Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-04-29

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 29/04/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Βομβιστική επίθεση-Τουρισμός
  • [3] Ελληνική οικονομία
  • [4] Διπλωματικές προσπάθειες
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Συνάντηση Σημίτη - Παπαντωνίου

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι διπλωματικές προσπάθειες για επίλυση της κρίσης, οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και το τρομοκρατικό χτύπημα καθώς και οι απειλές για τον τουρισμό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Για όλα φταίνε οι Δεξιοί. Κωμική εμφάνιση Σημίτη στην ΚΟ ΠΑΣΟΚ. "Δεν φέρουμε εμείς ευθύνη που είμαστε υποτελείς αλλά οι πρώην Ευρωπαίοι ηγέτες".

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): "Παλιοτόμαρα". Νέα σφαγή παιδιών και αμάχων απο "λάθος". THE TIMES "Ηθικός βόθρος το ΝΑΤΟ".

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Το ΝΑΤΟ χάνει τον πόλεμο. Αποκλειστικές πληροφορίες απο τις Βρυξέλλες. Κρύβει μεγάλες απώλειες, έντονος εκνευρισμός επειδή δεν έχει πλήξει στρατιωτικά τον Μιλόσεβιτς.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: $11 δις για νέες βόμβες. 200 εκ. σε πρόσφυγες. Αποκαλυπτήρια υποκρισίας: ο πόλεμος προηγείται του ανθρωπισμού.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μήνυμα-σόκ για Σημίτη. Τον μαύρισαν οι φοιτητές.

    Η ΑΥΓΗ: Η Βουλή να αποφασίσει για ΝΑΤΟ και εμπλοκή.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Βόμβες Λαλιώτη ισοπεδώνουν τη Ρηγίλλης. Αδύναμος να αντιδράσει ο Καραμανλής οδηγείται σε εκλογική συντριβή.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Παζάρι και σήμερα στη Μόσχα. "Σκληραίνει" πάλι το Βελιγράδι. Αλλεπάλληλες "πολυεθνικές" διαβουλεύσεις στη ρωσική πρωτεύουσα.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Γύρισαν τα τάνκς πίσω οι ηρωικοί κάτοικοι της Θεσσαλονίκης.

    ΕΘΝΟΣ: Βόμβα Δικαστών. Κατά του ΝΑΤΟ 20 μέλη του Σ. Επικρατείας. "Παραβιάζεται ο καταστατικός χάρτης του ΟΗΕ, το κατασταστικό του ΝΑΤΟ και η Συνθήκη της Γενεύης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Λιγώτερα λόγια και κάθαρση που δεν είδαμε. "Πισώπλατο χτύπημα" στον απουσιάζοντα Αρχιεπίσκοπο απο τον "αδελφό" του Μητροπολίτη Αμβρόσιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μειώνονται μέχρι 40% οι συντάξεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Συντάξεις 25% κάτω στον ιδιωτικό τομέα. Νέες απώλειες στα εισοδήματα δρομολογεί η κυβέρνηση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Και όμως κάτι κινείται. Υστατη προσπάθεια για συμφωνία στο Συμβ. Ασφαλείας.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Δήλωση με νόημα του Χαβιέ Σολάνα: Θέμα εβδομάδων η πολιτική λύση. Κρίσιμο ταξίδι Τσερνομίρντιν σήμερα στο Βελιγράδι.

    ΕΣΤΙΑ: Ιδρύεται το νέο κόμμα. Τι επιδιώκει ο Στέφανος Μάνος.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μετέωρη η μεσολάβηση. Εκδιώχθηκε ως ενδοτικός ο Ντράσκοβιτς-Το ΝΑΤΟ επισπεύδει τις χερσαίες.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Οι 19 ιππότες της κολάσεως. Ολοκληρωτικό πόλεμο κατά του Γιουγκοσλαβικού λαού εξαπέλυσε το ΝΑΤΟ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Και απειλή Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τον τουρισμό. Πάνω απο 50 φάρσες για βόμβες σε ξενοδοχεία. Τον απέλυσε ο Μιλόσεβιτς μετά τις δηλώσεις.

    ΝΙΚΗ: Τραβάει το σκοινί ο Μιλόσεβιτς την ώρα που σφίγγει ο κλοιός των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αντισυνταγματική η εμπλοκή της Ελλάδας. Διεθνή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας διαπράττουν οι χώρες του ΝΑΤΟ.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Εκκενώστε την Ελλάδα. Οδηγία των ΗΠΑ δίνει προθεσμία μέχρι τις 20 Ιουνίου.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ισχύουν όσα είπα. Αποκλειστική δήλωση του Βούκ Ντράσκοβιτς στη "Μακεδονία".

