Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-08-16

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 16/08/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Χρηματιστήριο
  • [3] Χωροταξικό νομοσχέδιο
  • [4] Οικονομική πολιτική
  • [5] Προεδρολογία
  • [6] Συνέντευξη Χριστοδουλάκη

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η πορεία του Χρηματιστηρίου, η οικονομική πολιτική, το χωροταξικό νομοσχέδιο και τα σενάρια για την προεδρολογία είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναικού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Προσοχή στους "καρχαρίες". Σοφοκλέους: την ώρα που ο δεικτης αγγίζει τις 5.000

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Πυροσβέστες μαϊμούδες. Το δις... εγκληματειν στο πολύπαθο Σώμα.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Φουλάρει εκλογές ο Σημίτης. Πήρε αποφάσεις- επιστρέφει σήμερα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Θα χτίζουν οι συνεταιρισμοί. Με το νόμο για το χωροταξικό σχεδιασμό.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Σαρωτικές αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ και στην κυβέρνηση. Αποφασισμένος ο Σημίτης να ξηλώσει υπουργούς και να αντικαταστήσει τα κεντρικά κομματικά στελέχη.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Βλέπουν άνοδο του ελληνικού Χρηματιστηρίου για δύο ακόμη μήνες. Οι εκτιμήσεις έγκυρων ξένων επενδυτικών οίκων.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Βρώμικα παιχνίδια με τον θεσμό του Προέδρου. Πολιτικό θέατρο και επικίνδυνες ακροβασίες.

    ΕΘΝΟΣ: Νέοι όροι δόμησης σε όλη τη χώρα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Στον Αττίλα η Κύπρος με αντάλλαγμα το γκρέμισμα των Απριλιανών. Μετά απο 25 χρόνια η Πικρή Δικαίωση των όσων γράφαμε στην Ε. Ω. και σε βιβλία για τον ρόλο των πολιτικών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Προκλητική απουσία του πρωθυπουργού απο τις εορταστικές εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Μεγαλόχαρης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι νέοι μισθοί στο δημόσιο. Απο 3.860 εως 8.750 δρχ οι μηνιαίες αυξήσιες για το 2000.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ετοιμάζουν ξαφνικά 2 προϋπολογισμούς. Παροχές, αν εκλογές Μάρτιο. Σφίξιμο, αν όχι.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Οι 5 άσοι για νέα ρεκόρ στο Χρηματιστήριο. Ποιοί παράγοντες φέρνουν το δείκτη στις 5.000 μονάδες.

    ΕΣΤΙΑ: Γιατί σιωπά η Τράπεζα Ελλάδος; Σοβαρώτατες καταγγελίες και απο την "Καθημερινή".

    ΤΑ ΝΕΑ: Με 3 τρόπους θα γίνουν οι νέες ιδιωτικοποιήσεις. Ο Νίκος Χριστοδουλάκης μιλάει στα "ΝΕΑ".

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Μαθητές- όμηροι. 2.500 μετεξεταστέοι της Β'Λυκείου παρακολουθούν κανονικά μαθήματα στα... φροντιστήρια

    [2] Χρηματιστήριο

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "αιφνιδιαστικά και ενώ είχε αποκρυσταλλωθεί, στις βασικές γραμμές του ο προϋπολογισμός του 2000, με εντολή Παπαντωνίου συντάσσεται ένα δεύτερο σχέδιο. Η εμφάνιση του εναλλακτικού -και περισσότερο "σκληρού" - σεναρίου συνδέεται ευθέως με την πιθανή μετάθεση των εκλογών το φθινόπωρο του επόμενου έτους και όχι το Μάρτιο. Η εφαρμογή πάντως του ενός ή του άλλου πέραν του χρόνου των εκλογών θα έχει άμεση επίπτωση και στους φορολογούμενους".

