Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-06-14

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 14/06/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνική οικονομία
  • [3] Ευρωεκλογές
  • [4] Μολυσμένα τρόφιμα
  • [5] Γιουγκοσλαβικό

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, οι εξελίξεις στο Γιουγκοσλαβικό, η πορεία της ελληνικής οικονομίας και η υπόθεση με τα μολυσμένα τρόφιμα είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Θρίαμβος. Γαλάζια η Ελλάδα. Επεσαν και τα τελευταία κάστρα του ΠΑΣΟΚ. Η Ευρώπη μαύρισε τους αιματοβαμμένους "Σοσιαλιστές".

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Καθαρή πρωτιά ΝΔ. Αλαζονικός και γκρίζος ο Σημίτης βρήκε... θετικό το αποτέλεσμα. Μεγάλη αποχή πάνω απο 30%.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Φύγε Σημίτη για να σωθεί το ΠΑΣΟΚ. Το εκλογικό σώμα του έδειξε την πόρτα. Δεν νίκησε ο Κωστάκης, έχασε ο πρωθυπουργός. Ο μεγάλος νικητής των εκλογών το ΚΚΕ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Γαλάζια γίνεται η Ελλάδα. Πρώτη και με διαφορά η ΝΔ. Αποδοκιμάστηκε η πολιτική του ΠΑΣΟΚ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Νίκησε ο Σημίτης. Η Δεξιά συγκέντρωσε λιγότερες ψήφους απ'οτι στις προηγούμενες ευρωεκλογές.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Εννέα κρίσιμοι μήνες. Τι κρίνεται απο σήμερα ως τις βουλευτικές εκλογές. Ψήφος διαμαρτυρίας που απαιτεί αλλαγή πολιτικής.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Θρίαμβος. ΝΔ: Πρώτη πολιτική δύναμη. Ο Καραμανλής χωρίς έπαρση και αλαζονεία είπε οτι χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά.

    ΕΘΝΟΣ: Σήμα απο Αριστερά. Το ΠΑΣΟΚ είχε διαρροές, έχασε τις εντυπώσεις, αλλά παραμένει κυρίαρχο. Ψήφισε το 67,8%. Ρεκόρ αποχής για την Ελλάδα. Ρεκόρ συμμετοχής για την Ευρώπη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ψήφο με... διοξίνη εισέπραξε το ΠΑΣΟΚ. Νικητής η Νέα Δημοκρατία-Τώρα αρχίζει η πραγματική μάχη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μειοψηφία το ΠΑΣΟΚ. Το 65% ψήφισε εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Ευρωεκλογές '99: με αφετηρία το +3,3% μπήκε σε τροχιά εξουσίας. Για πρώτη φορά κέρδισε εκλογές μετά απο 9 χρόνια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Απο Αριστερά το μήνυμα. Το ΠΑΣΟΚ 3 μονάδες πίσω απο ΝΔ. Μεγάλοι κερδισμένοι ΚΚΕ-ΔΗΚΚΙ.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Μεγάλοι κερδισμένοι ΝΔ-ΚΚΕ και ΔΗΚΚΙ ωστόσο, ανοικτό αποτέλεσμα για τις εθνικές εκλογές. Ρεκόρ αποχής, πάνω απο 30%

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σαφής νίκη της ΝΔ. Ελπίζει το ΠΑΣΟΚ. Η διαφορά 3% θεωρείται ασφαλής απο τους νικητές και ανατρέψιμη απο τους ηττημένους.

    ΤΑ ΝΕΑ: Σήμα κινδύνου για ΠΑΣΟΚ η χθεσινή ψήφος. Πανηγυρίζει η ΝΔ για την 1η θέση ύστερα απο 9 χρόνια. Με άνοδο 3ο κόμμα το ΚΚΕ, ενισχυμένο και το ΔΗΚΚΙ.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ραντεβού για το 2000. Καραμανλής και Σημίτης προανήγγειλαν μακρά προεκλογική περίοδο.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΝΔ: Πρώτευσε. ΠΑΣΟΚ: Αντεξε. ΚΚΕ, ΔΗΚΙ: Εισέπραξαν. Ο ελληνικός λαός έστειλε ένα πολυσήμαντο μήνυμα.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Καθαρή η νίκη Καραμανλή. Σταθερή η πορεία της χώρας προς την ΟΝΕ.

