Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-04-05

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 05/04/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Πρόσφυγες
  • [3] Ελληνική οικονομία
  • [4] Κόσοβο

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, το πρόβλημα των προσφύγων και η ελληνική οικονομία, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού απογευματινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης: Κ. Μήτσης): Μας ρίχνουν στη φωτιά. Εκβιαστική πίεση των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης: Δ. Ρίζος): Ερχονται 60.000 πρόσφυγες. Θα εγκατασταθούν στην κεντρική, νότια και νησιωτική Ελλάδα.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Και 6 Γερμανοί νεκροί στη Θεσσαλονίκη. Δεκάδες τα πτώματα των Συμμάχων.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Βόμβα κατά της Ελλάδας. Βρώμικο χτύπημα ή εκδίκηση απο τους συμμάχους; ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία συνιστούν στους δικούς τους να μη μας επισκέπτονται για τουρισμό.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: 200.000 προσλήψεις για Ολυμπιάδα.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Πρόταση ανακωχής. Πρώτες ενδείξεις οτι η Ουάσιγκτον αλλάζει γραμμή.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αγωνία στη Βόρειο Ηπειρο. Αποφάσισαν να στείλουν στρατιώτες στην Αλβανία.

    ΕΘΝΟΣ: Στέλνουμε στρατό με επιφυλάξεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μακάριοι οι... ελεούντες ότι αυτοί... ελεηθήσονται! Ανοίγουν τα σύνορα για τους πρώτους 5000 πρόσφυγες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Χειροκροτούν τους σφαγείς. Με αιχμή του δόρατος τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Ακη Τσοχατζόπουλο οι κυβερνώντες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κοσοβάροι πρόσφυγες μέχρι και την Πελοπόννησο. Η κυβέρνηση φέρνει 10.000 σε πρώτη φάση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πάνε να μας μπλέξουν. Σε αδιέξοδο το ΝΑΤΟ.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ελληνική εμπλοκή. Ελληνες φαντάροι στην πρώτη γραμμή.

    ΕΣΤΙΑ: Να τους πάρη όλους ο Κλίντον! Υποχρέωσις των ΗΠΑ η απορρόφησης προσφύγων.

    ΤΑ ΝΕΑ: Εισβολή απο ΝΑΤΟ με πρόσχημα τους πρόσφυγες. Ετοιμάζουν την τελική φάση οι στρατηγοί.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Στέλνουμε στρατό, παίρνουμε πρόσφυγες. Στροφή 180 μοιρών στην εξωτερική μας πολιτική.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ελληνες στρατιώτες θα προωθηθούν σε Σκόπια και Αλβανία.

    [2] Πρόσφυγες

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "Για την "ασφαλή χορήγηση της ανθρωπιστικής βοήθειας" στους πρόσφυγες, η Ελλάδα ετοιμάζεται να στείλει στρατιώτες σε Αλβανία και ενδεχομένως στα Σκόπια, αλλά δεσμεύεται οτι θα τους αποσύρει αν οι επιχειρήσεις εκτραπούν σε εισβολή στη Γιουγκοσλαβία. Το ΝΑΤΟ πάντως ετοιμάζεται για χερσαία επίθεση με άλλοθι τους πρόσφυγες και στόχο το διαμελισμό του Κοσόβου".

