Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-03-29

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 29/03/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Επέμβαση ΝΑΤΟ
  • [3] ΠΑΣΟΚ
  • [4] Ιονική
  • [5] Ελληνοτουρκικά

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, τα ελληνοτουρκικά, η πώληση της Ιονικής και τα εσωκομματικά ΠΑΣΟΚ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναικού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Χτύπημα στη Θράκη. "Κάντε οτι και στο Κοσσυφοπέδιο". Τουρκική οργάνωση, παρακλάδι της ΜΙΤ, ζητεί επέμβαση του ΝΑΤΟ.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Μας εκβιάζει ο Κλίντον. Με επιστολή του, σε στύλ Μουσολίνι, απαιτεί πλήρη υποταγή στα εγκλήματικά του σχέδια. Σε αδιέξοδο η κυβέρνηση, αλλά αρνείται να φέρει το θέμα στη Βουλή ή να συγκαλέσει Συμβούλιο Αρχηγών.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Αφόρητες πιέσεις απο ΗΠΑ-ΝΑΤΟ να δεχθούμε... Τουρκικά στρατεύματα στην Ελλάδα. Δραματικές εξελίξεις για τη χώρα μας.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Η Θράκη στο στόχαστρο. Υποπτο πληρωμένο δημοσίευμα στους "ΤΑΙΜΣ". Εμπλοκή και χερσαίων δυνάμεων στον πόλεμο.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Αγρια σύγκρουση για Ιονική. Μπλοκάρει η "Πειραιώς" με ασφαλιστικά μέτρα την πώληση της Τράπεζας-Καθαρή η προσφορά της "Πίστεως", ισχυρίζονται κυβέρνηση και "Εμπορική".

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ο Κλίντον αξιώνει υπακοή. Δεν δέχεται μεσολαβήσεις - απαιτεί την άνευ όρων παράδοση του Μιλόσεβιτς.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Το κτήνος πήγε διακοπές. Αφού έδωσε εντολή για ολοκαύτωμα. Νύχτα Αγίου Βαρθολομαίου για τους ήρωες.

    ΕΘΝΟΣ: Μακελειό τη νύχτα. Εντονη τώρα η ανησυχία στην Αθήνα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Θα τους κολλήσει η τσίχλα στα σάπια δόντια τους. Δύσκολες ώρες για τους Γιάνκηδες στην Σερβία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εμπλοκή της Ελλάδας μεθοδεύουν ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και Τουρκία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πιέσεις απο ΗΠΑ για να δεχθούμε Κοσοβάρους. Επιστολή Κλίντον και νέες παρεμβάσεις απο Μπέρνς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Αόρατη" σφαγή. Παράνοια: το ΝΑΤΟ βομβαρδίζει και αμάχους για το... καλό τους. Αλλά οι Σέρβοι κρατάνε: Ρόκ συναυλία την ώρα των βομβαρδισμών.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Φόβοι προβοκάτσιας με τη μειονότητα στη Θράκη. Νέα πτυχή στο βρόμικο πόλεμο των Βαλκανίων. Πληρωμένη καταχώριση τουρκικής οργάνωσης-φάντασμα στους "Times" του Λονδίνου.

    ΕΣΤΙΑ: Και οι μύθοι καταρρίπτονται. Το θεωρητικώς "άτρωτο" αεροσκάφος τύπου "F-117A Stealth".

    ΤΑ ΝΕΑ: Και τα ρέστα ζητεί τώρα απ'την Ελλάδα ο Κλίντον.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Η ώρα της Ευρώπης. Παρά τις ασφυκτικές πιέσεις των ΗΠΑ, τη λύση δείχνουν Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Το έκαναν... αόρατο. Οι Σέρβοι κατέρριψαν "ΣΤΕΛΘ" το βράδυ του Σαββάτου.

    [2] Επέμβαση ΝΑΤΟ

    Το ΕΘΝΟΣ εκτιμά οτι "αφηνίασε το ΝΑΤΟ μετά την επιτυχία των Σέρβων, που κατέρριψαν τον τεχνολογικό μύθο των ΗΠΑ και απέδειξαν οτι και στις μέρες μας ο Δαβίδ μπορεί να νικήσει τον Γολιάθ. Απο χθές το βράδυ το ΝΑΤΟ ενισχύοντας τις δυνάμεις του, επιτέθηκε με σφοδρότητα, χτυπώντας με εκατοντάδες βόμβες στην Πρίστινα".

