Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-02-11

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 11/02/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Κινητοποιήσεις γιατρών
  • [3] Περιοδεία Πάγκαλου
  • [4] Συνταξιοδοτικό
  • [5] Αγροτικές κινητοποιήσεις
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι αγροτικές κινητοποιήσεις, η απεργία των νοσοκομειακών γιατρών, το συνταξιοδοτικό και η περιοδεία Πάγκαλου στη Γιουγκοσλαβία είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 500% πάνω οι αντικειμενικές αξίες στα εκτός σχεδίου. Χρυσάφι κατσάβραχα και... αγροτεμάχια.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Συντάξεις εξπρές. 10 μέτρα για τη διευκόλυνση του πολίτη στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Ποιές διαδικασίες απλοποιούνται.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Αερομαχίες για τις μίζες. Σκληρές προσπάθειες Ακη να ανακόψει το πλιάτσικο στους εξοπλισμούς.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Ο πρόεδρος πάγωσε την προεδρολογία. "Καραμανλική" τακτική Στεφανόπουλου.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Προσωρινές συντάξεις για όλα τα ταμεία με απόφαση του υπουργού Εργασίας.

    Η ΑΥΓΗ: Υποβαθμίζουν τα ΑΕΙ σε ΙΕΚ. Με στόχο την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ελεύθερες προσλήψεις στις ΔΕΚΟ. Εκτός νόμου Πεπονή ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ-ΟΤΕ και οι υπόλοιποι δημόσιοι οργανισμοί.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Κλείνουν την Ολυμπιακή. Τ. Μαντέλης: σε μερικές εβδομάδες μπορεί να μην... πετάει. Αμεσος εκβιασμός για να δοθεί το 20% δωρεάν στους Βρετανούς.

    ΕΘΝΟΣ: Οι νέες συντάξεις για Δημόσιο, ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΤΕΒΕ, ΗΣΑΠ και τράπεζες. Αλλαγές στα ταμεία απο την 1η Μαρτίου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Πλατεία ηπατίτιδας η πλατεία... Κουμουνδούρου. Κραυγή απόγνωσης απο τους κατοίκους της περιοχής.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Παιχνίδια φωτιάς στη Δυτ. Θράκη. Τα όπλα που κατασχέθηκαν στο φυλάκιο της Κρυσταλλοπηγής είχαν προορισμό τη Δυτική Θράκη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ρύθμιση χρεών χωρίς λύσεις. Αγρότες: παραμένει ακόμη υψηλό το κόστος δανεισμού. Δεν μειώνονται τα έξοδα παραγωγής προϊόντων. Απόφαση -σόκ της Κοινότητας για πάγωμα των γεωργικών δαπανών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ανήσυχος γύρισε ο Πάγκαλος. Βαλκάνια: σύννεφα απο σχέδια για νέα σύνορα. Στήριξη των Αμερικανικών στόχων αξιώνει η Ολμπράϊτ.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Σε σπλίτ της Αθηνών η Eurobank στη Σοφοκλέους. Εντός του Μαρτίου ο Ομιλος Λάτση κάνει το αποφασιστικό βήμα. Κλείνει το μάτι στην Ιονική με αύξηση κεφαλαίου.

    ΕΣΤΙΑ: Ωμή πρόκλησις οι "ελαφρύνσεις". Διπλάσιοι φόροι εντός εξαετίας.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Συμβιβασμός στο αγροτικό. Με σημαντικές υποχωρήσεις η κυβέρνηση έσπασε το πολυκομματικό μέτωπο.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ανάσα για τα αγροτικά νοικοκυριά. Διαγράφονται τα πανωτόκια και το 50% των τόκων και προσφέρονται δάνεια χαμηλότοκα για αποπληρωμή των χρεών.

    ΤΑ ΝΕΑ: Πληρώνουν οι ασθενείς την κόντρα στα νοσοκομεία. Παρέμβαση εισαγγελέων σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Φτηνά κόλπα αντί για λύσεις απο την κυβέρνηση. Τη..μισή εγκύκλιο της ΑΤΕ του 1991 εξάγγειλε χτές ο Γ. Παπαντωνίου.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Επίθεση σε υπουργό απο απεργούς γιατρούς. Εκτός ελέγχου η κατάσταση στα νοσοκομεία. Επέμβαση εισαγγελέα για την ταλαιπωρία καρκινοπαθών.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Γιουχάϊσμα του υπουργού Υγείας απο γιατρούς.