    Τα ΝΕΑ στο σχόλιό τους υποστηρίζουν οτι "αυτό που όλοι φοβόντουσαν στα Βαλκάνια, συντελείται ήδη: μια ανθρωπιστική καταστροφή που δύσκολα μπορεί να τη συλλάβει ο ανθρώπινος νους ιδίως για την πολιτισμένη Ευρώπη παραμονές του 2000. Το ότι η κατάσταση βρίσκεται πια εκτός ελέγχου το μαρτυρούν τα αναρίθμητα καταβάνια των προσφύγων, αλλά και η παντελής απουσία προετοιμασίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ επισημαίνει οτι "η πρώτη και άκρως επικίνδυνη συνέπεια του παρανοϊκού, όσο και εγκληματικού εγχειρήματος της Ετιρίας Δολοφόνων (διάβαζε "του ΝΑΤΟ") είναι παρούσα: Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες απο το Κοσσυφοπέδιο αναζητούν καταφύγιο στις γειτονικές χώρες και όπου αλλού βρεθεί χώρος να τους φιλοξενήσει".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει οτι "στην εποχή του Ιμπραήμ γυρνάει ο εκσυγχρονισμός τη χώρα, με την εγκατάσταση Αλβανών προσφύγων στην Πελοπόννησο και εκπόνηση κοινού σχεδίου με την "Υψηλή Πύλη" σχετικά με την κατανομή των άστεγων Κοσοβάρων στην Ευρώπη! Αυτά τα κωμικοτραγικά προκύπτουν απο τη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, αλλά και τις ανεξάρτητες πρωτοβουλίες του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος αποφάσισε να διαχειριστεί το πρόβλημα των προσφύγων απο κοινού με την Τουρκία".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ σημειώνει οτι "Δευτέρα, 5 Απριλίου 1999. Η φετινή Πανελλήνια Ημέρα Προσφύγων δυστυχώς συνέπεσε με μια απο τις βαθύτερες προσφυγικές κρίσεις στην Ιστορία, καθώς περισσότεροι απο μισό εκατομμύριο άμαχοι απο την περιοχή του Κοσσυφοπεδίου εκτοπίστηκαν στο εσωτερικό της Γιουγκοσλαβίας ή κατέφυγαν στην Αλβανία, στα Σκόπια και αλλού".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται οτι "την εισβολή χιλιάδων προσφύγων απο τα σύνορά μας φοβάται ήδη η ελλάδα και παίρνει όσα μέτρα ασφαλείας μπορεί, ενω ζήτησε απο τις αστυνομικές και στρατιωτικές Αρχές στη Βόρεια Ελλάδα να βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή για να μην περάσει ούτε κουνούπι χωρίς άδεια. Παράλληλα σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες μας, η ελλάδα ζήτησε απο τις χώρες -μέλη της ΕΕ να αναλάβουν και ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις την επιτήρηση των ελληνικών συνόρων απο τα Σκόπια και την Αλβανία, για να εμποδίσουν απο μέσα τη δράση κυκλωμάτων που αρχίζουν ήδη και μαζεύουν απο τους εξαθλιωμένους πρόσφυγες τα ελάχιστα χρήματά τους για να τους περάσουν στην "Ελβετία των Βαλκανίων" οπως τους λένε για την Ελλάδα".

    [3] Ελληνική οικονομία

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει οτι "επίθεση των Αμερικανών θεσμικών επενδυτών στο μέτωπο των ελληνικών ομολόγων φοβάται η κυβέρνηση σε περίπτωση που παραταθεί η κρίση στα Βαλκάνια, καθώς η δραχμή θα δεχθεί πιέσεις και οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία θα είναι οδυνηρές".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "νέα σχέδια ενίσχυσης της ισοτιμίας της δραχμής έναντι του ευρώ και του δολαρίου επεξεργάζεται η Τράπεζα της Ελλάδος. Στόχος της κεντρικής τράπεζας είναι να αντισταθμιστούν βραχυπρόθεσμα οι αρνητικές επιπτώσεις στον πληθωρισμό απο τη ραγδαία άνοδο της τιμής του πετρελαίου ταυτόχρονα με την άνοδο της ισοτιμίας του δολαρίου. Κρίσιμο τέστ στην προσπάθεια ισχυροποίησης της δραχμής θα αποτελέσει η αυριανή δημοπρασία πενταετών ομολόγων υψους 200 δισ. δρχ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) εκτιμά οτι "ένας πραγματικά απρόβλεπτος παράγοντας στην πορεία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού ειναι τα δραματικά γεγονότα στο Κοσσυφοπέδιο, τα οποία απειλούν πλέον να ανατρέψουν την όλη προσπάθεια της κυβέρνησης κυρίως για συγκράτηση των τιμών".

