Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-02-18

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 18/02/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Οτσαλάν
  • [3] Φορολογική πολιτική
  • [4] Ιονική
  • [5] Χρηματιστήριο
  • [6] Συνέντευξη Πάγκαλου
  • [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [8] Χρηματιστήριο - Ανοδος τιμών

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Ο απόηχος απο τη σύλληψη του Οτσαλάν, η φορολογική πολιτική, η πώληση της Ιονικής και η πορεία του Χρηματιστηρίου είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Σόκ. Πάγωσε η ανθρωπότητα απο το βίντεο της φρίκης. Το πραγματικό δρομολόγιο του Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Ποιός υπουργός άνοιξε το δρόμο. Ακης προς Σημίτη: Ο Πάγκαλος ή εγώ.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Κουρέλι το ελληνικό φιλότιμο! Εκρηξη λαού για τις απίστευτες κυβερνητικές αθλιότητες. Εν ψυχρώ παρέδωσαν τον Οτσαλάν. Στα κάτεργα ο Κούρδος ηγέτης. Αφήνουν απροστάτευτους και τους 3 συνοδούς του. Μας χλευάζει η παγκόσμια κοινή γνώμη.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ραγιάδες, καμαρώστε. Εξαιρετικά αφιερωμένη (φωτογραφία Οτσαλάν) στον Σημίτη, στον Πάγκαλο και στους άλλους "Κενιάτες".

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Τρέμουν πέντε αποκαλύψεις. Σημίτης-Πάγκαλος σε κατάσταση πανικού.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ρωγμές στην κυβέρνηση. Ο Σημίτης θα πληρώσει για τον Οτσαλάν. Φήμες οτι επίκεινται παραιτήσεις Ακη-Παπαδόπουλου. Εκρηξη απο 42 μέλη της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ. Καρφιά και απο τον Πρόεδρο. Καραμανλής: είναι κυβέρνηση ψευτών και υποκριτών.

    Η ΑΥΓΗ: Υπόθεση Οτσαλάν: Επιβαρυντικές μαρτυρίες για τη στάση της κυβέρνησης. "Εκδιώχθηκε απο την πρεσβεία" υποστηρίζουν η γραμματέας του Οτσαλάν και ο Ιταλός δικηγόρος του.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ανθρωπος του υποκόσμου έκαψε τον Οτσαλάν. Τον έφερε στην Ελλάδα πληρώνοντας 100 εκατ. δρχ με υπερσύγχρονο ιδιωτικό αεροσκάφος. Μαζί με τον... φευγάτο ναύαρχο Ναξάκη και άλλους κατ'επάγγελμα ψευτοπατριώτες.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Οι προδότες. Να παραιτηθεί αμέσως η κυβέρνηση. Απειλούν με χειροπέδες τον αξιωματικό που επί 14 ημέρες δεν παρέδιδε τον Οτσαλάν στους Τούρκους πράκτορες. Με εντολή Σημίτη "έδωσαν" τον Απο στους Τούρκους.

    ΕΘΝΟΣ: Πώς έγινε η απαγωγή. Τα 2 σενάρια για την πιο σκοτεινή, αλλά και πιο κρίσιμη φάση της ιστορίας. Το "εξπρές του μεσονυχτίου" ξεκίνησε για τον Οτσαλάν. Βόμβα στα χέρια των Τούρκων. Θα "κάψει" τους ίδιους ή θα χρησιμοποιηθεί εναντίον μας;

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Στην Κένυα απήγαγαν και την λεβεντιά της Ελλάδας, ενώ οι Τούρκοι επιδεικνύουν το "τρόπαιο" Οτσαλάν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αποκαλύπτει την προδοσία και παραιτείται. Βαρύτατες καταγγελίες απο τον Ελληνα ταγματάρχη που συνόδευε τον Οτσαλάν στην Κένυα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ξέσπασμα απο τον ηρωικό ταγματάρχη Καλεντερίδη: Αν ήξερα για την προδοσία... Θα σκότωνα τον Οτσαλάν και μετά θα αυτοκτονούσα. Κρανιδιώτης: ο Πάγκαλος έλεγε ποτίστε τον με ηρεμιστικά φάρμακα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μαρτυρίες φωτιά. "Του είπε ο Πάγκαλος: φύγε αμέσως ή σε συλλαμβάνουν".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Χάος στην κυβέρνηση. Πειστικές εξηγήσεις ζήτησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας για τον Οτσαλάν. Μετάθεση ευθυνών μεταξύ των Πάγκαλου - Παπαδόπουλου. Περίεργη σιωπή του Ακη. Εντονη λαϊκή δυσαρέσκεια για το φιάσκο στο Ναϊρόμπι. Επιχείρηση ευτελισμού του ΑΠΟ απο τους στρατηγούς της Αγκυρας.

