Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-05-21

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 21/05/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Διπλωματικές προσπάθειες
  • [3] Οικουμενικός Πατριάρχης
  • [4] Ευρωεκλογές
  • [5] Χρηματιστήριο
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Κατασκευαστικές εταιρίες - Συνεργασίες

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι διπλωματικές προσπάθειες για ειρήνη στο Κόσοβο, η μάχη των ευρωεκλογών, η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ελλάδα και η πορεία του Χρηματιστηρίου είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση): Πτήσεις θανάτου πάνω απο το Κοζλοντούι.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Αρπαξαν 50.000 στρέμματα σε Υμηττό-Πεντέλη.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Τέλος το 8ωρο. Απόρρητη έκθεση του ΔΝΤ.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Αργεί ακόμη η ειρήνη στη Γιουγκοσλαβία.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Παπανδρέου: Ανατροπή Μιλόσεβιτς και χερσαίες επιχειρήσεις

    Η ΑΥΓΗ: Η ώρα της ειρήνης. Τόσο κοντά, τόσο μακριά.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Νοκ άουτ ο Καραμανλής απο Λαλιώτη.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Κομματικός στίβος το Χρηματιστήριο.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Φρίκη: Θέατρο αίματος. Χτύπησαν χθες και άλλο νοσοκομείο.

    ΕΘΝΟΣ: Οι χρυσές παραλίες. Ποιές πληρούν τα στάνταρ της Ευρώπης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Χωρίς βυζαντινές σημαίες η υποδοχή Βαρθολομαίου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Γιαννόπουλος: Τα έψαλε σε υπουργούς και βουλευτές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Καταθέσεις με απόδοση χρηματιστηρίου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Λάθος μυαλά. Οι ήρωες ΝΑΤΟ νίκησαν λεχώνες και βρέφη

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Συμφωνία μαμούθ της Coca-Cola με την 3Ε.

    ΕΣΤΙΑ: Η έγκυος, η κάλπη και το αποτέλεσμα!

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η ειρήνη δολιχοδρομεί. Η Ρωσία προτείνει νέο σχέδιο.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Παράθυρο στην ελπίδα. Ακροβασίες πολέμου-ειρήνης στα Βαλκάνια

    ΤΑ ΝΕΑ: Τρίγωνο 17Ν στο μικροσκόπιο της ΕΛΑΣ σε περιοχή του Χαλανδρίου

    ΝΙΚΗ: Σφίγγουν τον κλοιό στον Μιλόσεβιτς.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Διεθνής συνάντηση κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Υποταγή άνευ όρων ζητεί ο Κλίντον.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 72 ώρες παύση ζήτησε ο Μάσιμο Ντ' Αλέμα.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Βαρθολομαίος: Ισχυρότερη η Ορθοδοξία.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Εγκληματίες κυβερνούν τον κόσμο.

    [2] Διπλωματικές προσπάθειες

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "Βομβαρδίζοντας νοσοκομεία και βρέφη, τα λάθος μυαλά του ΝΑΤΟ επιτείνουν τη δυστοκία των διπλωματικών προσπαθειών καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη την ειρήνη. Το ΝΑΤΟ κυνικά επιμένει στο λάθος και συνεχίζει να βομβαρδίζει ανελέητα - και νωρίς χθες το βράδυ - για το γόητρο της Συμμαχίας πριν απο τον ενδεχόμενο μεγάλο συμβιβασμό".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (του Ρίζου) σημειώνει οτι "επιφυλάξεις για τους ρυθμούς των διπλωματικών διαπραγματεύσεων διατηρεί η Αθήνα παρά την αισιοδοξία που εκφράζεται απο την κυβέρνηση για τα αποτελέσματα της δραστηριότητας που αναπτύσσεται σε διεθνές επίπεδο. Εκτίμηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών ειναι οτι η πρόταση που βασίζεται στη συμφωνία των "8" αποτελεί την τελευταία ευκαιρία, την οποία και δεν πρέπει να αφήσει να πάει χαμένη ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς".

