Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-01-18

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 18/01/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Αβραμόπουλος
  • [3] ΠΑΣΟΚ
  • [4] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση
  • [5] Ελληνοτουρκικά

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, τα εσωκομματικά ΠΑΣΟΚ, τα σενάρια για νέο κόμμα Αβραμόπουλου και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Απειλεί τους μαθητές με εκλογές. Με σιβυλλική δήλωση Σημίτη στη Βουλή. Για να ακούνε ΝΔ-Αβραμόπουλος.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Αρπαγες και εμπρηστές στα "φιλέτα" της Πεντέλης. Διεκδικούν καμένα του 1995 απο καμένο Υποθηκοφυλακείο και καμένο συμβολαιογραφείο.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ο Ακης μιλάει για Αβραμόπουλο. Αποκαλυπτική συνέντευξη. "Κόμματα του σωλήνα" τα νέα σχήματα. Τα στηρίζουν εξωπολιτικοί οικονομικοί παράγοντες. Τα υπάρχοντα κκόμματα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες του λαού.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Συντάξεις: Ολες οι αυξήσεις. Τι θα ισχύσει σε Δημόσιο- οργανισμούς. Τι θα αλλάξει στη φορολογία. Ρυθμίσεις παλαιών χρεών για 700.000 επιχειρήσεις.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Πρόωρες εκλογές βλέπει ο Ακης. Καταλύτης των εξελίξεων ο Αβραμόπουλος.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ο τέως για τον Αβραμόπουλο. Τι λέει ο Κωνσταντίνος και το περιβάλλον του. Αμερικανική ανάμειξη στα σχέδια του Μαξίμου για να αναχαιτισθεί η πορεία της Νέας Δημοκρατίας.

    ΕΘΝΟΣ: Και 2ο χτύπημα στον Καραμανλή. Μετά τον κεραυνό απο την Κοτζιά, κεραυνός και απο το... Νεπάλ. Ο Μητσοτάκης ακυρώνει τα σχέδια της Ρηγίλλης για επιστροφή Σαμαρά σε ρόλο αντι-Αβραμόπουλου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Κατάληψη απο..ιούς στην πλατεία Κουμουνδούρου. Οι αρουραίοι χορεύουν στην κατασκήνωση των Κούρδων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Στημένο συνέδριο. Τρομακτικές καταγγελίες απο το Νο 2 του ΠΑΣΟΚ Ακη Τσοχατζόπουλο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μπλόκο για χιλιάδες ακίνητα. Μείωση συντελεστή δόμησης σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Δεν χτίζουν οι ιδιοκτήτες που βρίσκονται στα όρια του σχεδίου πόλης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μάκη, χανόμαστε. Πιέσεις απο Σημίτη, ανησυχία στο ΠΑΣΟΚ. Αρσένης: κάτι θα κάνω. Μαθητές: το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Αύριο το συλλαλητήριο. Προς απεργίες και οι καθηγητές.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Στο 6% τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων. Ραγδαία υποχώρηση προαναγγέλλουν στελέχη των τραπεζών μετά το Α'τρίμηνο. Σε κατάργηση των επιβαρύνσεων στα δάνεια προσανατολίζεται η κυβέρνηση.

    ΤΑ ΝΕΑ: Σημείο μηδέν και πάλι στις καταλήψεις. Ναυάγησαν οι κινήσεις για διάλογο.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Πρόωρες εκλογές προβλέπει ο Τσοχατζόπουλος. Δήλωση- βόμβα του υπουργού απο τη Γερμανία.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Αίμα και οργή. Γύπες πολέμου ορμούν στο Κόσοβο.