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αποδοκιμασία Σημίτη στις φοιτητικές εκλογές. Πρώτη δύναμη η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στη Θεσσαλονίκη.

    [2] Βομβιστική επίθεση-Τουρισμός

    ΤΟ ΒΗΜΑ γράφει οτι "ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης αλλά και όλα τα κόμματα κατήγγειλαν με τον πιο έντονο τρόπο την τρομοκρατική και θανατηγόρα ενέργεια στο ξενοδοχείο "Ιντερκοντινένταλ". Η βομβιστική επίθεση (οι δράστες της οποίας παραμένουν, ως συνήθως, ασύλληπτοι) επέφερε και νέο πλήγμα στον ελληνικό τουρισμό. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Ι. Παπαντωνίου, ωστόσο, ενεφανίσθη καθησυχαστικός ύστερα απο συνάντησή του με τον κ. Σημίτη. Το κόστος απο τον πόλεμο στον τουρισμό είναι μικρό - ισχυρίστηκε- και περιορίζεται στη Βόρεια Ελλάδα".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει οτι "στόχο την ίδια τη χώρα και τα συμφέροντά της είχαν οι τρομοκράτες που ανέλαβαν την ευθύνη για το χτύπημα στο ξενοδοχείο "Ιντερκοντινένταλ" που στοίχισε τη ζωή στη Βιργινία Κωνσταντίνου και προκάλεσε τον τραυματισμό του Ιωάννη Καναβού. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας, που με ανακοινώσεις του καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει οτι "με την καλλιέργεια μιας κινδυνολογίας που να δικαιολογεί νέα κατασταλτικά μέτρα προσπάθησε η κυβέρνηση να εκμεταλλευθεί την προχτεσινή τρομοκρατική ενέργεια, ενώ ταυτόχρονα υποβαθμίζει το ρόλο των μυστικών υπηρεσιών. Ο πρωθυπουργός, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης επισημαίνουν οτι πλήττονται η χώρα, οι θεσμοί και ο λαός, ενώ είναι γνωστό οτι δεν έχουν κάνει τίποτα για να ελέγξουν τη δραστηριότητα των πρακτόρων των ξένων μυστικών υπηρεσιών που δρούν στη χώρα με την άδειά τους".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει οτι "ξεπέρασε κάθε όριο εδώ ο Ανθύπατος της Pax Americana Νίκολας Μπέρνς. Αμέσως μετά το τρομοκρατικό κτύπημα που στοίχισε τη ζωή μιας Ελληνίδας και τον τραυματισμό ενός Ελληνα, επισκέφθηκε το υπουργέείο Εξωτερικών για να προβάλει τον ισχυρισμό οτι η τρομοκρατική δραστηριότητα οφείλεται στον εκδηλούμενο αντιαμερικανισμό και να απαιτήσει τη λήψη μέτρων ικανών να κάμψουν την αντιαμερικανική έξαρση. Η κίνηση του Αμερικανού τοποτηρητή επισημαίνει μια ακόμη αρνητική συνέπεια του προχθεσινού τυφλού κτυπήματος, καθώς οι δράστες της βομβιστικής επίθεσης πέρα απο τα ανθρώπινα θύματα και το πλήγμα που επιφέρουν σε βάρος του ελληνικού τουρισμού, εξοπλίζουν τους διεθνείς υποκριτές με επιχειρήματα εναντίον της Ελλάδας και προσχήματα εμμονής στην αξίωσή τους για καθυπόταξη της κοινής γνώμης".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, "δεν απαιτείται ιδιαίτερη μνεία επί του γεγονότνας πως ούτε ένας Ελληνας, οποιασδήποτε πολιτικής αντιλήψεως, δεν ανταποκρίνεται στο "πνεύμα" των τρομοκρατών που προχθές τη νύκτα κτύπησαν στο "Ιντερκοντινένταλ". Οπως επίσης ηλίου φαεινότερον είναι οτι το κτύπημα αυτό αποσκοπεί στη δημιουργία δυσμενών εντυπώσεων για την Ελλάδα στην διεθνή κοινή γνώμη, με στόχο τόσον την παρουσίασή μας ως χώρας αναρχοτρομοκρατούμενης, όσον και την απομόνωσή μας οικονομικώς απο το ξένο, επενδυτικό κεφάλαιο, αλλά και την απομάκρυνση των τουριστών ενόψει του θέρους".

