Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-08-27

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 27/08/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Χρηματιστήριο
  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] Οικονομική πολιτική
  • [5] Τουρκία - Σεισμός
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Χρηματιστήριο - Διορθωτική πτώση

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, η πορεία του Χρηματιστηρίου και ο σεισμός στην Τουρκία είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ασφαλίζουν τους ασφαλισμένους! Νέα "εισπρακτικά" κόλπα της κυβέρνησης.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Μαφίες: Ρωσική - Αλβανική αλωνίζουν στην Ελλάδα με προσβάσεις στις Αρχές.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Γιωργάκη ως εδώ. Βέτο πρωθυπουργού. Του χρεώνει για "ίδιον όφελος" στα μεγάλα θέματα της χώρας.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Ξεκινά ο τζόγος των παραγώγων. Απο σήμερα ο ριψοκίνδυνος θεσμός για υψηλές αποδόσεις στη Σοφοκλέους.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Υποδοχή με μαύρες σημαίες. "Εκπλήξεις" ετοιμάζουν στον πρωθυπουργό στα εγκαίνια της ΔΕΘ.

    Η ΑΥΓΗ: Τα δημόσια έσοδα επιτρέπουν ελαφρύνσεις, ενώ ο Σημίτης επιμένει στον μονόδρομο.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Προβοκάτσια κατά Σημίτη στήνουν ΝΔ και ΚΚΕ.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ενα τρίς δρχ για ΙΧ σε επτά μόλις μήνες! Εντυπωσιακά ρεκόρ δεν σημειώνει μόνο το Χρηματιστήριο...

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Δεν θα χάσω μέρα. Τον Μάρτιο θα είμαι πρωθυπουργός. Ο Καραμανλής φωτίζει τις πολιτικές εξελίξεις.

    ΕΘΝΟΣ: Τα 2.671 ονόματα δασκάλων και νηπιαγωγών που παίρνουν απόσπαση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Πάρτυ σατανιστών στο Ιερό των Μεγάλων Θεών. Μαζεύονται στη Σαμοθράκη για να "γιορτάσουν" την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σχέδιο εξαπάτησης για το Βέτο. Ούτε οι Τούρκοι δεν θα προέβαιναν σε τέτοιες ενέργειες για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τζόγος και με τους αξιωματικούς. Η κυβέρνηση μέσω Σοφοκλέους υπόσχεται να λύσει το στεγαστικό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Σεβντάς για την Ελλάδα. Τούρκοι: αγάπες, λουλούδια και ανοίγματα.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Μομφή Βάσως κατά Σημίτη για τους "Ελεγκτές". Αναμένεται να εκφράσει τη δυσφορία της σήμερα στο Μαξίμου.

    ΕΣΤΙΑ: Η προοπτική της Σοφοκλέους. Βάσει της λογικής και των πιθανοτήτων.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Προκαταβολή παροχών... Μόνον 300 δις για φέτος, αλλά η προεκλογική ρητορεία θα εκτείνεται έως το 2006 και στα 15 τρις δρχ του Σαντέρ(!)

    Ο ΛΟΓΟΣ: "ΒΕΤΟ" εκ των έσω... "Σάρκα και οστά" παίρνει η πρωτοβουλία Παπανδρέου για την χρηματοδότηση της Τουρκίας.

    ΤΑ ΝΕΑ: Διαφάνεια με 3 μέτρα στη Σοφοκλέους. Τι λέει ο πρόεδρο του Χρηματιστηρίου.

    ΝΙΚΗ: Πάμε για άρση του βέτο; Μεθοδεύονται διαδικασίες στην ΕΕ παραμερισμού του.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πρωτοβουλία σωτηρίας του δημόσιου χαρακτήρα της ΕΥΔΑΠ.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ξέπλυναν 13,1 τρις. Οργιάζουν οι ξένοι μαφιόζοι στην Ελλάδα σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Βούλιαξε στις αναβολές ο πολιτισμός στη Θεσσαλονίκη.

