Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-05-24

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 24/05/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Χρηματιστήριο
  • [3] Ευρωεκλογές
  • [4] Φορολογική πολιτική
  • [5] Διπλωματικές προσπάθειες

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι διπλωματικές προσπάθειες για το Γιουγκοσλαβικό, η μάχη των ευρωεκλογών, η φορολογική πολιτική και η πορεία του Χρηματιστηρίου είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Τρίτη και... φαρμακερή. Αύριο "παίζονται όλα" στη Μόσχα για την ειρήνη. Οι δύο όροι του Μιλόσεβτις. Γιούνισεφ: παιδιά 400 απο τους 1.200 νεκρούς και 2.000 τραυματισμένα.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Πνίγουν σούπερ σκάνδαλο. Δικαιοσύνη... δύο ταχυτήτων. 7 χρόνια θαμμένο στο συρτάρι, 400 πολιτες θύματα, 10 δις η κλοπή.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Απάτες βαρέων βαρών. Συγκλονιστικές αποκαλύψεις με πορίσματα και έγγραφα-φωτιά.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Στα ύψη ακίνητα-νοίκια. Επιστρέφει το "πόθεν έσχες".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Χτύπημα στην ανεργία με 200.000 προσλήψεις. Εντολή Σημίτη να προχωρήσει άμεσα η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Μπλόκα της Τροχαίας αρχίζουν απο σήμερα. Εφαρμόζεται ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας. Δρακόντεια μέτρα και αυστηρά πρόστιμα.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ούτε τα κτήνη του Χίτλερ. Σκότωσαν μέχρι στιγμής 400 παιδιά και τραυμάτισαν πάνω απο 2.000. Ενώ ο Κίσινγκερ κατηγορεί τον Κλίντον οτι οδηγεί τον κόσμο στον όλεθρο.

    ΕΘΝΟΣ: Αλωνίζουν τα κυκλώματα στις Νομαρχίες. Αποκάλυψη-σόκ απο τους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Εγινε "Τούρκος" ο Βαρθολομαίος. Μετά την σοβαρή παράλειψη του Αρχιεπισκόπου στη Μητρόπολη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Διαρροές. Προς Τσοβόλα. Εγκαταλείπουν το ΠΑΣΟΚ προσχωρούν στο "γνήσιο ΠΑΣΟΚ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δάνεια: επιτόκια και δόσεις για όλα τα στεγαστικά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 4 περιοχές βγάζουν νικητή. Ευρωεκλογές: Τι δείχνουν κάλπες 15 ετών.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Λαϊκός παροξυσμός για το Χρηματιστήριο. Ανακατανομή του εθνικού πλούτου συντελείται μέσω Σοφοκλέους.

    ΕΣΤΙΑ: Τα "μυστικά" των ευρωεκλογών. Πώς κατανέμονται οι 25 έδρες.

    ΤΑ ΝΕΑ: Σχέδιο ελέγχου εννέα σημείων στις δηλώσεις ξεκινά η εφορία το καλοκαίρι.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Πτώση επενδύσεων. Ανησυχητικά τα στοιχεία του Α'τετραμήνου του '99 για Μακεδονία-Θράκη.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Στην άβυσσο αν δεν καρποφορήσει η επίσκεψη Τσερνομίρντιν.

    [2] Χρηματιστήριο

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "διαστάσεις λαϊκού παροξυσμού προσλαμβάνει το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται απο χιλιάδες Ελληνες για το Χρηματιστήριο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, κάθε μέρα ανοίγονται 7.500 νέοι κωδικοί άϋλων τίτλων, οι μισοί περίπου απο τους οποίους ανήκουν σε νεοφώτιστους επενδυτές. Μισθωτοί και συνταξιούχοι τοποθετούν μέρος των αποταμιεύσεών τους σε μετοχές, ώστε να ωφεληθούν απο την ανακατανομή του πλούτου που συντελείται μέσω της Σοφοκλέους".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει οτι "στον αστερισμό της υπερβολής κινείται η ελληνική κεφαλαιαγορά. Κύριο χαρακτηριστικό της πλειοψηφίας των συνεδριάσεων απο την αρχή του χρόνου είναι οι έντονες διακυμάνσεις του γενικού δείκτη. Διακυμάνσιες που ξεπέρασαν το 2,5% είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω στις 37 απο τις 95 συνεδριάσεις που έχουν διεξαχθεί. Οι 4 στις 10 συνεδριάσεις δηλαδή προσφέρουν έντονες συγκινήσεις στους επενδυτές. Αλλοτε κέρδη και άλλοτε ζημιές".

