Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-08-04

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 04/08/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνική οικονομία
  • [3] Φοροδιαφυγή
  • [4] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Αγορές ομολόγων-Πιέσεις

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η πορεία της ελληνικής οικονομίας και η φοροδιαφυγή απο ελέγχους ΣΔΟΕ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Φορο-σόου με... παλιά τεφτέρια. Κάθαρση στο... '89 κάνει τώρα ο Γιάννος.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Διακοπές και χάος. Εφυγαν για τα νησιά οι πολιτικοί αρχηγοί.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: "Σχέδιο Αιγαίο! ". Αποκάλυψη βόμβα: Στο φώς η μυστική επιχείρηση "Κρεντίτ-Σουίς-Φέρστ Μπόστον".

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: "Πλήρωσε" και η Γ'Λυκείου. Παταγώδης αποτυχία των εφετινών αποφοίτων, ευνοούνται οι παλαιοί υποψήφιοι.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Επικίνδυνη αύξηση της ραδιενέργειας. Θα πληρώσουμε ακριβά τους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας.

    Η ΑΥΓΗ: Εκτός ελέγχου ο UCK. Το Παρατηρητήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δικαιωμάτων των Τσιγγάνων καταγγέλλουν βιαιότητες στο Κοσσυφοπέδιο και ανικανότητα της KFOR.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Σαρωτικές αλλαγές στην κυβέρνηση εξαγγέλλει το Σεπτέμβριο ο Σημίτης.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Σχέδιο σωτηρίας για το Αιγαίο. Αλλαγές μεγάλης έκτασης στη ζωή των νησιών. Συγκοινωνίες, παιδεία, υγεία, αγροτουρισμός.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Θα χυθεί αίμα στο λιμάνι. Η ανεργία και η πείνα δεν κάνουν διακοπές στον Πειραιά.

    ΕΘΝΟΣ: Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους 58.000 που δεν θα μπούν φέτος σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, για τους 27.000 επανεξεταστέους της Β'Λυκείου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τσίμπησαν 7 δις και έγιναν... πουλόπουλος. Τεράστια φοροδιαφυγή απο 335 επιχειρήσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πρεμούρα υπουργών. Ο Σημίτης έφυγε για διακοπές, αλλά οι υπουργοί κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εφορία: εισπράξεις- εξπρές απο τραπεζικούς λογαριασμούς. Η νέα φορολογική δήλωση για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πάνε για διακοπές Σημίτης- υπουργοί, αλλά... Πατάνε γκάζι για εκλογές.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Κερδοσκοπικά παιχνίδια στην αγορά ομολόγων. Αυξάνεται επικίνδυνα η διαφορά με τα ευρωπαϊκά. Μεγάλη άνοδος επιτοχίου (1,16%) στη χθεσινή δημοπρασία 5ετών τίτλων.

    ΕΣΤΙΑ: Ασφυκτικά τα περιθώρια. Τέσσερεις μόνον μήνες κυβερνητικού έργου.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οι αριθμοί της επιτυχίας. Ενας στους δύο υποψηφίους διεκδικεί τις 70.000 θέσεις σε ΑΕΙ-ΤΕΙ.

    Ο ΛΟΓΟΣ: ΑΤιΜίες στους ταμίες. Στον "αέρα" 250.000 τραπεζοϋπάλληλοι την επόμενη επταετία.

    ΤΑ ΝΕΑ: Τα 163 Λύκεια με τις μεγαλύτερες επιτυχίες στις εξετάσεις της Β'τάξης.

    ΝΙΚΗ: Τεράστια φοροδιαφυγή. Βιομηχανία πλαστών και εικονικών τιμολογίων.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Να αποσυρθεί αμέσως το νομοσχέδιο των αντιυπαλληλικών ρυθμίσεων.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Φοροδιαφυγή 13 δις απο 335 εταιρίες. Εξέδιδαν πλαστά τιμολόγια. Εδρεύουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ταλαιπωρίας... συνέχεια για τους ασθενείς.

