Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-07-21

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 21/07/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [02] Παιδεία
  • [03] Κυπριακό
  • [04] Οικονομία

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, το Κυπριακό και η πορεία της οικονομίας είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση): Νέρων με... παπάκι! 23χρονος οικοδόμος.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): "Litton": Τζέϊμς Μποντ και Χρυσοδάκτυλοι.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Υποπτες παρτίδες τροφίμων. Οι διοξίνες επιστρέφουν.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Συνενόχους θέλει ο Αρσένης για την μεταρρύθμιση.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Οι αυξήσεις στις Ενοπλες Δυνάμεις.

    Η ΑΥΓΗ: Το φθινόπωρο των σχολείων φοβίζει την κυβέρνηση.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ευρωπαϊκό μεγαθήριο "χτυπάει" την Εμπορική.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Απασχολημένος ο κ. Σημίτης. Θυμωμένος ο κ. Καραμανλής.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Χαμός στη Παιδεία.

    ΕΘΝΟΣ: Αγώνας δρόμου για να ανοίξουν ομαλά τα σχολεία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ποιό "σαϊνι" έδωσε το Ζάππειο στους Σαηεντολόγους;

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μαχαίρια στους συνταξιούχους. Βάζουν χέρι στην τσέπη τους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Λύκεια: Οι μαθητές χάνουν και τον Σεπτέμβριο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Παιδεία: "Μάκη πρόσεχε τον... Σεπτέμβρη".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Αλμα του Ευρώ εκτινάσσει στα ύψη τη δραχμή.

    ΕΣΤΙΑ: Πλήρες χάος με την Παιδεία.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Θερμός Σεπτέμβριος για την Παιδεία.

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Εκπτωση" στην ευαισθησία. Ο Αρσένης εμφανίστηκε ανυποχώρητος.

    ΤΑ ΝΕΑ: Το "τοπ 990" της αλβανικής μαφίας στα χέρια της ΕΛΑΣ.

    ΝΙΚΗ: Διεθνής "τρομοκράτης". Ο Ετζεβίτ αγνοεί τη διεθνή νομιμότητα.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Εμμονή στο διωγμό εκπαίδευσης και μόρφωσης.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Πλαφόν στη βενζίνη. Επιβλήθηκε σε 12 περιοχές.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Δεν κάνει εκπτώσεις ο Γεράσιμος.

    [02] Παιδεία

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "Σε αγώνα δρόμου έχει αποδυθεί η κυβέρνηση για να εξασφαλίσει ενα ομαλό ξεκίνημα του νέου εκπαιδευτικού έτους και να αποφευχθούν οι απεργίες και οι καταλήψεις που δημιούργησαν το περσινό εκρηκτικό κλίμα. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης επιστρατεύει κομματικά στελέχη και συνδικαλιστές του χώρου, ώστε να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ σημειώνει οτι "σκολουθώντας την ίδια τακτική που είχε επιλέξει και την περίοδο της έξαρσης των καταλήψεων, ο υπουργός Παιδείας αναζητεί και πάλι συνενόχους για να μην εισπράξει μόνον αυτός την αγανάκτηση της κοινής γνώμης για να αποτελέσματα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά οτι "στις τεράστιες απώλειες της προηγούμενης χρονιάς θα προστεθεί και ολόκληρος ο φετινός Σεπτέμβριος. Τα μαθήματα στα Λύκεια υπο τις καλύτερες προϋποθέσεις, δεν πρόκειται να αρχίσουν νωρίτερα απο τις 27 Σεπτεμβρίου. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση φοβάται νέο κύμα αναταραχής στα σχολεία και ο κ. Σημίτης ζήτησε απο τον κ. Αρσένη να βελτιώσει τις σχέσεις του με την εκπαιδευτική κοινότητα".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει οτι "σε μια κακότεχνη προσπάθεια εξωραϊσμού της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της και διασκέδασης της αυξανόμενης αγανάκτησης μαθητών και γονιών, κατέφυγε χθες η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Παιδείας. Ουσιαστικά, όμως, έκανε φανερή την εμμονή της να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο".