    [2] Χρηματιστήριο

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν οτι "τρία μέτρα που αποσκοπούν στην ενίσχυση της διαφάνειας ετοιμάζουν το Χρηματιστήριο και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Τα μέτρα αυτά αφορούν τη δημιουργία ενός συνολικού πλαισίου για τις υποχρεώσεις των εταιριών, την κωδικοποίηση της χρηματιστηριακής νομοθεσίας και προειδοποίηση των επενδυτών για "περίεργες" μετοχές".

    To BHMA αναφέρει οτι "στη σημερινή πρεμιέρα του Χρηματιστηρίου Παραγώγων στρέφονται τα βλέμματα της χρηματιστηριακής αγοράς. Αν και το ενδιαφέρον που συγκεντρώνει η λειτουργία του νέου Χρηματιστηρίου είναι μεγάλο, η συναλλακτική δραστηριότητα στο ΧΠΑ δεν θα είναι συγκρίσιμη σε αυτό το στάδιο με αυτήν της Σοφοκλέους".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "σε διελκυστίνδα μεταξύ των "βαριών χαρτιών" και της περιφέρειας εξελίσσονται οι τελευταίες συνεδριάσεις της Σοφοκλέους. Χθες επικράτησαν οι μετοχές μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) σημειώνει οτι "πτωτικές τάσεις επικράτησαν στη χθεσινή συνεδρίαση, στη διάρκεια της οποίας ο δείκτης ξεκίνησε με μικρά κέρδη, τα οποία διαδέχθηκαν οι ζημίες που μεγάλωναν σταδιακά, υπερβαίνοντας το 2%".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει οτι "σε οργασμό βρίσκεται απο τις 10.30 το πρωί το Χρηματιστήριο Παραγώγων Αθηνών που άνοιξε επίσημα τις πύλες του σήμερα, καθ' όλα έτοιμο να υποδεχθεί τους πρώτους "ριψοκίνδυνους" επενδυτές που θα θελήσουν να τοποθετηθούν σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης επί του δείκτη FTSE/ASE-20".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ υπογραμμίζει οτι "στο στάδιο της ωρίμασης μπαίνει η κεφαλαιαγορά με τη σημερινή δειλή έναρξη του Χρηματιστηρίου Παραγώγων, το οποίο αρχικά θα διαθέτει ένα προϊόν με τον δείκτη FTSE/ASE-20. Ο δείκτης FTSE/ASE-20 αποτελείται απο 20 μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης και εμπορευσιμότητας και έχει κατασκευασθεί επο εταιρία που συνδέεται με τους Financial Times. Το Χρηματιστήριο Παραγώγων ξεκινά με 20 μέλη - τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρίες - και η εκκαθάριση των πράξεων θα γίνεται την ίδια μέρα απο εταιρία εκκαθάρισης".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "τα παντα έχουν γραφή τις τελευταίες ημέρες για την άνοδο των τιμών στην Σοφοκλέους όπου χθες σημειώθηκε κάμψις 1,94% και ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 5.122 μονάδες. Πολλοί αναλυταί προεξοφλούν οτι ο δείκτης θα υπερβή τις 6.000 μονάδες, όταν προ ολίγων εβδομάδων οι ίδιοι προέβλεπαν "διόρθωση" στα επίπεδα κάτω των 4.500 μονάδων".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει οτι "πρόταση για κοινοτική χρηματική βοήθεια ανασυγκρότησης των υποδομών της Τουρκίας, λόγω του πρόσφατου καταστροφικού σεισμού θα υποβάλει το άτυπο συμβούλιο υπουργών εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ επισημαίνει οτι "σοβαρό πρόβλημα στις σχέσεις πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτειρκών βρίσκεται σε εξλέλιξη με αφορμή τους "επικίνδυνα επιπόλαιους χειρισμούς" του Γ. Παπανδρέου που εκθέτουν τη χώρα καθώς και την "προσωπική επιλογή του" να άρει η Ελλάδα το βέτο στη χρηματοδότηση της Τουρκίας απο την ΕΕ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "η άρση ή μη της αρνησικυρίας στις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις προς την Τουρκία συνεχίζει να βρίσκεται στην κορωνίδα της πολιτικής επικαιρότητας και να πυροδοτεί εντάσεις στα εσωτερικά των δύο μεγάλων κομμάτων. Ο κ. Παπανδρέου τις αμέσως επόμενες μέρες θα ξεκινήσει συνομιλίες με αρχηγούς ή εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων ώστε να επιτύχει διακομματική συνέναιση. Πάντως ο Γ. Παπανδρέου φέρεται αποφασισμένος να αλλάξει την πολιτική στο θέμα του βέτο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει οτι "με ένα πολιτικό και νομικό τέχνασμα η κυβέρνηση Σημίτη με τις προτάσεις που θα καταθέσει στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στη Σαρισέλκα της Φινλανδίας ουσιαστικά θα ακυρώσει το ελληνικό βέτο θα γεμίσει με αυρωπαϊκά χρήματασ τα τουρκικά ταμεία και τυπικά πλέον θα δηλώνει οτι διατηρεί τις επιφυλάξεις της για τον πρώτο και δεύτερο χρηματοδοτικό κανονισμό".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "νέο χρηματοδοτικό κανονισμό για την ενίσχυση της Τουρκίας θα προτείνει στο Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ το επόμενο Σαββατοκύριακο ο υπουργός εξωτερικών Γ. Παπανδρέου ο οποίος θα υπερκαλύψει τα κονδύλια τα οποία παραμένουν παγωμένα λόγω του ελληνικού βέτο. Ετσι το ελληνικό βέτο μένει τελικά χωρίς αντικείμενο καθώς οι παγωμένες χρηματοδοτήσεις θα χορηγηθούν στην Τουρκία υπό την μορφή του νέου κανονισμού".