    [2] Ελληνική οικονομία

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει οτι " ισχυρές πιέσεις δέχθηκε χθές, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, η αγορά ομολόγων. Ελληνες και ξένοι θεσμικοί επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις με στόχο να εκμεταλλευτούν την αρνητική συγκυρία στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και να βρούν την ευκαιρία για τοποθετήσεις σε χαμηλότερα επίπεδα. Ανησυχητικά ήταν και τα αποτελέσματα της χθεσινής δημοπρασίας πενταετών τίτλων του Δημοσίου, με το επιτόκιο να ανεβαίνει κατά 1,16% σε σύγκριση με την προηγούμενη έκδοση".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει οτι "η συντηρούμενη αναστάτωση στις διεθνείς αγορές ομολόγων, που έχει την πηγή της στην αναμενόμενη νέα αύξηση των αμερικανικών επιτοκίνω, εγκυμονεί κινδύνους για την εγχώρια αγορά κρατικών τίτλων, η οποία ήδη δέχεται ισχυρές πιέσεις".

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "νέο άγχος εν μέσω θέρους για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και ειδικότερα τον υπουργό Ανάπτυξης αποτη νέα αύξηση των τιμών των καυσίμων που προκύπτει λόγω της αύξησης των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου παρά την πτωτική τάση που παρουσιάζει το δολάριο. Πάντως οι αυξήσεις των τιμών θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να πυροδοτηθούν νέες πληθωριστικές πιέσεις (οι οποίες έχουν επισημανθεί και απο το υπουργείο Εθνικής ΟΙκονομίας αλλά και απο την Τράπεζα της Ελλάδος".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "ο δωδεκάμηνος ρυθμός ανόδου του δείκτη ρευστότητας Μ4Ν που παρακολουθεί η Τράπεζα της Ελλάδος επεβραδύνθη τον παρελθόντα Ιούνιο και κινείται εντός των ορίων της ενδεικτικής προβλέψεως (7%-9%) για το τρέχον έτος. Η επιβράδυνσις αυτή εκφράζει την συγκράτηση της πιστωτικής επεκτάσεως προς τον ιδιωτικό τομέα τον Ιούνιο του 1999. Επίσης συνδέεται και με την σημαντική άντληση κεφαλαίων απο τις τράπεζες μέσω του Χρηματιστηρίου".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει οτι "ιδιαιτέρως δυσχερής έχει γίνει πλέον η προσπάθεια της κυβέρνησης για ταχεία αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού του δημοσίου, μετά τη διαρκώς εντεινόμενη αναταραχή στην αγορά ομολόγων. Τελευταίο και πιο ισχυρό κρούσμα η χθεσινή άνοδος των επιτοκίων των πενταετών ομολόγων απο το 6,12% στο 7,28%".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ισχυρίζεται οτι "εν αναμονή των δηλώσεων του "γκουρού" της παγκόσμιας Οικονομίας, η νευρικότητα που επικρατεί σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές επηρέασε και τη χώρα μας. Οι ξένοι επενδυτές προχωρούν σε μαζικές πωλήσεις ελληνικών ομολόγων και οι αναλυτές μιλούν για συνθήκες μίνι κρίσης. Η πίεση στην ελληνική αγορά αποτυπώθηκε στη χθεσινή δημοπρασία ομολόγων πενταετούς διάρκειας".

    Κατά τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Ρίζος), "φόβους να εκδηλωθούν στο προσεχές διάστημα νέες εστίες πρόκλησης διεθνών οικονομικών ανατραχών απο τις οποίες οι Ελληνες επενδυτές έχουν πικρή εμπειρία, κρύβει το αυξημένο κατά 1,16% επιτόκιο που διαμορφώθηκε χθές απο την "αγορά" στη δημοπρασία για την πώληση νέων 5ετών ομολόγων".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "στα ύψη εκτινάχθηκε το επιτόκιο των πενταετών ομολόγων, στη χθεσινή δημοπρασία, προκαλώντας έντονη ανησυχία στο υπουργείο Οικονομικών για τη δαπάνη των τόκων του φετινού και του επόμενου προϋπολογισμού".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ εκτιμά οτι "ρωγμές άρχισαν να εμφανίζουν και τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων. Οι διεθνείς πιέσεις οδηγούν στη σταδιακή άνοδο των επιτοκίων βάζοντας φωτιά στο όνειρο για την ομαλή προενταξιακή διαδρομή της χώρας".

