Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-08-30

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 30/08/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Χρηματιστήριο
  • [3] Φορολογική πολιτική
  • [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [5] Ελληνικές διακρίσεις
  • [6] Αρθρο Πάγκαλου

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η πορεία του Χρηματιστηρίου, η φορολογική πολιτική και οι επιτυχίες της Ελλάδος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Σπουδές στο εξωτερικό. Πόσο κοστίζουν. Χρηματιστήριο: Μεγάλες προσδοκίες... για άλματα αλλά και διορθώσεις.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 5 στρατηγοί στο σκαμνί. Αγριο φαγοπότι στο Στρατό με κομπίνες εκατομμυρίων.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Μεγάλος τζόγος Κόκκαλη. Στο φώς κρυφά παιχνίδια εξουσίας.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Εκτελεστές Κοσοβάροι στην Ελλάδα. Εφτασαν 200 με συμβόλαιο θανάτου.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Τον Μίκη για πρόεδρο θέλει ο Σημίτης. Με την κίνηση αυτή εγκλωβίζει την Αριστερά, απομονώνει τη ΝΔ και κάνει περίπατο στις εκλογές.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ευκαιρίες και οδηγίες. Οι προβλέψεις Ελλήνων και ξένων ειδικών αναλυτών. Ποιές μετοχές αγοράζουν 25 μεγάλοι.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αθλος. 6 μετάλια. 4η θέση για την Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη. Αυτά τα παιδιά μας έκαναν υπερήφανους.

    ΕΘΝΟΣ: Η Ελλάδα στο βάθρο του παγκόσμιου στίβου. Το μεγαλύτερο αθλητικό κατόρθωμα του 20ου αιώνα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Θα το ζαλίσουμε το... χρήμα, σίγουρα ναί! Αντίο ιδέες, ιδεολογίες, σοσιαλισμοί και μαχητές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σανίδα σωτηρίας οι παροχές. Εντονο προεκλογικό τόνο στη ΔΕΘ με τρείς στόχους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πακέτα "φούσκες" στο Χρηματιστήριο. Αλλοιώνονται οι πραγματικές τιμές στο ταμπλό. Παγιδεύονται επενδυτές απο μεταβιβάσεις... 10 μετοχών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 12 φορο-ανάσες αντί για μειώσεις, διευκολύνσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: "Εισβολή" στα Σκόπια Ελλήνων επιχειρηματιών. Αλλάζει το κλίμα η συμφωνία Σημίτη-Γκεοργκιέφσκι.

    ΕΣΤΙΑ: Επιτυχία 90% τα ιδιωτικά σχολεία. Το υπουργείο Παιδείας αποκρύπτει τα στοιχεία.

    ΤΑ ΝΕΑ: Γραικύλους καταγγέλει ο Θόδωρος Πάγκαλος με άρθρο του στα "ΝΕΑ".

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Νίκησαν" το AIDS. Γιατροί του ΑΧΕΠΑ κατάφεραν να μη μεταδοθεί ο ιός απο 5 μητέρες στα νεογνά.

    [2] Χρηματιστήριο

    ΤΟ ΒΗΜΑ γράφει οτι "με νέες ευκαιρίες για αποδοτικές επενδύσεις ξεκινά αυτή η εβδομάδα. Οι ειδικοί προβλέπουν οτι οι μετοχές, εκτός απροόπτου, θα έχουν ανοδική τάση έστω και αν ο δείκτης παρουσιάσει κάποιες μικροδιορθώσεις εντός της εβδομάδος. Πέραν όμως των μετοχών υπάρχει και το Χρηματιστήριο Παραγώγων, το οποίο είχε πρεμιέρα την περασμένη Παρασκευή και απο σήμερα αρχίσει την ουσιαστική λειτουργία του".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει οτι "στην κούρσα του Γενικού Δείκτη πάνω απο το επίπεδο των 5.000 μονάδων κάποιοι κλάδοι έπαιξαν καταλυτικό ρόλο, ενώ κάποιοι άλλοι υστέρησαν, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας ομάδας ισχυρών πρωταγωνιστών η οποία φαίνεται να καθορίζει τις εξελίξεις στη νέα φάση σταθεροποίησης της αγοράς στα... παρθένα εδάφη των 5.000 και άνω".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι "μετά τις υπερτιμημένες μετοχές, έκαναν την εμφάνισή τους στη Σοφοκλέους και τα πακέτα -"φούσκες". Πρόκειται για συναλλαγές 10 ή 20 τεμαχίων, που όμως διακινούνται ως πακέτα και σε τιμές μεγαλύτερες απο αυτές που "τρέχουν" την ώρα της διαπραγμάτευσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται στους επενδυτές πλασματική εικόνα, καθώς εμφανίζεται στο ταμπλό της Σοφοκλέους να αγοράζεται μια μετοχή σε τιμή πολύ υψηλότερη της πραγματικής τιμής".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "ένα πρώτο - επιτυχές- βημα προς την κατεύθυνση της αναβαθμίσεως της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς εγένετο την παρελθούσα Παρασκευή, με την έναρξη της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Παραγώγων Αθηνών (ΧΠΑ). Οπως έγραψε η "Εστία" του Σαββάτου, η πρώτη ημέρα λειτουργίας υπήρξε άκρως ικανοποιητική, καθώς ο τζίρος εκινήθη σε μεγαλύτερα επίπεδα απο τα αναμενόμενα".

