Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-09-28

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28/09/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ματέϊ
  • [3] Γερμανικές εκλογές
  • [4] Κυπριακό
  • [5] Υπουργοί Αμυνας Ελλάδας-Τουρκίας
  • [6] Τουρκία - ΕΕ
  • [7] Ειρηνευτική δύναμη ΝΑ Ευρώπης

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Ο θάνατος του Σορίν Ματέϊ, η περιοδεία του πρωθυπουργού στην Αιτωλοακαρνανία, η ομιλία του προέδρου της ΝΔ στο Φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ και οι εκλογές στη Γερμανία είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Πόρισμα χειροβομβίδα στα μπατζάκια της κυβέρνησης. Ευθύνες σε πολλούς "αρμόδιους".

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ε, όχι και ήρωας. Ποιός σκέφτεται τα τραγικά θύματα;Τον.. κατέστειλαν έως θανάτου τον Ματέι.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Οι ιατροδικαστές αποκαλύπτουν: Τον έλιωσαν αστυνομικοί. Τον πέθαναν γιατροί. "Βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Διορισμοί σε υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες. Ειδικό πρόγραμμα για 10.000 άνεργους πτυχιούχους.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Το έγκλημα των στρατηγών.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Κτηνωδία. Γιατί έκλεισαν το στόμα του Σορίν. Τον κτύπησαν μετά τη σύλληψη και τον άφησαν να πνιγεί απο τα γαστρικά υγρά.

    ΕΘΝΟΣ: Τροφή για υποψίες. Οι ιατροδικαστές περιέπλεξαν τα μυστήρια. Καταλογίζουν ευθύνες στους γιατρούς-Μιλούν για χτυπήματα σε χρόνο απροσδιόριστο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Καλές οι δηλώσεις για την πάταξη του εγκλήματος αλλά.. με πυροτεχνήματα δεν σκοτώνεται το τέρας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Του έκλεισαν το στόμα. "Θα με φάνε όπως τον Χριστόφορο Μαρίνο" είχε πεί πριν απο το μακελειό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Φόνος σε τρείς κινήσεις. Υπόθεση Σορίν Ματέι: κακοποιήθηκε μετά τη σύλληψη, βαριά η αγωγή της καταστολής, χωρίς φροντίδα στον Κορυδαλλό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τον κατ-έστειλαν. Υπόθεση Ματέϊ:5 αμείλικτα ερωτήματα. Ιατροδικαστές: υπάρχουν ευθύνες.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: 3 σκοτεινά σημεία στο θάνατο του Σορίν. Αλληλοδιαψεύδονται οι γιατροί που εξέτασαν τον Ματέϊ.

    ΕΣΤΙΑ: Τι δεν θα αλλάξη στη Γερμανία. Η άνετη επικράτησις των Σοσιαλδημοκρατών.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ανοχή τέλος απέναντι στην εγκληματικότητα. Ο Αλέκος Παπαδόπουλος μιλάει στα "ΝΕΑ". Ευθύνες για τον θάνατο του Σορίν.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Μπλάκ άουτ στη Βόρεια Ελλάδα. "Νεκρώνουν" τα πάντα λόγω έλλειψης καυσίμων.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ευάγγελος Βενιζέλος: Εργα για το 2004 στη Θεσσαλονίκη.

