Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-06-07

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 07/06/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Μολυσμένα τρόφιμα απο διοξίνες
  • [3] Ευρωεκλογές
  • [4] Γιουγκοσλαβικό

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι ευρωεκλογές, το γιουγκοσλαβικό και το σκάνδαλο με τις διοξίνες είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Τρώμε ακόμα διοξίνες. Χιλιάδες τόνοι επικίνδυνων ζωοτροφών διατέθηκαν σε κτηνοπτηνοτρόφους.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 68% κατά Σημίτη οι Ελληνες παρά το κλίμα των ημερών, 62% υπέρ εκλογής ενιαίου Ευρωπαίου προέδρου. Ευρωπαϊκή έρευνα σε 12 χώρες της Ενωσης.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Τρώνε πόρτα απο το λαό. Εξι μέρες πριν απο τις ευρωεκλογές. Πανικός στα δύο μεγάλα κόμματα εν όψει των συγκεντρώσεων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Νόμιμες οι αυθαιρεσίες σε κατασκευές εντός και εκτός σχεδίου. "Δώρο" σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Θα βουλιάξει το Χρηματιστήριο αν χάσει ο Σημίτης. Κίνδυνος για την Οικονομία και τη χώρα ενδεχόμενη παλινόρθωση της Δεξιάς.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Τι δεν πρέπει να τρώμε. Πόσο δικαιολογημένος είναι ο πανικός στην αγορά. Οδηγός για κρέατα, τρόφιμα.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Φοβερές κομπίνες στη Σοφοκλέους. Δικαστική έρευνα απο τον Γ. Κολιοκώστα.

    ΕΘΝΟΣ: Και νέος εφιάλτης με τα τρόμιμα. Μετά τη διοξίνη, το... κλοφέν. Εκτακτη σύσκεψη των 15 υπουργών Υγείας της Ευρώπης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σαρώνεται το ΠΑΣΟΚ. Ολα όσα δείχνουν οι κρυφές δημοσκοπήσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εταιρίες δολοφόνων σαρώνουν τη χώρα. Πώς λειτουργούν τα κυκλώματα Αλβανών και Ελλήνων εκτελεστών. Τιμοκατάλογοι για εγκλήματα, προστασίες, εκβιασμούς, όπλα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αγριο σαφάρι για διοξίνες σε αγορά, Στρατό, νοσοκομεία, ξενοδοχεία. Υποπτες άλλες 3 χώρες-Αποσύρονται παγωτά Μάκ Ντόναλντς.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Σκληρό παζάρι της Ελλάδας με το ΝΑΤΟ. Τρείς όρους θέτει ο Σημίτης για τη διέλευση των νατοϊκών δυνάμεων απο τη Θεσσαλονίκη.

    ΕΣΤΙΑ: ΠΑΣΟΚ-ΝΔ: 13 αναμετρήσεις.

    ΤΑ ΝΕΑ: Μποϊκότάζ απο τους καταναλωτές σε ξένα κρέατα και γαλακτοκομικά. Δύο καρκινογόνες ουσίες απαγορεύει σήμερα η Ευρώπη.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Κλειστόν λόγω συγκεντρώσεων για τρείς μέρες το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Μας κυκλώνουν διοξίνες.

    [2] Μολυσμένα τρόφιμα απο διοξίνες

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "νοσοκομεία, ξενοδοχεία και Στρατό ελέγχουν οι κτηνίατροι για τα βελγικά μολυσμένα κρέατα, ενώ υπάρχουν φόβοι για ύποπτα μόλυνσης κρέατα απο Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία. Στις χώρες αυτές έχουν διατεθεί μεγάλες ποσότητες βελγικών ζωοτροφών. Στην Ελλάδα κατασχέθηκαν 192 τόνοι ζωοτροφών για γάτες, σκύλους, παπαγάλους, ενώ η Μάκ Ντόναλντς απέσυρε τα παγωτά της απ'όλο τον κόσμο".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "μολυσμένες με την καρκινογόνο ουσία διοξίνη ζωοτροφές απο το Βέλγιο έχουν εισαχθεί και στην Ελλάδα, πράγμα που σημαίνει οτι και ορισμένες ποσότητες ελληνικών κρεάτων και παραγώγων τους είναι μολυσμένες με διοξίνη. Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργάις στη χώρα μας έχουν εισαχθεί απο το Βέλγιο 192 τόνοι ζωοτροφών για τη διατροφή μικρών ζώων απο 19 επιχειρήσεις σε 11 νομούς της χώρας".

    Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ, "απλώνεται σε όλη την Ευρώπη ο εφιάλτης απο τα τρόφιμα του θανάτου που κρύβουν μέσα τους διοξίνες. Στην Ελλάδα, το υπουργείο Γεωργίας υπόσχεται εντατικοποίηση των ελέγχων, αλλά οι επιχειρήσεις λιανεμπορίου καλούνται να αφαιρέσουν απο μόνες τους τα επικίνδυνα τρόφιμα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης ) εκτιμά οτι "και ελληνικά προϊόντα (κρέατα-πουλερικά) με διοξίνη είναι πιθανό να κυκλοφορούν στην αγορά. Κι αυτό γιατί επικίνδυνες για διοξίνη ζωοτροφές αποτο Βέλγιο τελικά είχαμε εισάγει και στην Ελλάδα. Το παραδέχθηκε ουσιαστικά χθές η ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας με καθυστέρηση κάποιων ημερών, γεγονός που δημιουργεί ιδιαίτερες απορίες για τον τρόπο που δρά και αντιμετωπίζει τις κρίσιμες αυτές ώρες το πρόβλημα της μόλυνσης με τη διοξίνη".

    ΤΟ ΒΗΜΑ προσθέτει οτι "το σύνδρομο του Βελγίου έχει καταβάλει το ελληνικό κοινό που απορρίπτει τώρα συλλήβδην τα πουλερικά και τα κρέατα, καταφεύγοντας στην κατανάλωση εγχωρίων κατα το δυνατόν ψαριών, λαχανικών και φρούτων. Η στροφή αυτή επιτρέπει την πρόβλεψη οτι οι ερχόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες για τα σούπερ μάρκετ, τα κρεοπωλεία, ακόμη και τα εστιατόρια".

    Το ΕΘΝΟΣ τονίζει οτι" μια νέα ιδιαίτερα επικίνδυνη τοξική ουσία ανιχνεύθηκε στις μολυσμένες απο διοξίνη βελγικές ζωοτροφές. Πρόκειται για το κλοφέν, ένα καρκινογόνο στοιχείο που δημιουργεί προβλλήματα ακόμα και αν κάποιος έρθει σε δερματική επαφή μαζί του. Πόσο μμάλλον όταν προσλαμβάνται στον ανθρώπινο οργανισμό ως τροφή".