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει οτι "τίποτε δεν είναι άτρωτο! Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει μετά την κατάρριψη του βομβαρδιστικού αεροσκάφους τύπου "F-117A Stealth", που αποτελούσε το "καμάρι" της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας και μέχρι χθές εθεωρείτο "άτρωτο". Το τι σημαίνει για τους Αμερικανούς η πτώσις του "Stealth" απεκαλύφθη απο την αντίδρασή τους, μόλις εγένετο γνωστό το γεγονός τη νύκτα του Σαββάτου".

    ΤΟ ΒΗΜΑ ισχυρίζεται οτι "το ΝΑΤΟ άρχισε τη δεύτερη φάση των αεροπορικών επιθέσεων απο χθές το βράδυ, ενώ πληθαίνουν οι φήμες για επιθέσεις κατά του αλβανικού πληθυσμού στο Κοσσυφοπέδιο (κκάτι που διαψεύδει κατηγορηματικά το Βελιγράδι). Τα ΝΑΤΟϊκά βομβαρδιστικά έχουν πλέον στόχους τις μονάδες του γιουγκκοσλαβικού στρατού και της αστυνομίας στο Κοσσυφοπέδιο. Η Ουάσιγκτον απο την πλευρά της αυξάνει τις πιέσεις στις συμμαχικές κυβερνήσεις, όπως της Αθήνας και της Ρώμης, ώστε να μην ξεκινήσουν δικές τους διπλωματικές πρωτοβουλίες".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει οτι "η κόλαση του πολέμου χτυπά πλέον την πόρτα μας. Οι εξελίξεις είναι δραματικές. Η κυβέρνηση δέχεται αφόρητες πιέσεις απο τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να δεχθούμε στα εδάφη μας τουρκικά στρατεύματα για να προωθηθούν στα Σκόπια με τρία τρένα, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως "ασπίδα" για τις αμερικανικές δυνάμεις, σε επέμβαση των Σέρβων στη γειτονική χώρα (που τρέμει την οργή του Σ. Μιλόσεβιτς)".

    [3] ΠΑΣΟΚ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "ανοίγει σήμερα η αυλαία του μετασυνεδριακού σκηνικού του ΠΑΣΟΚ. Η Κε καλείται σήμερα να εκλεξει τα 11 μέλη του ΕΓ. Χθές ο κ. Σημίτης είχε μια εφ'όλης συνεργασία στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Ακη Τσοχατζόπουλο, τον αντίπαλό του και ηγέτη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Σημίτης δεν πρόκειται να εκλέξει στο νέο Εκτελεστικό Γραφείο περισσότερα απο 7 μέλη και η εσωκομματική αντιπολίτευση θα καταλάβει τις υπόλοιπες τέσσερις θέσεις".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος ) υποστηρίζει οτι "γόρδιος δεσμός εξακολουθεί να είναι για τον Κώστα Σημίτη η εκλογή του νέου 11μελούς Εκτελεστικού Γραφείου σήμερα, στη συνεδρίαση της 180μελούς Κεντρικής Επιτροπής. Είναι άγνωστο εάν ο πρωθυπουργός θα κατεβάσει "γραμμή" στήριξης των επιλογών του με κίνδυνο να υποστεί μια άλλη δοκιμασία εάν δεν επαληθευτεί η ντιρεκτίβα του ή θα αφήσει ελεύθερα όσους το επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα, χωρίς να υπολογίζουν στη συγκαλυμμένη ή όχι πριμοδότησή τους απο τον ίδιο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει οτι "τις λεπτές ισορροπίες που υπάρχουν μετά το 5ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ανάμεσα στους "εκσυγχρονιστές" και τη λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση, αλλά και τις διάφορες υποομάδες εντός των δύο αντίπαλων στρατοπέδων, θα καταγράψει η σύνθεση του νέου Εκτελεστικού Γραφείου αλλά και των γραμματειών-τομέων, που θα προκύψει απο τη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος στο ξενοδοχείο Holiday Inn".

    ΤΑ ΝΕΑ ισχυρίζονται οτι "με κλειστά χαρτιά προσέρχονται σήμερα στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ ο κ. Κώστας Σημίτης και ο κ. Ακης Τσοχατζόπουλος καθώς οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν χθές για να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τη σύνθεση του νέου Εκτελεστικού Γραφείου δεν φαίνεται να απέδωσαν πολλούς καρπούς".

