Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-12-29

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 29/12/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Οικονομική πολιτική
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Χώρες ζώνης ευρώ - Ισοτιμίες

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Το Κυπριακό, η ελληνική οικονομία και η οικονομική πολιτική, καθώς και η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού πρωϊνού και απογευματινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση): Τεκμήρια. Πως θα ξεφύγετε απο τις παγίδες.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): Οργιο παρανομίας με βουλεύματα.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Κλέψαμε το μυστικό του Γλ. Κληρίδη για τους S-300.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Νέα Μητρόπολη για τη νέα χιλιετία.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κτηματολόγιο: Ακίνητα - 5 εκατομμύρια νομιμοποιούνται.

    Η ΑΥΓΗ: Μπούμερανγκ οι S-300 για την Κύπρο. Σήμερα η οριστική απόφαση

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ποιοί έδωσαν θαλασσοδάνεια σε εφοπλιστές.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: S-300: Στα σύνορα της προδοσίας.

    ΕΘΝΟΣ: Ρίχνουν τις τιμές στην αγορά. Αρχίζουν άτυπες εκπτώσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο λαός του Ιράκ πληρώνει τώρα τη σφαλιάρα της Χίλαρυ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σεισμός σε Αθήνα - Λευκωσία για τους S-300.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εγκρίσεις για 10.334 νέες θέσεις στο Δημόσιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Φόροι: 10 αλλαγές εν όψει 2000.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Καταιγίδα προεκλογικών μέτρων σχεδιάζει η κυβέρνηση.

    ΕΣΤΙΑ: Η Κύπρος χωρίς θωράκιση. Ενταφιάζεται και το δόγμα.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σε άνθηση η κεφαλαιαγορά.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Διχάζουν οι πύραυλοι S-300.

    ΤΑ ΝΕΑ: Στα αζήτητα κατάντησαν την Ολυμπιακή. Εκθεση εμπειρογνωμόνων.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Επαγρύπνηση η απάντηση στην κυβερνητική επίθεση.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Παπαγεωργίου: Εκλεισαν οι λίστες για τις προσλήψεις.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Χαριστική βολή S-300.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Επιδοτήσεις 5,8 δισ. σε 3000 άνεργους.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Κλείνει σήμερα το θέμα των S-300.

    [2] Οικονομική πολιτική

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "Η ριζική αλλαγή του φορολογικού συστήματος θα αποτελέσει βασικό στόχο της κυβέρνησης στο διάλογο που αρχίζει μέσα στο '99. Προωθούνται 10 μεταρρυθμίσεις που εκτείνονται απο την αύξηση του αφορολογήτου, την τροποποίηση των συντελεστών και την τιμαριθμοποίηση της κλίμακας μέχρι τη φορολόγηση κλάδων που ανθούν (όπως της πληροφορικής) και την επέκταση του ΦΠΑ στις τραπεζικές εργασίες και τις κατασκευές".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ αναφέρει οτι "ανησυχία επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για τις αντιδράσεις που θα προκαλέσουν οι μεγάλες αυξήσεις τιμολογίων που θα ισχύσουν στις αστικές συνδιαλέξεις του ΟΤΕ απο τον προσεχή Μάρτιο. Το ύψος των αυξήσεων (20πλάσιες του πληθωρισμού) προκαλούν δεύτερες σκέψεις στο κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο εντελώς υποκριτικά στηλίτευε τα νέα δημοτικά τέλη και υποσχόταν μειώσεις του ΦΠΑ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει οτι "Κάτω του 4% -πιθανώς 3,9%- κλείνει το έτος ο πληθωρισμός και δημιουργεί νέες ευνοϊκές συνθήκες για την επίδοση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς κατά το ανατέλλον 1999. Ηδη, η αγορά των ομολόγων δείχνει δυναμισμό, καθώς οι τιμές των πολυετών τίτλων αυξάνουν με ταχείς ρυθμούς και αντιστρόφως τα επιτόκια υποχωρούν, προεξοφλώντας ακριβώς ταχεία πτώση του πληθωρισμού απο το νέο χρόνο".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει οτι "Πονοκέφαλο στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες η διάταξη που υποχρεώνει τους φορολογουμένους να δηλώσουν την άνοιξη του 1999 όλα τα εισοδήματα που απέκτησαν φέτος. Ο λόγος που σήμανε κυριολεκτικά συναγερμό για αναζήτηση λύσης, είναι η αδυναμία που προβάλλουν οι τράπεζες να εκδώσουν και να ταχυδρομήσουν τα εκατομμύρια βεβαιώσεις για τους τόκους των καταθέσεων και ως εκ τούτου την αδυναμία των φορολογουμένων να δηλώσουν αυτά τα εισοδήματα ρισκάροντας το πρόστιμο για ανακριβή δήλωση που κυμαίνεται στις 20-400 χιλιάδες δραχμές".