    "Δραματική έκκληση προς τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, να εκμεταλλευθεί την ύστατξη ευκαιρία που του παρουσιάζεται με την πρωτοβουλία Αχτισάαρι, διότι στην αντίθετη περίπτωση ενδέχεται να αρχίσουν οι χερσαίες επιχειρήσεις ή ακόμη και να ανατραπεί ο ίδιος απο την ηγεσία της γείτονος χώρας απευθύνει ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου" μέσω της σημερινής συνέντευξής του στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ.

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει οτι "ένα βήμα μπρος" έγινε, σύμφωνα με τον Ρώσο ειδικό απεσταλμένο Β. Τσερνομίρντιν μετά τις προχθεσινές πολύωρες συνομιλίες που είχε στο Βελιγράδι με τον Μιλόσεβιτς. Στη Μόσχα χθες το απόγευμα άρχισαν εκ νέου συνομιλίες μεταξύ των τριών διαπραγματευτών Ρωσίας-ΗΠΑ- ΕΕ για να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης στο Κοσσυφοπέδιο".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υπογραμμίζει οτι "νέο διπλωματικό μαραθώνιο αρχίζει απο σήμερα στο τρίγωνο Μόσχα - Πεκίνο - Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, έχοντας στις... βαλίτσες του ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ψηφίσματος το οποίο κινείται στο πλαίσιο των αποφάσεων της ομάδας των "8" και στο οποίο αποτυπώνονται εξειδικευμένα οι ελληνικές προτάσεις για την ειρηνική διευθέτηση του γιουγκοσλαβικού προβλήματος".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ προσθέτει οτι "για μια ακόμη φορά το ΝΑΤΟ φρόντισε να προσγειώσει όσους μπερδεύουν τις επιθυμίες με τις προβλέψεις τους: συνέχισε τους βομβαρδισμούς στέλνοντας το μήνυμα οτι η ειρήνη αργεί ακόμη. Αυτή τη φορά μεταξύ των στόχων περιλαμβάνονταν ένα ψυχιατρείο, ενα μαιευτήριο, οι φυλακές στο Κόσοβο και κατά λάθος η σουηδική πρεσβεία στο Βελιγράδι που υπέστη ζμιές απο βομβαρδισμό παρακείμενου στρατοπέδου".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ισχυρίζεται οτι "η ελληνική κυβέρνηση βοηθά με όλες της τις δυνάμεις να μεγιστοποιηθεί η πίεση προς το Βελιγράδι και να αποδεχθεί η Γιουγκοσλαβία το "σχέδιο ειρήνευσης", στο οποίο έχουν συμφωνήσει σε γενικές γραμμές οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η ΕΕ".

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ "πρόοδος σημειώθηκε χθες κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συνάντησης των πολιτικών διευθυντών των "8" αφού κατέληξαν σε ενα προσχέδιο της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κοσσυφοπέδιο. Ωστόσο σήμερα αναμένεται να επαναληφθούν οι συνομιλίες προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθεί το σχέδιο απόφασης".