    [3] Ευρωεκλογές

    Η ΕΣΤΙΑ έγραψε ήδη οτι "τουλάχιστον ως προς τα ονόματα των νέων μελών του Ευρωκοινοβουλίου, το αποτέλεσμα των εκλογών της 13ης Ιουνίου πρέπει να θεωρήται σχεδόν δεδομένο. Οι 25 νέοι ευρωβουλευταί θα υποκύψουν απο ένα κατάλογο 30 υποψηφίων, ο οποίος είναι ήδη γνωστός. Εξ αυτών, οι 19 θεωρούνται "σίγουροι" και οι υπόλοιποι 11 διεκδικούν τις 6 εναπομένουσες έδρες της Ευρωβουλής".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, "ίσως να αποτελεί πανευρωπαϊκό ρεκόρ! 48 κόμματα διεκδικούν την ψήφο μας στις 13 Ιουνίου. Πάντως εντός της εβδομάδος το τοπίο θα ξεκαθαρίσει, αφού δικαίωμα συμμετοχής στις ευρωεκλογές θα έχουν όσοι πληρώσουν το παράβολο του 1 εκατ. δρχ. Στο μεταξύ οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ανεβάζουν τους τόνους. Ο κ. σημίτις απο την Πάτρα εξαπέλυσε επίθεση κατά της ΝΔ ενώ σε σύνέντευξή του εξέφρασε τη βεβαιότηταά του οτι θα είναι ο νικητής των εκλογών. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθυηκε και ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κων. Καραμανλης ο οποίος απο το Καρπενήσι χαρακτήρισε απομοωνμένο τον πρωθυπουργό και δήλωσε οτι η ΝΔ θα είναι ο νικητής των εκλογών".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) υποστηρίζει οτι "κρύος ιδρώτας έχει λούσει τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη και του Μεγάρου Μαξίμου. Την ίδια ώρα διάπλατα είναι τα χαμόγελα στη Ρηγίλλης, καθώς οι τελευταίες αναλύσεις απο τις δημοσκοοοπήσεις που γίνονται γαι χρήση των κομμάτων δείχνουν οτι στις ευρωεκλογές η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα με διαφορά απο το ΠΑΣΟΚ γύρω στο 5%".

    ΤΟ ΒΗΜΑ εκτιμά οτι "το σχετικά υποτονικό προεκλογικό κλίμα μόνο σε μικρή συμμετοχή κομμάτων δεν οφείλεται. Συνολικά 48 είναι τα κόμματα που έχουν καταθέσει στον Αρειο Πάγο δήλωση συμμετοχής, αν και μόνο 12 απο αυτά ως σήμερα υπέβαλαν συμπληρωμένους συνδυασμούς υποψηφίων, ή έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους με τα παράβολα. Τα υπόλοιπα 36 έχουν προθεσμία ως αύριο τα μεσάνυχτα για να ρυθμίσουν τις εκρεμμότητες. Απο την πλευρά τους, οι κκ Σημίτης και Καραμανλής συνεχίζουν την αντιπαράθεσή τους περιοδεύοντας σε διάφορες μικρές και μεγάλες πόλεις".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει οτι "καιρό πριν απο την έναρξη της προεκλογικής περιόδου και ολοένα εντονότερα στη συνέχεια, ένα στοιχείο που αναδεικνύεται ως κρίσιμο μέσα απο τη στρατηγική και το λόγο των δύο μεγάλων κομμάτων είναι το μέγεθος της διαφοράς στα εκλογικά τους ποσοστά το βράδυ της Κυριακής 13 Ιουνίου. Ως ένα βαθμό, η ανάδειξη αυτού του θέματος είναι εύλογη: τόσο απο το ΠΑΣΟΚ όσο και απο τη Νδ οι φετινές ευρωεκλογές θεωρούνται ως σημείο "μη επιστροφής" εν όψει των επόμενων βουλευτικών εκλογών και επί τη βάσει αυτή ορίζεται και μια προεκλογική εκστρατεία με διλημματική ρητορική και με πτυχές πολιτικής αναμέτρησης".

