Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 19 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-07-16

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 16/07/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Αλβανός απαγωγέας
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Ελληνοτουρκικά
  • [5] Ελλάδα - Γιουγκοσλαβία
  • [6] Ανασυγκρότηση Βαλκανίων

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η αστυνομική επιχείρηση κατά του Αλβανού απαγωγέα, οι συνομιλίες Ντράσκοβιτς στην Αθήνα, τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση): Επιτέλους!

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζο): Βόμβα στον Ερυθρό Σταυρό.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ο φαντάρος καθάρισε για την κυβέρνηση.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Προσωρινή ανακούφιση.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ο ηρωας που άρπαξε τη χειροβομβίδα.

    Η ΑΥΓΗ: Ανακούφιση για τους ομήρους.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Το κόλπο Λάτση με την Τράπεζα Κρήτης.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Η "αλβανική μαφία" μοιράζει τα Βαλκάνια.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Διώξτε τους.

    ΕΘΝΟΣ: Επιχείρηση μορφέας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο πρόεδρος του ΕΕΣ παίζει με τις λέξεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ολο το σχέδιο εξουδετέρωσης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ηρωας ο στρατιώτης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μπαμ και κάτω.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Εκαψε τα χαρτιά Στεφανόπουλου ο Σημίτης.

    ΕΣΤΙΑ: Να ληφθούν ριζικά μέτρα.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εξαίρεση στις αποτυχίες.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Επιτέλους τα κατάφεραν.

    ΤΑ ΝΕΑ: Μπράβο! Ηρωική βοήθεια των ομήρων στην ΕΛΑΣ.

    ΝΙΚΗ: Τους έσωσε ο φαντάρος.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δε σκύβει το κεφάλι η εργατική τάξη της χώρας.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Τον έπιασαν στον ύπνο.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Επιτέλους μια νίκη κατά της εισαγόμενης τρομοκρατίας

    [2] Αλβανός απαγωγέας

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι: "Για πρώτη φορά η ελληνική αστυνομία αντιμετωπίζοντας μια εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση επέδειξε την απαιτούμενη σοβαρότητα και σημείωσε μια μεγάλη επιτυχία. Εξουδετέρωσε τον Αλβανό απαγωγέα και απελευθέρωσε τους ομήρους σε μια επιχείρηση - αστραπή εξω απο τη Φλώρινα. Στην επιτυχή έκβαση της προσπάθειας αποφασιστικό ρόλο διαδραμάτισε ο φαντάρος Νέστορας Κόκκαλης απο το Βόλο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι ``ο καλός συντονισμός, ο άψογος σχεδιασμός αλλά και η συνεννόηση αστυνομικών, οδηγού και του στρατιώτη που κρατούσε όμηρο ο Αλβανός ήταν τα ``κλειδιά`` για την επιτυχή έκβαση του σχεδίου εξουδετέρωσης του Αλβανού κακοποιού. Το σχέδιο που εκπονήθηκε από την ελληνική Αστυνομία σε συνεργασία με τους δύο ειδικούης εκπαιδευμένους ψυχολόγους που ακολουθούσαν αυτές τις ημέρες το λεωφορείο, λειτούργησε, καθώς οι Αστυνομικοί αφέθηκαν ελεύθεροι και κυρίως μακριά από τις κάμερες και τα τηλεοπτικά συνεργεία να κάνουν τη δουλειά τους, όπως γνωρίζουν, με τα γνωστά αποτελέσματα``.

    Σύμφωνα με την ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ``η Βόρεια Ελλάδα θεωρείται πλέον ευμαθής χώρος τέτοιων εγκληματικών δραστηριοτήτων, ενώ εκτιμήσεις παραγόντων της ΕΛ. ΑΣ και ειδικών δεν απέκλειαν ανάλογα εγκλήματα ομηρίας στο άμεσο μέλλον. Θεωρούν, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η ``Α``, ότι η νέα ομηρία Ελλήνων μπορεί να σημειωθεί από εγκληματικά στοιχεία, όχι μόνο σε λεωφορείο, αλλά σε πολυκατάστημα, σε τράπεζα, ακόμη και στο μετρό ή στο αεροδρόμιο``.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι ``η λύτρωση από τον εφιάλτη δεν σημαίνει, πάντως, ότι απαντώνται τα ερωτήματα για τη χώρα. Η αγωνία και η οργή του πληθυσμού, έκδηλες στις δηλώσεις απλών πολιτών για το περιστατικό, αντανακλούν το επιτεινόμενο πραγματικό έλειμμα δημόσιας ασφάλειας από την ανεξέλεγκτη κίνηση Αλβανών κακοποιών στην Ελλάδα. Η χώρα δεν έχει άλλη οδό από τη λήψη συστηματικών μέτρων ελέγχου της λαθραίας μετανάστευσης και επιβολής της νομιμότητας, σε πείσμα των όποιων -καλοπροαίρετων ή μη- αντιδράσεων``.