    [2] Αβραμόπουλος

    Το ΕΘΝΟΣ εκτιμά οτι "αφετηρία για σημαντικές εξελίξεις στο "νεοδημοκρατικό" χώρο αποτελούν οι κινήσεις του Δ. Αβραμόπουλου για τη συγκρότηση κόμματος. Μετά τις δηλώσεις του δημάρχου Αθηναίων, ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής δέχεται δεύτερο χτύπημα. Ο Κ. Μητσοτάκης λέει όχι στην επιστροφή του Α. Σαμαρά, που μεθοδεύει η Ρηγίλλης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "κλίμα παρατεταμένης ρευστότητας στην πολιτική ζωή του τόπου δημιουργεί το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος απο τον Δ. Αβραμόπουλο, που αναζωπυρώνει και τα σενάρια πρόωρης προσφυγής σε εθνικέ εκλογέ και μάλιστα ταυτόχρονα με τις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο τον Ιούνιο".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ισχυρίζεται οτι "ποικίλα σχόλια αλλά και εντατικές παρασκηνιακές διεργασίες προκαλεί η επίταση της φημολογίας περί ιδρύσεως κόμματος απο τον δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο. Στον κυριακάτικο Τύπο φιλοξενήθηκε σειρά δημοσιευμάτων με πληροφορίες σχετικώς με τις προθέσεις του δημάρχου, ο οποίος ωστόσο, αποφεύγει επιμελώς να ανοίξει τα χαρτιά του, τηρώντας σιγήν ιχθύος".

    Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ, "έτνονες φήμες έφεραν τον Δ. Αβραμόπουλο οτι απέσπασε υπόσχεση υποστήριξης απο τον τέως βασιλέα. Κύκλοι του Κωνσταντίνου στο Λονδίνο δήλωσαν κατηγορηματικά στη "Β" οτι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και οτι ο τέως βασιλεύς "στέκεται μακριά απο τα κόμματα". Εν τω μεταξύ, ενισχύεται η εντύπωση για αμερικανική ανάμειξη στα σχέδια του Μαξίμου".

    [3] ΠΑΣΟΚ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "για "στημένο συνέδριο" έκανε λόγο ο υπουργός ΕΘνικής Αμύνης κ. Ακης Τσοχατζόπουλος σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στη Στουτγκάρδη της Γερμανίας, όπου βρέθηκε το Σαββατοκύριακο. Ο κ. Τσοχατζόπουλος μίλησε με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα για ορισμένες πλευρές του κυβερνώντος κόμματος και δή της ηγετικής ομάδας, ιδιαίτερα αυτής που συνδεόνται με το επικείμενο συνέδριο του Κινήματος. Ακόμη ο υπουργός Εθνικής αμύνης τάχθηκε εναντίον των "διπλών εκλογών" τον Ιούνιο, υποστηρίζοντας οτι θα πρέπει να εξαντληθεί η τετραετία ή εν πάση περιπτώσει να γίνουν οι εθνικές εκλογές τον Μάϊου του 2000 εφόσον υπάρχει αδυναμία της Βουλής να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "διαφοροποιούμενος πλήρως απο την επίσημη "κομματική γραμμή" που θέλει τη διενέργεια των εθνικών εκλογών το 2000, ο Ακης Τσοχατζόπουλος την ίδια ώρα που το ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα προσμετρούσε ψήφους ενάντια στην προταθείσα απο τη ΝΔ πρόταση μομφής κατά του υπουργού Παιδείας, εξέφραζε την εκτίμηση οτι οι ερχόμενες εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν πριν απο την εξάντληση της τετρετίας, ενώ αναφερόμενος στο 5ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είπε με νόημα οτι "θα υπάρξει συνέχεια σε ρόλους και πρόσωπα" χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίσει τι θα πράξει ο ίδιος".

    [4] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει οτι "τα περιθώρια εξαντλήθηκαν και αυτή τη φορά κυριολεκτικά. Οι εξελίξεις την κρίσιμη αυτή εβδομάδα είναι απρόσμενες και μόνο μια γενναία υποχώρηση απο την πλευρά της κυβέρνησης μπορεί να φανεί ικανή να επαναφέρει τους μαθητές στα θρανία και τους καθηγητές στα σχολεία".

