Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-12-03

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 03/12/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Παραίτηση διευθύνων συμβούλου του ΟΤΕ
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση
  • [5] Απεργία τελωνειακών
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Τελωνειακοί - Προβλήματα από τις απεργιακές κινητοποιήσεις

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η συνέχιση της απεργίας των τελωνειακών, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η παραίτηση του διευθύνων συμβούλου του ΟΤΕ και το Κυπριακό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση): Μποναμάς για τη ΝΔ: Γυρίζουν χωρίς όρους.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): ΣΔΟΕ: Στο δόκανο 110 μεγαλογιατροί.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Εισαγγελέας για Εμπορική Τράπεζα: Πολύ ψηλά οι ευθύνες.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Παραίτηση-πλήγμα στον ΟΤΕ για Μαντέλη, Σημίτη.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Χτίζουν ελεύθερα με μεταφορά συντελεστή δόμησης.

    Η ΑΥΓΗ: Βραχυκυκλώνουν τον ΟΤΕ οι πρωθυπουργικές επιλογές.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εισαγγελέας καλεί Κόκκαλη-Βαρδινογιάννη για το ποδόσφαιρο.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Χοντρό παιχνίδι με τις μετοχές του ΟΤΕ.

    ΕΘΝΟΣ: Το ημερολόγιο της μάνας - ντετέκτιβ που ταπείνωσε την ΕΛΑΣ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Προλογίζοντας" το συνέδριο Κώστας στηρίζει Κώστα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Θέατρο παραλόγου η εξωτερική πολιτική.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τι αλλάζει στο Δημόσιο. Προσλήψεις με νέα προσόντα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μεταρρύθμιση στα... φροντιστήρια!Αύξηση τζίρου 20-50%.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Θύελλα στον ΟΤΕ. Παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου.

    ΕΣΤΙΑ: Απίστευτα κέρδη στη Σοφοκλέους.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πρώτη ήττα διαπλεκομένων. Απεπέμφθη ο διευθύνων του ΟΤΕ

    Ο ΛΟΓΟΣ: Σύγκρουση προσώπων ή συμφερόντων στον ΟΤΕ;

    ΤΑ ΝΕΑ: Παραλύει την αγορά η έλλειψη καυσίμων. Νέα απεργία τελωνειακών

    ΝΙΚΗ: Σοκ απο φοροδιαφυγή. Τι έδειξαν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Καρδίτσα: Λαϊκό ποτάμι οργής και αγώνα.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Προτείνουν τον Ακη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Γεροντολόγοι: Θα ζούμε 200 χρόνια.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Κεντρική Μακεδονία: Βγήκαμε πρώτοι στη φοροδιαφυγή.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΕΚΘ: Συλλαλητήριο αγωνίας για την πόλη μας.

    [2] Παραίτηση διευθύνων συμβούλου του ΟΤΕ

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι: "Ο Γ. Χρυσολούρης αποτελεί απο χθες παρελθόν για τον ΟΤΕ. Μετά απο μια δραματική συνάτνηση με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας υπέβαλε την παραίτησή του, μη αποδεχόμενος, όπως άφησε να εννοηθεί, το σχήμα διαρχίας που υπήρχε στον Οργανισμό μετά την τοποθέτηση στη θέση του προέδρου του Β. Ράπανου, με αυξημένες μάλιστα αρμοδιότητες".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει "Η αιφνίδια -και σημαντική- πτώση που σημείωσε η τιμή της μετοχής του ΟΤΕ στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης χθές, σήμανε την έναρξη χοντρού παιχνιδιού γύρω απο τον Οργανισμό. Εγιναν τηλεφωνικά διαβήματα απο διαπλεκόμενους στον πρωθυπουργό για να επαναφέρει στον ΟΤΕ τον κ. Χρυσολούρη και να ακυρώσει τις αλλαγές. "

    Η ΕΣΤΙΑ σημειώνει οτι: "Πιέσεις και συμφέροντα που επιδιώκουν να καρπωθούν τον τεράστιο "τζίρον" του ΟΤΕ μετατρέπουν τις θέσεις της ηγεσίας του Οργανισμού εις... "ηλεκτρική καρέκλα". Χθές μετά έντονο παρασκήνιο που διήρκεσε 20 περίπου ημέρες (διαμάχη μεταξύ του προέδρου Β. Ράπανου και διευθύνοντος συμβούλου Γ. Χρυσολούρη) ο δεύτερος κατέθεσε αιφνιδίως την παραίτησή του η οποία εγένετο αποδεκτή απο τους συναρμοδίους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Μεταφορών-Επικοινωνιών με την παραίνεση και του ίδιου του Πρωθυπουργού.