    [3] Φοροδιαφυγή

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "τεράστιας έκτασης φοροδιαφυγή, με εικονικά και πλαστά φορολογικά στοιχεία, αποκαλύφθηκε και τεκμηριώθηκε ύστερα απο ελέγχους που διενήργησε πρόσφατα το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει οτι "πλαστά και εικονικά τιμολόγια ζήτησαν και έπαιρναν 335 επιχειρήσεις της Αθήνας και Θεσσαλονίκης απο 67 επιχειρήσεις οι οποίες δεν άσκησαν ποτέ καμιά εμπορική δραστηριότητα. Εγκέφαλος του κυκλώματος, που συνολικά εξέδωσε πλαστά τιμολόγια αξίας 7 δις δρχ ο Θεόδωρος Καλαμάρας, γνωστός στο ΣΔΟΕ και σε άλλες διοικητικές αρχές και απο παλαιότερη παράνομη δράση του. Οπερ αποδεικνύει οτι γνωστοί φοροφυγάδες και παραβαίνοντες τη φορολογική και ποινική νομοθεσία βρίσκονται εκτός φυλακών παρά το οτι έχουν γνωστή διεύθυνση και εμπορική δραστηριότητα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "μητρώο παραβατών, στο οποίο θα καταγραφούν όσοι έχουν εμπλακεί στην έκδοση ή λήψη εικονικών και πλαστών τιμολογίων συντάσσει και θα δώσιε σύντομα στη δημοσιότητα το ΣΔΟΕ. Με αυτό τον τρόπο η διοίκηση του ΣΔΟΕ εκτιμά οτι οι φορολογούμενοι και οι αρμόδιες αρχές θα προλαμβάνουν ή και θα καταστέλλουν εν τη γενέσει τους φαινόμενα φοροδιαφυγής με τη μέθοδο των πλαστών τιμολογίων".

    0 ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) με τίτλο "Φορο-Σόου με παλιά τεφτέρια" σημειώνει οτι "μεγάλη υπόθεση φοροδιαφυγής, που ξεπερνά τα 6,7 δις δρχ με τη χρήση πλαστών και εικονικών τιμολογίων, που χρονολογείται απο το 1989 μέχρι το 1997, αποκάλυψε χθές το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας".

    Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ, "μεγάλες και γνωστές επιχειρήσεις απο όλη την Ελλάδα ενέχονται σε σκάνδαλο φοροδιαφυγής με πλαστά και εικονικά τιμολόγια που φθάνει, μαζί με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, τα 13 δις δρχ όπως αποκάλυψε χθές το ΣΔΟΕ. Πάνω απο 300 επιχειρήσεις είχαν "στήσει" κύκλωμα "παραγωγής" πλαστών και εικονικών τιμολογίων με... εκδότη έναν ογδοντάχρονο απατεώνα".

    Κατά το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "στοιχεία - ψήγματα σε σχέση με το τεράστιο πρόβλημα της φοροδιαφυγής μέσω της έκδοσης πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων- έδωσε χτές στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο όμως απέφυγε και πάλι να παρουσιάσει ονόματα των επιχειρήσεων-παραβατών. Και ενώ το πρόβλημα παραμένει οξύ χωρίς μέχρι σήμερα να έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, ο αρμόδιος υπουργός Γ. Παπαντωνίου έσπευσε να μιλήσει για "αποφασιστικικότητα της κυβέρησης στον αγώνα για την πάταξη της φοροδιαφυγής και προστασία των ειλικρινά φορολογουμένων".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει οτι "μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή που ξεπερνά τα 13 δις δρχ (μαζί με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις) αποκάλυψε το ΣΔΟΕ ύστερα απο ελέγχους που έκανε σε 335 επιχειρήσεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, στην πλειοψηφία τους Ανώνυμες Εταιρίες. Παράλληλα κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας σημείωναν χθές οτι τα ονόματα των 335 επιχειρήσεων θα δημοσιευθούν τον Νοέμβριο με τους καταλόγους με τους φοροφυγάδες που δίνονται κάθε χρόνο στη δημοσιότητα μαζί με τον προϋπολογισμό".

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν οτι "καραμπινάτη" φοροδιαφυγή που υπερβαίνει τα 13 δις δρχ έκαναν 335 μεγάλες - κατά κύριο λόγο- επιχειρήσεις απο την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, οι οποίες καταχωρούσαν στα βιβλία τους εικονικά και πλαστά τιμολόγια αγορών για να "φουσκώσουν" τις δαπάνες τους και έτσι να μειώσουν τεχνητά τους φόρους (φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ) που ήταν υποχρεωμένες να καταβάλλουν".