    ΤΟ ΒΗΜΑ αναφέρει οτι "ευφορία στη Σοφοκλέους για τους επόμενους δύο μήνες προβλέπει στην τελευταία έκθεσή του για το ελληνικό Χρηματιστήριο ο έγκυρος διεθνής οίκος Warburg Dillon Read, ενώ η HSBC και η ABN-AMRO Bank διατυπώνουν επίσης θετικές προβλέψεις για την πορεία της Σοφοκλέους. Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον οτι οι εκτιμήσεις των έγκυρων αυτών διεθνών οίκων έρχονται σε μια περίοδο που ο Γενικός Δείκτης της Σοφοκλέους βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της ιστορίας του, στις 4.799,62 μονάδες".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "απο την παρελθούσα Πέμπτη, η "ΕΣΤΙΑ" έθεσε σειρά κρισίμων ερωτημάτων προς την Διοίκηση της Τραπέζης Ελλάδος, εν σχέσει πος τον ανεξήγητο τριπλασιασμό της τιμής της μετοχής της εντός ενός διμήνου, που αποδίδεται στις φήμες για επικείμενο "σπλίτ". Η δε "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", εφιλοξένησε στην έκδοση της Κυριακής εκτενές άρθρο για το ίδιο θέμα, με την υπογραφή "Οικονόμος".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει οτι "με ξέφρενη κούρσα προς τα πάνω χωρίς όριο ανόδου, μοιάζει πλέον η πορεία του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου. Ολες οι αναλύσεις των ειδικών της αγοράς προεξοφλούν νέα ρεκόρ στο επόμενο διάστημα. Τουλάχιστον 5 παράγοντες συγκλίνουν προς αυτό το αισιόδοξο σενάριο, με προεξάρχουσα τη μεγάλη διαθεσιμότητα ξένων κεφαλαίων, που "γοητεύονται" απο τις προσδοκίες κερδών για την πλειοψηφία των τίτλων της Σοφοκλέους".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) ισχυρίζεται οτι "ο θόρυβος για τις μετοχές - φούσκες φαίνεται να καταλαγιάζει σιγά - σιγά μπροστά στις μελλοντικές προοπτικές που ανοίγονται για το ελληνικό χρηματιστήριο".

    [3] Χωροταξικό νομοσχέδιο

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "αλλαγές στους όρους πολεοδόμησης και οικιστικής ανάπτυξης φέρνει το χωροταξικό νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή απο το ΥΠΕΧΩΔΕ. Καθιερώνονται τρείς κατηγορίες περιοχών όπου θα ισχύουν νέα κριτήρια για όρους, συντελεστές δόμησης και χρήσιες γής. Προβλέπονται γρήγορες διαδικασίες με συμμετοχή και ιδιωτών".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "βάσεις για θεμέλια σε οικοδομικούς συνεταιρισμόυς δημιουργεί το νομοσχέδιο για το χωροταξικό σχεδιασμό, καθώς ανοίγει το δόμο της ιδιωτικής πολεοδόμησης. Το νομοσχέδιο αυτό δίνει τις κατευθύνσεις για την οικοδόμηση εκτάσεων άνω των 100 στρεμμάτων με ειδικούς όρους. Παράλληλα, με τροπολογία στο ίδιο νομοσχέδιο, το οποίο βρίσκεται ήδη προς κύρωση στη Βουλή, θα "αποκαθίστανται" ταχύτερα (σύνδεση με τα δίκτυα Κοινής Ωφέλεις ) τα αυθαίρετα κτίσματα σε εκτάσεις που εντάσσονται στο σχέδιο πόλης"

    [4] Οικονομική πολιτική

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "σε πλήρες αδιέξοδο βρίσκεται η κυβέρνηση στη μάχη που δίνει για τη συγκράτηση του τιμάριθμου, μετά τις νέες πληθωριστικές πιέσεις που ασκήθηκαν στον τομεά των υγρών καυσίωμν. Μάλιστα, η επιπολαιότητα και η προχειρότητα με την οποία εργάζεται το οικονομικό επιτελείο είναι ολοφάνερη πια, απο την κατά 180 μοίρες αλλαγή πλεύσης που έκανε ο υπουργός Εθνικής Οικονομία ςστο θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στα τιμολόγια της ΔΕΗ και του ΟΤΕ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "θετικές ήταν για την πορεία της Χώρας προς την ΟΝΕ, είναι οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό, καθώ ςτον φέρουν τον Σεπτέμβριο, να βρίσκεται μόλις μια εκατοστιαία μονάδα απο το όριο που προβλέπεται για την είσοδο της χώρας στην Νομισματική Ενοποίηση. Οπως προκύπτει απο στοιχεία πυο έδωσε στη δημοσιότητα, η κοινοτική Στατιστική Υπηρεσία Eurostar τον Ιούλιο ο πληθωρισμός έτρεχε σε μέσα επίπεδα και με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 3,3% έναντι 3,6% τον Ιούνιο και 4,8% το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα".