    [2] Ματέϊ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει οτι "αναπάντητα ερωτηματικά προκαλεί ο αιφνίδιος και περίεργος θάνατος του Ρουμάνου με αποτέλεσμα να δημιουργείται η εντύπωση οτι τον "έφαγαν" για να του κλείσουν το στόμα".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "περιέπλεξε τα μυστήρια, που συνδεόνται με το θάνατο του Ματέι Σορίν το κοινό ανακοινωθέν των ιατροδικαστών. Δίνει τροφή για υποψίες: προσδιορίζει ως αιτία για την πνιγμονή που προκάλεσε το θάνατο του 26χρονου κακοποιού, το συνδυασμό απο τις κακώσεις σε κεφάλι-λαιμό, καθώς και τα φάρμακα καταστολής, που του χορηγούνταν. Μ'αυτόν τον τρόπο καταλογίζονται ευθύνες στους γιατρούς. Οι ιατροδικαστές δεν προσδιορίζουν χρονικά την πρόκληση των κακώσεων, αν και κάνουν λόγο για "θλών όργανο" που πχ μπορεί να είανι ρόπαλο ή λαβή όπλου".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει οτι "σε φαύλο κύκλο εξελίσσεται η υπόθεση του καταλογισμού ευθυνών για το θάνατο του Ελληνορουμάνου κακοποιού Ματέι Σορίν μετά τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης. Τα ερωτήματα που προέκυψαν είναι πολλά και αφορούν κυρίως το ποιός έδωσε την εντολή να μεταφερθεί ο Σορίν απο το Γενικό Κρατικό Νικαίας στο υποτυπώδες νοσοκομείο των φυλακών, γιατί τον είχαν σε συνεχή καταστολή, γιατί δεν συνοδευόταν ο ασθενής απο τον ιατρικό του φάκελο, γιατί ενώ του είχαν χορηγηθεί κατασταλτικά δεν τον παρακολουθούσε αναισθησιολόγος".

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "αλυσίδα" απο ιατρικές αμέλειες και παραλείψεις που κρύβονταν κάτω απο έναν μανδύα αδιαφορίας, οδήγησε το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου στο θάνατο τον Ελληνορουμάνο κακοποιό Ματέι Σορίν, προκαλώντας -εύλογα- ερωτηματικά. Οι τέσσερις ιατροδικαστές που διενήργησαν χθές τη σχετική νεκροψία- νεκροτομή αποφάνθηκαν οτι ο απρόσμενος θάνατός του δεν οφείλεται σε δόλο. Αλλά παράλληλα συμφώνησαν οτι το τέλος του δεν μπορούσε σε καμία περίτπωη να θεωρηθεί αναπόφευκτο".

    Κατά τη ΒΡΑΔΥΝΗ, "οι ιατροδικαστές αποκάλυψαν την κτηνωδία: άφησαν τον Σορίν να πεθάνει. Με σοβαρή κρανιοεγκεγαλική κάκωση, πλήρη καταστολή και αλυσοδεμένο σε ύπτια θέση. Τον έπνιξαν τα γαστρικά υγρά του. Το "πράσινο φώς" για την επιχείρηση -μακελειό έδωσε ο Κ. Σημίτης. Αυτό δήλωσε η ηγεσία της ΕΛΑΣ στον αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ι. Σακκά, ο οποίος ήταν παρών και το συμπεριέλαβε στην αναφορά του. Εναντίον του ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη".

    [3] Γερμανικές εκλογές

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ θεωρεί "τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών δημοκρατική χειραφέτηση της γερμανικής κοινωνίας".

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "οι Γερμανοί γύρισαν σελίδα μετά απο 16 χρόνια ψηφίζοντας αλλαγή".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει οτι "η ανεργία έριξε τον Κολ" και υπογραμμίζει πως "ένας "περισσότερο Γερμανός και λιγότερο Ευρωπαίος" ο σοσιαλδημοκράτης Γκέρχαρντ Σρέντερ,54 ετών, εγκαθίσταται στην καγκελαρία μετά απο 16 χρόνια εξουσίας του 68χρονου Χέλμουτ Κόλ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) έχει τίτλο "ΞεΚΟΛησαν οι Γερμανοί".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει οτι οι εκλογές "έγραψαν το τέλος της εποχής Κόλ αναδεικνύοντας μεγάλο νικητή και νέο Καγκελάριο τον σοσιαλδημοκράτη Γκέρχαρντ Σρέντερ που αναλαμβάνει να οδηγήσει τη χώρα στον επόμενο αιώνα".