    [4] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "μετά την προχθεσινή ανακοίνωση των βαθμολογιών που πέτυχαν οι 140.330 υποψήφιοι των φετεινών Γενικών Εξετάσεων κι αφού "πήραν φωτιά" τα... κομπιουτεράκια για τον υπολογισμό των αντίστοιχων μορίων, το μόνο που απομένει για να σιγουρευτούν οι υποψήφιοι αν και σε ποιό Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης εξασφαλίζουν μια θέση, είναι η γνωστοποίηση των φετεινών βάσεων, που σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, θα γίνει τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου".

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει τοι "με στόχο να περάσουν την τάξη όσο το δυνατόν περισσότεροι μαθητές απο τους 27.000 που απορρίθφηκαν στις εξετάσεις της Β Λυκείου και να απορροφηθούν σταδιακά στα ΑΕΙ και ΤΕΙ όλοι όσοι αποφοίτησαν εφέτος απο τη Γ Λυκείου, το υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται στη λήψη ευνοϊκών μέτρων που θα ανακοινωθούν τα μέν για τη Β Λυκείου στα τέλη του μήνα, τα δε για τους αποφοίτους στα τέλη του Σεπτέμβρη. Με τις ρυθμίσεις αυτές το υπουργείο Παιδείας ευελπιστεί οτι θα κυλήσει ομαλά η νέα σχολική χρονιά".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ, "αποφασισμένος να προχωρήσει η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση χωρίς αλλαγές που θα αλλοιώνουν τη φιλοσοφία της, εμφανίστηκε ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης τονίζοντας οτι το ως τώρα σύστημα απέτυχε. Παρά τις απειλές των καθηγητών για κινητοποιήσεις τον Σεπτέμβριο, ο κ. Αρσένης τόνισε οτι δεν πρόκειται να γίνει δεκτό το αίτημα μαθητών και καθηγητών για δεύτερη ευκαιρία στις τρείς τάξεις του λυκείου".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει οτι "ήδη η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση μετράει ένα χρόνο ζωής, ένα χρόνο εφαρμογής της στις κυριότερες αλλαγές που επέφερε στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Οπότε η αποτίμηση της μέχρι τώρα πορείας της μπορεί να γίνιε με μεγαλύτερη ευκολία και να καταδείξει με σαφήνεια τα "θολά" της σημεία χωρίς τα όσα ειπωθούν να αποτελούν κινδυνολογίες. Η αποτίμηση λοιπόν του έργου της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης για έναν χρόνο, αν και εξαρχής τα σημάδια δεν ήταν ευοίωνα, δεν είναι διόλου ενθαρρυντική".

    (Γ. Π.)

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πιέσεις που δέχονται οι αγορές ομολόγων, η άντληση κεφαλαίων ύψους τριών τρισ. δρχ από το Χρηματιστήριο, η ολοκλήρωση της διαδικασίας απόκτησης του ελέγχου της Τρ. Εργασίας και η άνοδος των επιτοκίων στη δημοπρασία των 5ετών ομολόγων είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΕΞΠΡΕΣ: ``Προβλέψεις ανόδου των επιτοκίων και τακτική φυγής από τα ομόλογα. ''

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ``Ισχυρή πίεση στις αγορές ομολόγων - Αναμενόμενη η χθεσινή άνοδος επιτοκίων. ''

    ΚΕΡΔΟΣ: ``Εισαγόμενη κρίση στην αγορά ομολόγων - Δημοπρασία: Μεγάλη άνοδος επιτοκίων στα 5ετη. ''

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ``Ζητούν 3 τρισ. από τη Σοφοκλέους - 1 τρισ. από 44 νεοεισερχόμενες και 2 τρισ. από αυξήσεις Μ/Κ. ''

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ``Προσδοκίες ανάκαμψης στη χρηματιστηριακή αγορά - Ενδείξεις βελτιώσης του κλίματος. ''

    [6] Αγορές ομολόγων-Πιέσεις

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι: ``Το ενδεχόμενο αυξήσεως των αμερικανικών επιτοκίων αλλά και η ασθενής αίσθηση ότι μπορεί να υπάρξει αύξηση και στα ευρωπαϊκά επιτόκια, επιτείνουν την "αναστάτωση" στη χρηματαγορά. Οι τελευταίες κινήσεις ποδηγετούνται από την αντίληψη ότι συμφέρει η πώληση τίτλων για τοποθέτηση αργότερα του προϊόντος της ρευστοποίησης σε υψηλότερες αποδόσεις. ''

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 4 August 1999 - 11:35:36 UTC