Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-10-05

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 05/10/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Διεθνής οικονομική κρίση
  • [3] Κόσοβο
  • [4] Δημοτικές εκλογές

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η διεθνής οικονομική κρίση, οι μεσολαβητικές προσπάθειες για την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο και οι δημοτικές εκλογές είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης):40.000 μετατάξεις απο το Δημόσιο στην Αυτοδιοίκηση. Αμέσως μετά τις δημοτικές.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ο σύζυγος τα βίαζε και η γυναίκα του τον έγραφε στο βίντεο. Και όμως συνέβαινε στην Αίγινα με ανήλικα κοριτσάκια.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: "Αγιοι" με ακριβές ανιψιές. Η κρυφή ερωτική ζωή ιεραρχών, που λιθοβολούν τις... προγαμιαίες σχέσεις των λαϊκών.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Χιλιάδες διορισμοί σε δήμους-κοινότητες. Με νέο νόμο χωρίς διαγωνισμό.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Παίρνει κεφάλια ο Σημίτης. Σαρωτικός ανασχηματισμός μετά τις δημοτικές, ανεξάρτητα απο το αποτέλεσμα.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ο κόσμος σε αγωνία για την οικονομία. Διστακτικοί οι "7 μεγάλοι" για λήψη μέτρων.

    ΕΘΝΟΣ: Υστατη μάχη για να αποτραπεί η επέμβαση στο Κόσοβο. Δραματική έκκληση απο Ελλάδα-Βουλγαρία και Ρουμανία προς τους ηγέτες της Δύσης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Λεκανοχύστρες του Ντεμιρέλ υποψήφιοι στην Θράκη. Τουρκική εφόρμηση για "κατάληψη" της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αγωνία στα χρηματιστήρια. Τι συζήτησαν οι εκπρόσωποι των επτά ισχυρών χωρών. Τι υποδεικνύουν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κόπηκαν 330.000 τηλέφωνα. ΟΤΕ: μισθωτοί, συνταξιούχοι και μικρομεσαίοι αδυνατούν να πληρώσουν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πολεμικά συμβούλια σε ΔΝΤ και ΝΑΤΟ. Οικονομία: θολό τοπίο. Κόσοβο: επικίνδυνο τοπίο.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Εργασία τέλος για τους συνταξιούχους. Σκληρά μέτρα εναντίον όσων εργάζονται μετά τη σύνταξη.

    ΕΣΤΙΑ: Εγκώμια ξένων για τον Γιάννο. Χαρακτηρίζεται και ως "πιθανώτερος διάδοχος".

    ΤΑ ΝΕΑ: Μόνο.. ευχές απ'τους "Μεγάλους" κατά της κρίσης. Κλίμα αναμονής σε όλα τα χρηματιστήρια.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Αγοράζουν οικόπεδα αντί για μετοχές.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Επέμβαση ΝΑΤΟ; στο Κοσσυφοπέδιο.

    [2] Διεθνής οικονομική κρίση

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει οτι "αγωνία επικρατεί σε ολόκληρο τον κόσμο για το μέλλον των χρηματαγορών. Μέχρι στιγμής, ούτε η ομάδα των "επτά" ούτε οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ έχουν δώσει συγκεκριμένες ελπίδες για την ομαλοποίηση της κατάστασης. Στην Ελλάδα, τα μάτια όλων είναι στραμμένα σήμερα στην οδό Σοφοκλέους, όπου αναμένεται να καταγραφούν οι αντιδράσεις των επενδυτών".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "μετέωρα βήματα πραγματοποιούν τα διεθνή χρηματιστήρια και η αβεβαιότητα παραμένει η... μετοχή μετ α μεγαλύτερα κέρδη. Απο τις 17 Ιουνίου μέχρι την περασμένη εβδομάδα, τα συντρίμμια των χρηματιστηρίων αποτιμώνταν σε 4,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις του επενδυτικού οίκου HSBS Securities. Με λίγα λόγια εξαναμέιστηκαν, ενώ ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή που υπέστη η παγκόσμια οικονομία".

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, "με ευχολόγιο και υποσχέσεις για την αντιμετώπιση της διεθνούς χρηματιστηριακής και οικονομικής κρίσης, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των επτά μεγαλύτερων βιομηχανικών χωρών του κόσμου ολοκλήρωσαν το Σαββατοκύριακο τις εργασίες τους στην Ουάσιγκτον. Οι Επτά "είδαν" τον κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης, συμφώνησαν οτι πρέπει να τονωθεί η ανάπτυξη αλλά δεν κατέληξαν σε συγκεκριμένα μέτρα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) υποστηρίζει οτι "κρίση προσδοκιών έχει "προσβάλλει" την πλειονότητα των επενδυτών, εντός και εκτός του ελληνικού Χρηματιστηρίου μετά τις δραματικές εξελίξεις ιδιαίτερα των τελευταίων δύο μηνών, με αποκορύφωμα τη "μαύρη" Παρασκευή που οδήγησε τον Γενικό Δείκτη σε κατακόρυφη πτώση 7,32%. Οι συστάστεις των "επτά" κρύβουν μεγάλη ανησυχία, κυρίως σε ο, τι αφορά τις πιθανές προεκτάσεις της κρίσης στην κοινωνία".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ επισημαίνει οτι "ακόμα και οι "ασπιρίνες" για τον "καρκίνο" της παγκόσμιας οικονομίας δεν πρόκειται να χορηγηθούν άμεσα καθώς η σύνοδος των οικονομικών υπουργών και των κεντρικών τραπεζιτών του G7.. έτεκεν μύν".