    "Κτύπημα εναντίον του ελληνικού τουρισμού και κατ'επέκταση της ελληνικής οικονομίας που ετοιμάζει η αμερικανική κυβέρνηση, σύμφωνα με έγκυρη ξένη διπλωματική πηγή, με αφορμή την δράση Ελλήνων τρομοκρατών. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναμένεται να κυκλοφροήσει ανακοίνωση, η οποία -χωρις να είναι "ταξιδιωτική οδηγία" - θα προκαλεί ανάλογη και μεγαλύτερη ζημία. Η διπλωματική πηγή ενημέρωσε το ΕΘΝΟΣ οτι έχει ετοιμαστεί κατάλογος με τις τρομοκρατικές ενέργειες που συνέβησαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια εναντίν αμερικανικών στόχοων με έμφαση τους τελευταίους μήνες".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων οτι "καταντά εξωφρενικό το γεγονός πώς τόσα χρόνια ποικιλώνυμες "επαναστατικές" -όπως αυτοαποκαούνται-ομάδες σκορπίζουν τρόμο..πότε με βομβιστικές ενέργειες και πότε με φονικές επιθέσεις δίχως ποτέ να έχει εντοπισθεί ένας -έστω- πυρήνας τους. Και εδώ πια, με τον συγκεκριμένο στόχο ενός μεγάλου ξενοδοχείου και με τα αθώα θύματα... δεν μένει αμφιβολία πως το πλήγμα δέχεται τελικά η ίδια η χώρα μας. Με τον σοβαρό κλονισμό της εμπιστοσύνης στην ασφάλεια που παρέχει στον τουρισμό".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται οτι "να εγκαλείψουν το ελληνικό έδαφος σε σύντομο χρονικό διάστημα έχουν κληθεί σύμφωνα με πληροφορίες οι υπάλληλοι τουλάχιστον δύο πρεσβειών στη χώρα μας. Μετά την αμερικανική πρεσβεία, η οποία αν και χλιαρά διέψευσε σχετικά δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία κάλεσε υπαλλήλους της και οικογένειες αξιωματικών στη Σούδα να φύγουν απο την Ελλάδα εως τις 10 Ιουνίου τώρα το ίδιο φέρεται να κάνει η γερμανική πρεσβεία που καλεί υπαλλήλους της να εγκαταλείψουν την Ελλάδα εως τις 10 Μαϊου. Σε ανάλογες κινήσεις κατά πληροφορίες φαίνεται να έχουν προβεί και άλλες πρεσβείες δυτικών χωρών. Αφήνουν μάλιστα να διαρρεύσει οτι υπάρχει έντονη ανησυχία για ενδεχόμενα κτυπήματα απο τρομοκρατικές οργανώσεις".

    [3] Ελληνική οικονομία

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "η πορεία και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας υπο το πρίσμα των εξελίξεων στη Βαλκανική, εξετάσθηκαν στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στο Μέγαρο Μαξίμου. Για την ώρα η κυβέρνηση αποκλείει τη λήψη μέτρων ενδεχόμενο που θα εξετασθεί μετά τις ευρωεκλογές και πιστεύει οτι η ελληνική οικονομία έχει βάλει γερές βάσεις που είναι ικανές να την προστατεύσουν αποτελεσματικά απο αρνητικούς εξωγενείς παράγοντες".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "αναστρέψιμες θεωρεί τις επιπτώσεις της κρίσης του Κοσσυφοπεδίου στην ελληνική οικονομία, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Λουκάς Παπαδήμος στην ετήσια έκθεσή του που σήμερα αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα. Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις του ΥΠΕΘΟ Γ. Παπαντωνίου μετά την επί μια ώρα συνάντησή του με τον πρωθυπουργό χθές το βράδυ. Κατά τον κ. Γ. Παπαντωνίου το μόνο πρόβλημα δημιουργείται στι ςμεταφορές, κυρίως στη Β. Ελλάδα και γι αυτό θα ζητηθούν αποζημιώσεις απο την ΕΕ".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει οτι " με εκτροχιασμό απο το στόχο της ΟΝΕ απειλούν την ελληνική οικονομία οι ΝΑΤΟϊκοί βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία, καθώς η κυβέρνηση κάνει λόγο τώρα για απώλεις που ισοδυναμούν με μισή μονάδα του ρυθμού ανάπτυξης του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος".