    [3] Οικουμενικός Πατριάρχης

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει οτι "με τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για ευτυχή κατάληξη, φεύγει σήμερα για τη Μόσχα, προκειμένου να πάρει μέρος στις ειρηνευτικές συνμιλίες για το Κόσοβο, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν χθες το μεσημέρι στο γραφείο του, ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τον κ. Βαρθολομαίο για τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες που έχει πάρει η Ελλάδα".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει οτι "για πρώτη φορά ύστερα απο 11 χρόνια επισκέπτεται επίσημα την Αθήνα κατόπιν προσκλήσεως της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, προκαθήμενος της πρωτόφρονης Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ετσι, απο χθες και για 14 ημέρες ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επισκέπτεται τη χώρα μας, προκειμένου να παγιωθούν οι αγαστές σχέσεις μεταξύ Φαναρίου και Ελληνικής Εκκλησίας".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ προσθέτει οτι "με πρωτόγνωρη μεγαλοπρέπεια η Εκκλησία της Ελλάδος και το ελληνικό κράτος υποδέχθηκαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Ομως, παρά τα αγήματα και τις τιμές εν ενεργεία αρχηγού κράτους που αποδόθηκαν, η προσέλευση των πιστών στο Σύνταγμα χαρακτηρίστηκε απο κύκλους τόσο του Φαναρίου όσο και της Εκκλησίας της Ελλάδας υποτονική".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει οτι "μια φωτισμένη προσωπικότητα της Ορθοδοξίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, έγινε χθες αποδέκτης θερμής υποδοχής τόσο απο την πολιτειακή, πολιτική και εκκλησιαστική εξουσία οσο και απο τον λαό. Πραγματοποιώντας στη χώρα μας την πρώτη επίσημη επίσκεψη του απο την ανάδειξή του στον Οικουμενικό Θρόνο, πριν απο 8 χρόνια μια επίσκεψη ιστορικής σημασίας, θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει και να ανταλλάξει απόψεις με εκπροσώπους της πολιτικής και εκκλησιαστικής αρχής".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά οτι "χωρίς λαϊκή συμμετοχή, Βυζαντινές σημαίες, παρά την σχετική εγκύκλιο της Αρχιεπισκοπής και με την χοντρή παρατυπία της ομιλίας του Μεγάλου Πρωτοπρεσβύτερου κ. Θωμά Συνοδινού, όπου ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος τους την έκανε "γυριστή" με την φράση "θα σας απαντήσω την Κυριακή" έγινε χθες το πρωί η υποδοχή και εν συνεχεία η Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ γράφει οτι "η δραματική συγκυρία του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, η νευτική φάση στα ελληνοτουρκικά, αλλά και τα πάγια "ακανθώδη" ζητήματα του Φαναρίου με την Εκκλησία της Ελλάδος, προσδίδουν πολλαπλή σημασία στην πρώτη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη απο χθες στην Αθήνα. Απευθύνοτνας μήνυμα ειρήνης στους λαούς των Βαλκανίων, ο Πατριάρχης έδωσε το "κλίμα" το οποίο επικράτησε και στις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπουργό Εξωτερικών".

    [4] Ευρωεκλογές

    Τα ΝΕΑ σημειώνουν οτι "Οργισμένος είναι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης απο την απροθυμία που επιδεικνύουν οχι μόνο τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ αλλά ακόμη και υπουργοί και υφυπουργοί, να δραστηριοποιηθούν στο πλαίσιο του προεκλογικού αγώνα του κόμματος για τις ευρωεκλογές".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) υποστηρίζει οτι "με πέντε αφίσες και αντίστοιχα τηλεοπτικά διαφημιστικά μηνύματα, τα οποία θα έχουν θετικό περιεχόμενο πρόκειται να συνεχίσει το κυβερνών κόμμα τη διαφημιστική του καμπάνια για τις ευρωεκλογές".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει οτι "η τηλεοπτική αναμέτρηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ΝΔ που θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 7 Ιουνίου, καθώς και η αρνητική διαφήμιση ανεβάζουν τους τόνους στους προεκλογικούς διαξιφισμούς των δυο μεγάλων κομμάτων".

    Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει οτι "προ πολλών ετών ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε παρομοιάσει την κάλπη με έγκυο γυναίκα! "Προ της γέννας - έλεγε - κανείς δεν ξέρει αν θα αποκτήση αγόρι ή κορίτσι". Εκτοτε, τα πράγματα άλλαξαν ριζικώς. Σήμερα, η ιατρική επιστήμη παρέχει τη δυνατότητα προβλέψεως του φύλου του εμβρύου απο τους πρώτους μήνες της κυήσεως ενω η τεχνική των πολιτικών μετρήσεων επιτρέπει σχετικώς ασφαλείς προβλέψεις του περιεχομένου της κάλπης".

