Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-05-10

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 10/05/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικά
  • [3] Αντιδράσεις για "χτύπημα" κινεζικής πρεσβείας
  • [4] Ευρωεκλογές
  • [5] Ελληνική οικονομία

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι αντιδράσεις απο "χτύπημα" κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι, οι επιπτώσεις της κρίσης στην ελληνική οικονομία, η μάχη για τις ευρωεκλογές και τα ελληνοτουρκικά είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Κινέζικο μαρτύριο. Κίνα: σκόπιμος ο βομβαρδισμός της πρεσβείας. Το Πεκίνο απορρίπτει τις "εξηγήσεις".

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Προσλήψεις 35.750 στο Δημόσιο. Τι προβλέπει η απόφαση της Τριμελούς Υπουργικής Επιτροπής.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Εκθεση μαστίγιο για τους "Ράμπο". Την κρύβει ο Παπαντωνίου. Σήψη, διαφθορά και αποδιοργάνωση.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Συντάξεις: όλες οι αλλαγές. Τα μέτρα-σόκ που προτείνει η Τράπεζα Ελλάδος

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Νέο χτύπημα απο το καρτέλ των κερδοσκόπων περιμένει η χρηματαγορά. Στη Δικαιοσύνη θα λογοδοτήσουν οι εγκέφαλοι του βρόμικου πολέμου κατά της δραχμής.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Η ώρα του Μιλόσεβιτς. Συζητεί την πρόταση G7- Ρωσίας.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ηφαίστειο ο κίτρινος γίγαντας. Με οδηγίες της CIA βομβάρδισαν την κινεζική πρεσβεία. Εκατομμύρια εξαγριωμένοι Κινέζοι κατά ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

    ΕΘΝΟΣ: Πόρισμα-βόμβα για τα νοσοκομεία. Αποκλειστικό: τι αποκάλυψε έφοδος των ελεγκτών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Παρανοϊκά χτυπήματα με... λογικό περιεχόμενο. Στόχος των τρομοκρατών η Ελληνική Οικονομία. Επληξαν χθές Αμέρικαν Εξπρές και Ιντεραμέρικαν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Συνέταιροι Ελλάδα-Τουρκία. Με μεθοδεύσεις Μπέρνς-Γιωργάκη Παπανδρέου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σχολεία: Συμπύκνωση ύλης και αλλαγές στις εξετάσεις. Νέο χάος σε Γυμνάσια-Λύκεια με ντιρεκτίβα Αρσένη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Υποπτο "λάθος". Στόχος τους, η ειρήνη.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Μεγάλη αντεπίθεση ετοιμάζουν Πειραιώς-Eurobank. Εντείνεται η "μάχη" για την κατάκτηση θέσεων στην αγορά. Σχεδιάζουν μεγάλες εξαγορές και τραπεζικές συμμαχίες.

    ΕΣΤΙΑ: Οι κίνδυνοι απο το "λάθος". Εμπλοκή της Κίνας και πυρηνική απειλή.

    ΤΑ ΝΕΑ: Κατάρρευση τριών βαλκανικών χωρών, βλέπει το ΝΑΤΟ. Με απόρρητο έγγραφο.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ομαλή η πορεία προς την ΟΝΕ. Εκτιμήσεις βρετανικού οικονομικού οίκου που παρουσιάζονται στο "φόρουμ Θεσσαλονίκης".

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Γκάφα ολκής (ο βομβαρδισμός της Κινεζικής πρεσβείας)

    [2] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "προαναγγέλλουν "ελληνοτουρκικό συνεταιρισμό" για την οικοδόμηση της καιόμενης Σερβίας. Ενώ ο πόλεμος μαίνεται και οι καταστροφές, οι δολοφονίες και οι αθλιότητες συνεχίζονται, η ελληνική κυβέρνηση απευθύνεται - δια του υπουργού Εξωτερικών- προς την Αγκυρα προτείνοντας συνεργασία για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων και ειδικότερα της Γιουγκοσλαβίας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει οτι "άνοιγμα στην Αγκυρα επιχειρεί τώρα η Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να αναδείξειτον ηγετικό ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων. Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου απηύθυνε πρόταση συνεργασίας προς την Τουρκία, για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων μετά το τέλος του πολέμου".