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, "η παράταση του πολεμικού κλίματος στην ευρύτερη περιοχή αρχίζει να συσσωρεύει βάρη στην ελληνική οικονομία, με αποτέλεσμα να αναιρούνται βαθμηδόν σχέδια για ευρύτατες κοινωνικές παροχές προεκλογικού χαρακτήρα. Ο κ. Γ. Παπαντωνίου που χθές ενημέρωσε σχετικά τον κ. Κ. ΣΗμίτη, αποδέχεται πλέον πως οι παρατεινόμενες πολεμικές επιχειρήσεις επηρεάζουν την πραγματική οικονομία και προσθέτουν δυσκολίες στο δημοσιονομικό τομέα, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η προώθηση ενός φιλόδοξου προγράμαμτος κοινωνικών παροχών με ορίζοντα τις εκλογές του 2000".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) ισχυρίζεται οτι "ανύπαρκτες, προς το παρόν είναι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας οι επιπτώσεις απο την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο πλήν όμως απαιτείται εγρήγορση και ετοιμότητα ώστε σε περίπτωση κατά την οποία η ένταση στην περιοχή ξεπεράσει σε διάρκεια τους 4 μήνες πιθανόν να χρειαστεί η λήψη κάποιων περιοριστικών μέτρων".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) τονίζει οτι "καμία ανησυχία για τις επιτώσεις στην ελληνική οικονομία απο την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο δεν έχει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου. Ο υπουργός πιστεύει οτι η οικονομία "έχει πλέον πολύ ισχυρές αντοχές" και οτι το δεδομένο αυτό σε συνδυασμό με τη διαβεβαίωση που έλαβεο πρωθυπουργός Κ Σημίτης στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής του ΝΑΟ οτι η Ελλάδα δεν θα συμμετάσχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Γιουγκοσλαβίας δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη πορεία προς την σύγκλιση και την είσοδο στην ΟΝΕ".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υπογραμμίζει οτι "οι διπλωματικές προσπάθειες για να δοθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα ειρηνική λύση με τη Ρωσία να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο συνεχίζονται στο απόηχο των συναντήσεων του Τάμποτ με το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβάνοφ και τον ειδικό απεσταλμένο του προέδρου Μπόρις Γιέλτσιν για τα Βαλκάνια Βίκτρο Τσερνομίρντιν, ο οποίος ξεκινά περιοδεία σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσας με πρώτο σταθμό τη Βόννη, όπουθα συναντηθεί με το Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, ενδιάμεσο τη Ρώμη και τελικό το Βελιγράδι".

    [4] Διπλωματικές προσπάθειες

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "εντατικές οι διπλωματικές διεργασίες που αφορούν την εξεύρευση πολιτικής λύσης. Δεν είναι τυχαίο οτι ο σκληρός γγ του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα προδιέγραψε ως θέμα εβδομάδων την εγκατάσταση της ειρήνης στη Γιουγκοσλαβία. Αισιοδοξία επίσης εξέφρασαν με δηλώσει ςτους ο Σρέντερ, ο Κόφι Ανάν και ο Ρώσος υπουργός Ιβάνοφ. Οι πληροφορίες απο το Βελιγράδι δικαιολογούν την αισιοδοξία είναι οτι ο Μιλόσεβιτς τώρα παραχωρεί αυτονομία στο Κόσοβο μετά απο συμφωνάι με τον Ρουγκόβα".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, "παρά την ένταση των βομβαρδισμών και την αδιαλλαξία που δείχνει ο Μιλόσεβιτς, γενική είναι η αίσθηση οτι κάτι κινείται για λύση στο αιματηρό αδιέξοδ. Σρέντερ και Ανάν προωθούν συμφωνία των "5" στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ".

