Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-12-21

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 21/12/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση
  • [3] Σκοπιανό
  • [4] Κυπριακό
  • [5] Συνέντευξη Τσοχατζόπουλου

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η επίθεση στο Ιράκ, το Σκοπιανό και το Κυπριακό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Θέλω παιδί το '99. Εξομολόγηση Κ. Καραμανλή.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Παραλύουν την Ελλάδα οι μαθητές. Αποφάσισαν "μπλόκα" απο την Πελοπόννησο ως τον Εβρο με κλείσιμο των εθνικών δρόμων.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Κάτσε καλά Χριστόδουλε. Παραγγελία μαθητών στον Αρχιεπίσκοπο. "Ούτε λίγο, ούτε πολύ, μας αποκαλεί τεμπέληδες". "Μπορούμε να τον ενημερώσουμε για το τι γίνεται στην Παιδεία". Κανένα σχόλιο απο τον προκαθήμενο.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κάλπικες παροχές και προσλήψεις. Τεχνάσματα Σημίτη εν όψει κάλπης. 400 δις για... βελτίωση της εικόνας το '99.42.000 διορισμοί μονίμων και εποχικών.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Συντροφικά μαχαιρώματα κατά Αρσένη. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υπονομεύουν την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ο Ακης μιλάει για όλα στη "Βραδυνή". Βολές κατά Σημίτη πριν απο το Συνέδριο.

    ΕΘΝΟΣ: 8.500 παιδιά σε κυκλώματα της πορνείας. Το "ΕΘΝΟΣ" αποκαλύπτει έρευνα -σόκ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μακεδονική σαλάτα με... σέφ τον Πάγκαλο. Η κυβέρνηση τα παραδίδει όλα στην σκοπιανή βουλιμία. Εδραιώνει, αύριο, "άριστες σχέσεις" με την FYROM.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Υπουργοί Βασιλιάδες. Προκλητική επίδειξη χλιδής σε εποχή άγριας λιτότητας. Η κυβέρνηση παίρνει τρία αεροπλάνα για να μετακινούνται υπουργοί, υφυπουργοί, σύμβουλοι και..παρατρεχάμενοι.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αύξηση 100% στα τιμολόγια ΟΤΕ. Ανα λεπτό θα γίνεται στο εξής η χρέωση της αστικής μονάδας. Χρησιμοποιούν διάτρητη έρευνα για να μην επιβαρύνουν τον πληθωρισμό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ο τέλειος εξευτελισμός. Κλίντον: η φονική αλαζονεία του ταπεινώνεται στο εδώλιο για ένα λεκέ-και μαζί οι διώκτες του. Καμαρώνει με τον Μπλέρ για την "επιτυχία". Ιράκ: χιλιάδες τα θύματα.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Στη φάκα των καταλήψεων μαθητές-Αρσένης. Αποφάσισαν να συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις. Στον αέρα οι εξετάσεις του α' τετραμήνου.

    ΕΣΤΙΑ: Να "μεταρρυθμισθή"ο κ. Αρσένης. Δεν απομένει άλλη επιλογή.

    ΤΑ ΝΕΑ: Και μπλόκα εξπρές αύριο στις εθνικές απο μαθητές. Νέες κινητοποιήσεις μετά τις γιορτές.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Τα σχέδια του ΝΑΤΟ για το Κοσσυφοπέδιο. Πόλη-κλειδί των επιχειρήσεων η Θεσσαλονίκη.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Πρώτα η ΔΕΘ.