    [4] Οικονομική πολιτική

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υπογραμμίζει οτι "παροχές "στα όρια των δυνατοτήτων της οικονομίας" συνολικού ύψους περίπου 300 δισ. δρχ. θα εξαγγείλει απο τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης υιοθετώντας τις προειδοποιήσεις τόσο του οικονομικού επιτελείου όσο και της Τραπέζης της Ελλάδος για λελογισμένες παροχές κατά το εκλογική και συνάμα μεταβατικό ως προς την ΟΝΕ προσεχές έτος.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ επισημαίνει οτι "με κερδισμένους και χαμένους αναμένεται να λήξει σήμερα η "μάχη" των υπουργείων για την κατανομή των 15 τρισ. δραχμών απο εθνικούς και κοινοτικούς πόρους που προβλέπει το Γ' Κοινοτικό Πλάισιο Στήριξης. Στην προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση της διευρυμένης Κυβερνητικής Επιτροπής, υπο την προεδρία του Κ. Σημίτη αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις οι οποίες δεν πρόκειται να απέχουν πολύ απο την πρόταση στην οποία κατέληξε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι "σήμερα αναμένεται να αποφασίσει τελεσίδικα η κυβερνητική επιτροπή το "πακέτο" όλων των οικονομικού περιεχομένου μέτρων, που θα ανακοινώσει επίσημα στην ομιλία του στις 3 Σεπτεμβρίου στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης".

    Η ΑΥΓΗ τονίζει οτι "ενω ο πρωθυπουργός υπερασπίζεται την πολιτική του μονόδρομου επικαλούμενος το στόχο της ΟΝΕ και προσανατολίζεται να εξαγγείλει στη ΔΕΘ περιορισμένες φορολογικές διαρρυθμίσεις οι υπάλληλοι των ΔΟΥ με στοιχεία τεκμηριώνουν οτι είναι ρεαλιστική η φορολογική ελάφρυνση των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων και η ριζική αλλαγή του φορολογικού συστήματος με στόχο να γίνει πιο δίκαιο και αποτελεσματικό".

    [5] Τουρκία - Σεισμός

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "η κυβέρνηση Ετσεβίτ προωθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου για αύξηση της φορολογίας στις επιχειρήσεις τους ελεύθερους επαγγελματίες, τα καύσιμα, τα τσιγάρα, τα αλκοολούχα ποτά... με το επιχείρημα οτι τα χρήματα θα διοχετευτούν στη "βοήθεια των πληγέντων απο το σεισμό".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει οτι "με έναν "μαγικό" τρόπο κάθε ημέρα ο απολογισμός των θυμάτων απο το φοβερό σεισμό της περασμένης εβδομάδας αντι να αυξάνεται μειώνεται. Το Γραφείο Κρίσης που ελέγχεται απο τον πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ ανακοίνωσε χθες οτι ο αριθμός των νεκρών ειναι 13.009 και απέδωσε τις προσθαφαιρέσεις των θυμάτων στους τοπικούς αξιωματούχους που δηλώνουν περισσότερες απώλειες για να λάβουν μεγαλύτερη βοήθεια".