    Το ΒΗΜΑ αποκαλύπτει ότι ``ευρύτερο σχέδιο της αλβανικής μαφίας για αποσταθεροποίηση της χώρας μας έχει περιέλθει σε γνώση των αρχών και εξετάζεται με ιδιαίτερη σοβαρότητα από την κυβέρνηση. Εκθεση της Κρατικής Ασφαλείας που περιήλθε σε γνώση του ``Βήματος`` επισημαίνει ότι το οργανωμένο έγκλημα στην Αλβανία, σε διασύνδεση με ακροδεξιούς κύκλους της αλβανικής αντιπολίτευσης, μετά τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο μεταφέρει τομείς της δραστηριότητάς του (εμπόριο ναρκωτικών από την Τουρκία και όπλων από τα Τίρανα) στην Ελλάδα. Το δίκτυο, όπως αναφέρεται στην έκθεση, καλύπτει τον άξονα Ελλάδα-Αλβανία-Σκόπια και για τον έλεγχο της αγοράς του εγκλήματος επιδιώκει την αξιοποίηση των Αλβανών λαθρομεταναστών``.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ διατυπώνει σειρά ερωτημάτων όπως εαν ``έδρασε για λογαριασμό ξένης ή ξένων μυστικών υπηρεσιών, ή είναι μέλος συμμορίας; Τα δύο αυτά σενάρια, γράφονται γύρω απότ ο πρόσωπο του ``Αλεξάντερ Νάνα`` ατόμου ψυχρού, που γνώριζε καλά τι ήθελε. Οι αρχές ασφαλείας δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, με τις μικρότερες όμως πιθανότητες, πίσω από τον απαγωγέα να έχει εξυφανθεί σχέδιο, λόγω και της επιχείρησης ``σκούπα`` από την αστυνομία για τη σύλληψη και επαναπροώθηση χιλιάδων Αλβανών λαθρομεταναστών. Στη μέση όμως και ο τουρισμός, που παρουσιάζει μεγάλη κάμψη στη γειτονική Τουρκία, αντίθετα με τη χώρα μας``.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι ``οι αρχές ασφαλείας της χώρας μας εξετάζουν επίσης με μεγάλη προσοχή αν ο απαγωγέας είχε σχέση με εθνικιστικές οργανώσεις της Αλβανάις οι οποίες -σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν φτάσει σε αυτές τις προηγούμενες εβδομάδες- σχεδίαζαν να ``δημιουργήσουν προβλήματα στην Ελλάδα``. Ορισμένα από τα μέλη των οργανώσεων αυτών, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά στις ελληνικές αρχές, διατηρούν σχέσεις με τον Σ. Μπερίσα``.

    Κατά την ΒΡΑΔΥΝΗ ``η κυβέρνηση του κ. Σημίτη εμφανίζεται ανήσυχη και προβληματισμένη και με τη στάση της αλβανικής κυβέρνησης λόγω της αδυναμίας της να συνεργαστεί για να περιοριστεί το κύμα των λαθρομεταναστών και να εντοπιστούν τα κακοποιά στοιχεία αλβανικής καταγωγής που δρουν στην Ελλάδα ή μπαίνοβγαίνουν και έχουν δημιουργήσει μηχανισμούς τύπου ``Μαφία``, με αποτέλεσμα να υφίσταται οξυμένο πλέον το πρόβλημα της δημόσιας τάξης και ασφάλειας``.

    Η ΕΣΤΙΑ επισημαίνει ότι ``το ότι εφθάσαμε εκεί που εφθάσαμε, είναι αποτέλεσμα της ανοχής που έχει επιδείξει ολόκληρη η ελληνική κοινωνία στο φαινόμενο της ξένης εγκληματικότητας. Σημαντική ευθύνη φέρουν και οι ίδιοι οι πολίτες που χάριν του φθηνού κόστους προσφέρουν αφειδώς εργασία σε Αλβανούς λαθρομετανάστες. κυρίως όμως ευθύνεται το Κράτος που δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της καταστάσεως``.