    ΕΣΤΙΑ: Υπόθεση Οτσαλάν: Τα αναπάντητα ερωτήματα. Ποιός απεφάσισε τι, πότε και γιατί.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κλονίζεται η κυβέρνηση..Ισχυρότατες πιέσεις σε Σημίτη για την αποπομπή υπουργών.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Δραματικό τέτ-α-τέτ Οτσαλάν-ΜΙΤ. Κραυγή αγωνίας απο την Κένυα των τριών συνεργατών του συλληφθέντος αρχηγού. Αμηχανία στην κυβέρνηση και συλλαλητήριο υπέρ του Κούρδου ηγέτη απο τις πολιτικές νεολαίες.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ωρα με ώρα η τραγωδία του Οτσαλάν. Ο Πάγκαλος απαντά στα "ΝΕΑ". Τριβές και στην κυβέρνηση για ευθύνες. Σόκ σ'όλο τον κόσμο απο το βίντεο των Τούρκων πρακτόρων. Ναξάκης στα "ΝΕΑ": γιατί τον έφερα στην Ελλάδα.

    ΝΙΚΗ: Εμπλοκή-τραγωδία. Υπόλογη ολόκληρη η διεθνής κοινότητα. Επιχαίρει ο πορθητής της Κύπρου. Με αντίποινα απειλούν οι Κούρδοι την Τουρκία.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αίσχος και ντροπή φωνάζει όλος ο λαός. Αποκαλύπτεται σιγά σιγά το σκηνικό της παράδοσης του Οτσαλάν.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ο φρουρός του Οτσαλάν προχωρά σε αποκαλύψεις. Κρυφά χαρτιά κρατάει ο Ελληνας αξιωματικός που συνόδευε τον Κούρδο ηγέτη στην Κένυα.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ξέσπασε κρίση. Σκληρές καταγγελίες απο τον σωματοφύλακα του Κούρδου ηγέτη, Χαράλαμπο Καλντερίδη και τον δικηγόρο Φαϊλο Κρανιδιώτη.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Αίσχη Τούρκων. Οργιάζει η προπαγάνδα σε βάρος Κυπρίων και Κούρδων. Σειρά έχουν οι Ελληνες.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Συγκάλυψη των ενόχων (στην υπόθεση Οτσαλάν).

    [2] Οτσαλάν

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει οτι "δύο είναι οι βασικές εκδοχές με διάφορες όμως παραλλαγές, για το τι συνέβη στην Κένυα. Η πρώτη αναφέρει οτι ο Οτσαλάν αναχώρησε απο την ελληνική πρεσβεία χωρίς προβλήματα και απήχθη στη διαδρομή προς το αεροδρόμιο. Η δεύτερη αντίθετα κάνει λόγο για συμπλοκή στην πρεσβεία πριν απο την αναχώρηση του "Απο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "όπως ανεμένετο, τραγική είναι η συνέχεια της υποθέσεως "Οτσαλάν". Ο Κούρδος ηγέτης ευρισκόμενος πλέον στα νύχια των στρατοκρατών της Αγκύρας υφίσταται τα πάνδεινα, οι πανταχού Κούρδοι πνέουν μένεα εναντίον της χώρας μας, ενώ πέραν όλων των άλλων αποδεικνύεται οτι στην Κένυα "απήχθη" και η λεβεντιά της Ελλάδας".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ αναφέρει οτι "η κυβέρνηση θερίζει τις θύελλες των ανέμων που έσπειρε, ανησυχώντας βαθύτατα για το μέγεθος της κρίσης, η οποία παίρνει απρόβλεπτες διαστάσεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο ενδοκομματικό πεδίο. Η αγωνία εγγίζει τα όρια του πανικού, καθώς ο πρωθυπουργός και οι στενοί συνεργάτες του φοβούνται αποκαλύψεις σε πέντε μέτωπα, τα οποία αδυνατούν να ελέγξχουν".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει οτι "με τους Αμερικανούς να εκδίδουν ταξιδιωτική οδηγία για Ελλάδα και Τουρκία, τον Θεόδωρο Πάγκαλο να δέχεται απειλητικά τηλεφωνήματα αλλά ν'απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού για τους χειρισμούς του, τον Α. Οτσαλάν να κρατείται κάτω απο αγνωστες συνθήκες σε κάποια φυλακή υφίστης ασφαλείας σε νησί το Μαρμαρά και τους συνηγόρους του να μην γίνονται δεκτοί στο τουρκικό έδαφος, συμπληρώνεται το σκηνικό της επόμενης μέρας".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "αλυσιδωτές αντιδράσεις, ακόμη και μέσα στις γραμμές του κυβερνώντος κόμματος, έχει προκαλέσει η ξεδιάντροπη και προκλητική στάση υποτέλειας της κυβέρνησης στις ΗΠΑ και τις "επιθυμίες της".