    [3] Κόσοβο

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "δραματική έκκληση στη διεθνή κοινότητα απευθύνει η Ελλάδα απο κοινού με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία για να αποτραπεί η επέμβαση στο Κόσοβο. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν παραδίδει σήμερα την έκθεσή του, όπου διατυπώνεται η εκτίμηση, οτι ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δεν τήρησε τους όρους που του είχαν τεθεί. Το ΝΑΤΟ θα πάρει αποφάσεις την Τετάρτη".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει οτι "στο επίκεντρο διεθνών πρωτοβουλιών και συζητήσεων βρίσκεται στο Κοσσυφοπέδιο και η στάση του Γιουγκοσλάβου προέδρου Μιλόσεβιτς, εναντίον του οποίου εξακολουθούν να υφίστανται οι απειλές του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ για στρατιωτική επέμβαση, εφόσον συνεχιστούν οι εχθροπραξίες στην περιοχή".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει οτι "πρωτοβουλία για την ειρηνική επίλυση όσων εκτυλίσσοτναι στο Κοσσυφοπέδιο αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε μια προσπάθεια ν'αποτρέψει τη στρατιωτική επέμβαση της ΝΑΤΟϊκής Συμμαχίας στη Σερβία, όπως έγινε γνωστό μετά το πέρας της διήμερης ανταλλαγής απόψεων με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Πέταρ Στογιάνοφ και της Ρουμανίας Εμίλ Κονσταντινέσκου, με τους οποίους συναντήθηκε στους Δελφούς".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) τονίζει οτι "χωρίς αυτό να σημαίνει οτι σημειώθηκε απόλυτη συμφωνία σε όλα τα σημεία, η τριμερής συνάντηση κορυφής στους Δελφούς πήρε μια συγκεκριμένα απόφαση που μπορεί να χαρακτηριστεί ως "κοινή πρωτοβουλία". Θα εκδηλωθεί στην Αττάλεια κατά τη σύνοδο των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σε μια εβδομάδα, όπου Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία θα καλέσουν Σέρβους και Αλβανούς να λάβουν άμεσα μέτρα για να προλάβουν έναν ανοικτό πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι "με γενικού χαρακτήρα ευχολόγια, δεήσεις υπέρ της παγκόσμιας ειρήνης και συστάσεις αποκλειστικά προς την πλευρά του Βελιγραδίου αναλώθηκε η φιλολογικού χαρακτήρα κουβέντα Σημίτη-Στογιάνοφ-Κονσταντινέσκου για το Κοσσυφοπέδιο την οποία κυβερνητικοί κύκλοι είχαν το θράσος να εμφανίζουν χθές ως "ελληνική πρωτοβουλία".

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει οτι "με κοινήν δήλωσιν και είς άκρως φιλικόν κλίμα ετερματίσθη η πραγματοποιηθείσα το Σαββατοκύριακον είς Δελφούς συνάντησις κορυφής του πρωθυπουργού κ. Σημίτη και των προέδρων της Ρουμανίας και Βουλγαρίας κκ Κονσταντινέσκου και Στογιάνοφ. Αι τρείς χώραι εξέφρασαν την βαθείαν ανησυχαίαν των δια τα συμβαίνοντα είς Κοσσυφοπέδιον και εκάλεσαν την γιουγκοσλαβικήν κυβέρνησιν να εργασθή δι την διευθέτησιν της κρίσεως βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ και με διαπραγματεύσεις χωρίς την προβολήν προηγουμένων απαιτήσεων απο καμίαν πλευράν".

    [4] Δημοτικές εκλογές

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο σχόλιό της γράφει μεταξύ άλλων οτι "μπορεί για το δήμο της Αθήνας να... κατέθεσε αμαχητί τα όπλα η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, εγκαταλείποντας και εκείνα τα πολυδιαφημισμένα, απο τον ίδιο τον πρωθυπουργό, σενάρια περί Κεντροαριστεράς. Ομως ο κ. Σημίτης έχει ανάγκη να διασώσει το προσωπικό του γόητρο για να μπορεί να ηγείται του ΠΑΣΟΚ. Γι αυτό και επιχειρεί να δώσει τη μάχη σε άλλους δήμους και στις νομαρχίες".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει οτι "οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές της προσεχούς Κυριακής αποτελούν το σημαντικότερο μέχρι στιγμής "σταθμό" για την κυβέρνηση Σημίτη. Οι κάλπες αυτών των εκλογών θα δείξουν το μέγεθος της δυσαρέσκειας για την οικονομική πολιτική της και τα περιθώρια αντοχής που έχει ως τις εθνικές εκλογές του 2000".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "μια ατελείωτη σειρά ατόμων της μουσουλμανικής μειονότητος της Θράκης, τα οποία έχουν λάβει την έγκριση της ηγετικής τάξεως της Αγκύρας τουτέστιν τσιράκια του Ντεμιρέλ και των επιτελών του, συμμετέχουν στις εκλογές για την ανάδειξη των δημοτικών και νομαρχιακών αρχόντων της περιοχής. Ειδικότερα: στελέχη της μειονότητος που την άνοιξη του 1998, με την ιδιότητα της.. "συμβουλευτικής επιτροπής" είχαν επισκεφθεί τον προέδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και που υποστηρίζονται με τεράστια οικνοομικά ποσά απο τα τουρκικά υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών, συμμετέχουν στις εκλογές για την ΤΑ στην Θράκη".

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Monday, 5 October 1998 - 13:31:28 UTC