    [3] Αντιδράσεις για "χτύπημα" κινεζικής πρεσβείας

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) γράφει οτι "οργισμένη η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις σφαγές του ΝΑΤΟ, οι οποίες δείχνουν οτι ομάδα ατόμων που κινείται στα όρια της παράνοιας παίρνει και εκτελεί ανάλογες αποφάσεις. Στα όρια της παράνοιας κινείται η επίθεση στην κινεζική πρεσβεία στο Βελιγράδι, όπου δολοφονήθηκαν δύο δημοσιογράφοι, ένας υπάλληλος και ακρωτηριάσθηκαν αρκετοί άλλοι υπάλληλοι".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "στο λυκόφως του 20ου αιώνος, μεγάλο τμήμα του οποίου ηναλώθη σε δυό παγκοσμίους πολέμους και σε εκατοντάδες τοπικούς, ένα λάθος είναι αρκετό για να οδηγήση ακόμη και σε Πυρηνικό Ολοκαύτωμα, που, αυτή την φορά, μπορεί να σημάνη το τέλος της Ανθρωπότητος. Αυτό απέδειξε ο προχθεσινός βομβαρδισμός της Πρεσβείας της Κίνας στο Βελιγράδι, που κατά την εκδοχή του ΝΑΤΟ και των Αμερικαών οφείλεται -αν είναι ποτέ δυνατόν- σε εσφαλμένη πληροφόρηση περί της τοποθεσίας του στόχου τον οποίο ήθελαν να πλήξουν".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει οτι "μόνον αφελείς πιστεύουν πλέον οτι η καταστροφή της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι ήταν ένα λάθος, ένα δυστύχημα, μία σύμπτωση. Ακόμη και οι παλινωδίες των Αμεριακών και του ΝΑΤΟ, με τις διαδοχικές αλληλοσυγκρουόμενες εκδοχές, οδηγούν στο συμπέαρσμα πως εσκεμμένα χτυπήθηκε η κινεζική πρεσβεία και οτι όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις".

    Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει οτι "νέα δεδομένα στη γιουγκοσλαβική κρίση δημιουργεί ο βομβαρδισμός απο τις νατοϊκές δυνάμεις της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι. Ο "δράκος" της Απω Ανατολής ξύπνησε. Το Πεκίνο είναι αποφασισμένο να πιέσει την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της να διακόψους τις αεροπορικές επιδρομές για να προχωρήσει η ρωσική διπλωματική πρωτοβουλία".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει οτι "και τι δεν είπαν οι ανεκδιήγητοι απολογητές του ΝΑΤΟ για το νέο φρικτό έγκλημα στην κινεζική πρεσβεία του Βελιγραδίου. Οτι ήταν "λάθος" οτι τους παραπληροφόρησε πράκτοράς τους και άλλα τραγελαφικά. Ομως, το ΝΑΤΟ γνωρίζει τα κτίρια και στο τελευταίο τετραγωνικό εκαστό του Βελιγραδίου. Αλλωστε, η σημαία της Κίνας το "φώναζε" οτι ήταν εκεί η πρεσβεία. Επομένως, κάτι ύποπτο συμβαίνει με τα "λάθη" που δείχνουν οτι μάλλον στόχος τους είναι η ειρήνη".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ ισχυρίζεται οτι "είναι τρελοί αυτοί οι πιλότοι του ΝΑΤΟ" δήλωνε ο Γιουγκοσλάβος υφυπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Γκόραν Μάτιτς, αντικρίζοντας το βομβαρδισμένο κτίριο της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι. "Θα ήθελα τώρα να δώ πώς θα δικαιολογηθεί το ΝΑΤΟ ". Την επιθυμία του Γιουγκοσλάβου υπουργού αναλάβαμε να εκπληρώσουμε. Και η αλήθει είναι οτι παραθέτοντας τις δηλώσεις... συγγνώμης απο τους πλέον αρμόδιους εκπροσώπους του ΝΑΤΟ, αισθανθήκαμε οργή και θυμό".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά οτι " στόχος των φονικών πυραύλων έγινε η κινεζική πρεσβεία στο Βελιγράδι, αλλά αυτή τη φορά το "λάθος" του ΝΑΤΟ πυροδότησε όλων των ειδών τα σενάρια σχετικά με το ποιός, τελικά, κατευθύνει τις "έξυνπες " βόμβες εκτός απο τους πιλότους της Συμμαχίας"