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει οτι "το γεγονός οτι η επαιδευτική μεταρρύθμιση δεν έχει κοινωνικά ερείσματα παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός Παιδείας. Ο κ. Αρσένης μπροστά στα αδιέξοδα που δημιουργεί η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και ενόψει θερμού φθινοπώρου στα σχολεία ζήτησε την κινητοποίηση των κομματικών δυνάμεων για τη στήριξη των αλλαγών".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ "απο τώρα "παίρνει τα μέτρα της" η κυβέρνηση επιχειρώντας να προλάβει ενδεχόμενη νέα αναταραχή στην εκπαίδευση με τη νέα σχολική χρονιά. Ο Αρσένης πάντως δήλωσε οτι δεν θα γίνουν αλλαγές αν και αποφάσεις θα ληφθούν μετά τη συγκέντρωση όλων των στοιχείων".

    Η ΕΣΤΙΑ υπογραμμίζει οτι "ένα είναι το συμπέρασμα μετά το πρώτο έτος της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης: Παρά το γεγονός οτι αρκετά απο τα μέτρα που περιλαμβάνει είναι πράγματι προς την ορθή κατεύθυνση, η εφαρμογή τους εστέφθη με πλήρη αποτυχία".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει οτι "θερμό προοιωνίζεται το φθινόπωρο για την Παιδεία, καθώς εμφανίζονται οι επιδράσεις της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και αποκαλύπτεται η κεκαλυμμένη μέχρι πρότινος γύμνια του εκπαιδευτικού συστήματος".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι ``η περίοδος των εκπτώσεων είναι για τα καταστήματα`` δήλωσε χθες ο υπουργός Παιδείας κ. Γεράσιμος Αρσένης, καθιστώντας σαφές ότι δεν θα γίνει καμία απολύτως αλλαγή στο βασικό περιεχόμενο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης - δίνοντας με τον τρόπο αυτό οριστική απάντηση στα δημοσιεύματα και τις φήμες των τελευταίων ημερών, που ήθελαν ``εκπτώσεις`` στην ακολουθούμενη εκπαιδευτική πολιτική``.

    [03] Κυπριακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "με την ευκαιρία της μαύρης επετείου της εισβολής ο πρωθυπουργός του "Αττίλα" Μπουλέντ Ετζεβίτ, επέστρεψε χθες στον τόπο του εγκλήματος για να τιμήσει μαζί με τον Ραούφ Ντενκτάς τις τουρκικές ορδές που έσπειρας τον τρόμο και τον θάνατο στη Μεγαλόνησο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει οτι "αρχιβρυκόλαξ στον χορό των βρυκολάκων χθες στα κατεχόμενα ο σημερινός πρωθυπουργός και πρωθυπουργός του Αττίλα Μπ. Ετζεβίτ πανηγύριζε χθες μαζί με τον Ρ. Ντενκτάς για τη γιγάντωση σε "ρωμαλέο νέο" του αιμοσταγούς προϊόντος της εισβολής του '74 και της απο τότε δουλείας της Β. Κύπρου. Πέραν όμως των πανηγύρεων στην άνωθεν της "πράσινης γραμμής" ρημαγμένη γη των Τούρκων κατακτητών και των "κουβαλητών" - εποίκων προείχε το πολιτικό σκέλος, δηλαδή η προτεραιότητα της Αγκυρας για παντί τρόπω συντήρηση των τετελεσμένων".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει οτι "το πακέτο των ελληνοτουρκικών διαφορών και το Κυπριακό δεν αποκλείεται να συζητήσουν σύντομα ο πλανητάρχης Μπιλ Κλίντον και ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στο Σαράγιεβο για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων στις 30 Ιουλίου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) σημειώνει οτι "στο τραπέζι με θέμα το Κυπριακό αναμένεται να καθίσουν στις 30 Ιουλίου ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης και ο Τούρκος ομόλογός του, Μπουλέντ Ετζεβίτ, στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης που πραγματοποιείται στο Σεράγεβο για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων".

