Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-02-26

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 26/02/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Επιχείρηση απεγκλωβισμού
  • [3] Φορολογικό
  • [4] ΠΑΣΟΚ
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Επιχειρήσεις-Φορολογικές ελαφρύνσεις

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η επιχείρηση απεγκλωβισμού απο την Κένυα, το φορολογικό και τα εσωκομματικά ΠΑΣΟΚ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ομπρέλα Τσοχατζόπουλου σε Καλεντερίδη. Μυστική συνάντηση τη νύχτα Ακη-Ταγματάρχη. Ολο το θρίλερ της "απαγωγής".

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Γύρισαν και αποκαλύπτουν: Αυτοί πήραν τα 50 εκατ. δολάρια της επικήρυξης του Οτσαλάν. Ποιοί και πώς πρόδωσαν τον ΑΠΟ. Μαρτυρίες-σόκ απο τους 5 ομήρους.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Η χθεσινή "διάσωση" δείχνει τους ενόχους. Κατόπιν εορτής εφαρμόστηκε το σχέδιο Παπαδόπουλου για τον ΑΠΟ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ομπρέλα CIA-Αμερικανών. Ο Μπέρνς συντόνιζε την όλη επιχείρηση απεγκλωβισμού. Πώς έφυγαν οι όμηροι απο την Κένυα. Οι τελευταίες δραματικές ώρες στην πρεσβεία.

    Η ΑΥΓΗ: Σε τροχιά προεκλογικών φορολογικών υποσχέσεων. Πρεμιέρα διαλόγου χθές χωρίς τους εργαζόμενους. Οι τελικές κυβερνητικές προτάσεις θα κατατεθούν μια εβδομάδα πριν απο τις ευρωεκλογές και θα ισχύσουν το "εκλογικό" 2000.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Χτύπημα Καραμανλή στη Σοφοκλέους. Μαύρο σχέδιο της ΝΔ για πτώση του Χρηματιστηρίου.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πιέζουν τον Σάββα να μη μιλήσει για την προδοσία. Ομηροι του Σημίτη οι μάρτυες της παράδοσης του Οτσαλάν στους Τούρκους. Εστησαν σώου στο Ελληνικό και προσγείωσαν την τελευταία στιγμή το αεροπλάνο στην Ελευσίνα.

    ΕΘΝΟΣ: Επιχείρηση-υπόδειγμα τόνωσε το ηθικό. Υπο το φώς του ηλίου και χωρίς πράκτορες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Επέστρεψε στην πατρίδα ο ηρωϊκός ταγματάρχης που... Τίμησε την στολή του και διέσωσε την τιμή μας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Η επιτυχής επιχείρηση επιστροφής απο την Κένυα απέδειξε οτι: Ερμαιο υπουργών ο επικίνδυνος πρωθυπουργός.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Φιέστα σε σκηνοθεσία CIA και Μοσάντ. Επιχείρηση τόνωσης της παραπαίουσας κυβέρνησης απο εκείνους που οργάνωσαν την παράδοση Οτσαλάν. Τρέμουν αποκαλύψεις απο τον ταγματάρχη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Απόδραση στο φώς αλλά και ελευσίνια μυστήρια. Αυτή τη φορά όλα έγιναν διαφορετικά-Το θρίλερ είχε αίσιο τέλος.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Νικήσαμε τον κακό εαυτό μας. Επιτυχής η επιχείρηση απεγκλωβισμού των 4. Καλά οργανωμένη και με διεθνή υποστήριξη η μεταφορά. Συνεχώς ενήμεροι οι πολιτικοί αρχηγοί.

    ΕΣΤΙΑ: Τέλος καλό βαρύ το τίμημα. Οι αλλεπάλληλες εθνικές υποχωρήσεις.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Φορολογική ανάσα για μικρομεσαίους. Στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου οι 19 αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση.

    ΤΑ ΝΕΑ: Επιτέλους... (αυτή) η επιχείρηση πέτυχε. Με ευρωπαϊκή κάλυψη και ελληνικά F-16.