    [5] Προεδρολογία

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, "αποστάσεις φαίνεται να τηρεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος απο τη συνεχιζόμενη "προεδρολογία", τα σενάρια και τα ονόματα των πιθανών διαδόχων του στο μέγαρο της οδού Ηρώδου Αττικού. Φανερά ενοχλημένος τόσο για την πρόωρη συζήτησ του θέματος όσο και για την εμπλοκή του ονόματός του σε κομματικές σκοπιμότητες, ο κ. Στεφανόπουλος δείχνει να μην "αγωνιά" για την ανανέωση της θητείας του".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει οτι "θα εκλεγεί και πάλι ο Κ. Στεφανόπουλος πρόεδρος της Δημοκρατίας ή τον Μάρτιο - στις 26 συγκεκριμένα- θα έχουμε τη διάλυση της Βουλής και πρόωρες εκλογές; το δίλημμα αυτό έχει θέσει εδώ και καιρό ο πρωθυπουργός, ανοίγοντας απο μόνος του την προεδρολογία, προτείνοντας και πάλι τον κ. Στεφανόπουλο, προκειμένου να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "η διακηρυγμένη θέση του ΠΑΣΟΚ για ανανέωση της θητείας του Κωστή Στεφανόπουλου σκοντάφτει στη διαφαινόμενη άρνηση των υπολοίπων κομμάτων να την υποστηρίξουν. Ο κ. Στεφανόπουλος είναι πικραμένος, αν και δεν το ομολογεί δημοσίως, απο τη στάση της ΝΔ και προσωπικά του Κώστα Καραμανλή".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει οτι "ανήμερο τον Δεκαπενταύγουστο και ένα εικοσιτετράωρο πριν απο την επιστροφή του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, η κυβέρνηση, ιδ του εκπροσώπου της Δημήτρη Ρέππα, πυροδότησε για μια ακόμη φορά τα σενάρια περί της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας τον προσεχή Μάρτιο. Αλλωστε, η "άκαιρη ανακίνηση " του θέματος έχει ξεκινήσει απο τον ίδιο τον πρωθυπουγό Κώστα Σημίτη και σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών παρατηρητών, η ενέργεια αυτή του πρωθυπουργού υπέκρυπτε πολιτικές σκοπιμότητες και κυρίως είχε στόχο την ανίχνευση των προθέσεων των υπόλοιπων κομμάτων επί του θέματος αλλά και τη δημιουργία τεχνητής έντασης στο εσωτερικό τους".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υπογραμμίζει οτι "μέτρα "εξεμενισμού" των κοινωνικών ομάδων που τον καταψήφισαν στις ευρωεκλογές και ευρύτατο ανασχηματισμό κουβαλά στις βαλίτσες του απο τη Σίφνο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε μια προσπάθεια να ξανακερδίσει το χαμένο "κοινωνικό πρόσωπο" της κυβέρνησης. Με τον τρόπο αυτό θα εγκαινιάσει μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο παραχολογίας, ρουσφετολογίας και ένοντων πολιτικών διαξιφισμών και πολιτικών αλλαγών".

    [6] Συνέντευξη Χριστοδουλάκη

    "Με τρείς τρόπους θα συνεχισθούν οι αποκρατικοποιήσεις μετά το 2000, αναφέρει σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης. Ο πρώτος είναι η μετοχοποίηση των επιχειρήσεων που εξυγιαίνονται, όπως τα ΕΛΤΑ, ο ΟΣΕ κ. α. Ο δεύτερος είναι η ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απο τις δημόσιες επιχειρήσεις όπως πχ οι εταιρίες μεταφορών του ΟΣΕ και η μετοχοποίηση των θυγατρικών εταιριών που θα ασκούν αυτές τις δραστηριότητες. Ο τρίτος αφορά την αξιοποίηση κρατικών δραστηριοτήτων που σήμερα λιμνάζουν, όπως είναι η εκμετάλλευση των ακινήτων του δημοσίου".

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 16 August 1999 - 10:08:40 UTC