμοπαθείς προσπαθούν να πάρουν την πολυπόθητη επιταγή των 200.000 δρχ".

    [4] Χρηματιστήριο

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης ) γράφει οτι "αισιοδοξία χαρακτήρισε τους επενδυτές και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, στη διάρκεια της οποίας σημειώθηκε νέα μικρή άνοδος του δείκτη, που τον ώθησε σε νέα ιστορικά επίπεδα. Οι επενδυτές χθές έστρεψαν το ενδιαφέρον τους σε όλους τους τίτλους, ενώ επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους στην Παράλληλη Αγορά, επηρεαζόμενοι απο τις σημαντικές εξελίξεις σε επίπεδο συγχωνεύσεων και εξαγορών".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει οτι "διπλάσια κέρδη, που πλησιάζουν το αστρονομικό ποσό των 2,8 τρις δρχ αναμένεται να παρουσιάσουν στην τρέχουσα οικονομική χρήση οι 269 εισηγμένες στη Σοφοκλέους επιχειρήσεις. Μεγαλύτερη ακόμα αύξηση της κερδοφορίας τους (198%) προβλέπεται να παρουσιάσουν οι τράπεζες. Το γεγονός αυτό αναμένεται να επηρεάσει θετικά και το Γενικό Δείκτη, ο οποίος ακόμη και στα επίπεδα των 6.000 μονάδων παραμένει φθηνός".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει οτι "η υπερταχεία, πέραν κάθε προσδοκίας, άνοδος της Σοφοκλέους, που ξεπέρασε άνετα χωρίς προβλήματα και αυτόν ακόμη τον καταστροφικό σεισμό της Αττικής και φαίνεται να κερδίζει καθημερινά ολοένα και περισσότερους αποταμιευτές, επιτρέπει στην κυβέρνηση να κινηθεί ταχύτερα στον τομέα της αποκρατικοποίησης. Πληροφορίες αναφέρουν οτι η κυβέρνηση κατέληξε στην απόφασή της να διαθέσει μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών τον προσεχή Δεκέμβριο το 25% των μετοχών και καά τους υπολογισμούς του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας θα συγκεντρώσει περίπου 200 δις δρχ".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "σε ένα... "ισχυρό χαρτί" της Σοφοκλέους, επιχειρεί να μετατρέψει η κυβέρνηση, την ανάγκη του ελληνικού λαού, για την παροχή νερού με στόχο την κερδοσκοπία αλλά και την προώθηση των διαδικασιών "αναδιάρθρωσης" ενόψει της ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ! Αυτό διαφάνηκε με σαφήνεια κατα τη χθεσινή συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή του νομοσχεδίου για τη μετοχοποίηση του 49% της ΕΥΔΑΠ".

    [5] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει οτι "την προσωρινή αναστολή των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων Ελλάδος - Κύπρου αποφάσισαν χθές οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, ως χειρονομία "καλής θελήσεως", εφ'όσον επιτευχθεί η επανάληψη του απευθείας διαλόγου Κληρίδη - Ντενκτάς".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "χωρίς την ένδειξη κάποιας ουσιαστικής αλλαγής στάσης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, η Τουρκία μπαίνει σταθερά πλέον στο δρόμο για την Ευρώπη, αφού όπως όλα δείχνουν, παίρνει το χρίσμα της υποψήφιας χώρας στη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι, τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Η Ελλάδα απο την πλευρά της, επενδύει στο καλό κλίμα που έχει δημιουργηθεί, επιλέγοντας την πολιτική προσέγγισης, ενώ στο διάστημα που απομένει μέχρι τον Δεκέμβριο, θα πρέπει να αποφασίσει αν η Τουρκία θα πάρει το "ναί" για την ευρωπαϊκή της προοπτική και με την ελληνική συναίνεση".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει οτι "σαφές μήνυμα απο τους κκ Σημίτη και Κληρίδη αποφασισμένη να μην επιτρέψει περαιτέρω παλινωδίες και καθυστερήσεις σε σχέση με την επίλυση του κυπριακού προβλήματος εμφανίσθηκε για πολλοστή φορά χθές η Αθήνα, ξεκαθαρίζοντας με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο δια στόματος των κκ Σημίτη και Κληρίδη πως η πορεία των τουρκοκοινοτικών σχέσεων - την επανέναρξη των οποίων σηματοδότησε η παρουσία του Ισμαήλ Τζέμ στις αρχές της εβδομάδος στο Συμβούλιο Υπουργών των "15" στις Βρυξέλλες - εξαρτάται άμεσα απο τη στάση που θα τηρήσει τη Αγκυρα στις κυοφορούμενες απο τον ΓΓ του ΟΗΕ συνομιλίες μεταξύ των δύο μερών".

    Σύμφωνα με την ΑΚΡΟΠΟΛΗ, " αλλεπάλληλες συναντήσεις με νόημα για τις εξελίξεις στο Κυπριακό είχε στην Αθήνα ο πρόεδρος Κληρίδης με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τους κκ Καραμανλή και Μητσοτάκη. Ο κ. Σημίτης προσδιόρισε το πλαίσιο για την αποδοχή της Τουρκίας ως υπο ένταξιν χώρας στην ΕΕ και απηύθυνε έκκληση στην Αγκυρα να πιέσει τον κ. Ντενκτάς να συμμετάσχει σε έναν ουσιαστικό διάλογο".

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 15 September 1999 - 8:20:18 UTC