Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-02-16

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 16/02/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Οτσαλάν
  • [3] Αβραμόπουλος
  • [4] Ευρωεκλογές
  • [5] S-300
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Πληθωρισμός - Δηλώσεις πρωθυπουργού

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η υπόθεση Οτσαλάν, οι ευρωεκλογές και τα σενάρια για κόμμα Αβραμόπουλου είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναικού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Γιατί; Παραδόθηκε σε ελληνικό "έδαφος" ο Οτσαλάν. Ποιός τον κάρφωσε στους Τούρκους; Ρέππας: εμείς είμαστε εντάξει.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Φωτιές στη συνείδησή μας. Οι Κούρδοι διδάσκουν τους Ελληνες. Εκτεθειμένη η κυβέρνηση απο τις σκηνές βίας. Εμπλοκή με τον Οτσαλάν στην πρεσβεία μας στην Κένυα.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ο Οτσαλάν στα χέρια της κυβέρνησης. Εφιάλτης, η υπόθεση του Κούρδου ηγέτη. Δραματικές εξελίξεις στο παρασκήνιο, πολλά τα ερωτηματικά και οι εκδοχές.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Πρόστιμα σε 50.000 ιδιοκτήτες ακινήτων. Θα πληρώσουν όσοι δεν δήλωσαν ΦΜΑΠ για το '97.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Απαγωγή του Οτσαλάν. Εξαφανίστηκε μυστηριωδώς απο την ελληνική πρεσβεία στην Κένυα. Φήμες οτι έχει πέσει στα χέρια των Τούρκων.

    Η ΑΥΓΗ: "Μπαλάκι" οι Κούρδοι πρόσφυγες. Σπασμωδικοί κυβερνητικοί χειρισμοί. Η κυβέρνηση ξύπνησε μετά απο εννέα μήνες οργανώνοντας επιχείρηση-σκούπα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: 27% παίρνει ο δήμαρχος. Πανελλαδική δημοσκόπηση-σόκ για ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ζωντανές λαμπάδες φώτισαν το δράμα του κουρδικού λαού. Δύο Κούρδοι αυτοπυρπολήθηκαν μπροστά στη Βουλή. Η κυβέρνηση "έλυσε" το προσφυγικό με κλούβες, τους πήγε απο την Κουμουνδούρου στο... Λοιμωδών.

    ΕΘΝΟΣ: Διπλή φωτιά άναψε με τους Κούρδους. Μετέωροι οι 300 της Κουμουνδούρου -Αυτοπυρπολήσεις για τον Οτσαλάν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Κουρδ-ιστή ευαισθησία με θύμα την Ελλάδα. Οτσαλάν και πλατεία... Κουρδουντούρου βρήκαν "άσυλο" στην Αντιπολίτευση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εβαλε φωτιά στον Σημίτη. Καταπέλτης στο ΕΒΕΑ ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης. Να ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός οτι δεν πάμε σε διπλές εκλογές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Θρίλερ τη νύχτα με τον Οτσαλάν. Η κυβέρνηση ομολογεί οτι τον έκρυβε στην Κένυα. Ρέππας: τον χάσαμε απο το σπίτι που έμενε. Φόβοι οτι τον παρέδωσαν στην Τουρκία. Εκτεθειμένος ο Σημίτης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η κουρδική φωτιά. Ο Οτσαλάν για 12 μέρες σε "ελληνικό χώρο" στην Κένια.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ξε-κούρδιστο κράτος. Φιάσκο η επιχείρηση στην Κουμουνδούρου. "Δεν είμαστε ζώα" καταγγέλλουν οι Κούρδοι μετανάστες. Σε στρατόπεδο στο όρος Πατέρα μεταφέρθηκαν οι πρόσφυγες.

    ΕΣΤΙΑ: Στην Κένυα εκρύβαμε τον Οτσαλάν.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Παραδόθηκε στην Κένυα ο Οτσαλάν... Συνελήφθη στην οικία του Ελληνα πρέσβη.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Σε κίνδυνο η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Αυστηρή προειδοποίηση Σημίτη προς τους οικονομικούς παράγοντες να συνδράμουν στην μάχη κατά του τιμαρίθμου.

    ΤΑ ΝΕΑ: Κρύβαμε τον Οτζαλάν 15 μέρες στην Κένυα. Εμενε στην πρεσβεία μας απ'όπου έφυγε χθές. Αθλιότητες στην επιχείρηση μεταφοράς των Κούρδων.