    [2] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει οτι "φαρμακερά Χριστούγεννα θα περάσει ο υπουργός Παιδείας, αφού οι μαθητές κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση των συντονιστικών τους οργάνων αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και κατά τη διάρκεια των εορτών, για πρώτη φορά μάλιστα μετά το 1990-1991. Υπενθυμίζεται οτι η τότε κυβέρνηση είχε εξαναγκαστεί να αποσύρει τα επίμαχα προεδρικά διατάγματα, ο δε υπουργός είχε παραιτηθεί".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "ύστερα απο πρόσφατες διαβουλεύσεις, σας ευχόμαστε πλεόν, με σιγουριά Καλό Πάσχα". Το σημείωμα αυτό, ανηρτημένο έξω απο τις καγκελόπορτες των κατειλημμένων σχολείων κι απο πίσω οι μαθητές, δίπλα σε βαρέλια με αναμμένεες φωτιές, δηλώνουν ανυποχώρητοι και να καθιστούν σαφές οτι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους "μέχρι τελικής νίκης, ακόμη κι αν αυτή έρθει τον Ιούνιο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) ισχυρίζεται οτι "εορταστικές κινητοποιήσεις απο τους μαθητές των Γυμνασίαων και των Λυκείων όλης της χώρας, που χθές αποφάσισαν να κλιμακώσουν την αντίδρασή τους απέναντι στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Παιδείας, με αποκλεισμούς δρόμων σε όλες σχεδόν τις πόλεις της Ελλάδας και εντατικοποίηση των καταλήψεων στα σχολεία ακόμη και τις ημέρες των Χριστουγέννων. Παράλληλα "επιτέθηκαν" και στον Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο για τις θέσεις του, που εκφράστηκαν πρόσφατα και συμβούλευε τους μαθητές να σταματήσουν τις καταλήψεις".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "ο σημερινός υπουργός Παιδείας αποδεικνύεται το πλέον κατάλληλο πρόσωπο να φέρη είς πέρας τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα της Χώρας. Παρά την ορθότητα αρκετών εκ των μέτρων που προβλέπει ο επίμαχος νόμος ο κ. Αρσένης είναι τόσο άκαμπτος και δογματικός ώστε το τελικό αποτέλεσμα των ενεργειών του να είναι το αντίθετο του επιδιωκομένου".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν οτι "με μπλόκα -εξπρές, αύριο σε πολλά σημεία των εθνικών οδών απο την Πελοπόννησο έως τον Εβρο, συνέχιση των καταλήψεων των σχολείων μέσα στις γιορτές και νέες κινητοποιήσιες αμέσως μετά, αποφάσισαν να κλιμακώσουν τον αγώνα τους οι μαθητές που αντιδρούν στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Οι μαθητές δεν ανακοίνωσαν τα ακριβή σημεία των μπλόκων, που θα αποφασιστούν σε κάθε περιοχή ξεχωριστά. Μπλόκα θα γίνουν σήμερα και αύριο και σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας".