    Η ΑΥΓΗ ισχυρίζεται οτι "κλονίζεται η επίσημη κυβερνητική εκδοχή για τα δραματικά γεγονότα που οδήγησαν τον Οτσαλάν στα χέρια της Τουρκίας. Αυτόπτες μάρτυρες οι οποίοι μάλιστα παραμένουν στην ελληνική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι, υποστηρίζουν οτι ο Κούρδος ηγέτης δεν έφυγε οικειοθελώς απο την πρεσβεία, αλλά ουσιαστικά εξεδιώχθη και απήχθη".

    Κατά την ΕΣΤΙΑ, "οι όψιμες εκκλήσεις για δίκη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν βάσει των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου απευθύνονται προς ώτα μη ακουόντων. Η τύχη του Κούρδου ηγέτου φαίνεται προδιαγεγραμμένη και δεν είναι τυχαίο οτι οι Τούρκοι ηγέτες -με επι κεφαλής τον πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετσεβίτ-αποφεύγουν επιμελώς να αποκλείσουν το ενδεχόμενο καταδίκης του σε θάνατο".

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει οτι "στο μάτι του κυκλώνα η ελληνική κυβέρνηση δέχεται πολλαπλές επικρίσεις για τους χειρισμούς της στην υπόθεση Οτσαλάν, ενώ έντονες διαστάσεις έχουν πάρει και οι εσωκομματικές αντιδράσεις στο χώρο του ίδιου του ΠΑΣΟΚ. Την ίδια ώρα η Τουρκία επιχαίρει, επιδεικνύοντας τον συλληφθέντα Οτσαλάν και απειλεί την Ελλάδα με... αντίποινα για τη φιλοξενία που παρήσχε στον Κούρδο ηγέτη".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει οτι "μαρτυρίες-φωτιά για την υπόθεση Οτσαλάν έρχονται στο φώς της δημοσιότητας. Ανθρωποι που έζησαν στιγμή προς στιγμή το χρονικό στο Ναϊρόμπι, που οδήγησε τον Αμπντουλάχ στην αγκαλιά των πρακτόρων της τουρκικής μυστικής αστυνομίας. Μαρτυρίες άκρως αποκαλυπτικές που επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τη θέση του υπουργού Εξωτερικών και της κυβέρνησης".

    [3] Φορολογική πολιτική

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "την προσεχή Πέμπτη καθόρισε η κυβέρνηση για την πανηγυρική "πρεμιέρα" του κοινωνικού διαλόγου που θα αφορά στη μεταρρύθμιση του συστήματος φορολογίας εισοδήματος. Ωστόσο έως χθές ήταν πολύ αμφίβολο εάν τελικά θα συμμετάσχει στο διάλογο η ΓΣΕΕ που θεωρείται εκ των πλέον βασικών συνομιλητών. Στόχος της κυβέρνησης, πάτνως είναι να έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος το αργότερο σε τέσσερις μήνες προκειμένου να νομοθετηθούν κυρίως οι φορολογικές ελαφρύνσεις.