    [2] Κινητοποιήσεις γιατρών

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "νέο κύκλο κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι νοσοκομειακοί γιατροί, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες και τις δεσμεύσεις του υπουργού Υγείας οτι θα επιλυθούν άμεσα τα οικονομικά τους αιτήματα. Απο την ερχόμενη Δευτέρα οι κινητοποιήσεις τους επεκτείνονται σε όλα τα νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά με 6ωρες στάσεις εργασίας. Θύματα της "κόντρας" των γιατρών με το υπουργείο Υγείας είναι οι ασθενείς, για την προστασία των οποίων απο ενδεχόμενες συνέπειες, έχουμε ήδη δύο εισαγγελικές παρεμβάσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει οτι "η υγεία "ψυχορραγεί"... η τραγική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία έφτασε στο απροχώρητο. Ενδεικτικό του κλίματος, το οποίο γίνεται όλο και πιο εκρηκτικό, είναι οι προπηλακισμοί του υπουργού υγείας Λάμπρου Παπαδήμα απο γιατρούς χθές στο Θεαγένειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) ισχυρίζεται οτι "δίωξη για τα "μπλόκα" των γιατρών κατά καρκινοπαθών στη Θεσσαλονίκη διέταξε ο εισαγγελέας, ενώ πεδίο μάχης θύμιζε χθές το Θεαγένειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου ο υπουργός Υγείας εγκαινίασε τη νέα μονάδα κοβαλτίου".

    Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ, "νέα ταλαιπωρία σήμερα για χιλιάδες ασθενείς, που δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν σε δύο απο τα νοσοκομεία που εφημερεύουν, στο "Λαϊκό" και στο ΚΑΤ, οι γιατροί των οποίων έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας. Επίσης, σήμερα οι γιατροί απέχουν απο την εργασία τους σε εννέα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ηρακλείου Κρήτης. Για την περιοχή του Λεκανοπεδίου Αττικής έχουν ήδη εξαγγελθεί στάσεις εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών για την ερχόμενη εβδομάδα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά οτι επικρατεί "πολεμικό κλίμα στα δημόσια νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου. Η ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΙΝΑΠ να γενικεύσει απο την επόμενη εβδομάδα τις κινητοποιήσεις σε όαλ τα νοσηλευτικά ιδρύαμτα προκαλεί έντονο προβληματισμό στην κυβέρνηση, καθώς οι νοσοκομειακοί γιατροί προτάσσουν στα αιτήματά τους "την αναβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων, ώστε να πάψει η αθλιότητα".

    [3] Περιοδεία Πάγκαλου

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "ανήσυχος για τη διατήρηση των σημερινών συνόρων της Σερβίας και της Γιουγκοσλαβίας και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στα Βαλκάνια μετά τη λύση που θα δοθεί στο Κόσοβο, επέστρεψε χθες ο Θ. Πάγκαλος απο το Βελιγράδι. Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Μιλόσεβιτς δήλωσε οτι δεν είναι αισιόδοξος".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "να διατηρηθεί το status quo στη Γιουγκοσλαβία, δήλωσε χθές ο υπουργός Εξωτερικών κ. Θ. Πάγκαλος. Μια θέση που απο καιρό είχε προβάλει και ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ως "εκ των ων ούκ άνευ" για να μην ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου στα Βαλκάνια, στην "πυριδιταποθήκη" της Ευρώπης".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ προσθέτει οτι "απαισιόδοξος, προβληματισμένος και περισσότερο ανήσυχος επέστρεψε χθές το βράδυ στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος μετά την περιοδεία που πραγματοποίησε στο Σεράγεβο, στο Ζάγκρεμπ, στο Βελιγράδι και στην Ποτνγκόριτσα του Μαυροβουνίου. Τα όσα άκουσε απο τους συνομιλητές του δεν ήταν ευχάρισα και οι προσωπικές του διαπιστώσεις προφανώς τον οδηγούν στο συμπέρασμα οτι η ειρήνη στα Βαλκάνια αργεί ακόμη".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει οτι "το βασικό στοιχείο που προέκυψε απο την επίσκεψη του Θ. Πάγκαλου στην περιοχή είναι οτι η Ελλάδα δεν είναι ενάντια στη Σερβίας, αυτό όμως δεν σημαίνει οτι θα ακολουθεί όποτε αυτό χρειάζεται άκριτα τις επιλογές της, αλλά και οτι προτίθεται να προχωρήσει άμεσα στην περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεών της σε όλους τους τομείς με όλα τα μέρη".