    Η ΝΙΚΗ υπογραμμίζει οτι "απο τα κατεχόμενα το προϊόν των ενεργειών του τον Ιούλιο του '74 ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπ. Ετζεβίτ εμφανίστηκε για μια ακόμα φορά προκλητικός αναφερόμενος στον Αττίλα ως "επιχείρηση ειρήνης" που οφέλησε Τουρκοκύπριους, Ελληνοκύπριους και συνέβαλε στην αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα".

    Σύμφωνα με την ΒΡΑΔΥΝΗ "με απειλές και προκλήσεις συνόδευσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ την επιστροφή του στον τόπο του εγκλήματος στην κατεχόμενη Κύπρο, στην οποία πραγματοποίησε παράνομη επίσκεψη για να συμμετάσχει στους "εορτασμούς" της μαύρης επετείου της εισβολής του "Αττίλα" στη Μεγαλόνησο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ριζου) ισχυρίζεται ότι ``μετά τις συνεχείς προκλήσεις των Τούρκων, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου άφησε στην άκρη την έστω και συγκρατημένη αισιοδοξία του για την πορεία του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Η κυβέρνηση έμεινε και πάλι εκτεθειμένη και έδειξε σημεία υποχωρητικότητας αφού συμμετέχει στον διάλογο αυτό με καλή πίστη, ενώ οι Τούρκοι δεν έχουν μετακινηθεί καθόλου από τι ςπάγιες θέσεις τους``.

    ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν ότι ``Ετζεβίτ και Ντενκτάς ξεκαθάρισαν χθες ότι δεν συζητούν καμιά φόρμουλα για το Κυπριακό εάν δεν αναγνωρισθεί το ψευδοκράτος. Παράλληλα, απέρριψαν την πάγια θέση της διεθνούς κοινότητας για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, εμμένοντας στη συνομοσπονδία``.

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι ``ημέρα των μεγάλων αντιθέσεων για την Κύπρο η χθεσινή 25η επέτειος της τουρκικής εισβολής στη Μεγαλόνησο το 1974. Στις ελέυθερες περιοχές έγιναν δεήσεις για τους πεσόντες και παρακλήσεις για την ανεύρεση των αγνοουμένων. Στα Κατεχόμενα υποδέχθηκαν με ζουρνάδες τον ``πορθητή`` της Κύπρου, τον σημερινό πρωθυπουργό κ. Μπουλέντ Ετζεβίτ, ο οποίος από την ίδια θέση πριν από 25 χρόνια έδινε τη διαταγή για την απόβαση των τουρκικών στρατευμάτων στις ακτές της Κερύνειας``.

    [04] Οικονομία

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ``νέα σημαντική αύξηση του επιτοκίου των ομολόγων σημειώθηκε χθες, προκαλώντας ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος διόγκωσης των δαπανών για την αποπληρωμή τόκων εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους της χώρας, στα επόμενα χρόνια``.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υπογραμμίζει ότι ``τα επόμενα βήματα τη νομισματικής πολιτικής μελετά η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος προκειμένου να αντιμετωπίσει επιτυχώς τα ζητήματα που συνδέονται με την αύξηση της καταναλωτικής πίσης, τη μείωση των επιτοκίων και τη σταδιακή διολίσθηση της δραχμής, από το φθινόπωρο``.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ σημειώνει ότι ``οι θετικές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας, σε συνδυασμό με τη μετακίνηση κεφαλαίων από τις ΗΠΑ προς τις κεφαλαιαγορές της Ευρώπης και της Ιαπωνίας προκάλεσαν χθες μεγάλη πτώση του δολαρίου έναντι του ευρώ και του γιεν. Η άνοδος του ευρώ συμπαρέσυρε και τη δραχμή, η οποία ενισχύθηκε κατά 7 δρχ. (ποσοστό 2%) έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Η εξέλιξη αυτή -εάν δεν αποδειχθεί παροδική- εκτιμάται ότι θα έχει θετικό αντίκτυπο στις τιμές των καυσίμων, αφού μετριάζονται οι επιπτώσεις από την άνοδο στις διεθνείς τιμές``.

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 21 July 1999 - 8:42:40 UTC