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει οτι: "Μετά το φιάσκο με τα ΚΑΕ, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις των επιλογών της σε έναν άλλο-κρισιμότερο- χώρο της οικονομίας και του δημόσιου τομέα, τον ΟΤΕ. Η χθεσινή παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου του οργανισμού Γ. Χρυσολούρη, μόλις δύο μήνες μετά την παραίτηση του προέδρου, καθηγητή Δ. Παπούλια, σηματοδοτεί μια παρατεταμένη κρίση στην ηγεσία του ΟΤΕ σε μία κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία ο οργανισμπος έχει αναλάβει αμφιλεγόμενες επενδυτικές πρωτοβουλίες στα Βαλκάνια και έχει προχωρήσει το σχέδιο ιδιωτικοποίησής του".

    Σύμφωνα με τον ΛΟΓΟ: "Νέα αλλαγή "φρουράς" στην ηγεσία του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος σημειώθηκε χθές και μόλις τρείς μήνες μετά απο την παραίτηση του προέδρου του Οργανισμού Δημήτρη Παπούλια. Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Γιώργος Χρυσολούρης υπέβαλε χθές την παραίτησή του, μια παραίτηση που συνοδεύτηκε απο έντονη φημολογία περί ρήξεων στις σχεσεις του κ. Χρυσολούρη με τον νέο πρόεδρο του ΟΤΕ κ. Ράπανο, όπως ακριβώς είχε συμβεί και με τον κ. Παπούλια".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ισχυρίζεται οτι "πλούσιο παρασκήνιο απο τον άγριο πόλεμο τεράστιων οικονομικών συμφερόντων αναδύεται απο την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ κ. Χρυσολούρη -η τέταρτη αποχώρηση ή αποπομπή κορυφαίου στελέχους του Οργανισμού σε ενα χρόνο.

    Η παραίτηση αποτελεί βαρύ πλήγμα για τον υπουργό Μεταφορών, παρά την προσωρινή "νίκη" του, αλλά και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος επέλεξε προσωπικά τον κ. Χρυσολούρη, που είχε καταταγεί μόλις πέμπτος στον διεθνή διαγωνισμό για την πρόσληψη γενικού διευθυντή".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υπογραμμίζει οτι: "Η "υπέρβαση των εσκαμμένων" στις δραστηριότητες του ΟΤΕ (κυρίως) σε Σερβία, Βουλγαρία και Ρουμανία, φαίνεται οτι στοίχισε τελικά στο μέχρι χθες διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ Γιώργο Χρυσολούρη. Η πρώτη παραίτησή του φαίνεται να έγινε στις 11 Νοεμβρίου, αλλά δεν έγινε αποδεκτή. Χθες οχι μόνο έγινε αποδεκτή (στην ουσία... εκδιώχθηκε) αλλά και αμέσως ορίστηκε αντικαταστάτης του ο 53χρονος Γιώργος Συμεωνίδης ( που ηταν δεύτερος στις προτάσεις αξιολόγησης των υποψηφίων οταν είχε προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός".

    [3] Κυπριακό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "απαράδεκτη παρέμβαση στα εσωτερικά μας πράγματα" χαρακτήρισε η κυβέρνηση τη δήλωση - απειλή του Ισμαήλ Τζεμ οτι οι S-300 ενοχλούν την Αγκυρα και απο την Κρήτη. Την ίδια ώρα, Αθήνα και Λευκωσία κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους για το θέμα των πυραύλων".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει οτι "Ειδική σύσκεψη με την παρουσία των κοινοβουλευτικών κομμάτωμν της Κύπρου, πραγματοποιήθηκε χθες στη Λευκωσία, προκειμένου να ενημερωθούν οι πολιτικοί αρχηγοί απο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, για τη συνάτνηση που είχε την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός οτι συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου για ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την πορεία της εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων S-300 στη Μεγαλόνησο θα πραγματοποιηθεί σε ημερομηνία που θα αποφασίσει ο πρόεδρος Κληρίδης".