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει οτι "τον καθοριστικό ρόλο του ΟΗΕ αλλά και της Ρωσίας στην Γιουγκοσλαβική κρίση, υπεγράμμισαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδος και Ρωσίας κκ Παπανδρέου και Ιβάνωφ μετά τη συνομιλία τους, διαρκείας δυόμιση ωρών. Οι δύο υπουργοί ανεζήτησαν τρόπο προκειμένου να γεφυρωθή το χάσμα απόψεων μεταξύ Βελιγραδίου και ΝΑΤΟ, ενώ ο κ. Ιβάνωφ έδωσε έμφαση στις συνομιλίες που είχε με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Στρ. Τάμποτ και στην τηλεφωνική ομιλία Κλίντον -Γιέλτσιν".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "πάγο στις συνεχιζόμενες διπλωματικές κινήσεις σε Μόσχα και Βερολίνο έριξε με τις χθεσινοβραδινές δηλώσεις του ο αμερικανός πρόεδρος Μπίλ Κλίντον που επαναλαμβάνοτνα τη ΝΑΤΟϊκή γραμμή εντατικοποίησης των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία είπε οτι "θα γίνονται 24 ώρες το 24ωρο". Χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα ολοκληρώνονται σήμερα με τετραμερή συνάντηση στη Μόσχα οι διπλωματικές πρωτοβουλίες για αναζήτηση λύσης, ενώ στο Βελιγράδι αποπέμθηκε απο την κυβένρηση ο έως χθές αντιπρόεδρος Β. Ντράσκοβιτς που με τις δηλώσεις του εμφανίστηκε αναζητώντας διέξοδο διαφοροποιημένος απο τον Μιλόσεβιτς".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει οτι "στη σημερινή συνάντηση μεταξύ των κκ Ιβανόφ, Παπανδρέου, Κόφι Ανάν και Αξγουόρθι, στη Μόσχα και στο ταξίδι αστραπή του Ρώσου διαμεσολαβητή Τσερνομίρντιν σε Βόννη, Ρώμη και Βελιγράδι είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς σκηνής, η οοία μετά απο 35 ημέρες βομβαρδισμών διαπιστώνει πως ελάχιστα βήματα προς την επίτευξη μιας ειρηνικής και, εν τέλει βιώσιμης λύσης, έχουν γίνει".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ επισημαίνει οτι "οι προβλέψεις για μακρά διάρκεια του πολέμου ενισχύθηκαν με την απόφαση του Κογκρέσου, παρά τον μαραθώνιο που εξελίσσεται στη Μόσχα για την εξεύρεση πολιτικής λύσης και ο οποίος είχε δημιουργήσει ελπίδες εκτόνωσης. Στη ρωσική πρωτεύουσα αναμένεται ο γγ του ΟΗΕ κ. Ανάν για συνομιλίες με τους υπουργούς της Ρωσίας κ. Ιβάνοφ, της Ελλάδας κ. Παπανδρέου και του Καναδά κ. Αξγουόρθυ, ενώ ο μεσολαβητής του Κρεμλίνου κ. Τσερνομίρντιν μεταβαίνει στη Βόννη για συνομιλίες με τους κκ Σρέντερ και Φίσερ".

    (Γ. Π.)

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η συνάντηση πρωθυπουργού - υπουργού Εθνικής Οικονομίας, η άνοδος τιμών κατά 3,45% στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η έκθεση της Deutsche Bank για την ελληνική οικονομία και οι εξελίξεις στην κρίση της Γιουγκοσλαβίας είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΕΞΠΡΕΣ: "Σημίτης - Παπαντωνίου: "Αντέχουμε τις δυσκολίες".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Παίρνουν θέσεις στη Σοφοκλέους - Προσδοκίες για νέα άνοδο των μετοχών".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Δεν θα ληφθούν πρόσθετα οικονομικά μέτρα για την ΟΝΕ: Κ. Σημίτης και Γ. Παπαντωνίου εκτιμούν την κατάσταση".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Να μας αποζημιώσει η ΕΕ για τον πόλεμο - Η κυβέρνηση θέτει θέμα για τις απώλειες στην οικονομία".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Τοπίο στην ομίχλη οι εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία - Εντονη κινητικότητα, αντιφατικές ενδείξεις".

    [6] Συνάντηση Σημίτη - Παπαντωνίου

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι: "Ακόμη και εάν η κρίση στη Γιουγκοσλαβία διάρκεσει μέχρι το φθινόπωρο, η συνολική επίπτωση στην ελληνική οικονομία θα είναι 0,5 εκατ. μον. του ΑΕΠ, ενώ επί του παρόντος περιορίζεται σε 0,1-0,2 του ΑΕΠ. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η χθεσινοβραδινή σύσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου κατά την διάρκεια της οποίας εξετάσθηκαν οι μελλοντικές κινήσεις της οικονομικής πολιτικής".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 29 April 1999 - 7:32:02 UTC