Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-03-10

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 10/03/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Οτσαλάν
  • [3] Φορολογική πολιτική
  • [4] Αποκρατικοποιήσεις
  • [5] ΠΑΣΟΚ
  • [6] Ελληνοτουρκικά
  • [7] Αθηνά Ωνάση
  • [8] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [9] Παπαντωνίου - Βεβαιότητα για την ένταξη στην ΟΝΕ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η υπόθεση Οτσαλάν, οι αποκρατικοποιήσεις, η φορολογική πολιτική και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 40.000 ζεστά κάθε μήνα και αναδρομικά. Δώρο απο... Σημίτη σε όσους πήραν δάνειο ταμιευτηρίου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Διώξτε τους Κούρδους αλλιώς....Οι Αμερικανοί μας βάζουν το πιστόλι στον κρόταφο. Κυβέρνηση: δώστε μας χρόνο και βλέπουμε. Κακλαμάνης: θέλουν να μας εξευτελίσουν..

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Τους πιάσαμε. Πώς στήθηκε η παγίδα. Είχαν προετοιμάσει την "υποδοχή" Οτσαλάν απο τις 12 Ιανουαρίου.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Τροπολογίες ντροπής σήμερα στη Βουλή. Κόβουν συντάξεις απο χήρες δίδουν διπλές σε ημέτερους.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Παράνομες χιλιάδες προσλήψεις. 33 φάκελοι-φωτιά στον εισαγγελέα. Στο σκαμνί: διοικητές ΔΕΚΟ, νομάρχες, δήμαρχοι και περιφερειάρχες. Εκθεση -σόκ του ΑΣΕΠ στη Βουλή.

    Η ΑΥΓΗ: Επίθεση με το "γάντι" απο Τουρκία με υπόδειξη ΗΠΑ. Ελληνοτουρκική συνάντηση επιτελαρχών στο ΝΑΤΟ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Δάνεια με 5% επιτόκιο. Μεγάλη ευκαιρία για πρώτη κατοικία.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ανάβουν φωτιά στα Βαλκάνια, ενώ η Ουάσιγκτον υποδαυλίζει την τουρκική επιθετικότητα.

    ΕΘΝΟΣ: Ευρω-κριτήρια για εμπόρους και επαγγελματίες. Πώς θα αντικατασταθούν τα αντικειμενικά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αν είναι νάρθει θε'ναρθεί αλλοιώς ας προσπεράσει. Οτι και να πούν τα "γκάλοπς", ο Κ. Μητσοτάκης και οι λοιποί για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εξαφανίστε τον Ακη. Εντολή Σημίτη στα "εξαπτέρυγά" του. Συνοπτικές διαδικασίες τη νύχτα στο Εκτελεστικό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Στα χέρια των Ελβετών η περιουσία της Αθηνάς. Δικαστήριο αφαίρεσε τη διαχείριση απο Ιδρυμα Ωνάση και Ρουσέλ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Σε 2 τανάλιες made in USA. Πιέσεις για τρομοκρατία- Πάγωμα στα όπλα. Και στο ΝΑΤΟ έθεσαν θέμα τρομοκρατίας.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Πυρετός για Ιονική. Τα δυνατά χαρτιά των 3 μνηστήρων. Παρασκηνιακές επαφές για τη διαμόρφωση των τελικών προσφορών.

    ΕΣΤΙΑ: Σε 100 ημέρες ανατρέπονται όλα. Οι ευρωεκλογές αλλάζουν το τοπίο.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ιονική, ΟΤΕ, ΚΑΕ, λιμάνια ως πολιτικά σωσίβια. Αποκρατικοποιήσεις. Ανανεώνονται δεσμεύσεις και προθεσμίες.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Στο σκαμνί εργολάβοι δημοσίων έργων. Στην Δικαιοσύνη θα οδηγηθούν όσες εταιρίες ευθύνονται για κακοτεχνίες σε έργα. Πάχτας: θα ενταθούν οι έλεγχοι για την ποιότητα.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ανησυχώ για τα έργα και τα έσοδα της Ολυμπιάδας. Ο διευθύνων σύμβουλος του "2004" μιλάει στα ΝΕΑ.