    [4] Φορολογική πολιτική

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει οτι "αποφασισμένη να χρησιμοπιοήσει όλα τα βέλη απο την φαρέτρα της εφμανίζεται η κυβέρνηση ενόψει των ευρωεκλογών της 13ης Ιουνίου. Και στο πλαίσιο αυτό εντάσσει και την εξαγγελία των φορολογικών ελαφρύνσεων την οποία προγραμματίζει για το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου σε ειδική εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο. Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ως λανθασμένη την κίνηση του κ. Παπαντωνίου. Θεωρούν οτι ακόμη δεν έχει πλήρη εικόνα των επιπτώσεων του πολέμου στην ελληνική οικονομία και οποιαδήποτε απόφασή του θα στηριχθεί σε σαθρά θεμέλια και σε παράγοντες ανεξέλεγκτους.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά οτι "μια ακόμη χρονιά σκληρής λιτότητας περιμένει τους εργαζόμενους αφού ο στόχος για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ απαιτεί αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική. Ετσι, ο νέος προϋπολογισμός προβληματίζει την κυβέρνηση αφού δεν έχει να αντιπαλέψει μόνο τα εσωτερικα'προβλήματα, αλλά πρέπει να συμπεριλάβει και τις επιπτώσεις που δημιουργήθηκαν απ'τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ στο σχόλιό του επισημαίνει μεταξύ άλλων οτι "με ρυθμίσεις-εξπρές φορολογικών υποθέσεων φιλοδοξεί η κυβέρνηση να εισπράξει 200 δις αλλά ταυτόχρονα πρόκειται και για φορολογικό τέχασμα. Το ίδιο μέτρο είχε εφαρμόσει και ο Αλέκος Παπαδόπουλος-για το κλείσιμο φορολογικών υποθέσεων των ετών 1987-19993- και είχαν εισπραχθεί 550 δις αλλά με τρόπο εκβιαστικό, αντίστοιχο με τις μεθόδους των νονών της νύκτας".

    ΤΑ ΝΕΑ υπογραμμίζουν οτι "σχέδιο ελέγχου των φορολογικών δηλώσεων θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Οικονομικών το καλοκαίρι. Το Κέντρο Πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών (ΚΕΠΥΟ) θα επικεντρώσει τους ελέγχους σε εννέα σημεία των φορολογικών δηλώσεων: θα γίνουν ηλεκτρονικές διασταυρώσεις στοιχείων για ΙΧ αυτοκίνητα, ενοίκια, ιδιοκατοίκηση, μεγάλη ακίνητη περιουσία, σκάφη αναψυχής, ΦΠΑ, εισοδήματα επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Υγείας, ΑΦΜ και για χρέη προς το Δημόσιο".

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, "φοροεπιδρομή στα ακίνητα σχεδιάζει το φθινόπωρο η κυβερνηση μέσω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών κατά τουλάχιστον 10% και τις επαναφοράς του "πόθεν έσχες". Στην αγορά, ήδη, οι τιμές των ακινήτων έχουν σημειώσει άνοδο απο την αρχή του έτους, γεγονός που έχει προκαλέσει και την αύξηση των ενοικίων, παρά το γεγονός οτι στην κτηματαγορά υπάρχει ύφεση, λόγω της μεγάλης συναλλακτικής κίνησης στο Χρηματιστήριο".

    [5] Διπλωματικές προσπάθειες

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει οτι "τα έντονα ρήγματα στους κόλπους του ΝΑΤΟ και η διπλωματική διελκυστίνδα για την ανεύρεση λύσης στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου χαρακτηρίζουν τις επόμενες μέρες, κατά τις οποίες θα κριθούν πολλά".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "ο τρίτος μήνας βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας που αρχίζει σήμερα, βρίσκει την ειρηνευτική διαδικασία να ακροβατεί ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία που διαφωνλούν για τη δύναμη που θα αναπτυχθεί στο Κοσσυφοπέδιο και το ΝΑΤΟ να προετοιμάζεται για την ανάπτυξη στρατευμάτων που θα έχουν διπλή αποστολή: τη δημιουργία του πυρήνα της στρατιωτικής δύναμης που ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί για εισβολή και τη βοήθεια της επιστροφής των προσφύγων στις εστίες τους".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει οτι "αυτοί που τώρα συμμετέχουν στην καταστροφή της Γιουγκοσλαβίας με τους βομβαρδισμούς έχουν ήδη μοιράσει τα κέρδη απο την επιχείρηση ανασυγκρότησης των περιοχών που οι βόμβες ισοπεδώνουν. Οι χώρες του G8 μοίρασαν ήδη την πίττα ως άλλοι Ρωμαίοι κάτω απο το σταυρό του μαρτυρίου".

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 24 May 1999 - 9:19:13 UTC