    [4] Συνταξιοδοτικό

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "αυξήσεις απο 2,5% και διορθωτικό 1,4% δίνονται στους συνταξιούχους. Στα κατώτερα επίπεδα συνάτξεως χορηγείται και Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύσης ύψους 18.000 δραχμών, αυξημένο κατά 50% απο πέρσι. Στις εγκυκλίους των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας ορίζεται, οτι η αύξηση του 2,5% ισχύει για μηνιαίες αποδοχές μέχρι 250.000 δρχ ενώ για τα υψηλότερα τμήματα των συντάξεων το ποσοστό της αύξησης είναι 2%. Οι ρυθμίσεις αφορούν το Δημόσιο, το ΙΚΑ, τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, τον ΗΣΑΠ, τις Τράπεζες".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι "δέκα μέτρα υπέρ της εξυπηρέτησης των εκατομμυρίων ασφαλισμένων απο τα ασφαλιστικά ταμεία, μεταξύ των οποίων να είναι ανοιχτά καθημερινά απο 1η Μαρτίου για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, ανακοίνωσε χθές ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, μετά απο σύσκεψη με τους διοικητές των Ταμείων".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ προσθέτει οτι "προσωρινή σύνταξη θα λαμβάνουν αμέσως μετά την αποχώρησή τους απο την εργασία οι ασφαλισμένοι έως ότου τα ταμεία στα οποία ανήκουν καθορίσουν επακριβώς τις συντάξιμες αποδοχές και θα επακολουθεί διακανονισμός. Η ρύθμιση αυτή ανακοινώθηκε χθές απο τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μιλτιάδη Παπαϊωάννου μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τους προέδρους και τους διοικητές όλων των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει οτι "οι δικαιούχοι όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων, οι οποίοι καταθέτουν τα χαρτιά τους για να συνταξιοδοτηθούν πρέπει να λαμβάνουν -έως ότου ελεγχθούν τα χαρτιά τους- προσωρινή σύνταξη, απο 1ης Μαρτίου. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων το ζήτησε κατά τη χθεσινή σύσκεψη με τις διοικήσεις των ταμείων και υπογράμμισε οτι μόνο στο ΙΚΑ 90.000 συντάξεις καθυστερούν περισσότερο απο πέντε μήνες για να εκδοθούν".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Ρίζος), "ελπίδες και προσδοκίες για ταχύτερη χορήγηση των συντάξεων, καλύτερη ενημέρωση απο τα ταμεία τους, περιορισμό της ουράς για κάθε είδους εξυπηρέτηση και το σημαντικότερο, χορήγηση προκαταβολής του ποσού της σύνταξης μέχρι να βγεί η "κανονική" μπορούν πλέον να τρέφουν εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι".

    [5] Αγροτικές κινητοποιήσεις

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "απροκάλυπτη εξαπάτηση των αγωνιζόμενων αγροτών επιχείρησε χτές η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την εξαγγελία... ρύθμισης αγροτικών χρεών, που οφείλονται στην ΑΤΕ. Πρόκειται για μερική και με δυσμενέστερους όρους, επαναφορά εγκυκλίου της Τράπεζας που ισχύει απο το 1991. Το θέατρο της εξαπάτησης στήθηκε απο τους αρμόδιους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Γεωργίας Γ. Παπαντωνίου και Γ. Ανωμερίτη με τον διοικτή της ΑΤΕ Π. Λάμπρου σε διακοσμητικό ρόλο".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "εμμένουν στις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες, παρά τις εξαγγελθείσες ρυθμίσεις με τις οποίες η Κυβέρνησις προσεπάθησε να ικανοποιήσει μεγάλο μέρος των αιτημάτων τους, αν και μεταφέροντας το κόστος στην ευρισκόμενη σε διαδικασία εξυγιάνσεως Αγροτική Τράπεζα".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει οτι "η γενναία ρύθμιση των αγροτικών χρεών που προέβαλε χθές η κυβέρνηση, αγνοώντας και αυτή ακόμη την ήδη επισφαλή θέση της Αγροτικής Τράπεζας, αποδιοργάνωσε τους αγροτοσυνδικαλιστές του Θεσσαλικού κάμπου, οι οποίοι πλέον αναζητούν τρόπους ευπρεπούς αποχώρησης απο την εθνική οδό".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει οτι "με μια γενναιόδωρη κίνηση απάντησε η κυβέρνηση στα αιτήματα των αγροτών, διαγράφοντας τους τόκους υπερημερίας (τόκοι ποινής) το 50% των δεδουλευμένων τόκων, ενώ γι ατην εξόφληση των χρεών που απομένουν τους δίνει τη δυνατότητα σύναψης νέου 10ετές δανείου με ιδιαίτερα χαμηλό επιτόκιο για τα δύο πρώτα χρόνια. Ωστόσο, οι Θεσσαλοί αγρότες έχουν διαφορετική άποψη και συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις".

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει οτι "η ασάφεια των κυβερνητικών εξαγγελιών καθόρισε και τη στάση της Πανθεσσαλικής Επιτροπής η οποία μετά απο σύσκεψη που πραγματοποίησε χθές το βράδυ αποφάσισε να ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας την Παρασκευή, προκειμένου να ενημερωθεί για το ακριβές περιεχόμενό τους. Μέχρι τότε οι αγρότες της Θεσσαλίας αποφάσισαν να εμμείνουν στις κινητοποιήσεις τους".

    (Γ. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    ΕΞΠΡΕΣ: "Πολιτικά τα εμπόδια. Βελτίωση του πολιτικού κλίματος για στήριξη της οικονομίας αναζητεί ο πρωθυπουργός".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Dresdner-Deutche-City Λονδίνου: Αγοράστε μετοχές και ελληνικά ομόλογα".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Μήνυμα εμπιστοσύνης στη δραχμή απο ξένους. Προεξοφλούν την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ανατιμημένη θα ενταχθεί η δραχμή στην ΟΝΕ. Στις 352,11 πωλείται το Ευρώ με προθεσμία 24 μηνών".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Thursday, 11 February 1999 - 8:40:58 UTC