    ΝΙΚΗ: Πιέσεις και για νέα υποχώρηση. ΗΠΑ: αποκηρύξτε το ΡΚΚ. Ο Μπουλέντ Ετζεβίτ παίζει το χαρτί της τρομοκρατίας κατά της Ελλάδας.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Εξω απο τη χώρα οι φονιάδες των λαών. Σε ΝΑΤΟϊκή κατοχή λιμάνια και αεροδρόμια της Βόρειας Ελλάδας.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Επιταγές "μαϊμού" κυκλοφορούν στην αγορά. Συλλήψεις και κατασχέσεις χθές-πώς δρούν τα κυκλώματα στη βόρεια Ελλάδα.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Πάρκιγκ πλήρες. Αναζητούνται 30.000 θέσεις παρκαρίσματος.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Διπλή λύση πριν την κατάρρευση. ΑΓΝΟ: παραγωγοί προτείνουν ΑΕ. ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ: εντάσεις.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Κραυγή αγωνίας απο τους δημάρχους.

    [2] Οτσαλάν

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "σφίγγει ο αμερικανικός κλοιός γύρω απο την ευάλωτη κυβέρνηση Σημίτη, μετά την υπόθεση Οτσαλάν. Το Κογκρέσο έχει επιβάλει πάγωμα πωλήσεων αμερικανικού υλικού στην Ελλάδα, έως ότου "διαλευκανθεί" η συνεργασία της με τη Μόχα. Παράλληλα, η Αθήνα πιέζεται και στο ΝΑΤΟ στο θέμα της τρομοκρατίας, που θα συζητήσει αύριο και ο Αμερικανός συντονιστής στο Κυπριακό Τ. Μίλερ".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ αναφέρει οτι "την ίδια στιγμή που οι ώρες "μετρούν" αντίστροφα για την παράδοση του πορίσματος της δικαστικής έρευνας Οτσαλάν στα χέρια του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Γιώργου Κολιοκώστα, οι πληροφορίες θέλουν να αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των μη πολιτικών προσώπων που φέρονται οτι ευθύνοτναι ποινικά για το σκέλος της άφιξης και παραμονής του Κούρδου ηγέτη στη χώρα μας εν αγνοία της ελληνικής κυβέρνησης".

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει οτι "έντονες πιέσεις ασκεί η Ουάσιγκτον, προκειμένου να επιτύχει μια ξεκάθαρη δήλωση αποκήρυξης του ΡΚΚ ως τρομοκρατικής οργάνωσης απο την Αθήνα. Οι ΗΠΑ δεν έχουν καλυφθεί απο τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για αποκήρυξη κάθε μορφής τρομοκρατίας, ενώ η κυβέρνηση βρίσκεται σε σαφώς δύσκολη θέση. Απο την Αγκυρα ο Μπ. Ετζεβίτ συνεχίζει τις φραστικές επιθέσεις του, σημειώνοντας οτι η Ελλάδα στηρίζει κάθε μορφής τρομοκρατία".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ ισχυρίζεται οτι "απο τις 12 Ιανουαρίου είχε προετοιμαστεί το έδαφος στην Κένια για την "υποδοχή Οτσαλάν" και την παράδοσή του στην Τουρκία. Οπως αποκαλύπτει σήμερα η "Α" είχε σταλεί "κλιμάκιο" δύο τεχνικών στην πρεσβεία μας στο Ναϊρόμπι, προκειμένου να εγκαταστήσουν επικοινωνιακή υποδομή (ασύρματο και δορυφορικό τηλέφωνο) για εξαιρετικά έκτακτες περιπτώσεις. Ενα συγκλονιστικό ρεπορτάζ, που αφήνει έκθετη την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Ρίζος), "ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν φαίνεται οτι θα αποφύγει την εκτέλεση, ακόμα και αν καταδικαστεί σε θάνατο απο το τουρκικό "δικαστήριο", ενώ οι πληροφορίες απο την Εισαγγελία της Αθήνας αναφέρουν οτι το πόρισμα των εισαγγελέων για την είσοδο του Οτσαλάν στην Ελλάδα και την παράδοσή του στη συνέχεια στις τουρκικές αρχές με τους χειρισμούς που έγιναν, θα είναι περισσότερο σκληρό απο όσο μέχρι τώρα είχε διαφανεί".

    [3] Φορολογική πολιτική

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει οτι "και μόνον το γεγονός οτι κατά το επίσημον χρονοδιάγραμμα των πολιτικών εξελίξεων έχουμε εισέλθει στο "εκλογικό δωδεκάμηνο" καθιστά αφερέγγυον τον διάλογον που υποτίθεται οτι θέλει να πραγματοποιήση η Κυβέρνησις για το φορολογικόν σύστημα. Είναι περισσότερον απο προφανές οτι ο διάλογος μάλλον τας προεκλογικάς σκοπιμότητας του ΠΑΣΟΚ εξυπηρετεί και πολύ ολιγώτερον-για να μη πούμε καθόλου- την εξυγίανσιν του φορολογικού συστήματος".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "αυξημένο φόρο έως 25% θα κληθούν να πληρώσουν οι αγρότες για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 1998, μετά την αύξηση των ελάχιστων τιμών στρεμματικής απόδοσης, κατά 5% που αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών".