    [4] Ευρωεκλογές

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "δημοσκόπηση αποτελούν οι ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου για τα δύο μεγάλα κόμματα, αφού το αποτέλεσμα θα κρίνει τις εθνικές εκλογές του 2000. Οι ευρωεκλογές είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση μεταξύ του Κ. Σημίτη και του Κ. Καραμανλή. Ολοι ακονίζουν τα "μαχαίρια" τους. Περιοδείες, ομιλίες συνεντεύξεις. Ο κ. Καραμανλής θα μιλήσει σε τηλεοπτικό σταθμό ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ενώ ο κ. Σημίτης ετοιμάζει συνέντευξη σε μεγάλο περιοδικό. Οι περιοδείες βέβαια είναι το μεγάλο όπλο".

    "Η δυναμική των μετρήσεων στις δημοσκοπήσεις αναδεικνύει ως νικητή των ευρωεκλογών το ΠΑΣΟΚ", τονίζει ο υπουργός Ανάπτυξης Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνέντευξή του στΑ ΝΕΑ ακριβώς ένα μήνα πριν απο τις ευρωεκλογές. Ο υπουργός υποστηρίζει πως μοναδικός αντίπαλος του ΠΑΣΟΚ είναι ο κακός εαυτός του. Ο κ. Βενιζέλος δεν είναι απλώς βέβαιος οτι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις εκλογές του Ιουνίου, αλλά είναι έτοιμος να στοιχηματίσει "ευχαρίστως" επ'αυτού, παρ'όλο που όπως αναφέρει "δεν θα πρέπει ποτέ να μετατρέπουμε σε στοίχημα τις πολιτικές μας εκτιμήσεις".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει οτι "τελικά ούτε με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΝ ούτε με εκείνο του ΠΑΣΟΚ θα είναι υποψήφιος ο Σπύρος Βούγιας στις προσεχείς ευρωεκλογές. Η αλήθεια είναι οτι το... φλέρτ του Σπύρου Βούγια αρχικά με τον Συνασπισμό και στη συνέχεια με το ΠΑΣΟΚ είχε προκαλέσει πολύπλευρες και εντονότατες αντιδράσεις".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ισχυρίζεται οτι "άλυτο σταυρόλεξο παραμένει η σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ και ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, μπροστά στη "σπαζοκεφαλιά" αναβάλλει συνεχώς τις σχετικές αποφάσεις, που προκαλούν έντονες συγκρούσεις και διαταράσσουν τις λεπτές εσωκομματικές ισορροπίες. Ετσι δεν αποκλείεται το θέμα να "σέρνεται" μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 23ης Μαϊου".

    [5] Ελληνική οικονομία

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "το σενάριο που ήθελε τη δραχμή να γίνεται ευμενώς δεκτή απο σήμερα στη ζώνη του ευρώ δέχθηκε ισχυρό πλήγμα. Ωστόσο, οι εμπνευστές του είχαν στο μυαλό τους κάτι πιο σοβαρό. Γι αυτό και οι αρμόδιες οικονομικές αρχές αναμένουν και νέο χτύπημα απο το καρτέλ των κερδοσκόπων".

    Το ΒΗΜΑ αναφέρει οτι "την πλήρη-επί της ουσίας- απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, με μέτρα όπως η επέκταση της μερικής απασχόλησης σε όλους τους τομείς της οικονομίας και το "ελαστικό" ωράριο για τους εργαζομένους, συστήνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ελληνική κυβέρνηση. Οι συστάσεις της επιτροπής περιέχονται σε πολυσέλιδη έκθεσή της, το κείμενο της οποίας θα τεθεί προς συζήτηση στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΚΟΦΙΝ)".

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 10 May 1999 - 7:21:48 UTC