    ΝΙΚΗ: Παροξυσμός υποκρισίας με τους Κούρδους. Απο την Κουμουνδούρου στο ρατσισμό δημάρχων-κατοίκων. Ο Δημ. Αβραμόπουλος απολύμανε αμέσως το χώρο. Προσεκτική η κυβέρνηση με τον Οτσαλάν.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Εικόνες ντροπής με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης. Γκαγκστερική απαγωγή Κούρδων απο την αστυνομία στην Κουμουνδούρου. Αυτοπυρπολήθηκαν χτές Κούρδοι έξω απο τη Βουλή.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Πρόστιμα και μπλόκα σε ιδιοκτήτες ακινήτων. "Καμπάνες" μέχρι 150% σε όσους δε δήλωσαν το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Πυρπολούνται για την πατρίδα.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Νέες προσλήψεις σε δημόσιο -ΟΤΑ. 5.000 εποχικές θέσεις εργασίας στους οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Να ξηλωθούν οι παράνομες διαφημιστικές πινακίδες.

    [2] Οτσαλάν

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων οτι "και η μέν Πλατεία Κουμουνδούρου "καθάρισε" απο τους επτακόσιους Κούρδους πρόσφυγες... Με μια αστραπιαία-τα ξημερώματα-αστυνομική "επιχείρηση σκούπα"... Οσα όμως ακολούθησαν μόνο ντροπή προκαλούν... Απο τη μία για την αναλγησία της Πολιτείας... Απο την άλλη για την ανεκδιήγητη απουσία πρόνοιας για τη στέγαση των επί τριετία εγκαταλελειμμένων "Αθλίων".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει οτι "σε Μνημείο ανοησίας απεδείχθη η "επιχείρηση Κουμουνδούρου" που οργάνωσαν απο κοινού το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Και η οργάνωση της επιχείρησης ήταν ατελής αλλά και ο τρόπος αντιμετώπησης των Κούρδων απαράδεκτός. Τελικά μετά απο παρέμβαση του πρωθυπουργού οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδο της Πολεμικής Αεροπορίας στο όρος Πατέρας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει οτι " για 12 μέρες παρέμεινα σε "ελληνικό χώρο" στην Κένια ο Οτσαλάν, αποκάλυψε αργά χθές τη νύχτα η κυβέρνηση. Χθές το απόγευμα αναχώρησε προς άγνωστη κατεύθθυνση. Στη Βουλή, ένας απο τους 300 Κούρδους που διαδήλωναν αυτοπυρπολήθηκε, ενώ στην Κουμουνδούρου η ΕΛΑΣ επιχείρησε άστοχη εκκαθάριση του γκέτο".