    ΤΑ ΝΕΑ εκτιμούν οτι "στο σημείο μηδέν βρίσκεται και πάλι η υπόθεση των μαθητικών καταλήψεων, μετά και το νέο ναυάγιο στο οποίο κατέληξαν πρακτικά τόσο η συζήτηση στη Βουλή επί της προτάσεως δυσπιστίας εναντίον του υπουργού Παιδείας όσο και η νέα πρωτοβουλία του τελευταίου να ξανασυναντηθεί για διάλογο με την Ομοσπονδία των καθηγητών (ΟΛΜΕ). Η ΟΛΜΕ ζητεί πλέον απο τον πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλία διαλόγου με την εκπαιδευτική κοινότητα. Στο μεταξύ οι καταλήψεις συνεχίζονται. Μαθητές και καθηγητές ετοιμάζουν νέα συλλαλητήρια μέσα στην εβδομάδα και οι πρόεδροι των τοπικών ενώσεων των καθηγητών αποφασίζουν σήμερα απεργίες".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της ισχυρίζεται μεταξύ άλλων οτι "η κυβέρνηση με τη διάσταση εθνικής κρίσης που πήρε η αναταραχή στην εκπαίδευση, ανησυχεί σοβαρά προβληματίζεται και βρίσκεται μπροστά στο δίλημμα: να υποχωρήσει με διάφορους τρόπους, ώστε να εκτονωθεί η κρίση ή να επιμείνει στην εφαρμογή του νόμου ως έχει, δηλαδή χωρίς καμιά αλλαγή; Και στις δύο περιπτώσεις μετράει το κόστος, δηλαδή τη ζημιά που θα υποστεί. Αν υποχωρήσει σ'αυτό το θέμα, φοβάται οτι θα ανοίξει το δρόμο για υποχωρήσεις και σε άλλα θέματα. Αν επιμείνει, μπορεί η ζημιά να είναι μεγαλύτερη, διότι δεν υπάρχουν σημάδια εκτόνωσης, αφού έχουν προγραμματιστεί κι άλλα συλλαλητήρια".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει οτι "συνεχίζεται η πολιτικού του εκβιασμού απο τον υπουργό Παιδείας, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κάμψει τις μαθητικές κινητοποιήσεις. Ο κ. Αρσένης αναμένεται να ανακοινώσει αύριο ποιοί μαθητές-καταληψίες θα υποχρεωθούν σε μαθήματα μέσα στο καλοκαίρι, ενώ σε μια προσπάθεια διασκέδασης των εντυπώσεων, θα εξαγγελθεί και η αύξηση εισαχθέντων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ επισημαίνει οτι "πρωτοβουλίες προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση στην Παιδεία είναι αποφασισμένος να αναλάβει εντός της εβδομάδας ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης διαβλέποντας σοβαρούς κινδύνους αποσταθεροποίησης της κυβερνητικής πορείας σε περίπτωση που δεν βελτιωθεί σύντομα η κατάσταση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σημίτης είναι πολύ πιθανό να δεχθεί ο ίδιος τη διοίκηση της ΟΛΜΕ μετά το "ναυάγιο" της προσπάθειας του υπουργού Παιδείας Γερ. Αρσένη να συναντηθεί με τους καθηγητές. Η πραγματοποίηση του ραντεβού θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό απο το κλίμα που θα διαμορφωθεί σήμερα και αύριο στο χώρο της εκπαίδευσης, ιδίως μετά το νέο συλλαλητήριο που προγραμματίζουν οι μαθητές".

    [5] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει οτι " απο την πρώτη στιγμή έδειξε τις προθέσεις της η μεταβατική κυβέρνηση μειοψηφίας του Μπουλέντ Ετζεβίτ απο την Αγκυρα. Η πρώτη ενέργειά της στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής ήταν να θέσει εκ νέου ζήτημα βραχονησίδων στο Αιγαίο, καθώς και να επαναλάβει τις εξωφρενικές τουρκικές αιτιάσεις για το FIR Αθηνών".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει οτι "με πολιτική κρίση ή..άνευ, με παραπαίοντα και ληξιπρόθεσμα κυβερνητικά σχήματα ή με... φρέσκα, η Τουρκία εξακολουθεί να παράγει την ίδια εξωτερική πολιτική, να επαναλαμβάνει και να παγιώνει τους ίδιους (ή και νεότερους) στόχους. Ο..μονιμοποιηθείς, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αγκύρας Νετζατί Ουτκάν έθεσε για άλλη μια φορά θέμα βραχονησίδων, ζήτησε γι'αυτούς "διάλογο" απο την Αθήνα, μίλησε για μονομερείς ενέργειες της Ελλάδας στους αεροδιαδρόμους, προκάλεσε και πάλι για το FIR και απείλησε με κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο".

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Monday, 18 January 1999 - 9:48:57 UTC