    [2] Ελληνική οικονομία

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει οτι "η οικονομία μάλλον εξέρχεται χωρίς τραύματα απο την χθεσινή εκλογική αναμέτρηση. Οι φόβοι που καλλιεργήθηκαν κατά τη μακρά προεκλογική περίοδο φαίνεται να διασκεδάζονται απο τη φύση του εκλογικού αποτελέσματος, καθώς ουδείς νιώθει οτι επήλθε η μεγάλη ανατροπή, εκείνη που θα προκαλούσε αναστατώσεις τεράστιες".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ προσθέτει οτι "δεν πρόκειται να επηρεάσει τους βασικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής το αποτέλεσμα των χθεσινών ευρωεκλογών. Το κυβερνών κόμμα ηττήθηκε μεν για πρώτη φροά μετά απο 6 χρόνια, όμως η διαφορά των 2 περίπου μονάδων απο τη ΝΔ εκτιμάται οτι δεν αποτελεί έκπληξη και δεν δίνει λαβές ώστε να τεθεί ζήτημα πολιτικής σταθερότητας. Το ΠΑΣΟΚ βεβαίως θα υποχρεωθεί να αναπροσαρμόσει την πολιτική του σε επιμέρους οικονομικούς τομείς, όμως οι όποιες αλλαγές επιχειρηθούν δεν θα αμφισβητούν σε καμία περίπτωση την προτεραιότητα του στόχου για την ΟΝΕ".

    ΤΟ ΒΗΜΑ ισχυρίζεται οτι "σε επιτάχυνση των ρυθμών για την επίτευξη της οικονομικής σύγκλισης προχωρεί η κυβέρνηση μετά τις ευρωεκλογές. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου για να αποφασισθούν οι άμεσες κινήσεις εν όψει και της επίσκεψης των ειδικών παρατηρητών του ΔΝΤ την Πέμπτη. Εντός των ημερών αναμένεται οτι θα ανακοινωθεί η ανάληψη του μάντζμεντ της ΟΑ απο τη βρετανική Speedwing, ενώ θα ορισθεί η ημερομηνία για την υποβολή των προσφορών εξαγοράς των ΚΑΕ".

    [3] Ευρωεκλογές

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων τα εξής "ασφαλώς το μήνυμα των χθεσινών αποτελεσμάτων είναι η σοβαρή προειδοποίηση προς το ΠΑΣΟΚ... πώς και δυσαρέσκεια υπάρχει και απομάκρυνση ενός τμήματος τουλάχιστον των παραδοσιακών ψηφοφόρων του. Και αν το ΠΑΣΟΚ δηλώνει ικανοποιημένο διότι δεν είχε μεγαλύτερες- όπως πολλοί προέβλεπαν- απώλειες... εν τούτοις δεν μπορεί να υποβαθμίσει το σήμα κινδύνου απο τις κάλπες".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά οτι "θλιβερή μειοψηφία αποτελεί πλέον το ΠΑΣΟΚ. στην ελληνική κοινωνία, μετά τα χθεσινά αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Το 65% του λαού ψήφισε εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής, στέλνοντας ένα σαφέστατο μήνυμα προς το ΠΑΣΟΚ, έπειτα απο εκείνον το προ 8μήνου, στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει οτι "βαριά ήττα υπέστη στις χθεσινές ευρωεκλογές η τακτική της Νέας Δημοκρατίας για ριζική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού. Το ΠΑΣΟΚ βαλλόμενο με μανία τους τελευταίους έξι μήνες απ'όλα τα κόμματα επέδιξε μια πρωτοφανή αντοχή και δικαιούται να αισθάνεται δυνατό".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ ισχυρίζεται οτι "ο ελληνικός λαός ψήφισε "αριστερά" και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ αποδοκίμασαν τη "δεξιά πολιτική Σημίτη". Το γεγονός οτι σχεδό δύο στους τρείς ψηφοφόρους καταψήφισαν την πλιτική Σημίτη, και το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε το χειρότερο εκλογικό ποσοστό της τελευταίας 20ετίας, ήδη απο χθές το βράδυ δημιούργησε σοβαρούς τριγμούς στο κόμμα που ίδρυσε ο Α. Παπανδρέου και το συμπέρασμα ήταν οτι "πρέπει να φύγει ο Σημίτης, για να σωθεί το ΠΑΣΟΚ..".

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "σήμα απο αριστερά για αλλαγές στην κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης και κυρίως στους τομείς που αφορούν την καθημερινή ζωή των πολιτών, έστειλαν χθές οι ψηφοφόροι. Ξεπέρασαν το 20% ΚΚΕ, ΔΗΚΚΙ και ΣΥΝ. Το ΠΑΣΟΚ, παρά τη διαφορά του 3% με τη ΝΔ, μπορεί να αντιστρέψει το κλίμα στους επόμενους μήνες μέχρι τις εθνικές εκλογές, υπο την προϋπόθεση οτι θα δώσει τη μάχη ενωμένο και θα κάνει διορθωτικές κινήσεις στην πολιτική του".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει οτι "διαφορετική είναι η πολιτική εικόνα της χώρας μετά τα αποτελέσματα των χθεσινών ευρωεκλογών και αλλαγμένος εμφανίζεται ο πολιτικός χάρτης. Η ΝΔ ήρθε πρώτο κόμμα, για πρώτη φορά σε εκλογές ύστερα απο εννιά χρόνια, αλλά το μήνυμα των χθεσινών εκλογών προέρχεται απο τα αριστερά".

