Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-03-22

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 22/03/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Συνέδριο ΠΑΣΟΚ
  • [3] Αβραμόπουλος
  • [4] Κοσσυφοπέδιο

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και οι φήμες για κόμμα Αβραμόπουλου είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Δεν παζαρεύω. "Πασχαλινό δώρο" η αναγγελία της απόφασης. Δόλια επιχείρηση να εμφανιστεί οτι αποσύρεται. "Εχθρός του παρασκηνίου" ο δήμαρχος.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Το πανηγύρι τελείωσε... Τα προβλήματα μένουν. Συνέδριο Συν-τρόφων.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Μαϊμού θρίαμβος. Πάτησε την μπανανόφλουδα. 63,4% Τσουκάτος και ΜΜΕ του έδωσαν 68,2%.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Προσλήψεις -ρεκόρ εν όψει εκλογών. 18.063 στο Δημόσιο. Ιδού οι....καθαρές λύσεις των εκσυγχρονιστών.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Τολμηρές αποφάσεις Κ. Σημίτη. Μετά το σημαντικό αριθμό των ακύρων και λευκών ψηφοδελτίων.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Το "πακέτο Σημίτη". Ο πρωθυπουργός δηλώνει στο "Βήμα" τα σχέδιά του. Φοροαπαλλαγές και παροχές.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 2.145 χαστούκια στον Σημίτη. Κέρδισε το "στημένο " συνέδριο μόνο με 63,4%

    ΕΘΝΟΣ: Νέο τοπίο απο σήμερα στο ΠΑΣΟΚ. Μετά τις εκπλήξεις που επεφύλασσαν οι κάλπες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Με... λευκαντικό έπλυναν την νίκη του Κώστα Σημίτη. Τα λευκά σκίασαν το πανηγύρι του 5ου συνεδρίου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Οι "μαϊμούδες" δεν τράβηξαν. Ο Σημίτης ήταν ο μοναδικός υποψήφιος και ίδρωσε για να εκλεγεί.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Υπο προθεσμία πρωθυπουργός ο Σημίτης. Μόνο το 63,4% των συνέδρων τον ψήφισε για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κυρίαρχος με τραύμα 34%. Σημίτης: πήρε το συνέδριο-ένας στους 3 τον αμφισβητεί.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ισχυρό σόκ στο στρατόπεδο Σημίτη. Ενας στους τρείς συνέδρους ψήφισε κατά της ηγεσίας. Θριαμβολογεί η εσωκομματική αντιπολίτευση.

    ΕΣΤΙΑ: Κατέρχεται ο Αβραμόπουλος. Ενισχύει την απόφαση το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής στο Συνέδριο. Ωρα εκλογών σήμανε ο Σημίτης. Ισχυρή μειοψηφία με 34,5% τα λευκά.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Νέο ωράριο στις Τράπεζες. Που καταλήγουν ΟΤΟΕ και Ενωση Τραπεζών.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Μισή νίκη... (Συνέδριο ΠΑΣΟΚ)

    [2] Συνέδριο ΠΑΣΟΚ

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "νέο τοπίο δημιουργείται στο ΠΑΣΟΚ μετά την ολοκλήρωση του Συνεδρίου και τις εκπλήξεις που ανέδειξε η κάλπη. Στην ψηφοφορία για την ΚΕ ο κ. Ακης Τσοχατζόπουλος στα πρώτα 2.160 ψηφοδέλτια, καταλαμβάνει την πρώτη θέση. Στη νέα ΚΕ οι συσχετισμοί διαμορφώνονται ως εξής: 110 του εκσυγχρονιστικού μπλόκ και 70 των διαφωνούντων".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει οτι "μπορεί το 1999 να μη θυμίζει σε τίποτα το 1984, πέραν του γεγονότος οτι, όπως τότε, έτσι και σήμερα, το ΠΑΣΟΚ είναι στην κυβέρνηση, αλλά ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτα κατάφερε να παραστεί στο πέμπτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Αυτή ακριβώς η παρουσία του ηγέτη των Παλαιστινίων στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το μεσημέρι του Σαββάτου "χρωμάτισε" το συνέδριο, όπου πάμπολλες φορές ακούστηκε το όνομα του ιδρυτή Ανδρέα Παπανδρέου και η λέξη "σοσιαλισμός" απο τα χείλη του διαδόχου του Κ. Σημίτη".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "αν και χωρίς αντίπαλο, ο Κ. Σημίτης δεν μπόρεσε να "πάρει" το συνέδριο του κόμματός του, όπως τον είχαν διαβεβαιώσει οι επιτελείς του. Η εσωκομματική αντιπολίτευση καταγράφηκε δυναμικά με "λευκά", "όχι" και "άκυρα" σε ποσοστό 34,3% ποσοστό το οποίο φτάνει στο 36,5% αν προστεθεί και η αποχή, που δεν υπολογίστηκε στην καταμέτρηση αλλά αποτελεί πολιτική πράξη. Κύκλοι προσκείμενοι στο εκσυγχρονιστικό στρατόπεδο μιλούσαν για "ήττα χωρίς αντίπαλο".