    Ο ΛΟΓΟΣ στο σχόλιό του υπογραμμίζει οτι "κατάθλιψη επικρατεί στον ελληνικό λαό με την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων και ιδιαίτερα των δυο μεγαλυτέρων. Κανείς δεν ενδιαφέρεται, κανείς δεν ασχολείται και τα δυο μεγάλα κόμματα στην προσπάθειά τους να ερεθίσουν τα νεύρα του εγκεφάλου των ψηφοφόρων, καταφέρνουν να τον απωθήσουν περισσότερο".

    [5] Χρηματιστήριο

    Το ΒΗΜΑ αναφέρει οτι "τους σχεδόν ένα εκατομμύριο επενδυτές της Σοφοκλέους ή άλλως τα... μέλη του ιδιότυπου "κόμματος του Χρηματιστηρίου" φλερτάρουν τα δυο μεγάλα κόμματα. Η προσέγγιση των ανθρώπων που εναποθέτουν την προσωπική οικονομική ευημερία τους στο Χρηματιστήριο αποτελεί πολιτικό στόχο πρώτης γραμμής για το ΠΑΣΟΚ και για τη ΝΔ. Στα επικοινωνιακά επιτελεία υπάρχουν ειδικά σχέδια για τους... επενδυτές και ιδιότυπο άγχος καταλαμβάνει τις ηγεσίες για τον τρόπο με τον οποίο θα εκφράσουν πειστικότερα την προσήλωσή τους στον θεσμό του Χρηματιστηρίου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει οτι "νέους ελκυστικούς λογαριασμούς καταθέσεων, που θα συνδέουν τη σιγουριά του ταμιευτηρίου, με τις υψηλές αποδόσεις των χρηματαγορών προωθούν οι εμπορικές τράπεζες, με σκοπό να κερδίσουν τη μάχη των αποταμιευτών. Το καινούργιο στοιχείο των νέων λογαριασμών ειναι οτι η απόδοσή τους δεν εξαρτάται μόνο απο το εκάστοτε επιτόκιο ταμιευτηρίου, αλλά συνδέεται και με την πορεία των αμοιβαίων κεφαλαίων ή τις αποδόσεις που επιτυγχάνουν οι δείκτες των χρηματιστηρίων".

    (Ι. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι στρατηγικές συμφωνίες στο χώρο των κατασκευαστικών εταιρίων, η συνεχιζόμενη άνοδος των τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το ελληνικό σχέδιο για την "επόμενη ημέρα" στα Βαλκάνια, οι δηλώσεις Παπαντωνίου για την πορεία του Χρηματιστηρίου και η ανάκαμψη των τιμών των μετοχών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου.

    ΕΞΠΡΕΣ: ``Νέοι "τοκετοί" στις κατασκευαστικές - Προωθούνται στρατηγικές συμφωνίες''.

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ``Ανοδική πορεία θα έχει η Σοφοκλέους - Δήλωσεις του Γ. Παπαντωνίου. ''

    ΚΕΡΔΟΣ: ``Αμερικανική γεύση στη μετοχή της 3Ε - Επίσκεψη των στελεχών της εταιρείας στον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου. ''

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ``Νέα χαρτιά για μικροεπενδυτές - Δημιουργούνται αμοιβαία που θα επενδύουν σε αμοιβαία. ''

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ``Επάνω την αγορά θέλει η κυβέρνηση - Θα αποτελέσει "όπλο" στην εκλογική μάχη. ''

    [7] Κατασκευαστικές εταιρίες - Συνεργασίες

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι: "Εκτεταμένες διεργασίες, που δεν ξεκινούν από μια και μόνο "αφετηρία", συντελούνται στο χώρο των κατασκευαστικών εταιριών, με αντικείμενο τη δημιουργία δεύτερου "πόλου" ικανού να συναγωνισθεί, επί ίσοις όροις, το ισχυρό σχήμα το οποίο συγκροτούν η πλευρά της Ελληνικής Τεχνοδομικής-ΤΕΒ με την ΑΚΤΩΡ".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 21 May 1999 - 8:40:06 UTC