    Τα ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν οτι "Θα όφειλαν πολύ νωρίτερα να σκεφθούν τόσο στην Αθήνα όσο και στη Λευκωσία το πρόβλημα και όχι να αναζητούν τώρα την οδό διαφυγής στο θέμα των πυραύλων S-300, διότι - όπως καλώς όλοι ενθυμούνται - η απόφαση για την αγορά και εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων στην Κύπρο ελήφθη - όταν ελήφθη - με συναίνεση της ελληνικής κυβέρνησης και στα πλαίσια του ενιαίου αμυντικού χώρου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει οτι "Σε ένα θέατρο παραλόγου έχει εξελιχθεί πλέον η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη θέτοντας τα εθνικά θέματα σε επικίνδυνες ατραπούς. Η κυβερνητική "βαβυλωνία" όχι μόνο δεν έχει τέλος αλλά έγινε ακόμα πιο ορατή χθες με την οξύτατη επίθεση που εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, εναντίον των ΗΠΑ για στάση τους στο κυπριακό και ειδικότερα στο θέμα της εγκατάστασης των S-300. Μια επίθεσ που έγινε μόλις 24 ώρες μετά απο την έκκληση του υφυπουργού Εξωτερικών Γιαννου Κρανιδιώτη, στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να διευκολυνθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά και να ματαιώσει την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων στην Κρήτη".

    [4] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της σημειώνει οτι "Την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση συνόδευε η υπουργική υπόσχεση: "ξεχάστε τα φροντιστήρια". Μόλις ομως άρχισε η εφαρμογή της, η πελατεία των φροντιστηρίων αυξήθηκε - άλλοι εκτιμούν κατά 20% άλλοι εως και 50% - αλλά αυξήθηκαν και οι ώρες των προγραμμάτων τους. Αποδεικνύεται η δωρεάν δημόσια παιδεία ολο και πιο ακριβή αφού κάθε μαθητής χρειάζεται για φροντιστήριο απο 50 εως 100 χιλιάδες δρχ το μήνα συν τα έξοδα για τις μετακινήσεις του. Τα παιδιά κυριολεκτικά εξοντώνονται παρακολουθώντας σχολείο και φροντιστήριο, αλλά περισσότερο απο το άγχος των συνεχών εξετάσεων και την αδυναμία να κατανοήσουν το νέο σύστημα που ούτε οι καθηγητές τους δηλώνουν οτι το κατάλαβαν".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) γράφει οτι "με σύνθημά τους "Αγώνας Συνεχής - Αγώνας Διαρκείας, θα είναι η απάντηση στον υπουργό Παιδείας", μαθητές Λυκείων κλείνουν σήμερα κεντρικές οδούς στους δήμους του λεκανοπεδίου, πραγματοποιώντας παράλληλα μαζί με τους φοιτητές και συλλαλητήριο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι "ο κλοιός της μαθητικής εξέγερσης σφίγγει ασφυκτικά γύρω απο την "εκπαιδευτική μεταρρύθμιση". Η ραγδαία εξάπλωσή της στα Λύκεια της χώρας ελαττώνει τα περιθώριο των κυβερνητικών ελιγμών και καθιστά μέρα με τη μέρα δυσχερέστερη τη θέση του υπουργού παιδείας".

    Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει οτι "έντεκα οδικούς κόμβους στην Αθήνα και την ευρύτερη περιφέρεια της πρωτεύουσας κλείνουν σήμερα οι μαθητές των υπο κατάληψη σχολείων. Ταυτόχρονα, άλλες μαθητικές ομάδες είχαν προγραμματίσει για τις 11 το πρωί συγκέντρωση στο Προπύλαια και πορεία προς το υπουργείο Παιδείας. Τις κινητοποιήσεις που με συλλαλητήρια θα κορυφωθούν στις 9 και στις 15 Δεκεμβρίου χαιρέτισε το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών η ΟΛΜΕ".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει οτι "στη δίνη μιας απίστευτης αναταραχής συγκλονίζεται η παιδεία. Σε κλοιό 14 συγκεντρώσεων βρίσκεται σήμερα η Αθήνα, ενω χθες συστάσεις προς τους μαθητές να σταματήσουν τις καταλήψεις απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κων. Στεφανόπουλος, τονίζοντας παράλληλα οτι "κάθε καινούργιο σύστημα δεν μπορεί να εφαρμοστεί κατά τέλειο τρόπο, χρειάζεται μια ανεκτικότητα".

