Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-12-07

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 07/12/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Εισοδηματική πολιτική
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η εισοδηματική πολιτική και η μάχη των επιτοκίων και το Κυπριακό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση): Επιτόκια: τι αλλάζει στη ζωή μας.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ(Ρίζου): Εδώλια στα Πανεπιστήμια! Διώκονται καθηγητές

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Χριστόδουλος: Θα βγάλω το λαό στους δρόμους.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κόβουν επιδόματα-βοηθήματα. Μαχαίρι βάζει η κυβέρνηση

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Στα μαχαίρια Γιαννόπουλος και δικαστές.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Διαβρώνουν τη δικαιοσύνη. Σύγκρουση υπουργού-Αρειου Πάγου

    ΕΘΝΟΣ: Τράπεζες: Χρυσά κόλπα με τους λογαριασμούς ανύποπτων καταθετών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τα αλβανικά "φίδια" έζωσαν τον Κ. Καραμανλή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Οι Ρώσοι ξεγυμνώνουν Αθήνα-Λευκωσία για S-300.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εις υγείαν των ιδιωτικών κλινικών. Ερευνα σοκ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 10 τρισ. αφορολόγητα!Δώρο 200δισ. ετησίως απο το '52

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Λαλιώτης: 200.000 στρέμματα εντάσσονται στο σχέδιο πόλης.

    ΕΣΤΙΑ: Επίσημη απογραφή: Ενας στους δέκα δημόσιος υπάλληλος!

    ΤΑ ΝΕΑ: Απο κόσκινο όλες οι αποδοχές δημοσίων υπαλλήλων.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ξέχασαν τη Θράκη.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Πίεση... 14. Απέναντι στους "14" η Ελλάδα. Υπο άρση το βέτο

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Απλήρωτοι απο τον Αύγουστο οι γιατροί.

    [2] Εισοδηματική πολιτική

    Τα ΝΕΑ γράφουν οτι: "Ολες οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων θα περάσουν απο το κόσκινο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όπου θα υπάρχουν ενδείξεις οτι σε υπουργεία, νοσοκομεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα και άλλους φορείς του Δημοσίου, επιδόματα και υπερωρίες εισπράττονται αχρεωστήτως απο μη δικαιούχους υπαλλήλους. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν ξεκινήσει ελέγχους, ζητώντας τις καταστάσεις μισθοδοσίας και τα δικαιολογητικά με βάση τα οποία καταβάλλονται τα επιδόματα και οι υπερωρίες".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει οτι "ψαλίδι στις φοροαπαλλαγές λόγω τέκνων και στα κοινωνικά επιδόματα επιχειρεί η κυβέρνηση μέσω της σύνδεσής τους με το ύψος του εισοδήματος των δικαιούχων. Παροχές οπως η μείωση των φόρων ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, τα επιδόματα των πολυτέκνων, οι φοροαπαλλαγές για ασφάλιστρα και τα έξοδα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης περικόπτονται απο την κυβέρνηση στο πλαίσιο της επανεκτίμησης των "δαπανών κοινωνικής προστασίας".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υπογραμμίζει οτι "μαχαίρι στις κοινωνικές παροχές ετοιμάζεται να βάλει η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στον οποίο θα παραδοθεί ειδική έκθεση προκειται να εξαγγείλει σε λίγες μέρες σύστημα "δικαιότερης κατανομής των κοινωνικών επιδομάτων". Το... δικαιότερο αυτό σύστημα περιλαμβάνει μεταξύ των αλλων περικοπές επιδομάτων και βοηθημάτων απο πολύτεκνους, μητέρες και μισθωτούς, μειώσεις φοροαπαλλαγών απο όσους έχουν παιδιά, κατάργηση "προνομίων" οσων εργάζονται στις ΔΕΚΟ, ενω θα περιοριστούν σημαντικά και οι επιδοτήσεις των ενοικίων".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) τονίζει οτι "ακολουθώντας τη μείωση των επιτοκίων στην Ευρώπη, η Τράπεζα της Ελλάδος, θα ανάψει το πράσινο φως για να αρχίσουν οι μάχες μεταξύ των τραπεζών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Η μάχη των επιτοκίων θα πάρει εντονότερη ανταγωνιστική μορφή εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων με στόχο την απόκτηση του μεγαλύτερου δυνατού μεριδίου της αγοράς".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει οτι "με τη συνοδεία μέτρων για "φρενάρισμα" στην υπερχρέωση των νοικοκυριών απο τα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια αναμένεται η Τράπεζα της Ελλάδος να ανακοινώσει μεθαύριο τη μείωση του παρεμβατικού της επιτοκίου".

    [3] Κυπριακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει οτι "ο αποκαλούμενος μάγος της αμερικανικής διπλωματίας Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ανέλαβε να βρεί τα τυπικά ανταλλάγματα που ζητούν Αθήνα και Λευκωσία για τη ματαίωση της εγκατάστασης των S-300, αλλα οι Ρώσοι περιπλέκουν την κατάσταση απορρίπτοντας την πρόταση για τοποθέτηση των πυραύλων στην Κρήτη και πιέζουν τη Λευκωσία να πάρει οριστικές αποφάσεις. Η ελληνοκυπριακή υποχωρητικότητα στο θέμα αυτό έχει αποθρασύνει πλήρως την Αγκυρα, η οποία με δεδομένο οτι πέτυχε τον σκοπό της με τους S-300 κάνει τώρα λόγο για την ανάγκη αποστρατικοποίησης του Ανατολικού Αιγαίου, προκειμένου να προχωρήσει τα επεκτατικά της σχέδια".