    ΝΙΚΗ: Δυναμική παρέμβαση Ακη. Αυστηρή προειδοποίηση στην Τουρκία. Ζήτησε συνέδριο στο ΠΑΣΟΚ χωρίς αποκλεισμούς.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Μεγάλο λαϊκό ποτάμι αντίστασης και αντεπίθεσης. Στους δρόμους εργάτες-καλλιτέχνες-διανοούμενοι-νέοι και νέες.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 49 στόχοι της ΜΙΤ στη βόρεια Ελλάδα. Στελέχη των Κούρδων αποκαλύπτουν τα σχέδια της Αγκυρας.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ο Σάββας έρθεν! Γλίτωσαν ο Σάββα Καλεντερίδης και οι Κούρδισσες.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Μένος κατά Γιαννόπουλου. Οργή βουλευτών κατά του υπουργού Δικαιοσύνης. Συνθήματα για παραίτηση Σημίτη στην Αθήνα.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ναρκοπέδιο η πολιτική ζωή της χώρας. Σκληρή επίθεση κατά Σημίτη απο τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

    [2] Επιχείρηση απεγκλωβισμού

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "επιχείρηση-νίκη της φανερής διπλωματίας. Με μια πρωτοφανή επίδειξη δημοσιότητας, οι 3 συνοδοί του Οτσαλάν και ο Ελληνας ταγματάρχης φυγαδεύτηκαν απο το Ναϊρόμπι και έφτασαν αισίως στην Ελλάδα. Κρυφή κρατήθηκε μόνο η ύστατη φάση της με την προσγείωση του αεροσκάφους στην Ελευσίνα για ευνόητους λόγους. Το κουρδικό πρόβλημα διεθνοποιείται, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέτει πέντε όρους στην Τουρκία για πολιτική λύση, η Σοσιαλιστική Διεθνής το συζητεί στις 5 Μαρτίου, ενώ φωνές απο τη Γερμανία ζητούν Ραμπουγέ και για το Κουρδικό".

    Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά "τέλος καλό όλα καλά! Η αποστολή εστέφθη απο πλήρη επιτυχία. Η ελληνική κυβέρνησις κατώρθωσε να επαναφέρη στην Χώρα τον ταγματάρχη Καλιντερίδη και τις τρείς γυναίκες-συνεργάτιδες του Κούρδου ηγέτη. Τους οποίους είχε η ιδία φυγαδεύσει παρανόμως στην Κένυα".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ υποστηρίζει οτι "η ανακούφιση με την οποία δέχθηκε η κυβέρνηση την αίσια έκβαση της διάσωσης των τεσσάρων "ομήρων" καλύφθηκε απο συγκρατημένη προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης του "επιτεύγματος". Αλλά η κατάληξη του εγχειρήματος δημιοιυργεί νέα σειρά ερωτημάτων με άξονα την εύλογη απορία γιατί δεν έγιναν παρόμοιοι χειρισμοί ώστε να είχε σωθεί και ο Οτσαλάν".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει οτι "η λαϊκή κατακραυγή, με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση εξαιτίας της στάσης της στην υπόθεση Οτσαλάν υπαγόρευσε τον υπέρμετρο ζήλο με τον οποίο επιχειρήθηκε χτές με επιτυχία η επιχείρηση απεγκλωβισμού των τριών συνεργατών του ηγέτη του ΡΚΚ και του ταγματάρχη των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ισχυρίζεται οτι "με παρέμβαση των ΗΠΑ επιτεύχθηκε χθές ο απεγκλωβισμός των τριών συνεργάτιδων του Οτσαλάν και του ταγματάρχη της ΕΥΠ Σάββα Καλιντερίδη απο την ελληνική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι. Ο Αμερικανός πρέσβης Ν. Μπέρνς, που επι μια ώρα συνεργαζόταν στο υπουργείο Εξωτερικών με τον κ. Παπανδρέου παρενέβη τηλεφωνικώς στην Κένυα για την ασφαλή αναχώρηση των τεσσάρων εγκλωβισμένων, ενώ πράκτορες της CIA παρείχαν "ομπρέλα" προστασίας για την ομαλή διεξαγωγή της επιχείρησης που στέφθηκε απο επιτυχία".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, "ο ταγματάρχης που τίμησε την στολή του Ελληνα αξιωματικού είναι απο χθές πίσω στην Πατρίδα. Επέστρεψε μαζί με τις τρείς συνεργάτιδες του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Εκείνο όμως που προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν η ξαφνική και "τελευταίας στιγμής" αλλαγή του προορισμού του αεροσκάφους του ηρωϊκού ταγματάρχη, τις συνοδούς του Οτσαλάν και του πρεσβευτή κ. Κωστούλα. Η δημοσιότηταη που -εν γνώση και με τη θέληση των πολιτικών ιθυνόντων οι οποίοι διαχειρίστηκαν την προσπάθεια απεγκλωβισμού - εδόθη στο Ναϊρόμπι στην όλη επιχείρηση παρεχώρησε την θέση της σε μια "ξαφνική "μυστικοπάθεια".

