Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-10-01

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 01/10/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Απεργία νοσοκομειακών γιατρών
  • [3] Διαγωνισμός πώλησης ΚΑΕ
  • [4] Κυπριακό
  • [5] Διαμάχη για το πόρισμα στην Εκκλησία
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Διαγωνισμός για τα ΚΑΕ - Προσφορές

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η απεργία των νοσοκομειακών γιατρών, η υπόθεση Σορίν και η μάχη για τη ζωή της 25χρονης Αμαλίας, το Κυπριακό και ο διαγωνισμός για την πώληση των ΚΑΕ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Φωτιές στα πέριξ του Κορυδαλλού. Λίστα με δικηγόρους, δεσμοφύλακες και ιατροδικαστές.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ανώτατοι δικαστές σε.. μπίζνες. Απίστευτες αγοραπωλησίες γής στο όνομα των παιδιών τους. Η εντιμη Δικαιοσύνη πρέπει να αυτοπροστατευθεί.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ο νέος αρχηγός της Αστυνομίας Γ. Γεωργακόπουλος: Εγώ κι η εντολή του αρχηγού: Ο ΕΚΑΜίτης Δ. Κουτσούκης, που μπήκε στο διαμέρισμα: Εγώ ο Ματέι και η χειροβομβίδα.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Κλείνουν όλα τα νοσοκομεία. Υγεία μόνο για τους έχοντες. Καταρρέει και το όραμα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μιμητές βρίσκει ο Σορίν. Επικίνδυνο κοινωνικό φαινόμενο. Ληστής τράπεζας ζήλεψε τη.. δόξα του Ρουμάνου κακοποιού.

    Η ΑΥΓΗ: Διαψεύδονται οι υποσχέσεις για την αντιμετώπιηση της ανεργίας. Ο Υπουργός Εργασίας παραδέχεται την κυβερνητική αποτυχία.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ο Σημίτης έκλεισε τα νοσοκομεία. Κινδυνεύουν χιλιάδες ασθενείς. Η Υγεία είναι σε κώμα, αλλά η κυβέρνηση τα βλέπει ρόδινα.

    ΕΘΝΟΣ: Η Υγεία σε κώμα για 5 δις. "Παρέλυσαν" 23 νοσοκομεία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Βλήματα" γεννά η χειροβομβίδα του Σορίν. Ο Ρουμάνος δολοφόνος πρότυπο του επίδοξου 22χρονου ληστή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εβερτ: φύγετε. Βαρυσήμαντη συνέντευξη του πρώην προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Χτίζουν τα μη άρτια οικόπεδα. Προεκλογικές αποφάσεις κόντρα στο ΣτΕ. Οι ρυθμίσεις για 48 δήμους και κοινότητες της Νομαρχίας Αθηνών "πιλότος" για όλη την Ελλάδα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Που κολλάνε 600 "φοροδιαφυγές". Λίστες ανακοινώνονται, αλλά υπάρχουν και τα δικαστήρια.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Εκθεση-βόμβα για τον πληθωρισμό. Ανήσυχος ο Σημίτης ζητά σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

    ΕΣΤΙΑ: Τραγικά λάθη και με τα ΚΑΕ. Δήλωσις Μάνου προς την "ΕΣΤΙΑ".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Νέα κρούσματα αποσάθρωσης. Υπο κατάρρευση το ΕΣΥ- Υπο αίρεση οι δημοτικές εκλογές.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Κατάθλιψη μαστίζει το 16% των ηλικιωμένων. Ανησυχητικά στοιχεία για την ψυχική υγεία των Ελλήνων.

    ΤΑ ΝΕΑ: Συγκλονίζει η μάχη της Αμαλίας. Γιατροί: "Αυτό το κορίτσι θέλει πραγματικά να ζήσει".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ολοι στη συγκέντρωση σήμερα στις 8 το βράδυ στην πλατεία Κάνιγγος.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Διώχνουν ασθενείς απο τα νοσοκομεία. Δέχονται μόνο τα επείγοντα περιστατικά.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ερευνα: οι νέοι για την πολιτική: Μπλιάχ

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Με πατερίτσες τα νοσοκομεία. "Κορυφή του παγόβουνου" το πρόβλημα των εφημεριών.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Παπαγεωργόπολος δήμαρχος με την πρώτη. Πλασματική η εικόνα αποδοχής του Λαζαρίδη.