    [4] Μολυσμένα τρόφιμα

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "συνεχίζεται και μάλιστα σε πολλά μέτωπα, ο άλλος "πόλεμος" που έχει αναστατώσεις τις τελευταίες δύο εβδομάδες τις αγορές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και έχει πανικοβάλλει κυριολεκτικά τους Ελληνες καταναλωτές. Ο "πόλεμος" της διοξίνης αποκτά νέες διαστάσεις μετά το άνοιγμα της αγοράς του Βελγίου και την σχετική απόφαση της μόνιμης κτηνιατρικής επιτροπής της ΕΕ που δίνει το "πράσινο φώς" στα βελγικά τρόφιμα να κυκλοφορήσουν ξανά υπο την προϋπόθεση οτι θα συνοδεύονται με ειδικό ιατρικό πιστοποιητικό, το οποίο θα αποτελεί και το "διαβατήριό τους" για την εισαγωγή τους σε άλλες χώρες".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει οτι "οι διοξίνες απειλούν να φουσκώσουν τον πληθωρισμό. Ηδη στην αγορά έχει αρχίσει να δημιουργείται ανατιμητικό κλίμα, το οπίο ενδέχεται να ενταθεί το αμέσως προσεχές διάστημα, προκαλώντας ανακοπή της πτωτικής πορείας του πληθωρισμού. Οι τιμές των οπωροκηπευτικών το τελευταίο διάστημα εμφανίζονται σημαντικά αυξημένες μέχρι και 35% καθώς η ζήτηση των προϊόντων αυτών έχει αυξηθεί απο τις αρχές του τρέχοντος μηνός, με αφορμή το σκάνδαλο της διοξίνης σε όλα σχεδόν τα είδη κρεάτων και των παραγώγων τους".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) εκτιμά οτι "και οι διοξίνες βρήκαν το "αντίδοτό τους". Την ίδια στιγμή που η ανθρωπότητα βιώνει το δικό της διατροφικό εφιάλτη, με ουσίες που σπέρνουν τις αρρώστιες και το θάνατο σε παιδιά, άνδρες, γυναίκες και ηλικιωμένους, η σκέψη όλων οδηγείται στις βιοκαλλιέργειες. Την ανώδυνη και υγιεινή μέθοδο ανάπτυξης των φυτών μακριά απο επικίνδυνα λιπάσματα και άλλα τοξικά ή σύνθετα χημικά συστατικά που εγκλωβίζουν τον ζωικό οργανισμό και όχι μόνο".

    [5] Γιουγκοσλαβικό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) υποστηρίζει οτι "στα πρόθυρα νευρικής κρίσης" έφερε τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπίλ Κλίντον, το Πεντάγωνο και το ΝΑΤΟ, η Ρωσία, όταν την Παρασκευή αλεξιπτωτιστές της διέσχισαν τα σύνορα απο τη Βοσνία στη Γιουγκοσλαβία και κινήθηκαν νότια προς το Κόσοβο, όπου πήραν τον έλεγχο του αεροδρομίου της Πρίστινα, ματαιώνοντας τα σχέδια του ΝΑΤΟ να κάνει το αεροδρόμιο έδρα της διοίκησής του".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά οτι "η αιφνιδιαστική και επικίνδυνη αποστολή ενός ρωσικού στρατιωτικού αποσπάσματος, με ταχύτητα αστραπής τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο, απο τη Βοσνία προς το Κοσσυφοπέδιο, δεν αιφνιδίασε απλώς τους Αμερικανούς και Αγγλους στρατηγούς. Δημιούργησε μια άλλη κατάσταση, τελείως διαφορετική απο αυτή που σχεδίαζε και ήθελε το ΝΑΤΟ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι "το τελευταίο πράγμα που περίμεναν να βρούν Αμερικανοί, Βρετανοί και άλλοι ΝΑΤΟϊκοί στρατιωτικοί απέναντί τους στο αεροδρόμιο της Πρίστινα, στο Κόσοβο ήταν..Ρώσοι στρατιώτες. Ομως έγινε κι αυτό, καθώς η Μόσχα αποφάσισε να αιφνιδιάσει τους πάντες, δίνοντας μια έμπρακτη απάντηση σε όλους όσοι θεωρούσαν οτι την είχαν στο τσεπάκι τους".

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 14 June 1999 - 7:42:17 UTC