    [3] Φορολογικό

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "απο τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα έχει ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους θα εξαρτηθεί το εύρος της φορολογικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου. Με βάση τους έως τώρα υπολογισμούς η κυβέρνηση δεν προτίθεται να διαθέσει περισσότερα απο 250 δις δρχ για φορολογικές ελαφρύνσεις καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα δημιουργούνταν σοβαρά προβλήματα με τα έσοδα".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "φυγή προς τα εμπρός επιχειρεί η κυβέρνηση, οργανώνοντας την αντεπίθεσή της με υποσχέσεις φορολογικών ελαφρύνσεων, που θα εξαγγελθούν μόλις λίγες μέρες πριν απο τις ευρωεκλογές και θα εφαρμοσθούν, καλώς εχόντων των πραγμάτων, κατά τη διάρκεια του επισήμως προεκλογικού έτους 2000. Χθές ξεκίνησε ο προγραμματισμένος διάλογος για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, που μετά την πολιτική κρίση, λόγω της υπόθεσης Οτσαλάν, απέκτησε ιδιάζουσα σημασία".

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει οτι "ελαφρύνσεις στα χαμηλά εισοδήματα και στις επιχειρήσεις με αύξηση του αφορολόγητου ορίου, διεύρυνση των κλιμακίων φορολόγησης, αύξηση της έκπτωσης φόρου για παιδιά και μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων, προανήγγειλε για το 2000 ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου, κηρύσσοντας χθές την έναρξη του διαλόγου για τη φορολογική μεταρρύθμιση".

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει οτι "την κατάργηση απο φέτος των αντικειμενικών κριτηρίων εξήγγειλε χθές ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου. Αυξάνονται τα αφορολόγητα όρια, αλλάζουν η φορολογική κλίμακα και οι συντελεστές για τα χαμηλά εισοδήματα, μεγαλώνουν οι εκπτώσεις για όσους έχουν παιδιά".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι "το απο παγίδες και νέες φορολογικές επιβαρύνσεις είναι το κείμενο του κοινωνικού διαλόγου που μοίρασε στους φορείς χθές ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Γιάννος Παπαντωνίου. Η κυβέρνηση βάζει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θέματα όπως η κατάργηση των φορολοαπαλλαγών η καθιέρωση τεκμηρίων για δαπάνες, όπως οι λογαριασμοί ΟΤΕ, ΔΕΗ και κινητών τηλεφώνων, ενώ παράλληλα οι φορολογούμενοι θα υποστούν εντατικές διασταυρώσεις".

    Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ, "σε καμπάνια προεκλογικού χαρακτήρα μετατρέπει η κυβέρνηση τον πολυδιαφημιζόμενο κοινωνικό διάλογο για το φορολογικό, προσπαθώντας αφ'ενός να αναστρέψει το κλίμα μετά το φιάσκο της υπόθεσης Οτσαλάν και αφ'ετέρου να αναστηλώσει το καταρρρακωμένο κοινωνικό προφίλ της εν όψει Ευρωεκλογών".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) ισχυρίζεται οτι "με έκδηλο τον πανικό για τις επερχόμενες ευρωεκλογές, η κυβέρνηση άρχισε χθές στην κυριολεξία όπως -όπως τον κοινωνικό διάλογο για την αλλαγή του φορολογικού συστήματος".