    [2] Απεργία νοσοκομειακών γιατρών

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "μετά την εμφανή κατά την υπόθεση Σορίν, απαξίωση κάθε έννοιας δημόσιας τάξης, η ελληνική κοινωνία βιώνει αυτές τις ημέρες την αποσάθρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η κατάσταση στα νοσοκομεία έχει περιπέσει σε απίστευτο χάλι και χθές διαδραματίσθηκαν σκηνές απίθανες. Ανεξαρτήτως του χαρακτήρα των διεκδικήσεων, μεμονωμένες ομάδες γιατρών ξεπέρασαν κάθε όριο σχεδόν προπηλακίζοντας ασθενείς και συγγενείς αυτών, ακόμη και σε νοσοκομεία του πόνου και της αγωνίας, όπως αυτό του Αγίου Σάββα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει οτι "όμηροι" των γιατρών είναι οι ασθενείς του Λεκανοπεδίου καθώς οι νοσοκομειακοί γιατροί συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις που έχει αποφασίσει το συνδικαλιστικό τους όργανο, ενώ περίπου ένα στα τρία νοσοκομεία υπολειτουργεί λόγω των αποφάσεων που έχουν λάβει οι τοπικές συνελεύσεις των γιατρών για σκληρότερες μορφές διαμαρτυρίας".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων "ακόμη και όλο το δίκαιο με το μέρος τους να έχουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, ακόμη και αν - κατ'αυτούς- ο "κόμπος έφτασε στο χτένι".. και απο την άλλη, όσο και αν τους αναγνωρίζεται-ποιός τάχα έχει αντίρρηση- το δικαίωμα της διαμαρτυρίας όπως σε κάθε εργαζόμενο.. εν τούτοις πρέπει και αυτοί να κατανοήσουν πως τη συμπαράσταση του κοινού που ασφαλώς επιθυμούν δεν θα την έχουν όσο οι μέθοδοι διαμαρτυρίας τους θα συγκρούονται με το δικαίωμα στην υγεία".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ υπογραμμίζει οτι "ένα ακόμη "όραμα" της δεκαετίας του '80 μεταβάλλεται σε εφιάλτη. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας καταρρέει και η περίθαλψη παρέχεται μόνο για τους έχοντες. Η μόνη δημόσια υπηρεσία που είναι πρόσφορη για τους οικονομικά αδύναμους είναι τα κέντρα υγείας, όπου όμως περισσεύουν οι κηπουροί, το προσωπικό καθαριότητας και οι συντηρητές καυστήρων".

    Σύμφωνα με την ΒΡΑΔΥΝΗ, "επίδειξη πυγμής και απανθρωπιάς κάνει η κυβέρνηση Σημίτη στη στείρα αντιπαράθεσή της με τους νοσοκομειακούς γιατρούς και αδιαφορεί που κινδυνεύουν χιλιάδες ασθενείς απο τις κινητοποιήσεις, τις αποχές και τις καταλήψεις στα κρατικά νοσοκομεία. Και χθές δεν πραγματοποιήθηκαν επείγουσες επεμβάσεις. Αλλά η κυβέρνηση εμμένει στο άγριο ψαλίδισμα των ποσών για τις εφημερίες και διατείνεται οτι δεν υπάρχει πρόβλημα για τη δημόσια υγεία".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι " σε δεινή θέση βρίσκεται το υπουργείο Υγείας παρακολουθώντας τις εκρήξεις να σημειώνονται η μία μετά την άλλη στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας. Οι γιατροί -ανά νοσοκομείο- έχουν πάρει την κατάσταση στα "χέρια" τους, διεκδικώντας τα κονδύλια που ζήτησαν οι επιστημονικές επιτροπές των νοσηλευτικών ιδρυμάτων για τις εφημερίες, αρνούμενοι να δεχθούν εκείνα που τελικά ενέκριναν τα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας, μετά απο τρείς υπαναχωρήσεις, μέσα σε διάστημα ενός μήνα".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ τονίζει οτι "ένα ποσό, που λίγο ξεπερνά τα πέντε δισεκατομμύρια δραχμές, χωρίζει το υπουργείο Υγείας και τους νοσοκομειακούς γιατρούς, προκαλώντας εκρηκτικό πρόβλημα σε είκοσι τρία απο τα μεγαλύτερα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας. Πρόκειται για τη διαφορά που προκύπτει απο το ποσό που ζήτησαν οι διοικήσεις των νοσοκομείων για την ομαλή λειτουργία των εφημεριών και των κοδνυλίων που εγκρίθηκαν. Ζωές κινδυνεύουν. Ασπίδα προστασίας αποτελεί το προσωπικό ασφαλείας που ελέγχει την κατάσταση".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) προσθέτει οτι "υπο.. καταστολή και διασωληνωμένο εξακολουθεί να νοσηλεύεται το Εθνικό μας Σύστημα Υγείας. Στην πολυήμερη κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης και των γιατρών με αιχμή του δόρατος τις εφημερίες, θύματα συνεχίζουν να είναι οι ασθενείς, που μάταια προσπαθούν αν εξυπηρετηθούν απο τα δημόσια νοσοκομεία".

