Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-01-25

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 25/01/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Φορολογική πολιτική
  • [3] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση
  • [4] Εσωκομματικά ΝΔ
  • [5] Δημοσκόπηση

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η φορολογική πολιτική και τα εσωκομματικά της ΝΔ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού απογευματινού αθηναϊκού τύπου:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση): Κόμματα-Κομμάτια.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): Ντροπή! Για μισό τόνο χασίς ποινή 18 χρόνια.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Εκλογές το '99 προαναγγέλει η Ουάσιγκτον.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Οι ράμπο στα σπίτια μας. Αρχίζει φορολογική επιδρομή.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Βουλιάζουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ραντεβού Καραμανλή - Αβραμόπουλου.

    ΕΘΝΟΣ: Ντόρα: Καλά τα γκάλοπ αλλά η νίκη δεν ειναι σίγουρη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Σε σκοπιανή γλώσσα ονόματα στο Μνημείο του Α. Στρατιώτη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μυρίζει εκλογές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ο Ψηλός ανοίγει τα χαρτιά του.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η Β' Λυκείου στο τραπέζι Αρσένη - ΟΛΜΕ.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ερχεται το 35ωρο στις τράπεζες.

    ΕΣΤΙΑ: Κόμμα Μάνου: ο κύβος ερρίφθη. Σήμερα το βράδυ η πρώτη εκδήλωσις.

    ΤΑ ΝΕΑ: Σε πτώση η δημοτικότητα των αρχηγών. Γκάλοπ της V. PRC.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 4 αλλαγές στην αγορά με πολυνομοσχέδιο στη Βουλή.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Καταγγελία για Αλλατίνη απο τον δημοτικό σύμβουλο.

    [2] Φορολογική πολιτική

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "μεγάλη φορολογική επιδρομή πρόκειται να αρχίσει σε λίγες ημέρες. Στην τσιμπίδα της Εφορίας μπαίνουν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ενω θα γίνουν διασταυρώσεις για ακίνητα, ΙΧ και σκάφη. Οι "ράμπο" της Εφορίας θα μπουν ακόμη και στα σπίτια μας, αφού θα παίρνουν πληροφορίες απο... συζύγους, συνεταίρους κ. α. ".

    Η ΕΣΤΙΑ υπογραμμίζει οτι "εντύπωση προκαλεί η απροθυμία των ειδικών επιτροπών του υπουργείου Οικονομικών να περιλάβουν στις υπο εξέταση φορολογικές μεταρρυθμίσεις οιαδήποτε ελάφρυνση που θα αφορούσε στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Είναι πλέον ολοφάνερο οτι η κυβέρνησις Σημίτη θα συνεχίση και την προσεχή διετία τουλάχιστον την υπερφορολόγηση της ακινήτου περιουσίας με αποτέλεσμα να οδηγούμεθα μακροπροθέσμως σε ουσιαστική δήμευση των ιδιοκτησιών".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι "κύκλο επαφών με εκπροσώπους της αμερικανικής φορολογικής Αστυνομίας, του IRS ξεκινούν σήμερα υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, με αντικείμενο την απλοποίηση του φορολογικού μας συστήματος και την πάταξη της φοροδιαφυγής. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη δεχθεί προτάσεις, μέσω έκθεσης που συνέταξαν οι ειδικοί του IRS και αφορούν την παταξη της επώνυμης φοροδιαφυγής και τη διαδικασία υποβολής και εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων".

    [3] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της επισημαίνει οτι "το γεγονός οτι ο υπουργός Παιδείας κ. Αρσένης συζητάει σήμερα με τους καθηγητές χωρίς ατζέντα και προχθές συζήτησε με τους μαθητές, ενω συνεχίζονται οι καταλήψεις, σημαίνει οπως σκέπτεται κάποιες υποχωρήσεις για να εκτονωθεί η κρίση στην Παιδεία. Αν αυτά που τώρα σκέπτεται ο κ. Αρσένης τα είχε κάνει στις αρχές Δεκεμβρίου θα είχε προλάβει τις δυσάρεστες για την κυβέρνηση και την Παιδεία εξελίξεις.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει οτι "δεν πάει άλλο". Με τη φράση αυτή στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού περιέγραψε ανάγλυφα τις διαθέσεις που επικρατούν στο Μέγαρο Μαξίμου για την κατάσταση στο χώρο της Παιδείας. Φαίνεται μάλιστα οτι η "κλεψύδρα αδειάζει" καθώς η παράταση στην ημερομηνία επίλυσης της κρίσης δεν μπορεί να υπερβεί την εβδομάδα που διανύουμε".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "μοιραίο πρόσωπο αναδεικνύεται τελικά ο υπουργός Παιδείας κ. Γεράσιμος Αρσένης για τον πρωθυπουργό, αφού τα προβλήματα που του έχει δημιουργήσει στο χώρο της Παιδείας έχουν προκαλέσει δυνατούς τριγμούς στην κυβέρνηση".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει οτι "τη συνέχιση των καταλήψεων και των αποκλεισμών δρόμων αποφάσισαν χθες οι μαθητές, ενω ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης εναποθέτει πλέον τις ελπίδες του για εκτόνωσ της κρίσης στους εκπαιδευτικούς".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) σημειώνει οτι "με την ευχή η τρίτη φορά να μν ειναι φαρμακερή, ο υπουργός Παιδείας προσκαλεί και πάλι σε διάλογο τους καθηγητές. Με χθεσινή επιστολή του προς την ΟΛΜΕ ο κ. Αρσένης απηύθυνε ύστατη έκκληση διαλόγου και μάλιστα με ανοιχτή ατζέντα θεμάτων σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης".