    [3] Φορολογική πολιτική

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "δώδεκα διευκολύνσιες προς επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες αντί για μειώσις φόρων, καθιερώνονται με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα στις 7 Σεπτεμβρίου. Ετσι προβλέπεται να αυξηθούν σε 2,5 εκ. δρχ τα ακαθάριστα έσοδα επιτηδευματιών, που θα απαλάσσονται απο τήρηση βιβλίων, σε 25 εκ δρχ για βιβλία Α' και σε 300 εκ για Β'και Γ'κατηγορίες. Επίσης, δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα σε 8 επιπλέον των σημερινών περιπτώσεις".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει οτι "σε κόντρα μεταξύ των υπηρεσιακών παραγόντων των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εξελίσσεται η λήψη των ανιπληθωριστικών μέτρων αλλά και ο προσδιορισμός του πακέτου των αλλαγών στην άμεση φορολογία. Επίσης διαφωνίες υπάρχουν και για τις φορολογικές "ελαφρύνσεις" με αποτέλεσμα η πρόταση που υποβλήθηκε την προηγούμενη Τετάρτη στον πρωθυπουργό, να κριθεί ανεπαρκής αφού επιχειρήθηκε ανεπιτυχώς, να συγκεράσει τις διαφορετικές προτασεις των δύο υπουργείων".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει οτι "ξεκινά σήμερα η πιο κρίσιμη εβδομάδα για το κυβερνών κόμμα, καθώς την Παρασκευή ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη όπου θα ανοίξει τα χαρτιά του για την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες. Αλλωστε θεωρείται πως το διάστημα μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές (είτε γίνουν τον Μάρτιο εξαιτίας της αδυναμίας εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας απο την παρούσα Βουλή είτε τον Σεπτέμβριο του 2000 με τη λήξη της τετραετίας) θα έχει όλα τα χαρακτηριστικά προεκλογικής περιόδου, γεγονός που η ίδια η κυβέρνηση ευνοεί".

    [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "η ελληνική πρόταση για την έγκριση νέου χρηματοδοτικού κανονισμού προς την Τουρκία θα εξετασθεί σε νέα κυβερνητική σύσκεψη υπο τον Πρωθυπουργό και το επόμενο Σαββατοκύριακο ο κ. Παπανδρέου θα την παρουσιάσει στο Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ που συνέρχεται στο Σααρισέλκε της Φινλανδίας. Ετσι η ελληνική κυβέρνηση ανοίγει την πόρτα της Ευρώπης στην Τουρκία, την οποία θα αναγνωρίσουν ως υποψήφια χώρα προς ένταξη, αρκεί οι εταίροι μας να δεχθούν την έκδοση δύο δηλώσεων με τις οποίες θα δεσμεύονται για σύνορα, Χάγη και ανεμπόδιστη ένταξη της Κύπρου".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "η ευαισθησία που έδειξε η Ελλάδα για το σεισμό δεν μπορεί να ερμηνευθεί με πολιτικές σκοπιμότητες είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζέμ. Την ίδια στιγμή προβληματισμός έχει δημιουργηθεί στην ελληνική κυβέρνηση για το ενδεχόμενο να συζητηθεί με την Τουρκία, η αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών".