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει οτι "στα ευρωπαϊκά πρότυπα προσαρμόζεται η φορολόγηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών. Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρύς, συγκεντρώνει ήδη στοιχεία, που θα συμβάλουν στην προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας με τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    [4] Αποκρατικοποιήσεις

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "διέξοδο στην αποκρατικοποίηση επιζητεί η κυβέρνηση προκειμένου να ξεπεράσει τα πολιτικά βάρη που επισώρευσε η υπόθεση Οτσαλάν. Με βάση την επιδιωκόμενη πώλησης της Ιονικής Τράπεζας, η οποία συγκεντρώνει πλέον πολλές πιθανότητες επιτυχίας, προετοιμάζεται ένα ευρύτερο σχέδιο κινήσεων με σκοπό να ξεπερασθούν τουλάχιστον οι όποιες αβεβαιότητες στην οικονομία και να στηριχθούν κατά το δυνατόν οι αγορές".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει οτι "έντονες παρασκηνιακές διεργασίες γίνονται τις τελευταίες ημέρες καθώς ο διαγωνισμός για την Ιονική εισέρχεται στην τελική ευθεία. Οι τρείς μνηστήρες φέρονται αποφασισμένοι να ανεβάσουν τις προσφορές τους και το τελικό τίμημα αναμένεται να ξεπεράσει τα 200 δις δρχ. Καθένας απο τους διεκδικητές πάντως φαίνεται να διαθέτει ορισμένα συγκριτικά πλεονεκτήματα για την τελική επικράτηση".

    [5] ΠΑΣΟΚ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το 5ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Οι διάφορες ομάδες ετοιμάζονται για την τελική σύγκρουση, ενώ η αγωνία για τη φθίνουσα πορεία της κυβέρνησης-όπως αυτή αποτυπώνεται σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις- βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη των εσωκομματικών αντιπαραθέσεων".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει οτι "έφοδο στο μέλλον " επιθυμεί να πραγματοποιήσει το ΠΑΣΟΚ με την πορεία του απο το 5ο συνέδριο και μετά. Τουλάχιστον αυτό το σύνθημα δίνει ο Κώστας Σκανδαλίδης με την εισήγησή του προς την ΚΕ, η οποία εγκρίθηκε χθές το βράδυ απο το Εκτελεστικό Γραφείο του Κινήματος".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "με θέματα του συνεδρίου ασχολήθηκε χθές το Εκτελεστικό Γραφείου του ΠΑΣΟΚ που συνεδρίασε υπο την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη. Επιδίωξη του κ. Σημίτη είναι να διεξαχθεί συνέδριο χωρίς έντονες αντιπαραθέσεις που θα θέσουν εν αμφιβόλω την ηγετική του θέση".

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει οτι "σε οχτώ ημέρες ανοίγει τις εργασίες του το 5ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Οι τελευταίες εξελίξεις-κυρίως- η υπόθεση Οτσαλάν έχει ανεβάσει το θερμόμετρο στις εσωκομματικές διαδικασίες, με αποτέλεσμα να φορτίζεται προσυνεδριακά η ατμόσφαιρα".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει οτι "μια βδομάδα σχεδόν πριν απο το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και τα αντιτιθέμενα στρατόπεδα επιδιώκουν να κερδίσουν στον προσυνεδριακό... ψυχολογικό πόλεμο που διεξάγεται με ζητούμενο τη διαμόρφωση ευνοϊκών γι αυτούς συσχετισμών που όμως όλοι θα επιδιώξουν να τους εξαργυρώσουν μετά τις ευρωεκλογές και αναλόγως των αποτελεσμάτων της εκλογικής αναμέτρησης".