    [4] Εσωκομματικά ΝΔ

    Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει οτι "ευθεία κριτική στις επιλογές του κ. Καραμανλή άσκησε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας σε κομματικές συγκεντρώσεις στη Γουμένιτσα και τα Τρίκαλα. Η βουλευτής της ΝΔ υποστήριξε οτι ο στόχος του κόμματος "δεν υπηρετείται ούτε απο την προσωποπαγή λειτουργία του κόμματος ούτε απο τους ηγεμονισμούς και τους πολιτικούς εγωισμούς, όσων στριμώχνονται στο περιβάλλον της Ρηγίλλης".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει οτι "νέα διάσταση στις διεργασίες που συντελούνται αυτή την ώρα στο λεγόμενο φιλελεύθερο χώρο ή χώρο της Κεντροδεξιάς, λόγω του ενδεχομένου ίδρυσης κόμματος απο τον Δημ. Αβραμόπουλο, έφερε η πρόταση της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, για επανίδρυση της ΝΔ μέσα απο ένα έκτακτο συνέδριο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει οτι "ο πρώην πρωθυπουργός παρεμβαίνει με συγκεκριμένες θέσεις στις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Πιστεύει οτι τα λάθη της ΝΔ, οι διαγραφές, η ασάφεια και η αδυναμία της να συγκεντρώσει τα στελέχη και τη βάση οδήγησαν στη δημιουργία ενός πολιτικού κενού. Ωστόσο εκφράζει επιφυλάξεις για το αν ο κ. Αβραμόπουλος θα προχωρήσει τελικά στην ίδρυση ενός νέου κόμματος".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει οτι "με 11-13 μονάδες μπροστά, η ΝΔ πετάει προς τη νίκη. Ομως, όλοι αγωνιούν για την ενότητα του χώρου. Ηδη, σύμωνα με πληροφορίες, αναμένεται να εκδηλωθούν πρωτοβουλίες απο τον Μιλτιάδη Εβερτ και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, με στόχο να δρομολογηθεί μια συνάντηση μεταξύ του προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή και του δημάρχου Δημήτρη Αβραμόπουλου. Παράλληλα η Ντόρα εισηγείται επιστροφή όλων των στελεχών του κόμματος".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει οτι "με τη φράση "η παράταξη δεν ειναι ιδιοκτησία κανενός" και τηρώντας ίσες αποστάσεις απο τον Κώστα Καραμανλή και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, η Ντόρα Μπακογιάννη έκανε ακόμη πιο θολό το εσωκομματικό τοπίο στη ΝΔ και απογοήτευσε αυτούς που έλεγαν πως θα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της ως προς το κυοφορούμενο κόμμα του Δημήτρη Αβραμόπουλου".

    [5] Δημοσκόπηση

    Στο 24,8% έχει υποχωρήσει η δημοτικότητα του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη και στο 34,4% του προέδρου της ΝΔ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της V. PRC που διενεργήθηκε στο λεκανοπέδιο και δημοσιεύεται σήμερα στα ΝΕΑ. Απώλειες καταγράφονται και στη δημοτικότητα των άλλων πολιτικών αρχηγών. Του κ. Κωνσταντόπουλου υποχώρησε στο 44,4%, του κ. Τσοβόλα στο 36,4%, της Αλέκας Παπαρήγα στο 17,2% και του Αντώνη Σαμαρά στο 12,7%. Επίσης, καθόλου ικανοποιημένοι απο την κυβέρνηση δηλώνει το 56,7% και απο τη ΝΔ το 55,3%.

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Monday, 25 January 1999 - 8:20:30 UTC