    [4] ΠΑΣΟΚ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά οτι "ιδιαίτερα κρίσιμο για τον κ. Σημίτη θα είναι το Σαββατοκύριακο. Κι αυτό διότι απο τις κάλπες που θα στηθούν στο ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να εκλεγούν οι σύνεδροι για το επικείμενο συνέδριο, θα κριθούν-εν πολλοίς-οι διεργασίες των επόμενων ημερών. Αν και στο κυβερνών κόμμα επιχειρείται τις τελευταίες ημέρες να δοθεί μια εικόνα επανασυσπείρωσης, εντούτοις όλοι γνωρίζουν πως το διάστημα μέχρι το συνέδριο θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τον πρωθυπουργό".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "τις τελευταίες ώρες και ημέρες, υπάρχει ένα κλίμα συσπείρωσης στο ΠΑΣΟΚ όχι μόνο στη λαϊκή του βάση αλλλά και στα ηγετικά στελέχη του Κινήματος. Αυτό δήλωσε χθές, αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη με αντικείμενο την πορεία του Κινήματος προς το Συνέδριο του Μαρτίου, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει οτι "πρωτοβουλία με στόχο την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας μεταξύ των κορυφαίων στελεχών του Κινήματος για τους όρους διεξαγωγής του συνεδρίου αναλαμβάνει ο Κ. Σκανδαλίδης. Στο πλαίσιο αυτό ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ αναμένεται μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδα να πραγματοποιήσει κύκλο επαφών με όλα τα στελέχη της Κυβερνητικής Επιτροπής, της Πολιτικής Γραμματείας Α. Τσοχατζόπουλο, Β. Παπανδρέου, Κ. Λαλιώτη, Α. Κακλαμάνη κ. α. και του Εκτελεστικού Γραφείου".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει οτι "χαρακτήρα αυτόνομης πολιτικής παρέμβασης στις εσωκομματικές διεργασίες του ΠΑΣΟΚ, αλλά και γενικότερα στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας, θα έχει σήμερα το απόγευμα στο Περιστέρι η ομιλία του Χρ. Παπουτσή. Ο κοινοτικός επίτροπος αναμένεται να πραγματοποιήσει αρχηγική εμφάνιση και να καταθέσει την ιδεολογική του πλατφόρμα στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου του ΠΑΣΟΚ".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν οτι "κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένος είχε χθές ο κ. Ακης Τσοχατζόπουλος απο την απήχηση που βρήκε η πρότασή του για "ριζική ανασυγκρότηση" και "νέες συνθέσεις" χωρίς αποκλεισμούς, στο ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να επιτευχθεί η αντιστροφή του ιδιαίτερα αρνητικού κλίματος που θεωρεί οτι υπάρχει για το κόμμα".

    (Γ. Π.)

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι επικείμενες φορολογικές ελαφρύνσεις, η νέα άνοδος τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου από τις εισηγμένες εταιρίες και η άνοδος τιμών στα ομόλογα είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΕΞΠΡΕΣ: ``Υπόσχεση ΥΠΕΘΟ στην πρεμιέρα του κοινωνικού διαλόγου: Mείωση φόρων σε επιχειρήσεις. ''

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ``Φοροαπαλλαγές σε συσκευασία εκλογών - Επισπεύδονται κατά ένα έτος οι ελαφρύνσεις. ''

    ΚΕΡΔΟΣ: ``Φορολογικές ελαφρύνσεις για τα εισοδήματα του 1999 - Βελτίωση των συντελεστών με νομοσχέδιο το φθινόπωρο. ''

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ``Εκρηξη κερδών και υψηλά μερίσματα - Μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου από εισηγμένες. ''

    [6] Επιχειρήσεις-Φορολογικές ελαφρύνσεις

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι: ``Ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς για τις επιχειρήσεις προανήγγειλε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου, μετά την χθεσινή πρεμιέρα του κοινωνικού διαλόγου για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος. Στοχος του κοινωνικού διαλόγου είναι η καθιέρωση πάγιου πενταετούς φορολογικού συστήματος για το χρονικό διάστημα 2000-2004. ''

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Friday, 26 February 1999 - 9:48:08 UTC