    [4] Ιονική

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "κίνηση... ΜΑΤ απο τον Ομιλο της Alpha Τράπεζα Πίστεως του κ. Ιωάννη Κωστόπουλου όπου μετά απο σιγή δύο ημερών έγινε γνωστό χθές το απόγευμα οτι η προσφορά του για την εξαγορά του 51% της Ιονικής Τράπεζας είναι 272 δις δρχ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά οτι "σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση πώλησης της Ιονικής Τράπεζας. Χθές το απόγευμα ο σύμβουλος πώλησης "J. P. Morgan" στην εισήγησή του προς την πωλήτρια Εμπορική Τράπεζα ανέδειξε νικητή του διαγωνισμού για την πώληση του 51% των μετοχών, την Alpha Τράπεζα Πίστεως, η οποία πρόσφερε τίμημα 272 δις δρχ τα οποία θα καταβληθούν τοις μετρητοίς κατά τη μεταβίβαση των μετοχών".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει οτι "στα χέρια του προέδρου της Τράπεζας Πίστεως, του κ. Ι. Κωστόπουλου, περνάει η Ιονική Τράπεζα, όπως είχε αναφέρει το αποκλειστικό δημοσίευμα της "ΒτΚ" στις 14 Φεβρουαρίυ 1999. Το σενάριο για τον τρόπο πώλησης της Ιονικής τράπεζας που είχε επισημάνει η "ΒτΚ" έπειτα απο καταγγελίες του πρώην προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων της Ιονικής Γιάννη Μαρκάκη επαληθεύτηκε".

    [5] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "έντονη δυσαρέσκεια και προβληματισμό έχει προκαλέσει στην Αθήνα η προκλητική διαφήμιση της οργάνωσης-φάντασμα "Τούρκοι της Δυτικής Θράκης" στην εφημερίδα "Τάιμς" του Λονδίνου στην οποία γίνεται λόγο για καταπάτηση των δικαιωμάτων της μειονότητας και καλείται η Δύση να πράξει όπως και στην περίπτωση των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει οτι "ευκαιρία για μια ακόμα επίθεση ψυχολογικού πολέμου κατά της Ελλάδας βρίσκει η Τουρκία, με πληρωμένη ολοσέλιδη διαφήμιση στη βρετανική εφημερίδα "Τάιμς" του Λονδίνου, στην οποία επιχειρείται να εμφανισθεί η Ελλάδα κάτι σταν... Τουρκία. Η αποκαλούμενη "Ομοσπονδία Τούρκων της Δυτικής Θράκης στην Ευρώπη", η οποία υπογράφει την καταχώριση, χρησιμοποιεί έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων "Ελσίνκι Γουότς" για να εμφανίσει την Ελλάδα ως χώρα όπου παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδιαίτερα των μειονοτήτων".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο σχόλιό της αναφέρει μεταξύ άλλων οτι "η κρίση στο Κόσοβο και η επέμβαση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων, χάριν... των "ανθρωπιστών" συναισθημάτων του προέδρου Κλίντον, επανέφεραν στο προσκήνιο το ζήτημα των μειονοτήτων στην περιοχή των Βαλκανίων. Ορισμένοι αφελείς, όμως που υποκινούνται απο την Αγκυρα, πίστεψαν οτι μπορούν να βάλουν στο ίδιο τσουβάλι τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου, με τους μουσουλμάνους της Θράκης και με μια κατάπτυστη καταχώριση στους "Times" του Λονδίνου επιχείρησαν να διασύρουν τη χώρα μας".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ ισχυρίζεται οτι "δεν είναι συμπτωματική η εμφάνιση της τουρκικής οργάνωσης -φάντασαμ με καταχώριση στην εφημερίδα "Times" του Λονδίνου με την οποία καταγγέλλονται παραβιάσεις των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη. Η ίδια οργάνωση έχει δραστηριοποιηθεί και στο Συμβούλιο της Ευρώπης, όπως αποκαλύπτει η "Ε". Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος Κλίντον αναφέρθηκε δύο φορές στο ενδεχόμενο εμπλοκής της Ελλάδας και της Τουρκίας στη βαλκανική κρίση, προκαλώντας την οργή της Αθήνας, ενώ στα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα επαναλαμβάνεται κατά διαστήματα το ενδεχόμενο επέκτασης του πολέμου σε αυτές τις δύο χώρες".

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 29 March 1999 - 8:02:11 UTC