    Η ΝΙΚΗ στο σχόλιό της τονίζει ότι ``μακριά,, λοιπόν από κραυγές και συναισθηματικές φορτίσεις και με δεδομένο, πλέον ότι οι ελληνικές διωκτικές αρχές μπορεί να μην είναι τέλειες αλλά δεν είναι και ανίκανες, ας κοιτάξουμε τώρα ν` αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της εγκληματικότητας περισσότερο σοβαρά και, κυρίως πιο οργανωμένα``.

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι ``η περιπέτεια των ομήρων που κρατούσε ο Αλβανός κακοποιός είχε αίσιον τέλος, αν και τις επόμενες ημέρες θα δωθούν στη δημοσιότητα όλες οι λεπτομέρειες της υπόθεσης. Η αύξηση της εγκληματικότητας, όμως, και η χρησιμοποίησή της με δημαγωγικό τρόπο έχει ως αποτέλεσμα την έκρηξη του ρατσισμού``.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ στο δικό της σχόλιο σημειώνει ότι ``η ανεκτικότητα εξαντλήθηκε. Οι Ελληνες πολίτες δεν επιτρέπεται να ζούνε σε καθεστώς τρόμου. Ούτε να κινδυνεύουν να βρεθούν ξαφνικά σε καθεστώς ομηρίας. Το κράτος να δείξει τη δύναμή του. Να ενεργήσει με όλη την αποφασιστικότητα που χρειάζεται. Και θα έχει τη συντριπτική πλειοψηφρία της κοινωνίας μαζί του σε ο,τιδήποτε προς αυτή την κατεύθυνση χρειαστεί``.

    [3] Κυπριακό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι ``τηνπροώθηση λύσης που θα περιλαμβάνει διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία στην Κύπρο ανακοίνωσε, χθες, στην Τουρκία ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν και ταυτόχρνα προέτρεψε τις δύο κοινότητες της Κύπρου να επαναλάβουν απευθείας συνομιλίες, όσο το δυνατό συντομότερα, προκειμένου να επιλυθεί το χρόνιο πρόβλημα στο νησί``.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι ``Ο Κοέν ενημέρωσε ήδη την Αθήνα ότι δεν πρόκειται να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία για την Κύπρο. Στη συνάντησή μας διατήρησε την ίδια θέση, διατύπωσε την ίδια άποψη``, δήλωσε εμφανώς ικανοποιημένος - και γιατί όπως είπε υπήρξε ``πλήρης συμφωνία απόψεων σε όλα τα θέματα``- ο Μπ. Ετζεβίτ``.

    Τα ΝΕΑ επισημαίνουν ότι ``την ίδια ώρα που ο Αμερικανός υπουργός Αμυνα ςκ. Κοέν καλούσε ουσιαστικά την Τουρκία να αποδεχθεί την έκκληση των Οκτώ για απευθείας συνομιλίες, η τουρκική Εθνοσυνέλευση χειροκροτούσε τον Ντεντκάς και τον υπουργός Προεδρίας Γκιουρέλ που υιοθετούσαν τη θέση Ετζεβίτ ότι ``το Κυπριακό έχει λυθεί το 1974``.

    Σύμφωνα με την ΕΞΟΥΣΙΑ ``όσο η Τουρκία συνεχίζει να τηρεί αδιάλλακτη στάση η Αθήνα θα είναι αρνητική στο να καταστεί η Τουρκία υποψήφια προς ένταξη χώρα. Υπό το πρίσμα αυτό, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι επισκέψεις που θα πραγματοποιήσει την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου σε Παρίσι, Βρυξέλλες Παρίσι και Αθήνα (26-28 Ιουλίου) ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τ. Μίλερ, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον αντικαταστάτη του κ. Γουέστον. Στις επισκέψεις αυτές ο Τ. Μίλερ θα συζητήσει τις ευρωτουρκικές σχέσεις και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το G-8 στο Κυπριακό``.