    [3] Σκοπιανό

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει οτι "το πρώτο βήμα για την οριστική "διευθέτηση" των διαφορών ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια θα προσπαθήσει να κάνει μεθαύριο ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος με τις επαφές που θα έχει με την πολιτική ηγεσία της γειτονικής Δημοκρατίας".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "δύο μόλις εικοσιτετράωρα πριν αο Ελληνα υπουργός των Εξωτερικών πατήσει το πόδι του στα Σκόπια, σηματοδοτώντας δι αυτού του τρόπου την ανάγκη βελτίωσης των διμερών σχέσεων, ο νεαρός πρωθυπουργός του γειτονικού κρατιδίου Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι επιχειρεί "άνοιγμα" έναντι της Αθήνας με συνέντευξή του στην εφημερίδα "Το ΒΗΜΑ" λέγοντας πως "με τον Ελληνα υπουργό εξωτερικών κ. Θεόδωρο Πάγκαλο θα προσπαθήσουμε να "σπάσουμε" τον πάγο", ενώ εμφανίζεται ανυποχώρητος σε σχέση με την ονομασία".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει οτι "μεγάλες προσδοκίες "τρέφουν οι κυβερνήσεις Αθηνών και Σκοπίων απο την αυριανή επίσκεψη του υπουργούεξωτερικών στο γειτονικό ψευδοκρατίδιο. Οι προσδοκίες αυτές επισήμως διατυπώνονται στο επίπεδο της "βελτίωσης των διμερών σχέσεων" ώστε μέσω αυτών να βρεθεί βάση για την "επίλυση του προβλήματος της ονομασίας". Μείζονος σημασίας, όμως ερωτηματικά προκύπτουν επί σημαντικών κεφαλαίων με κυριότερα τα εξής: πρώτον, σε ποιό σημείο βρίσκονται επί του παρόντος οι διαδικασίες και τι προοπτικές υφίστανται γαι το θέμα της ονομασίας. Δεύτερον, τι θεωρούν οι Σκοπιανοί οτι θα "αναβαθμίσει" τις "σχέσεις", ώστε να "προχωρήσουμε στο όνομα" και τρίτον ποιοί θα είναι οι αυριανοί συνομιλητές του κ. Θ. Πάγκαλου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι "θέμα επιστροφής περιουσιών των "Μακεδόνων" φυγάδων, που εγκατέλειψαν τη χώρας την εποχή του Εμφυλίου κυνηγημένοι ως εγκληματίες, θέτει αιφνιδιαστικό δύο μόλις ημέρες πριν απο την επίσημη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου η κατά τ'άλλα..φιλική προς την Ελλάδα κυβέρνηση των Σκοπίων. Ταυτόχροναμάλιστα απειλεί οτι σε περίπτωση μη συμμορφωσης της Αθήνας σε αυτές τις απαράδεκτες αξιώσιες... υπάρχει και το Ευρωπαϊκό δικαστήριο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει οτι "η Αθήνα δεν προτίθεται να θέσει θέμα τελικής ονομασίας των Σκοπίων κατά την αυριανή επίσκεψη εργασίας του κ. Πάγκαλου στη γειτονική χώρα, αλλά ευελπιστεί να εκμεταλλευτεί τον "ούριο άνεμο" στις διμερείς σχέσεις με το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης που με τη σειρά της σηματοδοτεί τη μετά Γκλιγκόροφ εποχή".

    [4] Κυπριακό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει οτι "νέα πορεία για τους ρωσικούς πυραύλους χαράσσει η κυπριακή ηγεσία με τον Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη να εμφανίζεται τώρα διατεθειμένος να αναλάβει το πολιτικό κόστος της απόφασης για τη "μετακόμιση" των S-300. Πάντως η Αθήνα εξακολουθεί να διαψεύδει τις σχετικές πληροφορίες".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει οτι "η απόφαση της Μόσχας να σκληρύνει τη στάση της έναντι των Αμερικανών, με τέτοια αποφασιστικότητα που θυμίζει την εποχή του "Ψυχρού Πολέμου", επηρέασε και τις προσπάθειες έκδοσης των δύο ψηφισμάτων για το Κυπριακό, τα οποία - ως γνωστόν- ετοιμάζονταν με τρόπου που θα δικαιολογούταν η αναβολή, ακόμα και η ακύρωση, της εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων S-300 στην Κύπρο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει οτι "με τα βλέμματα στραμμένα στη Νέα Υόρκη είναι η Αθήνα και η Λευκωσία αν και μέχρι στιγμής όλα δείχνουν οτι η περιβόητη πρωτοβουλία των ΗΠΑ που θα διαβεβαιώνει οτι οι Αμερικανοί θα εργαστούν εντατικά για τη μείωση των εξοπλισμών στο νησί".

    [5] Συνέντευξη Τσοχατζόπουλου

    "Τον επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων, των πολιτικών και των πρωτοβουλιών του ΠΑΣΟΚ εν όψει της κρισιμότατης μάχης των ευρωεκλογών ζητά ο Ακης Τσοχατζόπουλος", σε συνέντευξή του στη ΒΡΑΔΥΝΗ. "Οριοθετεί το μέγεθος της στροφής και της κοινωνικής διάστασης, που πρέπει να λάβει η πολιτική του κυβερνώντος κόμματος και απαιτεί να γίνουν στο ΠΑΣΟΚ και στην κυβέρνηση "αλλαγές μετεξελικτικού χαρακτήρα σε θέσεις και σε πρόσωπα". Ο κ. Τσοχατζόπουλος επισημαίνει την "αδυναμία και ανυπαρξία των πολιτικών της ΝΔ για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα".

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Monday, 21 December 1998 - 9:39:40 UTC