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει οτι "ενω ο πρόεδρος Κλίντον, ομιλών προς εκπροσώπους των ομογενειακών οργανώσεων, έδωκεν υπόσχεσιν δια προσωπικήν του ανάμειξιν εις το Κυπριακόν, αι ΗΠΑ φαίνεται οτι αναλαμβάνουν πρωτοβουλίαν δια μείωσιν της εντάσεως εις Κύπρον με ενα και μοναδικόν στόχον: Την ακύρωσιν της εγκαταστάσεως των ρωσικών πυραύλων εις την Μεγαλόνησον".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει οτι "μια εβδομάδα πριν απο την καθοριστικής σημασίας περιοδεία Χόλμπρουκ στην περιοχή, η Λευκωσία υψώνει μεν τους τόνους για τους S-300 επιμένοντας οτι ισχύουν οι μέχρι τούδε αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου αλλά παραλλήλως αναλύει και μάλλον αμβλύνει τις προϋποθέσεις για την αναβολή της εγκατάστασης των πυραύλων". Η κατάσταση περιπλέκεται διότι η "λύση" της Κρήτης που σε αυτήν την συγκυρία προκρίνουν η Αθήνα και η Ουάσιγκτον για τη Μοσχα θεωρείται απαράδεκτη, διότι ρωσική στρατιωτική τεχνολογία "θα έπεφτε σε ΝΑΤΟϊκά χέρια".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) γράφει οτι "νέα δεδομένα στο θέμα των S-300 βάζει, σύμφωνα με ολες τις εκτιμήσεις η τηλεφωνική επικοινωνία Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ με τον Γλαύκο Κληρίδη. Απο ορισμένες πλευρές δίνεται η εκτίμηση αυτή μαζί με την πληροφορία οτι η τηλεφωνική αυτή επικοινωνία ξεδιαλύνει αμερικανική παρέμβαση με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σε σαφείς φάσεις μείωσης εξοπλισμών. Αν και δεν ανακοινώθηκε τίποτα επίσημα πολλοί συνδέουν την τηλεφωνική επικοινωνία με την αναμενόμενη επίσκεψη Κλίντον στην περιοχή στις 13 και 14 Δεκεμβρίου".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ επισημαίνει οτι "διατεταγμένη αποστολή αναλαμβάνει εκ νέου ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, για τη ματαίωση της άφιξης και εγκατάστασης των S-300 στην Κύπρο, ενω την ίδια ώρα η Μόσχα διαμηνύει με τρόπο κατηγορηματικό οτι δεν εγκρίνει τη μεταφορά τους στην Κρήτη".

    [4] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υπογραμμίζει οτι "ο κύκλος των χαμένων ωρών θα φέρει τον Ιούνιο στα θρανία μαθητών τριών διαφορετικών ταχυτήτων. Οι μαθητές του Λυκείου μπορεί να εξεταστούν πανελλαδικά σε κοινά διδαγμένη ύλη, μόνον που η ύλη αυτή θα έχει διδαχτεί σε διαφορετικούς χρόνους. Και βέβαια, ευνοούνται οι μαθητές σχολείων που δεν ειναι υποκατάληψη".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ σημειώνει οτι "αντεπίθεση ενημέρωσης αρχίζει το υπουργείο Παιδείας, αφού ο περιβόητος "πρωινός καφές" δεν έφερε τα ποθητά αποτελέσματα. Ο κ. Αρσένης εξετάζει ακόμα και το ενδεχόμενο οργάνωσης συναντήσεων σε γήπεδα, αλλά και επικοινωνίας μέσω INTERNET. Οσον αφορά την εφαρμογή της μεταρρύθμισης παρά τις όποιες διαρροές περί διαρθωτικών αλλαγών, επιμένει οτι θα προχωρήσει οπως έχει σχεδιαστεί. Δεν αποκλείει ομως "ρυθμίσεις" σε επίπεδα σχολικής μονάδας, σκεπτόμενος το νέο κύμα κινητοποιήσεων αυτή την εβδομάδα και το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Τετάρτη".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει οτι "εκρηκτική αναμένεται να είναι και αυτή η εβδομάδα στο χώρο της Παιδείας. Την Τετάρτη μαθητές και φοιτητές κατέρχονται σε νέα συλλαλητήρια κατά της μεταρρύθμισης. Παράλληλα, οι καθηγητές θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία με κυρίαρχο αίτημα την αναστολή των αλλαγών στα Λύκεια. Στο... χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν δυναμικά και οι σπουδαστές των ΤΕΙ με πορείες προς το υπουργείο Παιδείας".

    Το ΕΘΝΟΣ τονίζει οτι "νέες φουρτούνες περιμένουν τον πολύπαθο χώρο της Παιδείας, καθώς αναβιώνει σε ευρωπαίκό πλέον επίπεδο το ζήτημα της αναγνώρισης των πτυχίων μετά τη φοίτηση σε παραρτήματα ξένων ΑΕΙ στη χώρα μας. Η υπόθεση φαίνεται να μπαίνει σε τροχιά παραπομπής στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) απο γονείς και πτυχιούχους, παρόλο που πριν απο λίγους μήνες η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας κατοχύρωσε το δημόσιο χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης και αρνήθηκε να στείλει στο ΔΕΚ την υπόθεση".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Monday, 7 December 1998 - 11:51:50 UTC