    [4] Ελληνοτουρκικά

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "στις 26 και 27 Ιουλίου γίνεται στην Αγκυρα και την Αθήνα ο πρώτος κύκλος του ελληνοτουρκικού διαλόγου, ο οποίος συμφωνήθηκε κατά την τελευταία συνάντηση Γ. Παπανδρέου - Ι. Τζεμ στη Νέα Υόρκη. Ο διάλογος θα γίνει σε έξι επιτροπές (θεματικές ενότητες τις ονομάζει το υπουργείο). Τρείς θα συνεδριάσουν στην Αθήνα και τρείς στην Αγκυρα. Οι έξι επιτροπές ειναι για την οικονομία, για το εμπόριο, για τον πολιτισμό, για την προστασία του περιβάλλοντος, για το οργανωμένο έγκλημα και για την πολυμερή συνεργασία".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει ότι "η ελληνική κυβέρνηση κατ' απαίτηση των Ευρωπαίων εταίρων της και των Αμερικανών συμμάχων της προχωρά προς το τραπέζι του διαλόγου με τη μέγιστη καλή θέληση, καθώς είναι έτοιμη να συμβάλει στην προώθηση των ευρωτουρκικών σχέσεων με την άρση των επιφυλάξεων για το χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως εντάξιμης στην ΕΕ χώρας. Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, οτι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη εγκαταλείψει τη θέση, σύμφωνα με την οποία "δε νοείται διάλογος με την Τουρκία, όσο η Αγκυρα επιμένει στις απόψεις της περί γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο και δεν αναγνωρίζει τη γενική δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης".

    [5] Ελλάδα - Γιουγκοσλαβία

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "την υποβολή κοινής ελληνοολλανδικής προτασης στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών των "15" τη Δευτέρα για τη σταδιακή άρση του εμπάργκο κατά της Γιουγκοσλαβίας ανακοίνωσε χθες ο Γ. Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση με τον ηγέτη της σερβικής αντιπολίτευσης Β. Ντράσκοβιτς. Η Αθήνα ήρθε σε επαφή με τη Χάγη προκειμένου να επεξεργαστούν πρόταση που θα έχει την έννοια της ανθρωπιστικής συνδρομής (ιδιαίτερα στα θέματα αποκατάστασης του δικτύου ηλεκτροδότησης και διανομής πετρελαίου) ενω θα αποσκοπεί και στην επαναπροσέγγιση της Γιουγκοσλαβίας με την ευρωπαϊκή κοινότητα".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει ότι "πρόταση για το σχηματισμό μεταβατικής κυβερνησης στο Βελιγράφι με επικεφαλής πολιτικό πρόσωπο που θα προέρχεται απο το Μαυροβούνιο και συγκεκριμένα απο το κόμμα του σημερινού πρωθυπουργού Ζιουγκάνοβιτς, μετέφερε στην αθήνα ο ηγέτης της σερεβικής αντιπολίτευσης Βουκ Ντράσκοβιτς. Τόσο ο κ. Μητσοτάκης οσο και ο κ. Παπανδρέου συμφώνησαν απόλυτα με τις θέσεις Ντράσκοβιτς και εξέφρασαν την υποστήριξή τους σε μια τέτοια προοπτική. Η στάση αυτή ουσιαστικά υπογραμμίζει και τη διαφοροποίηση της εξωτερικής πολιτικής ως προς τη στήριξη προς τον Σέρβο πρόεδρο Μιλόσεβιτς".

    [6] Ανασυγκρότηση Βαλκανίων

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) γράφει ότι "Με βέτο έχει αποφασίσει η κυβέρνηση να ξεπεράσει τον σκόπελο των αντιρρήσεων που προβάλλουν επιτακτικά ορισμένες χώρες της ΕΕ για τον ορισμό της Θεσσαλονίκης ως έδρας του οργανισμού ανασυγκρότησης των Βαλκανιων. Σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά και τις επίσημες τοποθετήσεις διαφόρων χωρών, το πιο πιθανό είναι να υπάρξει μια συμβιβαστική λύση για το θέμα αυτό η οποία να ικανοποιεί τοσο την Ελλάδα όσο και τις χώρες που αντιδρούν. Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να απαιτύησει η Ελλάδα, χρησιμοποιώντας το βέτο, όχι μόνο την έδρα αλλά και την εγκατάσταση όλων των σημαντικών υπηρεσιών στη Θεσσαλονίκη, ώστε να μην εποτελεί απλώς "βιτρίνα".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 16 July 1999 - 8:19:00 UTC