    [3] Ευρωεκλογές

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "μαύρα φίδια" έχουν ζώσει τους επιτελείς του ΠΑΣΟΚ, καθώς (παρά την πιο δαπανηρή διαφημιστική καμπάνια που έχει κάνει ποτέ ελληνικό κόμμα), στο Μαξίμου και στη Χαριλάου Τρικούπη διαπιστώνουν έντρομοι οτι η "ψαλίδα" απο τη Νέα Δημοκρατία αντι να κλείσει, μεγαλώνει".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "οι ευρωεκλογές της Κυριακής θα είναι η 14η εκλογική αναμέτρησις μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ. Αμφότερα τα κόμματα ιδρύθηκαν το έτος 1974 και έκτοτε σχεδόν μονοπωλούν την πολιτική ζωή του τόπου. Εκ των 13 προηγουμένων αναμετρήσεων, οι εννέα ήταν για την ανάδειξη εκπροσώπων στο εθνικό κοινοβούλιο και οι τέσσερις για το ευρωπαϊκό".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν οτι "μήπως θα έπρεπε να ονομαστούν και οι ευρωεκλογές της αδιαφορίας..καθώς όλες οι ενδείξεις πείθουν οτι ο μέσος πολίτης... παρά την κινητοποίηση των κομματικών μηχανισμών... παρά τις προσφερόμενες εν αφθονία αναλύσεις των ειδικών... παρά τις τηλεοπτικές εμφανίσεις και συζητήσεις των πολιτικών..και παρά τον βομβαρδισμό διαφημιστικών μηνυμάτων που υφίσταται... ελάχιστα ενδιαφέρεται για τις ευρωεκλογές της επόμενης Κυριακής".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει οτι "κοινή είναι η διαπίστωση στα επιτελεία όλων των κομμάτων οτι "ο λαός είναι αδιάφορος" για τις ευρωεκλογές γι αυτό και η αποχή-εκτιμάται- οτι θα φθάσει σε ύψη ρεκόρ. Καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία των μεγάλων συγκεντρώσεων(στις οποίες θα γίνει προσπάθεια να κερδηθούν οι εντυπώσεις ) τα κομματικά επιτελεία βρίσκονται σε κατάσταση πανικού, γιατί ο κόσμος (ακόμη και αυτοί που θα τους ψηφίσουν)προτιμά να απέχει απο "φιέστες" που δεν έχουν απολύτως τίποτε να του προσφέρουν".

    [4] Γιουγκοσλαβικό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "η ευφορία των πρώτων ωρών μετά την αποδοχή του ειρηνευτικού σχεδίου απο τον Μιλόσεβιτς έχει δώσει τη θέση της στο σκεπτικισμό. Τα σημεία της ειρηνευτικής συμφωνίας που χρήζουν διευκρίνισης όσο και αυτά στα οποία υπάρχουν σοβαρές διαφορές είναι πολλά, όπως διαφάνηκε στη συνάντηση των αντιπροσωπιών του ΝΑΤΟ και της Γιουγκοσλαβίας που έγινε το Σαββατοκύριακο στα Σκόπια, ενώ οι οβμβαρδισμοί κατά γιουγκοσλαβικών στόχων συνεχίζονταν-αν και πιο περιορισμένοι".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει οτι "σκληρές διαπραγματεύσεις στο ανώτατο δυαντό πολιτκό επίπεδο διεξάγει η κυβέρνηση με το ΝΑΤΟ για την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στην ειρηνευτική δύναμη, τόσο στο στρατιωτικό όσο και στο διοικητικό τομέα, καθώς και της ελληνικής συμμετοχής στηνανασυγκρότηση των Βαλκανίων. Η ελληνική πλευρά δεν έχει προς το παρόν δώσει άδεια διέλευσης απο τη Θεσσαλονίκη σε 2.500 Αμερικανούς πεζοναύτες που έχουν προορισμό το Κόσοβο".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει οτι "σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί ολες οι πλευρές, ώστε να φθάσει σύντομα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προς έγκριση, το σχέδιο συμφωνίας της "ομάδας των 8" και να αρχίσει η πρώτη φάση εφαρμογής του, που προβλέπει την αποχώρηση των σερβικών δυνάμεων απο το Κοσσυφοπέδιο και τη διακοπή των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) ισχυρίζεται οτι "σε εξαιρετικά δύσκολη θέση βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς ήδη αντιμετωπίζει τη δυσφορία των αξιωματούχων του ΝΑΤΟ για την άρνησή της να επιτρέψει την αποβίβαση των 2.200 αμερικανών πεζοναυτών στο Λιτόχωρο. Το αίτημα των επιτελών της Συμμαχίας έπεσε σαν κεραυνός στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς μια εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές οι αντιδράσεις απο τη διέλευση των αμερικανών θα είχαν τεράστιο κόστος".

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 7 June 1999 - 8:03:39 UTC