    [4] Κόσοβο

    ΤΟ ΒΗΜΑ γράφει ότι "οι ΝΑΤΟϊκοί βομβαρδισμοί εναντίον του Βελιγραδίου αναμένεται να συνεχισθούν με μεγαλύτερη σφοδρότητα, αλλά τα πρώτα σημάδια μιας συμβιβαστικής φόρμουλας αρχίζουν να φαίνονται στον σκοτεινό ορίζοντα των Βαλκανίων. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών κ. Μάντλιν Ολμπράιτ σε συνεργασία με ευρωπαίους ομολόγους της φέρεται να προτείνει τώρα στον κ. Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ένα σχέδιο ανακχωής: την απόσυρση των στρατιωτικών και αστυνομικών του δυνάμεων από το Κοσσυφοπέδιο με αντάλλαγμα τη διακοπή των βομβαρδισμών".

    Η ΕΣΤΙΑ τονίζει ότι "εντείνονται συν τω χρόνω οι ενδείξεις, ότι σε πολιτικό τουλάχιστον επίπεδο ωριμάζει η ιδέα της χρησιμοποιήσεως χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο. Ομως η σκέψις αυτή προβληματίζει ιδιαιτέρως τα στρατιωτικά επιτελεία της Συμμαχίας, στελέχη των οποίων, μηδέ εξαιρουμένου του ανωτάτου διοικητού των δυνάμεων Ευρώπης στρατηγού Ουέλσυ Κλαρκ, δεν χάνουν ευκαιρί ανα επισημάνουν τα προβλήματα ενός τέτοιου εγχειρήματος".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υπογραμμίζει ότι "την ίδια ώρα που η χώρα μας γίνεται δέκτης αφόρητων πιέσεων για την υποδοχή σημαντικού αριθμού προσφύγων, οι δυτικοί διοχετεύουνπληροφορίες που τους φέρουν ν` απεργάζονται σχέδια για την ανατροπή του Μιλόσεβιτς, προκειμένου να δικαιολογήσουν την κυοφορούμενη επίθεση του ΝΑΤΟ και με χερσαίες δυνάμεις... ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "καταδικάζουν μομόπλευρα τη Σερβία, τη στιγμή που δέχεται την πιο ανελέητη και απάνθρωπη αεροπορική επιδρομή και χειροκροτούν μανιωδώς τις επιθετικές ενέργειες του ΝΑΤΟ εναντίον κυρίαρχου και ανεξάρτητου κράτους. Και αυτό παρ` όλο ότι δεν υπάρχει απόφαση του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας που να καλύπτει έστω και προσχηματικά τηνα εροπορική επιδρομή. Φτάνουν, μάλιστα, στο σημείο να αποδίδουν στην ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας προθέσεις που ανήκουν στο ΝΑΤΟ και ευθέως ομολογούνται από τον Αμερικανό πρόεδρο, όπως η επαπειλούμενη αλλαγή συνόρων".

    Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ "στη δημιουργία ΝΑΤΟϊκού προτεκτοράτου μέσα στη γεωγραφική επικράτεια του Κοσόβου προσανατολίζονται οι Αμερικανοί και ΝΑΤΟϊκοί διοικητές στην Ευρώπη. Το συγκεκριμένο προτεκτοράτο θα καλύπτεται από τη συμμαχική αεροπορία, ενώ σε πρώτη φάση -και χωρίς να υπάρχει ειρηνευτικό σχέδιο- οι χερσαίες δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα θέσουν υπό τον έλεγχό τους το 40% της κοσοβαρικής επικράτειας".

    Στο σχόλιό της η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "είναι τώρα βεβαιωμένο ότι η ``ανθρωπιστική επιχείρηση`` του ΝΑΤΟ έφερε το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα και οδήγησε στο απόλυτο αδιέξοδο από λαθεμένους υπολογισμούς. Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί κατά της Γιουγκοσλαβίας, όχι μόνον επέτειναν την καταστροφή και δεν προστάτεψαν τους αλβανόφωνους, οι οποίοι κατά κύματα εγκαταλείπουν το Κοσσυφοπέδιο, αλλά και έκοψαν τελείως τις γέφυρες για όποιου είδους διαπραγματέυσεις με το καθεστώς του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Μόνη διέξοδος που απομένει είναι η αναζήτηση λύσης μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο συμμετέχει και η Ρωσία".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 5 April 1999 - 8:24:22 UTC