    [5] Ελληνικές διακρίσεις

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "στο τέλος του περασμένου αιώνα η Ελλάδα, το 1896, βρέθηκε στο επίκεντρο του παγκόσμιου αθλητισμού με τη διοργάνωση των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Σήμερα στη δύση του 20ου αιώνα, η χώρα μας γνωρίζει την παγκόσμια αναγνώριση και για τις αθλητικές της επιδόσεις! Η ελληνική ομάδα που πήρε μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου της Σεβίλλης, κατέκτησε την τέταρτη θέση στον πίνακα των μεταλίων πίσω απο τα "μεγαθήρια" ΗΠΑ, Ρωσία και Γερμανία".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει οτι "οτι αρχίζει ωραία τελειώνει... ωραία. Το απέδειξε χθες ο Κώστας Γκατσιούδης. Πήρε βαθιά ανάσα, κοίταξε μακριά με το βλέμαμ του νικητή και προσγείωσε το ακόντιό του στα 89 μ. 18, χαρίζοντας ασημένια λάμψη στις καρδιές των Ελλήνων. Το έκτο και το τελευταίο μετάλιο για την Ελλάδα στο έβδομο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου της Σεβίλης. Ολοι θα το θυμούνται".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει οτι "ονειρεμένη παρουσία μας επεφύλαξαν οι Ελληνες πρωταθλητές σε αυτό το 7ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σεβίλλης. Η τέταρτη θέση στη γενική κατάταξη τα λέει όλα. Τα δύο χρυσά της Βούλας Τσιαμήτα (τριπλούν) και της Μιρέλλας Τζελίλη (ακόντιο), τα δύο ασημένια απο την Τασούλα Κελεσίδου (δίσκος) και τον Κώστα Γκατσιούδη (ακόντιο) και τα δύο χάλκινα απο την Ολγα Βασδέκη (τριπλούν) και την Κατερίνα Θάνου (100μ) έφεραν την ελληνική σημαία πίσω απο τις ΗΠΑ, Ρωσία (13) και Γερμανία (12) κάτι εξωπραγματικό για την ιστορία του ελληνικού κλασικού αθλητισμού. Η Ελλάδα απέδειξε το παγκόσμιο εκτόπισμά της".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Μήτσης), "αρχή παραμυθιού καλησπέρα σας. Γιατί αυτό που ζούμε όλοι μας αυτές τις μέρες σε τούτη εδώ τη χώρα, δεν είναι τίποτα άλλο απο ένα μαγευτικό ένα σύγχρονο παραμύθι, που πρωταγωνιστές του δεν είναι ούτε δράκοι ούτε μάγισσες ούτε βασιλοπούλες, αλλά οι σύγχρονοι "ημίθεοι" της Ελλάδας, τα "χρυσά" παιδιά του ελληνικού στίβου. Ενα τρελό - τρελό πανηγύρι έχει στηθεί απ'άκρη σ'άκρη σ'όλη τη χώρα, για να γιορταστούν οι μεγάλες επιτυχίες των δαφνοστεφανωμένων αθλητών μας. Επιτυχίες που μας έκαναν υπερήφανους και απέδειξαν περίτρανα πως η χώρα που γέννησε τον Ολυμπισμό δεν έχει μόνο ένδοξο παρελθόν, αλλά και λαμπρό παρόν και ελπιδοφόρο μέλλον".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ριζος) προσθέτει οτι "στην κορυφή του κόσμου υψώθηκε και πάλι σημαία ελληνική. Ο Κώστας Γκατσιούδης, ο μόνιμος πρωταγωνιστής στα δύο τελευταία παγκόσμια πρωταθλήματα, το "αστέρι" του ελληνικού ακοντισμού, ανέβηκε και παλι στο βάθρο των νικητών, όπως και στο "Αθήνα '97". Μόνο που αυτή τη φορά στη Σεβίλλη βρέθηκε ένα σκαλοπάτι πιο ψηλά, κάνοντας ένα εκπληκτικό φινάλε για την Ελλάδα, στην τελευταία μέρα του 7ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος".

    [6] Αρθρο Πάγκαλου

    Τη στάση που τηρούν "γκραικύλοι" και "ανιστόρητοι" για το ζήτημα των κοινοτικών κονδυλίων προς την Τουρκία, καταγγέλει ο Θόδωρος Πάγκαλος. Σε άρθρο του στα ΝΕΑ, ο κ. Πάγκαλος τονίζει οτι οι προχειρότητες και οι αυτοσχεδιασμοί είναι δυνατόν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά. Επισημαίνει πως τα τελευταία χρόνια επανειλημμένα έχουμε προβεί σε μονομερείς κινήσεις καλής θέλησης προς την Τουρκία, χωρίς ανταπόκριση όμως. Υποστηρίζει πώς η Ελλάδα πρέπει όχι μόνο να εγκρίνει μα και να προωθήσει τη χορήγηση έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας "αλλά ώς εδώ".

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 30 August 1999 - 8:26:40 UTC