    [3] Διαγωνισμός πώλησης ΚΑΕ

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει οτι "για τραγικά λάθη στην διαδικασία ιδιωτικοποιήσεως και των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑΕ) κατηγορεί την κυβέρνηση ο ανεξάρτητος βουλευτής Αθηνών κ. Στεφ. Μάνος. Με αποκλειστική δήλωσή του προς την "Εστία", επισημαίνει οτι οι χειριζόμενοι το θέαμ έχουν προφανώς παραβλέψει τα σοβαρώτατα προβλήματα που θα προκληθούν αν ο χθεσινός διαγωνισμός κατακυρωθή σε μια απο τις δύο εταιρίες που υπέβαλαν προσφορά".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι "θρίλερ" με την πώληση του 67% των ΚΑΕ. Δεδομένου οτι η κυβέρνηση είχε "ποντάρει" πολλά στην πώληση των ελληνικών Duty Free προκειμένου να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί είς βάρος της και συγκεκριμένα κατά του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννου Παπαντωνίου οτι δεν μπορεί να πραγματοποιήσει μια αποκρατικοποίηση χωρίς προβλήματα, τίποτα δεν είναι οριστικό για την έκβαση και του επαναληπτικού διαγωνισμού".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει οτι "σε άγριο παζάρι των κυβερνώντων με τους μεγαλοεπιχειρηματίες εξελίσσεται η υπόθεση του ξεπουλήματος των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑΕ) της πλέον κερδοφόρας εμπορικής επιχείρησης της χώρας. Οπως προκυπτει απο ανακοίνωση της Δημόσιας Επιχείρησης Κινητών Αξιών (ΔΕΚΑ) που ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών, φαίνεται να παρουσιάζεται νέα εμπολοκή στην πώληση του 67% των μετοχών των ΚΑΕ".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά οτι "χαρακτήρα φιάσκου προσλαμβάνει ουσιαστικά ο δεύτερος διαγωνισμός για την πώληση των ΚΑΕ. Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση βρίσκεται εγκλωβισμένη στη δική της αδυναμία να προσδιορίσει επακριβώς τους όρους του "παιχνιδιού" και, όπως στην περίπτωση της Ιονικής, μια ακόμη απόπειρα ιδιωτικοποίησης βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει οτι "η κυβέρνηση -παραβαίνοντας τους τυπικούς όρους του διαγωνισμού για την πώληση των ΚΑΕ που είναι ταυτοχρόνως ουσιαστικοί- παρέτεινε κατα μία ημέρα την προθεσμία υποβολης των προσφορών και άφησε στη διακριτική ευχέρεια της Saresco (γαλλικής επιχείρησης) την τήρηση τωνόρων και την εξαγορά των κερδοφόων υπο κρατικό έλεγχο Duty Free".

    [4] Κυπριακό

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "μεγάλη ήταν η "κόντρα"χθές μεταξύ Ελλάδας αφενός και Γαλλίας αφετέρου που υποστήριξαν όχι απλώς οτι το Κυπριακό πρέπει να λυθεί πριν απο την ένταξη της Κύπρου αλλά και οτι η πορεία της Κύπρος προς την Κοινότητα, πρέπει να συνδεθεί με την ευρωπαϊκή στρατηγική για την Τουρκία. "Γάλλοι και Ιταλοί είπαν ακόμη οτι στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της προσεχούς Δευτέρας οι υπουργοί τους θα ζητήσουν όχι απλή συζήτηση για τη σκοπιμότητα ένταξης της Κύπρου στην Κοινότητα πριν απο την επίλυση του προβλήματός της αλλά μια συγκεκριμένη και γραπτή απόφαση των 15 που θα επιβεβαιώνει τη θέση τους αυτή".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει οτι "ανοικτό άφησαν το θέμα της ρωσικής πρότασης για υπογραφή αμυντικής συμφωνίας οι υπουργοί Αμυνας Ελλάδας και Κύπρου κ. Ακης Τσοχατζόπουλςο και Γ. Ομήρου, οι οποίοι χθές είχαν συνεργασία στη Λευκωσία την οποία επισκέπτεται ο κ. Τσοχατζόπουλος με την ευκαιρία της Εθνικής Εορτής της Κύπρου"