    [6] Ελληνοτουρκικά

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "η Αγκυρα ρίχνει τους τόνους της αντιπαράθεσης με την Ελλάδα, δεν εγκαταλείπει όμως την πάγια επιδίωξή της να σύρει την Αθήνα σε εφ'όλης της ύλης πολιτικό διάλογο, ιδιαίτερα κατά την παρούσα φάση, κατά την οποία θεωρείται εξασθενημένη η διεθνής θέση της χώρας λόγω της υπόθεσης Οτσαλάν και της -κλιμακούμενης- αμερικανικής πίεσης να αποκηρύξει η Ελλάδα το ΡΚΚ ως τρομοκρατική οργάνωση".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) υποστηρίζει οτι " πιέσεις απο παντού δέχεται η κυβέρνηση, καθώς άρχισαν να γίνονται ορατές οι συνέπειες των αποτυχημένων χειρισμών στην υπόθεση Οτσαλάν. Η Ουάσιγκτον μας πιέζει να χαρακτηρίσουμε επισήμως το ΡΚΚ ως τρομοκρατική οργάνωση, ενώ στην ΕΕ αναμένονται δύο σκληρές μάχες: οι εταίροι μας θέλουν να αποκαταστήσουν τις ευρωτουρκικές σχέσεις, ενώ μας ζητούν να ξεμπλοκάρουμε το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο προς την Αγκυρα".

    [7] Αθηνά Ωνάση

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "αλλάζει χέρια η διαχείριση της περιουσίας της Αθηνάς Ωνάση, έπειτα απο απόφαση των ελβετικών αρχών. Τις αποφάσεις για το ένα δισεκατομμύριο δολάρια που ανήκουν στην 14χρονη Αθηνά δεν θα τις παίρνει πια το μέχρι τώρα Συμβούλιο Διαχείρισης, που αποτελείται απο τέσσερις εκπροσώπους του Ιδρύματος Ωνάση και τον Τιερί Ρουσέλ, αλλά μια απο τις πέντε μεγαλύτερες ελεγκτικές εταιρίες του κόσμου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι "με δύο αποφάσεις της, πραγματικές "βόμβες", η αρμόδια ελεγκτική αρχή της Ελβετίας αφαίρεσε τη διαχείριση της περιουσίας της Αθηνάς απο το πενταμελές Διαχειριστικό Συμβούλιο, εξαιτίας της έντονης διαμάχης μεταξύ του πατέρα της Τιερί Ρουσέλ και των τεσσάρων υπολοίπων μελών".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει οτι "με αιτιολογικό την "αδυναμία λειτουργίας" η Αρχή της Επιτροπείας Ανηλίκων της περιοχής Obrerengadin της Ελβετίας αφαιρεί ολοκληρωτικά τη διαχείριση της περιουσίας της Α. Ωνάση απο τους πέντε του Ιδρύματος "Αλέξανδρος Ωνάσης" καθώς όπως τονίζει: "οι σοβαρές διενέξεις μεταξύ του προεδρείου του Ιδρύματος και του πατέρα της Αθηνάς δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους στην ίδια της την περιουσία".

    (Γ. Π.)

    [8] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι δηλώσεις Παπαντωνίου για την πορεία της οικονομίας, η άνοδος τιμών-συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η πτώση των επιτοκίων στα δεκαετή ομόλογα, οι μειώσεις των επιτοκίων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και οι εξελίξεις στο χώρο των μεταλλευτικών εταιρίων, είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΕΞΠΡΕΣ: "Στις 9.693,76 μονάδες έκλεισε χθες ο Dow Jones - Πιέζει το φράγμα των 10.000 μονάδων".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ``Κάτω από 6% τα επιτόκια των 10ετών - Δυναμική άνοδος 3,28% στη Σοφοκλέους".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Βεβαιότητα Παπαντωνίου για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ - "Το χρηματιστήριο αποτελεί καθρέφτη της ελληνικής οικονομίας".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Γύρισαν σελίδα οι αγορές μετοχών και ομολόγων - Εσπασε το φράγμα του 6% στο επιτόκιο των 10ετών".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Αγοραστικό μπουμ με ημερήσιο τζίρο 178 δισ. δρχ. - Ανοδική έκρηξη στη Σοφοκλέους".

    [9] Παπαντωνίου - Βεβαιότητα για την ένταξη στην ΟΝΕ

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι: "Δεδομένη θεωρεί ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου την πορεία της χώρας προς την ΟΝΕ καθώς δεν πιστεύει ότι υπάρχει οποιαδήποτε πολιτική και οικονομική εξέλιξη που να μπορέσει να την ανατρέψει. Τη βεβαιότητα του αυτή μετέφερε χθες στον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη στον οποίο τόνισε ότι όλα τα μακροοικονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας βρίσκονται στους στόχους όπως αυτοί προδιαγράφονται στον προϋπολογισμό".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Wednesday, 10 March 1999 - 8:36:33 UTC