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "άργησε να αντιμετωπίσει το θέμα των Κούρδων προσφύγων στην πλατεία Κουμουνδούρου η κυβέρνηση -όπως παραδέχθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όμως τελικά χθές κατάφερε να δείξει σε όλο το μεγαλείο της την προχειρότητα και τον αυταρχισμό που τη διακρίνουν".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ισχυρίζεται οτι "ανήσυχη για τον Οτσαλάν η Ελληνική κυβέρνηση, με χθεσινοβραδυνή της ανακοίνωση, απεκάλυψε οτι του είχε παρασχεθεί χώρος που καλυπτόταν απο διπλωματική ασυλία της πρεσβείας μας στην Κένυα. Αυτό συνέβη για την προστασία της ζωή του, όμως ο Οτσαλάν σε συνεννόηση με τις αρχές της Κένυας αποχώρησε στις 16.00 απο την περιοχή της ελληνικής ευθύνης και έκτοτε είναι άγνωστο που βρίσκεται".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει οτι "δραματική κατάληξη είχε σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η περιπέτεια του κυνηγημένου ανα τον κόσμο Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Υπο αδιευκρίνιστες συνθήκες ζήτησε καταφύγιο στην ελληνική πρεσβευτική κατοικία στο Ναϊρόμπι της Κένυας, με σκοπό να μεταβεί σε άλλη αφρικανική χώρα, απο την οποία ήλπιζε οτι θα του δοθεί πολιτικό άσυλο".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "δραματικές εξελίξεις εσημειώθησαν την νύκτα, αφού απεκαλύφθη οτι η ελληνική κυβέρνησις είχε μεσολαβήσει και μάλιστα είχε εξεύρει το καταφύγιο στο οποίο ευρίσκετο όλες αυτές τις ημέρες ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρεδέχθη οτι ο Οτσαλάν είχε καταφύγει σε χώρο που του παρεχώρησε η Ελληνική Κυβέρνησις στην Κένυα. Χωρίς όμως να παράσχη περισσότερες διευκριινήσεις για τον χώρο αυτό".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά οτι "δραματικές εξελίξεις τη νύχτα με την υπόθεση Οτσαλάν. Η κυβέρνηση ομολόγησε οτι έκρυβε τον Κούρδο ηγέτη στην Κένυα -προφανώς στην πρεσβευτική κατοικία- και οτι αυτός απο τις 4.00 χθές το απόγευμα φέρεται να έχει εξαφανιστεί. Υπάρχουν φόβοι οτι τον παρέδωσαν στην Τουρκία".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ υπογραμμίζει οτι" με δραματικό τρόπο έρχεται στο προσκήνιο το Κουρδικό, αλλά και οι κίνδυνοι να μετατραπεί σε ελληνοτουρκική διαφορά, πράγμα που επιδιώκει η Αγκυρα. Διπλή ήταν η φωτιά που άναψε χθές. Κούρδοι διαδηλωτές επιχείρησαν να αυτοπυρποληθούν μπροστα στη Βουλή. Αλλοι 300 συμπατριώτες τους, αστεγοι πρόσφυγες της πλατείας Κουμουνδούρου, βρίσκονται μετέωροι σε στρατόπεδο της Αεροπορίας, δυτικά της Αττικής".

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι " ανησυχητικές διαστάσεις προσλαμβάνει το πρόβλημα των Κούρδων προσφύγων στην Ελλάδα η οποία καλείται να βρεί τη χρυσή τομή ανάμεσα στα εθνικά συμφέροντα και τις ανθρωπιστικές της υποχρεώσεις".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (ΡΙΖΟΣ) "στις πλάτες εκατοντάδων βασανισμένων ανθρώπων στήθηκε το νέο παιχνίδι της κυβέρνησης. Οι κουρελιασμένες υπάρξεις Κούρδων γυναικόπαιδα και άνδρες δεν πτόησαν τους υπεύθυνους για την κατάντια τους".

    [3] Αβραμόπουλος

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "σε φόβητρο του σημερινού πολιτικού κατεστημένου αναδεικνύεται πανηγυρικά ο Δημ. Αβραμόπουλος σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες της κοινής γνώμης, που τον εμφανίζουν να εισπράττει υψηλότατα ποσοστά αποδοχής της τάξεως του 27%".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ αναφέρει οτι "ενδυνάμωση του πολιτικού ρόλου των πόλεων, τόσο ως προς τη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο όσο και στο πλαίσιο ενίσχυσης της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, προκειμένου να δράσουν πρωτοβουλίες για σταθερότητα και ειρήνη, ειδικά σε περιοχές που ταλανίζονται απο κρίσεις, διεμήνυσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος απο τη Βαρκελώνη. Ετσι και ενώ εδώ και ένα μήνα το ενδεχόμενο ίδρυσης πολιτικής κίνησης απο τον δήμαρχο της Αθήνας επιφέρει διεργασίες στα επιτελεία των κομμάτων και στους πολιτικούς κύκλους της χώρας, ο κ. Αβραμόπουλος συνεχίζει να δίνει το πολιτικό του στίγμα, χωρίς ταυτόχρονα να αποσαφηνίζει τις προθέσεις του".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει οτι" δεν υπάρχει ανάγκη δημιουργίας νέου πολιτικού σχηματισμού", απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν. Δ., Αρης Σπηλιωτόπουλος, οταν ρωτήθηκε, χθές, για τη δημιουργία κόμματος υπο τον κ. Δ. Αβραμόπουλο".

    [4] Ευρωεκλογές

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "ανέβασε τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και πάλι χθές ο Κ. Καραμανλής ενόψει των ευρωεκλογών μιλώντας στην πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα του κόμματός του. Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε τις ευρωεκλογές "δημοψήφισμα" για την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική".