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι "δύσκολος μήνας για τον πληθωρισμό είναι ο Φεβρουάριος. Απο τις ενδείξεις που έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, προκύπτει οτι η πτώση του πληθωρισμού αυτό το μήνα θα είναι οριακή και θα διαμορφωθεί στο 3,6% απο 3,7% τον προηγόυμενο μήνα γεγονός που προβληματίζει έντονα το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο"

    Αντίθετα, η ΒΡΑΔΥΝΗ με τίτλο "Ασήμαντη η πτώση του πληθωρισμού" ισχυρίζεται οτι "σημάδια στασιμότητας παρουσιάζει ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο, καθώς, σύμφωνα με τις ενδείξεις της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος, η πτώση θα είναι οριακή μόλις κατά 0,1%".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει οτι "στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζουν ευχάριστη έκπληξη για τις χαμηλές εισοδηματικές τάξεις, αφού εξετάζεται πρόταση για την αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 2,3 εκτ. δρχ για μισθωτούς και συνταξιούχους και στα 2 εκτ για τις υπόλοιπες κατηγορίες φορολογουμένων".

    [4] Ιονική

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "τα πλήρη στοιχεία για τη θέση της Ιονικής Τράπεζας θα έχουν στη διάθεσή τους απο την ερχόμενη εβδομάδα, οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές του 51% των μετοχών της. Εντός της ερχόμενης εβδομάδας, αναμένεται να λειτουργήσουν οι ειδικές αίθουσες εμπιστευτικών πληροφοριών για τη θέση της Ιονικής και καθένας απο τους τρείς ενδιαφερόμενους θα μπορεί να μελετήσει τα στοιχεία της Τράπεζας, όπως αυτά είχαν διαμορφωθεί έως τις 31 Ιανουαρίου 1999.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος)υποστηρίζει οτι "το διάστημα μεταξύ της 26ης Μαρτίου και της 23ης Απριλίου θα επιλεγεί ο αγοραστής του 51% των μετοχών της Ιονικής τράπεζας. Οι τρείς διεκδικητές, οι όμιλοι των Τραπεζών Πειραιώς, Eurobank και Πίστεως, έλαβαν την περασμένη Τρίτη την πρόσκληση για την υποβολή των νέων δεσμευτικών, αυτή τη φορά προσφορών τους, οι οποίες θα πρέπει να υποβληθούν στην J. P. Morgan στο Λονδίνο στις 7 μμ της 26ης Μαρτίου 1999 συνοδεύοντας την προσφορά τους με εγγυητική επιστολή 5 δις δολ".

    [5] Χρηματιστήριο

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι"προβληματισμός για τις εντυπωσιακές εξελίξεις στο Χρηματιστήριο επικρατεί στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και του εμπορίου, καθώς εκπρόσωποι του χώρου διατυπώνουν την άποψη οτι η μείωση στην καταναλωτική ζήτηση συνδέεται και με τον προσανατολισμό μέροςυ της αποταμίευσης στη Σοφοκλέους".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης)αναφέρει οτι "μετά απο μια διορθωτική στάση η Σοφοκλέους συνέχισε την ανοδική της πορεία, παρά το γεγονός οτι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τα διεθνή χρηματιστήρια κατέγραφαν μικρές απώλειες και την απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας να διατηρήσει αμετάβλητο το επιτόκιο παρέμβασης".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει οτι "επιστροφή στα κέρδη για τη Σοφοκλέους, που έδειξε να ξεπερνά πολύ γρήγορα τους "κραδασμούς" απο την υπόθεση Οτσαλάν. Αν και στη χθεσινή συνεδρίαση στο "ναό του χρήματος" υπήρξαν κάποια συμπτώματα νευρικότητας, εν τούτοις ο Γενικός Δείκτης Τιμών των μετοχών έκλεισε στις 3.430,46 μονάδες αποκομίζοντας ημερήσια ποσοστιαία κέρδη της τάξεως του 0,99%"