    ΤΑ ΝΕΑ σε σχόλιό τους τονίζουν οτι "Αν επρόκειτο να διαβάσει κανείς "απο την ανάποδη" την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών για την οικονομία στις δαπάνες του Δημοσίου... ΘΑ κατέληγε σε συμπεράσματα επιεικώς εξοργιστικά. Παρά για την έμμεση ομολογία της ατσαλίάς -του "χύμα" κάποιων δαπανών- που για μια ανθούσα επιχείρηση θα ήταν αδιανόητη... Πόσο μάλλον για το Ελληνικό Δημόσιο που διατείνεται πως πένεται".

    [3] Κυπριακό

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει οτι "Αθήνα και Λευκωσία παραδίδονται όμηροι στον "Αττίλα" κατ' επιταγή των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση Σημίτη καταγγέλλεται απο τον πολιτικό κόσμο για εθνική μειοδοσία για τους χειρισμούς που αφορούν το θέμα των S-300 και την άμυνα της Κύπρου. Το Δόμγα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου δυναμιτίζεται μαζί με το εθνικό μέτωπο".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει οτι "σε κάθαρση οδηγείται σήμερα η πολιτική περιπέτεια της παραγγελίας ρωσικών πυραύλων απο την κυβέρνηση Κληρίδη με την ενθάρρυνση της ελληνικής κυβέρνησης, που έγινε στο πλαίσιο του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος. Το επικρατέστερο σενάριο είναι οι S-300 να εγκατασταθούν στην Κρήτη υπο ελληνικό έλεγχο, ενω συζητείται να δοθούν στην Κύπρο απο την Ελλάδα άλλοι ρωσικοί πύραυλοι μεσαίου βεληνεκούς, εφόσον συγκατανεύσουν οι ΗΠΑ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "στην σημερινή συνάντησή τους οι κ. κ. Σημ, ίτης - Κληρίδης απλά θα αποφασίσουν το "πότε και πως" θα μεταφερθούν στην Κρήτη οι S-300 και αυτά ακριβώς τα ερωτήματα έχουν "βαπτίσει" ως "κρίσιμα και σημαντικά" ενω για το ποιός θα αναλάβει τις ευθύνες παίζεται "πινγκ-πονγκ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει οτι "η άτακτη υποχώρηση της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης στο θέμα της εγκατάστασης των S-300 στην Κύπρο, η οποία θα επισφραγιστεί σήμερα με τη συνάντηση Σημίτη - Κληρίδη στο Μέγαρο Μαξίμου και τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου προκαλεί κυριολεκτικά σεισμό για τις δύο κυβερνήσεις".

    Η ΕΣΤΙΑ υπογραμμίζει οτι "η νέα τροπή την οποία λαμβάνει η υπόθεσις των πυραύλων S-300 μετά την εσπευσμένη άφιξη του προέδρου της Κύπρου στην Αθήνα προμηνύει σαφώς οτι μαζί με τους πυραύλους οδηγείται προς ενταφιασμόν και το ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδος - Κύπρου. Οτι αι αν αποφασισθή κατά την σημερινή συνάντηση Σημίτη - Κληρίδη, το ρήγμα Αθηνών - Λευκωσίας είναι πλέον δεδομένο, η δε μελλοντική τύχη του δόγματος αμφίβολη".

    Σύμφωνα με το ΛΟΓΟ "ο πρόεδρος της Κύπρου, Γλαύκος Κληρίδης, θα έχει σήμερα το πρωί σημαντικές διαβουλεύσεις με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για το μέλλον του Κυπριακού, αλλά και την τύχη των πυραύλων S-300. Στο μεταξύ η δήλωση του προέδρου Κλίντον, αλλά και ο πάγιος στόχος του κ. Κληρίδη που είναι η αποστρατικοποίηση και η πολιτική επίλυση του προβλήματος, δημιουργούν νέες συνθήκες, υπο τις οποίες το πρόβλημα των S-300 πρέπει να επανεκτιμηθεί".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ προσθέτει οτι "πέφτει σήμερα η αυλαία του σίριαλ των πυραύλων S-300 μετά τη συνάντηση Κληρίδη-Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου και τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κϋπρου στη Λευκωσία. Ο Πρόεδρος της Κύπρου, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε δεσμευτεί έναντι των πρέσβεων των ΗΠΑ και της Βρετανίας για τη μή εγκατάσταση του ρωσικού συστήματος στο νησί".

