Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-04-19

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 19/04/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Τοξικός κίνδυνος
  • [3] Κόσοβο
  • [4] Σύνοδος κορυφής ΝΑΤΟ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση στη Γιουγκοσλαβία, ο τοξικός κίνδυνος στα Βαλκάνια και η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Πάρτε σπίτια. Επανάσταση στη στέγαση. Ανακάλυψαν το λίζινγκ λόγω ευρωεκλογών.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Τοξικά-Θάνατος. Ομολογούν τώρα οικολογική καταστροφή απο τους βομβαρδισμούς σ'όλα τα Βαλκάνια.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Στην Κύπρο οι νεκροί και οι τραυματίες πολέμου. Εφτασαν τα πρώτα φέρετρα, στήνεται κινητό νοσοκομείο. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η βρετανική βάση στο Ακρωτήρι.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ζημιές απο τον πόλεμο. Η Ελλάδα άρχισε να πληρώνει το τίμημα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Αλωνίζει η συμμορία του UCK σ'όλόκληρη την Ελλάδα. Ελέγχει ναρκωτικά, όπλα και πορνεία.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Θανατηφόρο νέφος. Η νέα απειλή για τα Βαλκάνια. Οι βομβαρδισμοί εργαστασίου ελευθέρωσαν τοξικές ουσίες.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Απλώνεται ο πόλεμος. Παραπαίει η κυβέρνηση Σημίτη και σκέπτεται διπλές εκλογές.

    ΕΘΝΟΣ: Τοξική απειλή για τα Βαλκάνια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Απο την πατρίδα του θείου το αύριο του ανηψιού. Στις Σέρρες κήρυξε ο Κ. Καραμανλής "δημοψήφισμα" για τις Ευρωεκλογές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εφιαλτικά σενάρια. Μακρά διάρκεια του πολέμου προβλέπουν ξένοι και Ελληνες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ομηρος των ΗΠΑ ο Σημίτης. Αγνοεί το 98,6% του λαού και πηγαίνει στην Ουάσιγκτον να δώσει "γή και ύδωρ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Στρώνουν χαλί για χερσαίες. Οι Νατοϊκοί "δεν το αποφάσισαν ακόμη" αλλά με Απάτσι και εξοπλισμό Κοσοβάρων.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Εθνικιστική στροφή στην Τουρκία. Η σύλληψη Οτσαλάν καθοριστικός παράγοντας στις χθεσινές εκλογές.

    ΕΣΤΙΑ: Ο πόλεμος άρχισε απο λάθος.

    ΤΑ ΝΕΑ: Οχι στο ΝΑΤΟ για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ο Πάγκαλος μιλάει στα "ΝΕΑ". Χημικό νέφος απειλεί και την Ελλάδα.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Μάχη σε 3 μέτωπα δίνει απο σήμερα στην Ουάσιγκτον ο Κ. Σημίτης. Για την αποφυγή της ελληνικής στρατιωτικής εμπλοκής. Για το όνομα της ΠΓΔΜ. Για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Κρίσιμες επαφές Σημίτη στη σημερινή σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

    [2] Τοξικός κίνδυνος

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "με δηλητήριο γεμίζουν την ατμόσφαιρα των Βαλκανίων οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία. Το επικίνδυνο νέφος αμμωνίας, που ξεπήδησε απο το πετροχημικό σερβικό εργοστάσιο, ενσκήπτει απειλητικό και στην Ελλάδα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει οτι "η διαρροή τοξικών ουσιών μετά τον βομβαρδισμό απο τα ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη, του εργοστασίου τεχνητών αζωτούχων λιπασμάτων στο προάστειο του Βελιγραδίου, Πάντσεβο, απειλεί σοβαρά με οικολογική καταστροφή και ανυπολόγιστες συνέπειες όχι μόνο την Γιουγκοσλαβία, αλλά και ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων".

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει οτι "οικολογική καταστροφή με απρόβλεπτες συνέπειες φαίνεται οτι έχει προκαλέσει ΝΑΤΟϊκό χτύπημα σε πετροχημικό εργοστάσιο στην πόλη Πάντσεβο, 12 χιλιόμετρα βορείως του Βελιγραδίου. Τρείς πύραυλοι έπληξαν το εργοστάσιο, το οποίο βρίσκεται στις όχθες του Δούναβη, νωρίς τα ξημερώματα της Κυριακής. Οι χημικές ουσίες που διέφυγαν σχημάτισαν τεράστιο νέφος απο καπνό και αέρια".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ ισχυρίζεται οτι "τον αργό θάνατο, μακροχρόνια, χιλιάδων ανθρώπων στα Βαλκάνια προκαλούν οι ΝΑΤΟϊκές βόμβες στη Γιουγκοσλαβία. Τα φονικά τοξικά, που διαρρέουν στην ατμόσφαιρα, θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνον τους Σέρβους αλλά και τους κατοίκους των γειτονικών χωρών. Την ίδια στιγμή μεγάλη επιβάρυνση δέχεται η ατμόσφαιρα και απο τα καυσέρια των αεροσκαφών".