    [6] Συνέντευξη Πάγκαλου

    Ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Πάγκαλος, σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ τονίζει οτι "εαν ο Κούρδος ηγέτης, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, είχε ακολουθήσει τις ελληνικές συμβουλές, αυτή τη στιγμή θα ήταν σώος και αβλαβής. Ο κ. Πάγκαλος αφήνει να εννοηθεί οτι ο εντοπισμός του έγινε απο τη στιγμή, που ο Οτσαλάν αρχίζει να μιλάει με τον κόσμο όλο, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, με το κινητό του τηλέφωνο. Σύμφωνα με τον κ. Πάγκαλο, ο ίδιος ο Οτσαλάν αποφάσισε, παρά τις προσπάθειες να μεταπεισθεί, να αναχωρήσει για την Ολλανδία, για να δικαστεί απο το δικαστήριο της Χάγης. Το υπουργείο Εξωτερικών της Κένυας ήταν εν γνώση της πρόθεσης του Οτσαλάν και διαβεβαίωνε οτι δεν θα φέρει κανένα πρόσκομα. Ο κ. Πάγκαλος αναφέρει οτι είχαν προχωρήσει πάρα πολύ οι συζητήσεις με δύο χώρες της Αφρικής. Επίσης, τονίζει οτι επιλέγη η Κένυα επειδή είχαμε μια άρτια οργανωμένη πρεσβεία, οι συνοριακοί έλεγχοι είναι χαλαροί και ορισμένοι απο αυτούς που τον συνόδευαν είχαν πλαστά έγγραφα τα οποία ήταν αδέξια πλαστογραφημένα και οποιαδήποτε χώρα οργανωμένη θα τα έβλεπε αμέσως. Δηλαδή δεν θα μπορούσε με αυτό τον τρόπο να εμφανιστεί πουθενά στην Ευρώπη. Εξάλλου, προσθέτει ο υπουργός, η Ευρώπη είχε κλείσει όλα τα αεροδρόμια, υπήρχε πλήρης επαγρύπνηση και δεν περνούσε κουνούπι. Είπαμε, λοιπόν, συνεχίζει ο κ. Πάγκαλος, να πάει εκεί, να κάτσει δύο ή τρείς ημέρες στην πρεσβεία, μετά να διοχετευθεί σε άλλη περιοχή της χώρας ή και γειτονικής χώρας, όπου να μείνει το διάστημα που χρειαζόταν για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τη χώρα τελικής αποδοχής του. Ο κ. Πάγκαλος βεβαιώνει οτι επί 10 ημέρες που τον είχαμε στην πρεσβεία υπο τους όρους τους δικούς μας ουδείς στον κόσμο δεν ήξερε που βρίσκεται ο Οτσαλάν. Ο υπουργός Εξωτερικών προσθέτει οτι δεν πρόκειται να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με το Κουρδικό. Τέλος σε ερώτηση εάν πρόκειται να παραιτηθεί ο υπουργός εξωτερικών απάντησε οτι δεν κάνω πολιτική για να ικανοποιήσω τον εαυτό μου. Η πολιτική, μου κοστίζει βαρύτατα και όταν ο λαός μου αναθέτει ένα καθήκον το φέρνω σε πέρας και απο την κυβέρνηση θα με βγάλει μόνο ο πρωθυπουργός όταν και όποτε αυτός το αποφασίσει".

    (Γ. Π.)

    [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η ανάκαμψη των τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, τα νέα στοιχεία στην υπόθεση της σύλληψης του Οτσαλάν, η ψήφιση της συνθήκης του Αμστερνταμ από την Βουλή, οι ανακατατάξεις σε κλάδους των ελληνικών επιχειρήσεων και η πτωτική τάση των δημοσίων δαπανών είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΕΞΠΡΕΣ: "Βαραίνει το κλίμα - Αίσθηση από δήλωση του συνοδού του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, αξιωματικού της ΕΥΠ, "περί προδοσίας" - Σε αναμονή οι αγορές".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Κρίσιμες ώρες! Τριγμοί στην κυβέρνηση - Οργή Σημίτη κατά Θ. Πάγκαλου - Α. Παπαδόπουλου".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Σοφοκλέους: Ο Οτσαλάν ήταν μόνο μια ανάπαυλα - Επανάκαμψη των τιμών των μετοχών και πάλι".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ομοβροντιά εξαγορών και συγχωνεύσεων σε 5 κλάδους: Τσιμέντα, κινητή τηλεφωνία, ασφάλειες, μεταλλουργία, ναυτιλία".

    [8] Χρηματιστήριο - Ανοδος τιμών

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι: "Ιδιαίτερη δυναμική έχει αποκτήσει πλέον η χρηματιστηριακή αγορά, γεγονός εμφανές και από την χθεσινή εικόνα της και από τη νέα άνοδο του γενικού δείκτη κατά 0,99% στις 3.430,46 μονάδες. Οι όποιες ανησυχίες για τους πολιτικούς τριγμούς που θα μπορούσε να δημιουργήσει η υπόθεση Οτσαλάν, δεν ήταν αρκετές για να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη διόρθρωση της αγοράς, όπως από καιρό επιθυμούν ορισμένοι χρηματιστηριακοί κύκλοι".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Thursday, 18 February 1999 - 9:00:41 UTC