    [5] Διαμάχη για το πόρισμα στην Εκκλησία

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "λίγες ημέρες πριν απο τη σύγκληση της Ιεραρχίας (6 Οκτωβρίου) το πόρισμα που έχει ετοιμάσει ο μητροπολίτης Θηβών και Λειβαδιάς έρχεται να οξύνει ακόμα περισσότερο το κλίμα που ο Αρχιεπίσκοπος ήθελε να διαφυλαξει ήπιο. Περνώντας στην αντεπίθεση για όσα του καταμαρτυούν, στέλνει-πιθανότατα σήμερα- στους ιεράρχες το αντιπόρισμά του όπου παρουσιάζει τη δική του εκδοχή και αντικρούει με επιχειρήματα τις ευθύνες που του επιρρίπτουν, ως προς τη διαχείριση των οικονομικών της Εκκλησίας.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ εκτιμά οτι "σε "βεντέτα" εξελίσσεται η σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ των Μητροπολιτών Θηβών Ιερώνυμου και Καλαβρύτων Αμβρόσιου, η οποία προμηνύει τα όσα θα επακολουθήσουν στην κρίσιμη σύνοδο της Ιεραρχίας την προσεχή εβδομάδα. Η απόφαση του Ιερώνυμου να υποβάλει, πιθανότατα σήμερα, μήνυση κατά του Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιου, πνευματικού αδελφού του Αρχιεπισκόπου, μπορεί να αποτελεί "απάντηση" στα όσα είχε δηλώσει περί πλαστογραφίας πρακτικών ο Αμβρόσιος, δείχνει δε να ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει οτι "τις πιο δύσκολες εξετάσεις στη μέχρι σήμερα πορεία του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο Αθηνών ετοιμάζεται να δώσει ο πλέον συζητημένος και δημοφιλής, το τελευταίο διάστημα, Ελληνας πολίτης, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος Χριστοδουλος. Και η δυσκολία των εξετάσεων μεταβάλλει το όποιο αποτέλεσμα σε αφμίρροπο και απρόβλεπτο, αλλά ταυτόχρονα καθοριστικό για τις μετέπειτα εξελίξεις στο εκκλησιαστικό γίγνεσθαι. Ολα θα εξαρτηθούν απο την Ιερά σύνοδο της Ιεραρχίας, που αρχίζει τις εργασίες της την επόμενη Τρίτη, εν μέσω προκαταρκτικών αντιπαραθέσεων, αντεγκλήσεων και διαξιφισμών αρχιερέων, που έχουν να κάνουν κυρίως με ο, τι αφορά τον οικονομικό έλεγχο που διενεργήθηκε τα πορίσματα και τα αντι-πορίσματα".

    (Γ. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι προσφορές για την εξαγορά των ΚΑΕ, η έγκριση του αναθεωρημένου προγράμματος σύγκλισης από την ΕΕ, η αύξηση της παραγωγής και των επενδύσεων στη βιομηχανία και η σημαντική πτώση τιμών στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: ``H SARESCO επικρατέστερη για τα ΚΑΕ - Προσέφερε ικανοποιητικό τίμημα πάνω από 80 δισ. δρχ. ''

    ΕΞΠΡΕΣ: ``Στον αέρα μέχρι πρωίας! - Σήμερα στις 10:30 κρίνεται η δεύτερη προσπάθεια για πώληση των ΚΑΕ. ''

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ``Το παρασκήνιο της υπόθεσης ΚΑΕ - Τι προηγήθηκε, ποια είναι τα επόμενα βήματα. ''

    ΚΕΡΔΟΣ: ``Σε μια φωτοτυπία κρίνεται η... ιδιωτικοποίηση των ΚΑΕ - Τι προβλέπει η "μυστική συμφωνία" ΚΑΕ-Χόκτιφ''.

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ``Κομισίον: μειώστε κι άλλο μισθούς και δαπάνες - Προτείνει διεύρυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. ''

    [7] Διαγωνισμός για τα ΚΑΕ - Προσφορές

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι: "Η κατάθεση της εγγυητικής επιστολής θα δώσει "το πράσινο φως" στη γαλλικών συμφερόντων εταιρία Saresco να αποκτήσει νόμιμα το 67% των μετοχών των καταστημάτων αφορολογήτων ειδών (ΚΑΕ). Η ΔΕΚΑ ανακοίνωσε ότι επέλεξε τη Saresco για την εξαγορά των ΚΑΕ υπό την προϋπόθεση ότι θα προσκομίσει το πρωτότυπο της εγγυητικής επιστολής, αντι της φωτοτυπίας αυτής που είχε υποβάλει η Saresco, η προσφορά της οποίας κρίθηκε έναντι της Κappe".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Thursday, 1 October 1998 - 7:35:37 UTC