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, "ο κίνδυνος μεταμόρφωσης των Βαλκανίων σε ένα απέραντο νεκροταφείο βομβών με ραδιενεργή γόμωση, αλλά και σε μια περιοχή της Γής πλήρως κατεστραμμένη οικολογικά, είναι πλέον απτός μετά το συνεχή βομβαρδισμό χημικών εργοστασίων στη Γιουγκοσλαβία".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν οτι "ένας νέος εφιάλτης απειλεί πλέον τη Γιουγκοσλαβάι και όλα τα Βαλκάνια. Οι συνεχείς, χθές τα ξημερώματα, βομβαρδισμοί-για έβδομη μέρα - των ΝΑΤΟϊκών αεροπλάνων κατά των εργοστασίων πετροχημικών και τεχνητών αζωτούχων λιπασμάτων στο Πάντσεβο, δώδεκα χιλιόμετρα απο το Βελιγράδι, άνοιξαν τους ασκούς του Αιόλου".

    [3] Κόσοβο

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "εφιαλτικά σενάρια άρχισαν και πάλι να εξυφαίνονται γύρω απο τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία. Και σχεδόν απο κάθε πλευρά, έρχονται δραματικά μηνύματα για τη μεγαλύτερη και την πιο επικίνδυνη ίσως κρίση που γνώρισε η ανθρωπότητα μετά τον Β'Παγκόσμιο Πόλεμο. Μάλιστα όλο και περισσότεροι συμπίπτουν στην εκτίμηση οτι η διάρκεια του πολέμου στα Βαλκάνια προβλέπεται μακρά με ανυπολόγιστες συνέπειες για τις χώρες και τους λαούς της περιοχής".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει οτι "όσο και αν ακούεται απίστευτο, ο καθοριστικός παράγων που ωδήγησε στον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας και στην -επί θύραις πλέον - κλιμάκωση σε χερσαία σύρραξη, ίσως είναι οι εσφαλμένες εκτιμήσεις των αμερικανικών διπλωματικών και στρατιωτικών υπηρεσιών. Σε αυτό το εξωφρενικό συμπέρασμα καταλήγουν κορυφαίοι διπλωματικοί παρατηρηταί μετά την ανάλυση των αιτιών ενάρξεως του πολέμου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει οτι "θριαμβολόγησε και χθές το ΝΑΤΟ για την επιτυχία των 500 αποστολών του στη Γιουγκοσλαβία καταγγέλλοντας οτι οι Γιουγκοσλάβοι χρησιμοποιούν τους αλβανόφωνους για να σκάβουν ομαδικούς τάφους συμπατριωτών τους, ενώ η Ουάσιγκτον θεωρεί οτι οι ωμότητες των Σέρβων είναι πολύ μεγαλύτερες απο όσο είναι γνωστό".

    Σύμφωνα με την ΑΘΗΝΑΪΚΗ, "εντός του Μαϊου μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ και πριν απο τις ευρωεκλογές θα πραγματοποιηθεί η χερσαία επέμβαση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο για τα σχέδια των Αμερικανών στα Βαλκάνια".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ ισχυρίζεται οτι "η Ατλαντική Συμμαχία αυξάνει την πίεση στη Γιουγκοσλαβία και τα επιτελικά της στελέχη αφήνουν να επικρεμάται η προοπτική ανάληψης δράσης στο έδαφος εάν ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δεν μετακινηθεί απο τη στάση που τηρεί έως σήμερα".

    [4] Σύνοδος κορυφής ΝΑΤΟ

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "συνοδευόμενος απο τους επιτελείς των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας και τις αποσκευές του γεμάτες με επιχειρήματα για την ορθότητα της ελληνικής πρότασης μέσω της οποίας μπορούν να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την ειρηνική επίλυση του Γιουγκοσλαβικού προβλήματος αναχώρησε χθές ο Κώστας Σημίτης για τις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να πάρει μέρος στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί απο 23 έως 25 Απριλίου στην Ουάσιγκτον με την ευκαιρία συμπλήρωσης 50 χρόνων απο την ίδρυσή του".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) προσθέτει οτι "στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί με την ευκαιρία συμπλήρωσης 50 χρόνων απο την ίδρυσή του. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς πραγματοποιείται δύο μέρες μετά την ανάληψη πρωτοβουλίας απο την ελληνική κυβένρηση για τον τερματισμό του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία και τη διευθέτηση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο με ειρηνικά μέσα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) εκτιμά οτι "δύσκολες ώρες θα περάσει ο πρωθυπουργός στην Ουάσιγκτον. Εκεί, ο Κ. Σημίτης που αναχώρησε χθές για τις ΗΠΑ θα κληθεί να υπογράψει την αναθεώρηση της στρατηγικής της Συμμαχίας, η οποια θα προβλέπει την απαγκίστρωσή της απο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει οτι "στην αμερικανική πρωτεύουσα ο κ. Σημίτης θα μεταβεί την Τετάρτη, απο τη Νέα Υόρκη όπου ήδη βρίσκεται. Σύνοδος που πραγματοποιείται μέσα σε ούτως ή άλλως βαρύ κλίμα και υπο τη σκιά των εντεινόμενων τα τελευταία εικοσιτετράωρα βομβαρδισμών στη Σερβία και προκαλεί και στην ελληνική κυβέρνηση ισχυρούς "πονοκεφάλους". Ο μεγάλος φόβος της ελληνικής κυβέρνησης εντοπίζεται στη διαιώνιση της κρίσης στα Βαλκάνια και φυσικά στο ορατό ενδεχόμενο της εμπλοκής χερσαίων δυνάμεων".

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 19 April 1999 - 8:08:44 UTC