    [4] Κυπριακό

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει οτι "εμπιστευτική διπλωματική προσπάθεια αναλαμβάνουν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για να προλειάνουν το έδαφος προκειμένου να επαναληφθούν οι απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό. Τη θέση αυτή που φανερώνει και την προθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών για την επανέναρξη των συνομιλιών διατύπωσε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού στουν Κύπριο πρόεδρο κ. Γλαύκο Κληρίδη. Την ευθύνη για τις επαφές των δύο κοινοτήτων θ'αναλάβει η ειδική αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα στην Κύπρο Αν Χέρκους και οι πρέσβεις των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Μεγαλόνησο".

    [5] Υπουργοί Αμυνας Ελλάδας-Τουρκίας

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "σε ουσιαστικά βήματα απαγκίστρωσης της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής απο τα δεσμά των ελληνοτουρκικών αγκυλώσεων προχώρησε ο υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος ανοίγοντας νέες προοπτικές και δυνατότητες συνεργασίας με τους παραδοσιακά "κακούς" μας γείτονες κοιτώντας προς τα Βαλκάνια και τον Καύκασο. Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία Ελληνας και Τούρκος υπουργός Αμυνας είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για θέματα ασφάλειας και συνεργασίας χωρίς να μπλέξουν στο λαβύρινθο των ελληνοτουρκικών προστριβών".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει οτι "διάλογο εφ'όλης της ύλης με την Ελλάδα επιθυμεία διακαώς, για μια ακόμη φορά η Τουρκία όπως φάνηκε απο τις δηλώσεις του τούρκου υπουργού Αμυνας Ισμέτ Σεζγκίν, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, που έγινε στα Σκόπια το περασμένο Σάββατο".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, "ελληνοτουρκική συνάντηση, με θετικές προτάσεις και ενδεχομένως λύσεις για ορισμένες διαφορές των δύο χωρών, θα πραγματοποιηθεί σύντομα και μάλιστα χωρίς τη μεσολάβηση τρίτων, σύμφωνα με δήλωση του Τούρκου υπουργού Αμυνας Ισμέτ Σεζγκίν, την οποία όμως διέψευσε ο Ελληνας ομόλογός του Ακης Τσοχατζόπουλος".

    [6] Τουρκία - ΕΕ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) γράφει οτι "οι προβληματικές σχέσει ςτων "15" με την τουρκία θα τεθούν, άλλη μια φορά, στο κοινοτικό τραπέζι, στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στις 5 Οκτωβρίου. Παράλληλα, στο πλαίσιο της διεύρυνσης θα τεθεί και το θέμα της ενταξιακής πορείας της Κύπρου. Η ελληνική πλευρά, πάντως, δεν αναμένει σ'αυτό το στάδιο, ν'αντιμετωπίσει ιδιαίτερες δυσκολίες και είναι αποφασισμένη να επιμείνει στις γνωστές θέσεις, και για την Τουρκία και για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Για τις σχέσεις των"15" με την Τουρκία έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια νέα προσπάθεια προσέγγισης με την Αγκυρα".

    [7] Ειρηνευτική δύναμη ΝΑ Ευρώπης

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "μετ'εμποδίων και τουρκικών "παρεξηγήσεων" γεννήθηκε προχθές στα Σκόπια η Πολυεθνής Ειρηνευτική Δύναμη για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, χωρίς να υπογραφεί απο τα κράτη που μετέχουν η σχετική συμφωνία, λόγω της εμμονής των Σκοπίων να αναφερθούν ως Μακεδονία. Η 4.000μελής δύναμη θα διαθέτει 11 μηχανοκίνητους λόχους και 3 λόχους Πεζικού, σύμφωνα με ανακοίνωση των ΗΠΑ που μετέχουν στο εγχείρημα με το καθεστώς του παρατηρητή. Θα μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε υπο την αιγίδα του ΝΑΤΟ και εφόσον έχει εντολή είτε απο τον ΟΗΕ είτε απο τον ΟΑΣΕ. Δυνάμεις επί του παρόντος θα συνεισφέρουν η Ελλάς, η Ιταλία, η Αλβανία, η Βουλγαρία, η ΠΓΔΜ, η Ρουμανία και η Τουρκία".

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Monday, 28 September 1998 - 9:50:15 UTC