    Η ΝΙΚΗ εκτιμά οτι "άρωμα προεκλογικής περιόδου αρχίζει να διαχέεται στην πολιτική ζωή, καθώς οι ευρωεκλογές του Ιουνίου μπαίνουν στο επίκεντρο της δραστηριότητας των δύο μεγάλων κομμάτων που καθένα για δικούς του λόγους επιδεικνύουν σαφή διάθεση πολιτικοποίησης μιας εκλογικής αναμέτρησης, που μέχρι τώρα διεξάγονταν υπο συνθήκες χαλαρότητας".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει οτι "να εγκλωβίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια στα δικομματικά πλαίσια ανεβάζοντας του τόνους της φραστικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και εμφανιζόμενη σαν αντίπλαος της κυβερνητικής πολιτικής, θα επιχειρήσει η ηγεσία της ΝΔ στην εκλογική αναμέτρηση των ευρωεκλογών. Ταυτόχρονα με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου που έχει εγκαινιάσει ήδη ο Κ. Καραμανλής γίνεται προσπάθεια τεχνητής δικομματικής πόλωσης, ώστε να εξουδετερωθεί το εγχείρημα του Δ. Αβραμόπουλου, το οποίο ο πρόεδρος της Νδ πιστεύει οτι θα προχωρήσει".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι"Ο Κώστας Καραμανλής έδωσε χθές το σύνθημα για την είσοδο της Νέας Δημοκρατίας στην τελική ευθεία της πορείας που οδηγεί στην εξουσία, ενώ ο εκπρόσωπος του κόμματος, Αρης Σπηλιωτόπουλος, άφησε να εννοηθεί οτι η αξιωματική αντιπολίτευση περιμένει εκλογικό αιφνιδιασμό απο την κυβέρρνηση, αλλά, οώς είπε, η Ν. Δ. είναι πανέτοιμη να αντιμετωπίσει επιτυχώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο".

    [5] S-300

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει οτι "η αντίστροφη μέτρηση για τη μεταφορά των πυραύλων S-300 στη χώρα μας αρχίζει απο σήμερα. Αντιπροσωπείες απο τα υπουργεία Αμυνας της Ελλάδας και της Κύπρου θα αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις για την αλλαγή του συμβαολαίου πώλησης των αντιαεροπορικών συστημάτων.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτσης) αναφέρει ότι "κατέφθασε στη Μόσχα η μικτή ελλαδική-κυπριακή αντιπροσωπεία που θα συζητήσει τις τελευταίες λεπτομέρεις της αποστολής και εγκατάστασης των ρωσικών πυραυλών "S-300" στην Κρήτη. Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος της εβομάδας και αμέσως μετά τα κοντέϊνερ με τους πυραύλους θα φορτωθούν για το μακρύ ταξίδι τους".

    (Γ. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για την πορεία του πληθωρισμού, η νέα άνοδος - ρεκορ των τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι συγχωνεύσεις στο χώρο των κατασκευαστικών εταιριών και οι εκτιμήσεις για την περαιτέρω αποκλιμάκωση των επιτοκίων είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΕΞΠΡΕΣ: "Το φθηνό χρήμα προκαλεί ανησυχία για τον πληθωρισμό - Η κυβέρνηση επιθυμεί βραδεία αποκλιμάκωση επιτοκίων".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Μετοχές: Οτι λάμπει δεν είναι χρυσός - Προσοχή στα περιφερειακά χαρτιά υψηλού ρίσκου".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Αυτοσυγκράτηση για τον στόχο του πληθωρισμού - Ο πρωθυπουργός ζήτησε τη συνδρομή του επιχειρηματικού κόσμου".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Παρενέργειες στη δραχμή από τα υψηλά επιτόκια - Το επίπεδο παρέμβασης κλειδί για τις εξελίξεις".

    [7] Πληθωρισμός - Δηλώσεις πρωθυπουργού

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι: "Τη συνδρομή τόσο του επιχειρηματικού κόσμου, όσο και των απλών πολιτών στην προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, ζήτησε από τη Θεσσαλονίκη ο Κ. Σημίτης. Ο πρωθυπουργός προέβλεψε ότι η χώρα θα πιάσει τον στόχο 2,5% τον προσεχή Δεκέμβριο, στην περίπτωση που όλοι οι φορείς δείξουν την απαιτούμενη αυτοσυγκράτηση".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Tuesday, 16 February 1999 - 10:10:33 UTC