    ΤΑ ΝΕΑ εκτιμούν οτι "έκπληξη της τελευταίας στιγμής επιφύλασσαν οι εκλογές στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που έβγαλαν-με 34,3% - ισχυρή μειοψηφία τα λευκά. Εκπληξη όμως προκάλεσαν και οι ψήφοι που συγκέντρωσε ο κ. Ακης Τσοχατζόπουλος για την ΚΕ ο οποίος και εξελέγη πρώτος".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ, "ένα ηχηρό ράπισαν έδωσαν 2.000 σύνεδροι του ΠΑΣΟΚ στον πρωθυπουργό και πρόεδρο του Κινήματος κ. Κώστα Σημίτη. Παρά το στημένο Συνέδριο, παρά το γεγονός οτι έγιναν στην προσυνεδριακή περίοδο άπειρες λαθροχειρίες με συνέδρους - "μαϊμούδες", παρ'όλο που ένα 37% των συνέδρων είναι κρατικοδίαιτοι και ως εκ τούτου υποστηρικτές των εκάστοτε κρατούντων, η κάλπη τελικά δεν έβγαλε τις προσδοκίες του κ. Σημίτη και των εκσυγχρονιστών".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι "ούτε τα παρατεταμένα χειροκροτήματα που συνόδευσαν χθές το βράδυ την επανεκλογή του στην ηγεσιά του ΠΑΣΟΚ, ούτε βεβαίως ο έλεγχος του "εκσυγχρονιστικού " μπλόκ στα νέα αριθμητικά δεδομένα της ΚΕ αποτελούν για τον Κ. Σημίτη ισχυρά πλεονεκτήματα για την πολιτική του ηγεμονία".

    "Με ένα "πακέτο Σημίτη" πολλών δισεκατομμυρίων ετοιμάζεται το ΠΑΣΟΚ να αντιμετωπίσει τις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις. Με δήλωσή του προς το ΒΗΜΑ αμέσως μετά την ευρεία επανεκλογή του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης προαναγγέλλει φοροαπαλλαγές αυξήσεις και νέες κοινωνικές πολιτικές για τα ασθενέστερα λαϊκά στρώματα. Ταυτοχρόνως με την "κοινωνική αντεπίθεση" που σχεδιάζει, ο πρωθυπουργός επιχειρεί και γενικότερη ανασύνταξη του πολιτικού σκηνικού. Θεωρεί οτι το συνέδριο κλείνει το κεφάλαιο της εσωκομματικής διαμάρχης και ομιλεί για "εξετάσεις ενότητας" εν όψει των "πολιτικών αγώνων των επόμενων μηνών".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ισχυρίζεται οτι "κυρίαρχος αλλά με ισχυρή αντιπολίτευση απέναντί του, αναδείχτηκε ο Κώστας Σημίτης απο το 5ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Το ποσοστό που πήρε (65,7%) υπελείφθη του στόχου που είχε τεθεί (70%) γεγονός που προκάλεσε κατήφεια στους συνεργάτες του και εμφανή ικανοποίηση στην εσωκομματική αντιπολίτευση".