    Σύμφωνα με την ΒΡΑΔΥΝΗ "η Τουρκία εξακολουθεί να μετρά τις πληγές της. Το Κέντρο Κρίσεως στην Αγκυρα έδωσε χθες στη δημοσιότητα νεώτερο απολογισμό των θυμάτων του καταστροφικού σεισμού. Την ίδια στιγμή ο Μπουλέντ Ετζεβίτ φωτογράφιζε ως εποδιοπομπαίο τράγο της εσφαλμένης καταμέτρησης των θυμάτων του σεισμού έναν υπάλληλο του Δήμου της Νικομήδειας, που οπως υποστήριξε ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων με την ελπίδα οτι ο δήμος του θα λάμβανε μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "επωφελούμενο της χαώδους κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μετά τον καταστροφικό σεισμό το κοινοβούλιο της γείτονος ενέκρινε χθες ένα σημαντικό νομοσχέδιο για τις συντάξεις που αυκξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης κατά 13 χρόνια για τις γυναίκες και 10 για τους άνδρες. Η ανείπωτη τραγωδία. οι δεκάδες χιλιάδες νεκροί, η πείνα και κυρίως οι επιδημίες δεν ταλανίζουν τους Τούρκους πολιτικούς που ασφαλείς στα αντισεισμικά γραφεία τους δεν φαίνεται να έχουν εικόνα της πραγματικής κατάστασης".

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει οτι "ένα δεύτερο πακέτο οικονομικής βοήθειας προς τους σεισμοπαθείς της Τουρκίας, ύψους δυο εκατομμυρίων ευρω αποδέσμευσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το αποδεσμευθέν ποσό θα διαθέτει για την προμήθεια και αποστολή στην Τουρκία σκηνών, κουβερτών, ιατρικών εφοδίων, κινητών μαγειρείων και εξοπλισμού για τον καθαρισμό του νερού".

    (Ι. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η διορθωτική πτώση τιμών στο Χρηματιστήριο, οι θετικές εξελίξεις στην αγορά ομολόγων, τα κέρδη των εισηγμένων εταιριών. και η νέα χρηματιστηριακή αγορά των παραγώγων είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού.

    ΕΞΠΡΕΣ: ``Εσοδο "λαχνός" 250 δισ. δραχμών οι φόροι από το Χρηματιστήριο. ''

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ``Εγγύηση ανόδου ο υψηλός τζίρος στη Σοφοκλέους. ''

    ΚΕΡΔΟΣ: ``Τρίμηνο ανακοινώσεων μεγάλων συγχωνεύσεων - Χρηματιστήριο: "Παρανθέσεις" στην άνοδο οι διορθωτικές κινήσεις. ''

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ``Υγιής πτώση με κέρδη για τους πολλούς - Αλλαξαν κατεύθυνση οι προτιμήσεις των επενδυτών. ''

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ``Πιέζουν τον δείκτη με ρευστοποιήσεις κερδών - Η αγορά αναζητεί σημείο ισορροπίας. ''

    [7] Χρηματιστήριο - Διορθωτική πτώση

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει: ``Για υγιή αντίδραση κάνουν λόγο οι περισσότεροι παράγοντες της κεφαλαιαγοράς, σχολιάζοντας τη χθεσινή υποχώρηση του δείκτη κατά 1,94%, εξέλιξη που δεν αλλάζει τη θετική εικόνα της Σοφοκλέους. Πάντως, και στη χθεσινή συνεδρίαση η πλειοψηφία των τίτλων κινήθηκαν ανοδικά προς την αντίθετη δηλ. κατεύθυνση από τον γενικό δείκτη και τα blue chips. ''

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 27 August 1999 - 9:00:23 UTC