    [4] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει οτι "το υπουργείο Παιδείας συνεχίζει τα "δώρα" προς τους μαθητές στην προσπάθειά του να τους πείσει να σταματήσουν οριστικά τις καταλήψεις. Χθες έδωσε στη δημοσιότητα παραδείγματα τρίωρης εξέτασης στα Αρχαία Ελληνικά ως μάθημα γενικής παιδείας, αλλά και ως μάθημα κατεύθυνσης".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) σημειώνει οτι "προσπάθεια να ανοίξουν τα σχολεία μετά τις γιορτές κάνει η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας που συνεχίζουν την προσπάθεια προσέγγισης της εκπαιδευτικής και μαθητικής κοινότητας. Οπως προ ημερών είχε υποσχεθεί ο κ. Αρσένης το δεύτερο "πακέτο" με τις υποδειγματικές ασκήσεις που αναμένεται να καθησυχάσει τους μαθητές δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και αφορά στα Αρχαία Ελληνικά".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει οτι "η προοπτική της δεινής κυβερνητικής ήττας στις ευρωεκλογές του Ιουνιου αναγκάζει στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έως τώρα είτε είχαν επιμελώς αποφύγει να πάρουν θέση είτε είχαν τοποθετηθεί ανοικτά κατά της μεταρρύθμισης να αλλάξουν πορεία και να προβούν σε δηλώσεις στήριξης του νομοθετήματος και σε προτροπές τερματισμού των καταλήψεων".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "δύσκολος μήνας προμηνύεται ο Γενάρης για την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Απο τη μια η ΟΛΜΕ με τους μαθητές (τους προσκείμενους στο ΚΚΕ και στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά) συγκροτούν κοινό μέτωπο με στόχο να ανασταλεί η εφαρμογή της μεταρρύθμισης. Απο την άλλη ο καθηγητής Γιάννης Πανάρετος επιμένει στη σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας παρα τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου του κράτους οτι είναι παράνομη".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει οτι "γενική επιστράτευση έχει σημάνει στο κυβερνών κόμμα με στόχο την πυρόσβεση των μαθητικών αντιδράσεων, των οποίων η συνέχιση μετά τις γιορτές αειλεί να πλήξει τα θεμέλια της κυβέρνησης. Με τη δραστηριοποίηση "ειρηνευτικής επιτροπής", αποτελούμενης απο τους κ. κ. Πασχαλίδη, Γείτονα και Μανίκα επιτεύχθηκε στην επιφάνεια των εξελίξεων η αναγκαία εκεχειρία του κομματικού μηχανισμού με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου μεταξύ άλλων να αφαιρεθεί απο τον κ. Αρσένη το πρόσχημα της "ηρωϊκής εξόδου" μετά καταγγελιών για την ελλιπή στήριξη ή και την υπονόμευσή του απο τη Χ. Τρικούπη".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) τονίζει οτι "εσωτερική κρίση στην κυβέρνηση με απρόβλεπτες συνέπειες απειλούν να φέρουν οι εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας. Την πρόβλεψη αυτή κάνουν ανώτατα κυβερνητικά στελέχη μετά τις αποφάσεις που έχει πάρει ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης για την προσωπική του πορεία η οποία είναι πλέον σε άμεση εξάρτηση με την πορεία των κινητοποιήσεων στο χώρο της Παιδείας".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επισημαίνει οτι "σε ετοιμότητα για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους και μέσα στις γιορτές ειναι οι μαθητές που θεωρούν αποπροσανατολιστικές τις ψευτορυθμίσεις για τη Β' Λυκείου τις οποίες η κυβέρηση παρουσίασε ως χριστουγεννιάτικο μποναμά, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης των μαθητικών αγώνων. Μετά τα κάλαντα που έψαλαν στον πρωθυπουργό εκπρόσωποι των μαθητών απάντησαν χθες και στον οχετό των συκοφαντιών του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου, υπογραμμίζοντας οτι οι δηλώσεις του εκφράζουν την προσήλωση της κυβέρνησης στα αυταρχικά και αντιεκπαιδευτικά μέτρα".

    (Ι. Π.)

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η υιοθέτηση του ευρώ σε 11 χώρες μέλη της ΕΕ από την 1.1.1999, η έκθεση της Moody's για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η άνοδος τιμών-συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, η μετατροπή του ΕΟΤ σε Ανώνυμη Εταιρία και η εξαγορά της "Cronus Airlines" από τις "Επιχειρήσεις Αττικής" είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: ``Κινήσεις της κυβέρνησης για νέα μείωση των επιτοκίων - Καταργείται η φορολογία στα ομόλογα. ''

    ΕΞΠΡΕΣ: ``"Απαιτητικό" το ευρώ - Η υιοθέτηση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος αυξάνει τις πιέσεις για δημοσιονομική εξυγίανση. ''

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ``Νέα έκθεση Moody's για την Ελλάδα - Δεν αποκλείει αναβολή ένταξης στην ΟΝΕ το 2002''.

    ΚΕΡΔΟΣ: ``Τη συνδρομή των ιδιωτών χρειάζεται τώρα η σύγκλιση - Γ. Στουρνάρας: Πρόσκληση για ανταγωνιστικές τιμές, επενδύσεις και συγχωνεύσεις. ''

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ``Τράπεζες: Ανεβαίνει ο πυρετός για το ευρώ-Νέοι κανονισμοί της ΤτΕ για τις συναλλαγές. ''

    [6] Χώρες ζώνης ευρώ - Ισοτιμίες

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι: ``Την Πέμπτη το μεσημέρι, στη Φρανκφούρτη στη 1: 30, σε συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα καθορισθούν και θα "κλειδώσουν" οι ισοτιμίες των 11 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα αποτελέσουν και την πρώτη ζώνη του ευρώ. ''.

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Tuesday, 29 December 1998 - 9:15:53 UTC