    [5] Απεργία τελωνειακών

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει οτι "Συνεχείς διαβουλεύσεις ώστε να βρεθεί η "χρυσή τομή" και να λυθεί η απεργία των τελωνειακών υπαλλήλων που ταλαιπωρεί για 4η συνεχή μέρα το κοινό, πραγματοποιούνταν μέχρι αργά χθες το βράδυ. Σύμφωνα πάντως με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας εργαζομένων, η απεργία των τελωνειακών συνεχίζεται επ' αόριστον με απρόβλεπτες συνέπειες πλέον στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει οτι "πολεμικό κλίμα σε βάρος της συνεχιζόμενης απεργίας των τελωνειακών υπαλλήλων, καλλιεργεί με όλα τα μεσα η κυβέρνηση, πρωτοστατούντος του ίδιου του πρωθυπουργού και προετοιμάζντας για τα χειρότερα. Τη χθεσινή δικαστική απόφαση - προκάτ που θέτει "ετός νομιμότητας" εναν ακόμα αγώνα ακολούθησε μπαράζ συκοφαντικών δηλώσεων, απειλών και νέων εξωδίκων, ενω επιτάθηκαν οι πληροφορίες που θέλουν τα κυβερητικά επιτελεία να εξετάζουν ακόμα και το ενδεχόμενο της πολιτικής επιστράτευσης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ επισημαίνει οτι "χωρίς τέλος μοιάζει η ταλαιπωρία των Ελλήνων καθώς παρά τις "βελτιωμένες προτάσεις" που υπέβαλε ο υπουργός Εργασίας οι τελωνειακοί επιμένουν στις κινητοποιήσεις τους, τις οποίες μετέτρεψαν τώρα σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες και με άλλα αιτήματα, μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας να κηρύξει παράνομη την κινητοποίησή τους".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει οτι "την πολιτική επιστράτευση των τελωνειακών υπαλλήλων μελετά σοβαρά πλέο η κυβέρνηση (και μάλλον εύχονται ολόψυχα οι πολίτες - οδηγοί) προκειμένου να λήξει μια απεργία που κοστίζει στο Δημόσιο περί τα 6,8 δισ. ημερησίως, έχει φέρει σε αδιέξοδο τις εξαγωγικές επιχειρήσεις και απειλεί άμεσα να παραλύσει την αυτοκινούμενη κοινωνία μας".

    (Ι. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των τελωνειακών, η παραίτηση Χρυσολούρη από τον ΟΤΕ, οι εκτιμήσεις για πληθωρισμό 4,3% τον Νοέμβριο, η άνοδος τιμών κατά 1,21% στο Χρηματιστήριο Αθηνών και η πορεία των δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Η ΔΕΚΑ "προαγοράζει" χρέος 500 δισ. δρχ - Τρείς δημοπρασίες εντόκων τον Δεκέμβριο για να καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Στα άκρα με την απεργία - Οι κινητοποιήσεις των τελωνειακών δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην αγορά".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Νέοι συσχετισμοί δυνάμεων στον ΟΤΕ - Το παρασκήνιο της παραίτησης Χρυσολούρη".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Την Τετάρτη αποφασίζεται το ποσοστό μείωσης των επιτοκίων - Προβλέψεις ανατίμησης της δραχμής έναντι του μάρκου το 1999".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Εως και 13% αυξημένες επενδύσεις μέχρι το 2001 - Περισσότερα έργα υποδομής ζητάει η Κομισιόν".

    [7] Τελωνειακοί - Προβλήματα από τις απεργιακές κινητοποιήσεις

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι: "Τεράστια προβλήματα σε επιχειρήσεις, καταναλωτές και γενικότερα την αγορά έχει δημιουργήσει η απεργία των τελωνειακών. Προβλήματα που αναμένεται να προσλάβουν ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, τόσο λόγω της απόφασης των τελωνειακών να προχωρήσουν σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από σήμερα, μετά την κήρυξη της πενθήμερης κινητοποιήσεως ως παράνομης και καταχρηστικής, όσο και λόγω του ενδεχομένου να προχωρήσουν αύριο και οι βενζινοπώλες σε κήρυξη απεργίας"

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Thursday, 3 December 1998 - 8:34:56 UTC