    [3] Αβραμόπουλος

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει οτι "όχι μόνον δεν κάνει πίσω ο κ. Αβραμόπουλος ως προς την κάθοδό του στις ευρωεκλογές, αλλά κατ'ασφαλείς πληροφορίες προετοιμάζεται πυρετωδώς γι αυτές. Η έκβασις του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ που βρήκε τον κ. Σημίτη ενισχυμένο εσωκομματικώς, επαυξάνει τις πιθανότητες καθόδου της κινήσεως του Δημάρχου Αθηναίων στι ευρωεκλογές".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει οτι "εγώ δεν παζαρεύω με κανέναν στο παρασκήνιο. Και τις τελικές μου αποφάσεις θα τις ανακοινώσω αμέσως μετά το ταξίδι στην Αμερική". Εντονότατη ήταν η αντίδραση του Δ. Αβραμόπουλου στα "σενάρια" που είδαν το φώς της δημοσιότητας στον κυριακάτικο Τύπο, σύμφωνα με τα οποία, ο δήμαρχος Αθηναίων υπαναχωρεί στην πρόθεσή του να δημιουργήσει νέο πολιτικό φορέα και να συμμετάσχει στις επικείμενες ευρωεκλογές".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει οτι "μετέωρο θα παραμείνει, προς το παρόν, τουλάχιστον, και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το μεγάλο βήμα του Δημήτρη Αβραμόπουλου για τη δημιουργία νέα κόμματος, καθώς όπως είχε γράψει ήδη προ εβδομάδων η "Β", ο δήμαρχος Αθηναίων αντιλαμβάνεται οτι το εγχείρημα αυτό θα στρέψει εναντίον του τη συντριπτική πλειονότητα των οπαδών της παράταξης που τον ανέδειξε σε πολιτικό παράγοντα".

    Σύμφωνα με την ΑΘΗΝΑΪΚΗ, "σε κατάσταση αγωνίας ως την τελευταία στιγμή φαίνεται οτι έχει αποφασίσει να κρατήσει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος όσους ενδιαφέρονται για την ίδρυση του κόματός του γι αυτό και στις σχετικές ερωτήσεις ή δηλώσεις απαντά με το γνωστό σιβυλλικό τρόπο. Αυτό έκανε για ακόμη μια φορά χθές, όταν με αφορμή συνέντευξή του στον "ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ" αλλά και δημοσιεύματα που τον φέρουν να συναντάται με τον Κώστα Καραμανλή εντός των προσεχών ημερών, έκανε δήλωση, στην οποία άφησε τα πάντα ανοιχτά και απλώς τόνισε πως θα μιλήσει "την ώρα που πρέπει".

    [4] Κοσσυφοπέδιο

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "στην κρισιμότερη για το σύνολο των Βαλκανίων στιγμή εισήλθε η εννιάχρονη γιουγκοσλαβική κρίση, αφού με την επικείμενη στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ εναντίον σερβικών θέσεων στο Κόσοβο αλλά και στη Σερβία επιδιώκεται, αν και δεν ομολογείται, η αλλαγή συνόρων σε μια κατεξοχήν βεβαρημένη περιοχή".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "την τελευταία προειδοποίηση της διεθνούς κοινότητας μεταφέρει σήμερα στον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ: ή θα σταματήσει αμέσως τις επιθέσεις κατά των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου ή θα αντιμετωπίσει τις επικείμενες ΝΑΤΟϊκές αεροπορικές επιδρομές, όπως δήλωσε χθές το απόγευμα η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράϊτ. Την ίδια ώρα η κατάσταση στην περιοχή παραμένει εκρηκτική και το μόνιμο συμβούλιο του ΝΑΤΟ (πρεσβευτές ) συνήλθε χθές στις Βρυξέλλες για να εξετάσει τις τελευταίες εξελίξεις".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) προσθέτει οτι "έτοιμες να πλήξουν σερβικούς στρατιωτικούς στόχους είναι οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις, εξαιτίας της αδιαλλαξίας του Βελιγραδίου και της κλιμάκωσης των συγκρούσεων μεταύ γιουγκοσλαβικών δυνάμεων και ανταρτών του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου". Κι ενώ η απειλή του ΝΑΤΟ φαντάζει σοβαρότερη παρά ποτέ, η Δύση παίζει και το τελευταίο της χαρτί, στέλνοντας ξανά στο Βελιγράδι τον "μάγο της διπλωματίας" Αμερικανό μεσολαβητή Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, για μια ύστατη προσπάθεια σωφρονισμού του Γκουγκοσλάβου προέδρου Μιλόσεβιτς".

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Monday, 22 March 1999 - 9:18:28 UTC